Zobacz pełną wersję : Sigma 105mm vs Tamron 90mm..lepsza sigma?
Witam :)
Wiem ze watek byl porownywany pare razy :)
ale tak sie zastanawiam miedzy Tamron SP AF DI 90mm f/2.8 Macro a Sigma 105mm f/2.8 EX DG Macro.....
POczytalem troche i juz bylem za Tamronem, ale zastanowilo mnie jedno. Ponizej dwa znane linki
zdjecia z tamrona
http://www.pbase.com/cameras/tamron/sp_af_di_90_28_macro
i zdjecia z sigmy
http://www.pbase.com/cameras/sigma/105_28_ex_dg_macro
Wedlug nie tylko mojej opini, zdjecia z sigmy sa duzo ladniejsze niz z tamrona (obejrzalem po kilkadziesiat z kazdego :)
Co o tym sadzicie tak obiektywnie?? przyznacie racje ze z sigmy sa ladniejsze??
....wiem ze wiekszosc osob tutaj ma tamrona.. dlatego prosze o zimne spojrzenie na zdjecia :)
pioter m
25-11-2007, 23:28
Podobno tamron jest ostrzejszy.
Rezultaty maja sie tobie podobac, a nie nam.
Zwroc uwage na to, ze sigma jest solidniejsza i minimalna odlegosc ostrzenia jest wieksza niz w tamronie (wazne w makrofotografii).
:)))
Dzięki :)))) Wasze milczenie jest dla mnie potwierdzeniem mojego przypuszczenia :)
Jednak co Sigma to Sigma :))))
meliszipak
28-11-2007, 00:08
Tamron jest lepszy.
Tamron jest lepszy.
Tez tak sadze, mialem oba szkla i Tamron byl mz duzo lepszy.
Tamron jest lepszy - ostrzejszy i ma ładniejszy bokeh :)
natomiast Sigma 70 jest bardziej udanym szkłem od 105
pioter m
28-11-2007, 23:24
Widzisz, trzeba troche podpuscic, to sie fani tamronowego plastiku odezwa. Ja napisze tylko - uzywaj wyszukiwarki, bo o tych obiektywach bylo duzo i dlatego wczesniej nie palono sie do dyskusji.
Widzisz, trzeba troche podpuscic, to sie fani tamronowego plastiku odezwa. Ja napisze tylko - uzywaj wyszukiwarki, bo o tych obiektywach bylo duzo i dlatego wczesniej nie palono sie do dyskusji.
Wcale tak dużo o Tamronie nie pisano na forum, szczególnie w relacji do N 85 czy S 105.
Ponieważ sam jestem zainteresowany tym Tamronem to przeszukałem całe forum.
Pozdrawiam
KKorzeniowski
29-11-2007, 14:17
Ja tam nie mam ani jednego ani drugiego szkla, wiec obiektywnie moge orzec, ze mi osobiscie zdjecia z sigmy podobaja sie bardziej... :)
o może by jeszcze wziąć pod uwagę tokinę 100mm, moim zdaniem również udane szkło.
Widzisz, trzeba troche podpuscic, to sie fani tamronowego plastiku odezwa. (...)
Witam,
Fani, jak fani. Miałem tego TAMRONA wiele lat, (jeszcze w wersji bez Di), zmieniłem na Nikkora 105 - i powiem jedno: najlepsze szkło TAMRONA!
W ostrości praktycznie nie ustępuje Nikkorowi.
Budowa i AF-S - to już inna bajka, ale optyka - pierwsza klasa! A cena? W porównaniu z Nikkorem: półdarmo. Polecam.
