PDA

Zobacz pełną wersję : POMÓŻCIE - Różnica między 35-70/2.8 a 35-70/2.8D

KKorzeniowski
25-11-2007, 17:46
Mam mozliwosc kupienia obiektywu 35-70/2.8 jednak bez przesylu pomiaru odleglosci, czyli bez D za 600 zlotych. Czy jest to dobra cena za ten obiektyw, czy roznica do wersji D jest tak duza, ze ten bez D powinien byc wiele tanszy ? Obiektyw nie jest w zlym stanie, ma troche porysowana przednia soczewke, ale robilem zdjecia, i nie zauwazylem, zeby to jakos zle wplywalo na ich jakosc - chyba ze nie wiem, na co zwracac uwage...

pzdr

KKorzeniowski
29-11-2007, 02:41
Skoro na pierwszy wpis nikt nie odpisal, to moze teraz bede mial wiecej szczescia...

WW obiektyw ma nastepujaca wade: na przeslonie 2.8 zdjecia wychodza bardzo ladnie, natomiast po przymknieciu (w zasadzie nieistotne do jakiej wartosci) zdjecia wychodza przeswietlone... Tak to wyglada:
http://picasaweb.google.com/Korzen1980/Przeswietla
te dwa dobre zdjecia zrobione na 2.8, natomiast kolejne (i dla 35 mm i dla 70) przymykane do 4, 5.6, 8... no i efekt taki jak na zalaczonych obrazkach...

Moja teoria nastepujaca: cos jest nietak z przeslona (z listkami) - mechaniczne uszkodzenie ? cos sie blokuje ? - w kazdym badz razie aparat mysli, ze przeslona jest na 8, a ona jest sie przyblokowala i jest np. dopiero na 5.6 wtedy, i dlatego przeswietla... trzyma sie to kupy waszym zdaniem, czy to zupelnie cos innego ?

Dodam moze, ze pomiar jest ok, bo jesli sie przeslone przymyka o 2 EV to czas rosnie 4 razy, czyli parametry ekspozycji identyczne, wiec i efekt wizualny raczej i ten sam powinien byc...

Moze ktos sie kiedys spotkal z podobnym problemem ?

pzdr

mpwt
29-11-2007, 18:22
Co do pierwszego pytania (odpowiedzi na podobny problem było już setki razy na forum) to D ma szczególne znaczenie przy robieniu zdjęć z lampą błyskową. Bo D to (chyba) tylko dodatkowy układ przekazujący do korpusu informację o odległości od fotografowanego obiektu (więc jak tu ma się zmienić jakość optyczna?).

Weź obiektyw do ręki i sam spróbuj poruszać dzwigienkami do zmiany przysłony. Aha, pamiętaj, że D70s ma podgląd głębi ostrości. Wykorzystaj to do badań.

KKorzeniowski
30-11-2007, 01:29
Jaka jest roznica w dzialaniu obiektywu z D i bez D sie mniej wiecej orientuje, chodzilo mi o to, czy powoduje to znaczna rozbieznosc w cenach obydwu... :)

A jesli o wade chodzi, to przeslona chodzi luzno, nic sie nie zacina, wyglada idealnie, nie widac, zeby byly listki pogiete, czy cos w tym stylu, wiec nie wiem, co z nia moze byc jeszcze nietak... przeciez to proste stworzonko... :)
pzdr

Onsajt
30-11-2007, 01:35
Ja tam na obiektywach sie nie znam..ale mam taki jaki chcesz kupic - bez D i mam wrazenie,ze tez mi przeswietla....ale szczegolowych testow nie robilem bo mam to gdzies:)

KKorzeniowski
30-11-2007, 01:40
a bylaby mozliwosc, zebys zrobil taki krotki test ? 4 zdjecia po dwa 35mm i 70mm raz z przeslona 2.8, potem przymknieta do 8 np... ciekaw jestem, czy podobny efekt jak w moim ?

pzdr

Onsajt
30-11-2007, 01:49
Jutro lub pojutrze....tylko co chcesz? w domu na zewnatrz, pomiar matrycowy? jak pisalem nie robie testow wiec nie wiem co i jak....

KKorzeniowski
30-11-2007, 01:55
z moich prob wynikalo, ze nie ma to znaczenia, jaki pomiar jest wlaczony... te zdjecia, ktore wyzej linkowalem, byly robione na 3d (chociaz to i tak nie ma znaczenia, bo obiektyw bez D), no i pewnie lepiej przy swietle slonecznym, w pomieszczeniach sporo ciemniej, i moze byc mniejsza roznica...

pzdr

Onsajt
30-11-2007, 02:04
Beda w sobote jak ci pasuje - inaczej nie da rady, dzis - piatek jestem w pracy i wychodze jak juz jest ciemno..jak pasi to daj cynk

KKorzeniowski
30-11-2007, 02:07
bede wdzieczny... spieszyc mi sie nie spieszy, wiec zrob, kiedy bedziesz mogl...

obiektyw juz kupilem, co prawda nie za 600 a za 300 zlotych, m.in. ze wzgledu na owe przeswietlanie, tylko zastanawiam sie teraz nad zaniesieniem go do serwisu...

pzdr

Onsajt
30-11-2007, 02:10
Dobra wyslij tylko email na Priv..a cena chyba ok..ja za swoj dalem ok 400 zl na Ebay w Anglii, moj wyglada jak wyrzygany przez krokodyla:) podrapany, ryski na soczewce...ale i tak go lubie