Zobacz pełną wersję : SU-4 tryb A
Wydawało mi się, że jak w moim D70s ustawie tryb pracy lampy na manual np.1/16 to wyzwolę lampę ustawioną na SU-4 w tryb A zdjecie bedzie poprawnie naswietlone automatyką lampy. Dodam, że ustawienia czułości, przesłony były takie same na lampie i w aparacie. Wyszło jakieś niedoświetlenie okropne. Gdy przestawiłem tryb pracy lampy aparatu w tryb Commander Mode AA wyniki były różne przy czym nic nie zmienialem w aparacie. Czytam instrukcję i lampy i aparatu i nie bardzo mogę doczytać. Przyznam, ze troche sie niecierpliwię. Mam nadzieję, że Wy mnie wczesniej oświecicie.
Co mam zrobić, aby wyzwalać lampe fotocelą (SU-4), a ta własną automatyką (czujnikiem mierzącym światło odbite od obiektu) w miare poprawnie naświetli obiekt?
Wydawało mi się, że jak w moim D70s ustawie tryb pracy lampy na manual np.1/16 to wyzwolę lampę ustawioną na SU-4 w tryb A zdjecie bedzie poprawnie naswietlone automatyką lampy.
nic z tego nie rozumiem. To w jakim trybie była lampa? M czy A ?
M 1/16 to nie automatyka lampy.
Namotałem. Jeszcze raz. Sabina wlączona na SU-4 (fotocela, nie?) i tryb A (dostepny jeszcze M) włączany przyciskiem mode. W D 70 właczyłem manual, aby przedbłyski nie wyzwalały wcześniej lampy. Myslałem, że jak włącze w lampie A, to automatyka lampy sama dobierze odpowiedni błysk, a tu klops. Reszta jak wyżej.
No i powinna dobrać.
Różnica może być taka, że ona dobiera do tego co ona "widzi" - czujnik jest w lampie. A to co widzi aparat może być zupełnie inne.
W trybie CLS - przedbłyski pozwalają też mierzyć przez obiektyw aparatu, więc dlatego jest dobrze.
No i powinna dobrać.
Różnica może być taka, że ona dobiera do tego co ona "widzi" - czujnik jest w lampie. A to co widzi aparat może być zupełnie inne.
W trybie CLS - przedbłyski pozwalają też mierzyć przez obiektyw aparatu, więc dlatego jest dobrze.
Gdy lampkę włożę w sanki i ustawie na niej tryb A, wszystko dobrze się naświetla. Gdy wyzwalam ją błyskiem (SU-4, A) - Przeswietla i to strasznie.
nie masz przypadkiem włączonego AUTO ISO?
nie masz przypadkiem włączonego AUTO ISO?
Nie. Wszystkie ustawienia czułości, przesłony w aparacie i lampie są identyczne.
Trochę to chaotyczne, więc może uporządkujmy:
Nie zdejmuj lampy z aparatu i ustaw tryb A (nie AA). I jak wygląda?
Wszystko jest OK. Problem polega na tym że tryb "A" w SU-4, to nie to samo co tryb "A" lampy.
Samo SU-4 powstało, hooo ho ho, albo wcześniej (czytaj przed erą digitali), co niestety skutkuje problemami i ograniczeniami.
SU-4 ma dwa tryby pracy, manual i auto. Pierwszy to zwykła fotocela. Błysk mastera odpala zdalną i tyle.
Drugi tryb auto działa mniej więcej tak:
Lampa główna wyzwala błysk, SU-4 odpala na tej podstawie lampę zdalną. Czyli tak jak w manualu, ale tu podobieństwa się kończą. Ponieważ SU-4 kontroluje długość błysku lampy głównej i z chwilą jego zakończenia, wymusza również zakończenie błysku w lampie zdalnej. I to działa, nawet nie najgorzej. Niestety nastała era digitali i serii spawalniczych przedbłysków pomiarowych, które skutecznie zakłócają ten prosty system. Więc by to poprawnie działało lampa główna nie może emitować przedbłysków wszelakich. Obecnie przedbłysków nie ma tylko w "M" i "A". Jeżeli lampa główna będzie w "M" to system zadziała, ale moc zdalnego błyskograta będzie analogiczna do głównego, co niekoniecznie skutkuje prawidłową ekspozycją. Pozostaje więc tryb "A", z całymi swymi ograniczeniami i do tego potrzebny jest zewnętrzny błyskograt, bo wbudowany takowego nie posiada.
I to by było na tyle.
Niestety nastała era digitali i serii spawalniczych przedbłysków pomiarowych, które skutecznie zakłócają ten prosty system. Więc by to poprawnie działało lampa główna nie może emitować przedbłysków wszelakich. Obecnie przedbłysków nie ma tylko w "M" i "A". Jeżeli lampa główna będzie w "M" to system zadziała, ale moc zdalnego błyskograta będzie analogiczna do głównego, co niekoniecznie skutkuje prawidłową ekspozycją. Pozostaje więc tryb "A", z całymi swymi ograniczeniami i do tego potrzebny jest zewnętrzny błyskograt, bo wbudowany takowego nie posiada.