Art
żółto-czarny
29-11-2007, 15:24
Ja tam nie mam ani jednego ani drugiego szkla, wiec obiektywnie moge orzec, ze mi osobiscie zdjecia z sigmy podobaja sie bardziej... :)
Jakby pokazali na pbase te same zdjęcia zrobione T i S to byłoby obiektywnie :) Natomiast wszyscy podpisani pod Tamronem jednoznacznie wskazali na ostrość.
pioter m
29-11-2007, 16:16
Ostrosc da sie nawet zmierzyc, ale pytanie padlo o wyglad zdjecia. Obiektywy maja tez inne parametry. Czasem mierzalne, czesem nie, ktore decyduja o wygladzie fotki. Ostrosc jest bardzo wazna, ale nie moze byc jedynym kryterium wyboru.
Ja osobiscie wole sigme 70/2.8 lub dwukrotnie dluzsza 150/2.8.
Powtorze raz jeszcze, ze to kolega ma byc zadowolony. Fotki faktycznie do obiektywnego porownania powinne byc zrobione takie same i tak samo. Mozna jednak przejrzec spore galerie zdjec z tych obiektywow i wyrobic sobie opinie.
Wazny jest takze komfort uzytkowania, bo w makro zazwyczaj ostrzy sie recznie. Ja nie mam i pewnie dlugo nie bede mial zaufania do produktow tamrona.
(...) Ja nie mam i pewnie dlugo nie bede mial zaufania do produktow Tamrona.
Z tym się może nawet zgodzę się ale...
...za wyjątkiem TAMRONA 90/2.8 :)
Nawiasem - tyle samo razy słyszałem opinie dokładnie przeciwne, typu "ja tam zaufania do SIGMY nie mam..."
Cóż... "de gustibus...".
Jedno jest pewne: Z pary Tamron / Sigma - najlepiej wybrać... Nikkora stosownego ;) .
Just kidding, ale... jakość optyczna (poza nielicznymi wyjątkami) zawsze lepsza, wykonanie - no comments... i - co ważne - najmniejsze kłopoty z ewentualną odsprzedażą.
Pozdrawiam, Art
pioter m
30-11-2007, 19:06
Amen.
TadekArt
02-12-2007, 17:42
Witam forumowiczów Nikona. Ja pracuję na Minolcie, ale posiadam Tamrona 90mm 1:1 f2.8.
Obiektyw jest interesujący: ma piękny bokeh, zwykle jest bardzo ostry, ma piękne odwzorowanie kolorystyczne, jest dość tandetnie plastikowy i przy f2.8 słaba ostrość. Ale nie te opinie są dla mnie najważniejsze, lecz to że ten obiektyw jest dość nieobliczalny, mianowicie ma chyba słabą konstrukcję mechaniczną; bywa że stabilnie wykonane zdjęcie jest słabej ostrości a innym razem jest żyleta... Jego słabsza odległość uzyskania ostrości jest w moim egzemplarzu przy odległości ok. 1 metra. Nie mam jednoznacznej opinii na temat tego tamrona, ale gdybym miał kasę to bez wahania kupiłbym oryginalne macro minolty - w twoim przypadku nikkor 105 VR.
pozdrawiam Tadek
meliszipak
02-12-2007, 17:51
TadekArt może masz jakieś problemy z body, bo mnie nigdy Tamron nie zawiódł- jak aparat ustawi ostrość to
zawsze mam żyletkę.
Poza tym używam go często i zawsze jest w porządku.
Wiadomo, że lepszy Nikon ale to inna cena jest.
Tamron jest naprawdę fajnym szkłem.
Jeszcze dziś lub jutro wrzucę porównanie Tamrona 90 z Nikkorem 85 1.8.
PS: Do TadekArt - chyba masz jakąś kiepską sztukę. Tamrony 90 są ostre od 2.8
meliszipak
02-12-2007, 18:04
Już jedno takie porównanie u nas było.
85 wygrał na dużych dziurach. Plusem Tamrona jest uniwersalność.
Ciekawe, jakie będą wyniki u Ciebie.
Już jedno takie porównanie u nas było.
85 wygrał na dużych dziurach (...)
Witam,
to było porównanie zrobione przez Stiga,
ale nie z Nikkorem 85/1.8, tylko z 85/1.4.
(patrz: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12012)
Z racji dużo większej dostępności 85/1.8 (niestety - cena 1.4 :( )
takie porównanie dla wielu będzie interesujące.
Powodzenia,
Art
PS.: Tylko staraj się zachować maksymalnie zbliżone warunki
porównywanych zdjęć, a to, wbrew pozorom, jest naprawdę trudne.
Rafał_Sz
03-12-2007, 18:09
Tamron 90 Di jest obiektywem dedykowanym do makro. A w makro liczy sie przede wszystkim ostrość i min. odległość ostrzenia. Tu Tamron ewidentnie wymiata. Dodatkowym zastosowaniem może być portret. W tym przypadku delikatnie ustępuje Nikkorowi pod względem rozmycia.
Co ciekawe, jego (Tamrona) budowa i wygląd nie wskazuje, że ma się do czynienia ze szkłem hi-end (w zastosowaniu makro!).
Zdecydowanie budowa nie wskazuje na szkło high-end :mrgreen:
Lege Artis
03-12-2007, 19:22
Zdecydowanie budowa nie wskazuje na szkło high-end :mrgreen:
Ale Tokina 100 2.8 już bardziej, może warto ją wziąć pod uwagę. Mam to szkło i kiedyś też byłem na rozdrożu czy Tokina czy Tamron. Zdecydowała właśnie jakość wykonania, a i optycznie jest bardzo dobra. Sigmy jakoś nie brałem pod uwagę:rolleyes:
Miałem tego TAMRONA wiele lat, (jeszcze w wersji bez Di), zmieniłem na Nikkora 105 - i powiem jedno: najlepsze szkło TAMRONA!
W ostrości praktycznie nie ustępuje Nikkorowi.
Budowa i AF-S - to już inna bajka, ale optyka - pierwsza klasa! A cena? W porównaniu z Nikkorem: półdarmo. Polecam.
Art
Przyłączam sie do opinii kolegi Art'a. Tamron to świetne szkło i pod względem jakości zdjęć nie ma wielkiej różnicy nawet w porównaniu z dużo droższym Nikkorem 105 VR. Natomiast budowa... niestety, szału nie robi. Ale za tą cenę to szkło rewelka, zdecydowanie polecam!
Maldoror13
03-12-2007, 19:48
Witam ja posiadam Sigmę 105 i muszę powiedzieć, że jestem z niej diablo wręcz zadowolony. Ostra piekielnie, ładne kolory i rozmycie. Tamrona pożyczyłem od kumpla i jakoś mi po sigmie do gustu nie przypadł. Cena sigmy też poszła w dół, ok. 1,5. tys.
Maldoror13
03-12-2007, 19:49
Zapomniałem dodać, że jakością nie ustępuje moim zadaniem n 105, a budowa jest wręcz pancerna.
Witam,
to było porównanie zrobione przez Stiga,
ale nie zNikkorem 85/1.8, tylko z 85/1.4.
(patrz: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12012)
Z racji dużo większej dostępności 85/1.8 (niestety - cena 1.4 :( )
Parę lat temu było porównanie T90 i N85/1.8.
...W tym przypadku delikatnie ustępuje Nikkorowi pod względem rozmycia...
Troszkę się zgubiłem, o jakim N piszesz?
Witam,
Ostatnio porównałem Tamrona SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro i Sigmę 105 mm f/2.8 EX DG Macro i dwa zestawienia bardzo mnie zdziwiły. Tym samym aparatem, oczywiście przy takich samych ustawieniach, zdjęcia tamronem naświetlały się mniej więcej 0,5-1s a sigmą 2-3s. Nie mam dokładnych notatek, ale sigmą około 3-5 razy dłużej niż tamronem. Skąd się biorą te różnice, bo w specyfikacji podstawowych parametrów te obiektywy z grubsza wyglądają podobnie?
