Zobacz pełną wersję : SD / CF dlaczego??
Witam.
Mam pewnoą niejasność..
Tzn. chodzimi dlaczego profesjonalne body są na karty CompactFlash, a np. d80 i niżej są na SanDysc??
Czy może wyjaśnić mi ktoś różnice??
Dzięki pozdrawiam ;)
cypherdid
25-11-2007, 15:44
moje D70 też jest na CF a nie wydaje się PRO (przynajmniej puszka ;) )
fakt zapomniałem, że d70 jest na CF
precyzuje: dlaczego jedne CF a inne SD??
moim zdaniem chodzi wyłącznie o miejsce na elektronikę, jeżeli odejdzie trochę z karty to można w to miejsce wsadzić coś innego, a miejsce jest ograniczone...
dlaczego profesjonalne body są na karty CompactFlash, a np. d80 i niżej są na SanDysc??
SD to nie "SanDysc" (nie ma czegoś takiego), lecz Secure Digital.
moze dlatego ze aktualnie SD ma zapis max 20MB/s a CF dochodzi do 50mb/s i w profi puszkach gdzie liczy sie szybkosc zapisu (duze pliki, szybkie zdjecia seryjne) taki SD by nie wyrabiał.
ale to sa tylko moje przypuszczenia tak na chłopski rozum
Bo CFy zostały jednym z pierwszych otwartych standardów kart pamięci. Jednocześnie są na tyle duże, że mogą być bardzo pojemne. SD je gonią. Mniejsze karty to mniej miejsca zajmowanego przez slot w body i niższe koszty produkcji.
http://pl.wikipedia.org/wiki/CompactFlash
Władca Pixeli
26-11-2007, 02:34
moze dlatego ze aktualnie SD ma zapis max 20MB/s a CF dochodzi do 50mb/s i w profi puszkach gdzie liczy sie szybkosc zapisu (duze pliki, szybkie zdjecia seryjne) taki SD by nie wyrabiał.
ale to sa tylko moje przypuszczenia tak na chłopski rozum
Specyfikacja aparatu - Canon EOS-1Ds Mark III - Compact Flash (Type I or II), SD card
Czyli aparat EOS-1Ds Mark III jest amatorsko-profesjonalny w zależności jaką kartę wsadzimy :mrgreen:
Sloniacz
26-11-2007, 09:54
bo w profi body jest takie duże, że miejscem na kartę nawet większa nie trzeba się przejmowac ;) a amatorskie co nowszy model to mniejsze d70>d50>d80>d40
Specyfikacja aparatu - Canon EOS-1Ds Mark III - Compact Flash (Type I or II), SD card
Czyli aparat EOS-1Ds Mark III jest amatorsko-profesjonalny w zależności jaką kartę wsadzimy :mrgreen:
czepiasz sie szczegółów :mrgreen:
bo to can.... jest tam wszystko jakos pokrecone ;)