I to by było na tyle.
Skoro w aparacie włączę tylko manual, to nie emituje przedbłysków. Jadnak z tego, co dalej piszesz wnioskuję, że lampa wbudowana w korpus D70s nie posiada trybu A analogicznego do tego w sabinie i nie może robić za mastera. Szkoda, ale się uspokoiłem. Dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam
Jeżeli lampa główna będzie w "M" to system zadziała, ale moc zdalnego błyskograta będzie analogiczna do głównego, co niekoniecznie skutkuje prawidłową ekspozycją.
Pozostaje więc tryb "A", z całymi swymi ograniczeniami i do tego potrzebny jest zewnętrzny błyskograt, bo wbudowany takowego nie posiada.
to dla mne nowości.
1. to nie jest ważne, gdy zdalna SB w trybie SU4 ma nastawioną M 1/16 ? daje ona i tak inny błysk - tak długi w czasie jak ta w body? A nie rzeczywistą 1/16 mocy?
2. Jolania pisze o trybie A i ma w nim błąd (złą ekspozycję). Warunkiem prawidłowego działania tryby A w lampie w trybie SU4 jest to, by sterująca była tez w trybie A?
jeśli odległości (aparatu i lampy od obiektu) nie będą identyczne to z tego co piszesz oba dadzą błysk o równym czasie trwania, czyli lampa sb800 naświetli źle.
czas trwania błysku powinien być taki sam dla identycznej mocy tylko gdy lampy są identyczne. Nie sądzę by błysk lampy wbudowanej i sb800 trwający tyle samo dał taki sam efekt. To jednak inne palniki itd.
z tego co piszesz wywnioskowałem, że su-4 nie jest po prostu synchrofleszem, ale steruje SB800 nawet w trybach M i A - co jest nielogiczne, bo lampa w trybie M powinna błyskac tyle, ile ma napisane na wyswiatlaczu, a w trybie A korzystać ze swojego czujnika, a nie z długości czasu błysku mastera.
to dla mne nowości.
Niemożebna niemożebność ;-)
1. to nie jest ważne, gdy zdalna SB w trybie SU4 ma nastawioną M 1/16 ? daje ona i tak inny błysk - tak długi w czasie jak ta w body? A nie rzeczywistą 1/16 mocy?
W trybie SU-4 auto nie masz możliwości ustawienia podziału mocy. Nie wyświetla się moc jaka będzie wyzwolona, bo nie wiadomo jaka będzie.
2. Jolania pisze o trybie A i ma w nim błąd (złą ekspozycję). Warunkiem prawidłowego działania tryby A w lampie w trybie SU4 jest to, by sterująca była tez w trybie A?
W digitalu niestety tak. Warunkiem jest by lampa sterująca nie emitowała przedbłysków. W analogach zwykły TTL ich nie generował i można było z niego korzystać, ale np. z 3D matrix fill in flash już nie. W cyfrze niestety zarówno TTL jak i TTL BL (AA też) generuje przedbłyski.
jeśli odległości (aparatu i lampy od obiektu) nie będą identyczne to z tego co piszesz oba dadzą błysk o równym czasie trwania, czyli lampa sb800 naświetli źle.
Tak.
czas trwania błysku powinien być taki sam dla identycznej mocy tylko gdy lampy są identyczne. Nie sądzę by błysk lampy wbudowanej i sb800 trwający tyle samo dał taki sam efekt. To jednak inne palniki itd.
Zgadza się. Chyba nadmiernie użyłem "skrótu myślowego"
z tego co piszesz wywnioskowałem, że su-4 nie jest po prostu synchrofleszem, ale steruje SB800 nawet w trybach M i A - co jest nielogiczne, bo lampa w trybie M powinna błyskac tyle, ile ma napisane na wyswiatlaczu, a w trybie A korzystać ze swojego czujnika, a nie z długości czasu błysku mastera.
Trochę chyba się jednak nie zrozumieliśmy. Jeżeli ustawiamy lampę w tryb su-4, to główne nastawy trybu lampy (TTL, TTL BL, AA, A, GN, M) są ignorowane. Sam tryb SU-4 działa w dwóch zakresach: M - prosty synchroflesz i Auto, ale jego działanie nie jest równoznaczne z trybem A samej lampy.
Tu jest pierwowzór - http://tinyurl.com/3x4vq5
Dzięki za wyjaśnienia. Nie działałem do tej pory z lampą w trybie SU-4 i to jest pewnym moim usprawiedliwieniem. By było śmieszniej i kiedyś użyłem sb800 zdalnie w jej trybie A, ale podłaczonej do zewnętrznego synchro (bo wkurza mnie to wchodzenie w podmenu). I miałem szczęście, jak z tego wynika.
Dla mnie wniosek prosty - wbudowane synchro su4 nie jest "pełnoprawnym" synchro i to rozwiązanie jest do kitu. Lepiej mieć kostkę synchro za 20 zł, su4 nie jest zaletą tej lampy w porównaniu do sb600.
Generalnie to ja pracuję w manualach - no i dobrze, te automatyki to tylko problem :mrgreen: