Zobacz pełną wersję : POMÓŻCIE - Różnica między 35-70/2.8 a 35-70/2.8D
KKorzeniowski
25-11-2007, 17:46
Mam mozliwosc kupienia obiektywu 35-70/2.8 jednak bez przesylu pomiaru odleglosci, czyli bez D za 600 zlotych. Czy jest to dobra cena za ten obiektyw, czy roznica do wersji D jest tak duza, ze ten bez D powinien byc wiele tanszy ? Obiektyw nie jest w zlym stanie, ma troche porysowana przednia soczewke, ale robilem zdjecia, i nie zauwazylem, zeby to jakos zle wplywalo na ich jakosc - chyba ze nie wiem, na co zwracac uwage...
pzdr
KKorzeniowski
29-11-2007, 02:41
Skoro na pierwszy wpis nikt nie odpisal, to moze teraz bede mial wiecej szczescia...
WW obiektyw ma nastepujaca wade: na przeslonie 2.8 zdjecia wychodza bardzo ladnie, natomiast po przymknieciu (w zasadzie nieistotne do jakiej wartosci) zdjecia wychodza przeswietlone... Tak to wyglada:
http://picasaweb.google.com/Korzen1980/Przeswietla
te dwa dobre zdjecia zrobione na 2.8, natomiast kolejne (i dla 35 mm i dla 70) przymykane do 4, 5.6, 8... no i efekt taki jak na zalaczonych obrazkach...
Moja teoria nastepujaca: cos jest nietak z przeslona (z listkami) - mechaniczne uszkodzenie ? cos sie blokuje ? - w kazdym badz razie aparat mysli, ze przeslona jest na 8, a ona jest sie przyblokowala i jest np. dopiero na 5.6 wtedy, i dlatego przeswietla... trzyma sie to kupy waszym zdaniem, czy to zupelnie cos innego ?
Dodam moze, ze pomiar jest ok, bo jesli sie przeslone przymyka o 2 EV to czas rosnie 4 razy, czyli parametry ekspozycji identyczne, wiec i efekt wizualny raczej i ten sam powinien byc...
Moze ktos sie kiedys spotkal z podobnym problemem ?
pzdr
Co do pierwszego pytania (odpowiedzi na podobny problem było już setki razy na forum) to D ma szczególne znaczenie przy robieniu zdjęć z lampą błyskową. Bo D to (chyba) tylko dodatkowy układ przekazujący do korpusu informację o odległości od fotografowanego obiektu (więc jak tu ma się zmienić jakość optyczna?).
Weź obiektyw do ręki i sam spróbuj poruszać dzwigienkami do zmiany przysłony. Aha, pamiętaj, że D70s ma podgląd głębi ostrości. Wykorzystaj to do badań.
KKorzeniowski
30-11-2007, 01:29
Jaka jest roznica w dzialaniu obiektywu z D i bez D sie mniej wiecej orientuje, chodzilo mi o to, czy powoduje to znaczna rozbieznosc w cenach obydwu... :)
A jesli o wade chodzi, to przeslona chodzi luzno, nic sie nie zacina, wyglada idealnie, nie widac, zeby byly listki pogiete, czy cos w tym stylu, wiec nie wiem, co z nia moze byc jeszcze nietak... przeciez to proste stworzonko... :)
pzdr
Ja tam na obiektywach sie nie znam..ale mam taki jaki chcesz kupic - bez D i mam wrazenie,ze tez mi przeswietla....ale szczegolowych testow nie robilem bo mam to gdzies:)
KKorzeniowski
30-11-2007, 01:40
a bylaby mozliwosc, zebys zrobil taki krotki test ? 4 zdjecia po dwa 35mm i 70mm raz z przeslona 2.8, potem przymknieta do 8 np... ciekaw jestem, czy podobny efekt jak w moim ?
pzdr
Jutro lub pojutrze....tylko co chcesz? w domu na zewnatrz, pomiar matrycowy? jak pisalem nie robie testow wiec nie wiem co i jak....
KKorzeniowski
30-11-2007, 01:55
z moich prob wynikalo, ze nie ma to znaczenia, jaki pomiar jest wlaczony... te zdjecia, ktore wyzej linkowalem, byly robione na 3d (chociaz to i tak nie ma znaczenia, bo obiektyw bez D), no i pewnie lepiej przy swietle slonecznym, w pomieszczeniach sporo ciemniej, i moze byc mniejsza roznica...
pzdr
Beda w sobote jak ci pasuje - inaczej nie da rady, dzis - piatek jestem w pracy i wychodze jak juz jest ciemno..jak pasi to daj cynk
KKorzeniowski
30-11-2007, 02:07
bede wdzieczny... spieszyc mi sie nie spieszy, wiec zrob, kiedy bedziesz mogl...
obiektyw juz kupilem, co prawda nie za 600 a za 300 zlotych, m.in. ze wzgledu na owe przeswietlanie, tylko zastanawiam sie teraz nad zaniesieniem go do serwisu...
pzdr
Dobra wyslij tylko email na Priv..a cena chyba ok..ja za swoj dalem ok 400 zl na Ebay w Anglii, moj wyglada jak wyrzygany przez krokodyla:) podrapany, ryski na soczewce...ale i tak go lubie