Druga sprawa, którą przede wszystkim chciałem porównać to kolory. Wyszło niemal identycznie a spodziewałem się jednak różnic.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale za odwzorowanie kolorów będzie odpowiedzialna matryca i procesor aparatu, a nie obiektyw.
Co do samych parametrów naświetlania na pewno były różnice: ISO, przesłona. Nie ma opcji żeby te same obiektywy fotografując te sama scenę w tych samych warunkach i tym samym body miały różne czasy naświetlania.
Ostatnio porównałem Tamrona SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro i Sigmę 105 mm f/2.8 EX DG Macro i dwa zestawienia bardzo mnie zdziwiły. Tym samym aparatem, oczywiście przy takich samych ustawieniach, zdjęcia tamronem naświetlały się mniej więcej 0,5-1s a sigmą 2-3s. Nie mam dokładnych notatek, ale sigmą około 3-5 razy dłużej niż tamronem. Skąd się biorą te różnice, bo w specyfikacji podstawowych parametrów te obiektywy z grubsza wyglądają podobnie?Jaka skala odwzorowania?
Odszukałem właśnie zdjęcia. Skali odwzorowania nie da się sprawdzić chyba w parametrach zdjęcia? Nie chcę zmyślać, ale coś koło 1:4 ? Zdjęcia robione oczywiście przy tej samej pozycji statywu, no wiadomo z sigmy ciut większy obiekt na zdjęciu, ale minimalnie. Odpowiednio Tamron - Sigma : F8 1/6s - 1s; F16 1/1,6s - 4s; F32 2s - 10s.
A możesz pokazać te zdjęcia?
Odszukałem właśnie zdjęcia. Skali odwzorowania nie da się sprawdzić chyba w parametrach zdjęcia? Nie chcę zmyślać, ale coś koło 1:4 ? Zdjęcia robione oczywiście przy tej samej pozycji statywu, no wiadomo z sigmy ciut większy obiekt na zdjęciu, ale minimalnie. Odpowiednio Tamron - Sigma : F8 1/6s - 1s; F16 1/1,6s - 4s; F32 2s - 10s.
Nie ma takich cudów. Ale istotne jest, jak obiektyw przekazuje do body informację o jasności. Najłatwiej to sprawdzić, ustawiając ostrość na nieskończoność i f2.8, a potem przeostrzyć na skalę 1:1. Jaka przysłona wyświetla się na body?
August68
27-02-2023, 21:23
Jaki był ustawiony tryb pomiaru światła? Nie punktowy czasem? Na jakim wycinku kadru ekspozycję "łapała" Sigma a na jakim Tamron?
Widzę z Waszych wypowiedzi, że jednak dziwna sprawa. Zdjęcia jak zdjęcia, może z SIGMY odrobinę jaśniejsze, tylko tutaj przy F16 pierwsze zgjęcie TAMRON 1/2s; drugie SIGMA 3s.
70257
70258
- - - - kolejny post - - - - - -
Info pierwsze zdjęcie:
Filename - DSC_0449.JPG
Make - NIKON CORPORATION
Model - NIKON D5200
Orientation - Top left
XResolution - 300
YResolution - 300
ResolutionUnit - Inch
Software - Ver.1.03
DateTime - 2023:01:28 15:53:27
YCbCrPositioning - Co-Sited
ExifOffset - 228
ExposureTime - 1/2 seconds
FNumber - 16.00
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 100
ExifVersion - 0230
DateTimeOriginal - 2023:01:28 15:53:27
DateTimeDigitized - 2023:01:28 15:53:27
ComponentsConfiguration - YCbCr
CompressedBitsPerPixel - 4 (bits/pixel)
ExposureBiasValue - -0.33
MaxApertureValue - F 3.48
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Auto
Flash - Not fired
FocalLength - 90.00 mm
Zdjęcie drugie:
Filename - DSC_0458.JPG
Make - NIKON CORPORATION
Model - NIKON D5200
Orientation - Top left
XResolution - 300
YResolution - 300
ResolutionUnit - Inch
Software - Ver.1.03
DateTime - 2023:01:28 15:56:48
YCbCrPositioning - Co-Sited
ExifOffset - 228
ExposureTime - 3 seconds
FNumber - 16.00
ExposureProgram - Aperture priority
ISOSpeedRatings - 100
ExifVersion - 0230
DateTimeOriginal - 2023:01:28 15:56:48
DateTimeDigitized - 2023:01:28 15:56:48
ComponentsConfiguration - YCbCr
CompressedBitsPerPixel - 4 (bits/pixel)
ExposureBiasValue - -0.33
MaxApertureValue - F 2.83
MeteringMode - Multi-segment
LightSource - Auto
Flash - Not fired
FocalLength - 105.00 mm
- - - - kolejny post - - - - - -
Zdjęcia robione w takich samych warunkach - stabilna pogoda, niedoświetlane itp.
Wystarczy zajrzeć do WXIF, żeby rozwiązać zagadkę. Ta Sigma nie przekazuje do body informacji o efektywnej przysłonie. Aby ją obliczyć, trzeba skorzystać z tabel z czasów analogów.
Realnie Sigma jest dużo bardziej przymknięta od Tamrona, co widać również na dużo większej GO.
Napiszę jeszcze raz, wielkimi literami.
Obydwa obiektywy miały inną przysłonę
Tak, zgadza się. Oba obiektywy miały różne przysłony. Jeden z tych obiektywów przekazuje fizyczną wartość przysłony a drugi efektywną.
Mały wykład, dla tych, którym ciężko sobie wyobrazić, o co chodzi.
Weźmy klasyczny obiektyw 50 mm z pierścieniem przysłony, ustawiony na nieskończoność i f8. Fotografujemy białą, równomiernie oświetloną powierzchnię. Na obrazku uzyskamy jednolitą szarość 18%.
Teraz dokładamy do tego pierścienie pośrednie o grubości 50 mm. Przysłona się nie zmienia, fotografujemy tą samą powierzchnię. I okazuje się, że aby uzyskać taką samą szarość, trzeba naświetlać 4 razy dłużej. A przecież nie ruszaliśmy przysłony, która jest ustawiona mechanicznie (ISO oczywiście mamy stałe)
Dlaczego? Bo zmienił się kąt widzenia. Do matrycy dociera teraz światło odbite od 1/4 powierzchni.
Łatwo można policzyć efektywną jasność. Przysłona 8 dla ogniskowej 50 mm, oznacza średnicę otworu 6,25 mm. Jeśli odsuniemy ten otwór na 100 mm, to uzyskamy 100/6.25 = 16
Trochę trudniej się to liczy dla innych skal odwzorowania, ale są specjalne kalkulatory. Jednym z lepszych jest ten https://darekk.com/kalkulator/glebia-ostrosci
Dokładnie to samo dzieje się w obiektywach makro, które przecież nie zmieniają fizycznej średnicy otworu przysłony podczas ostrzenia. Starsze konstrukcje podają fizyczną wielkość przysłony, nowsze efektywną. Jak je odróżnić? Pisałem w poście #34
Dzięki za wyjaśnienia. Sam raczej bym się nie połapał. Sigmę kupiłem niedawno a z poprzednimi obiektywami nie było tego problemu (bo to raczej problem). Sprawdziłem przed chwilą starego nikkora 105 (jeszcze tego metalowego) i też przekazuje efektywną przysłonę.
Podejrzanie mi teraz wygląda tokina 100, też mi coś nie grało, ale tę mam do canona - muszę sprawdzić.
A te kolory? To normalne że są identyczne? A może tylko ja je tak widzę. W opisach czy opiniach można wyczytać że są np. "bardzo ładne", to znaczy że gdzieś są mniej ładne? :)
Potwierdzam, też wybrałem Tokinę i nie żałuję.