PDA

Zobacz pełną wersję : DxO 5 :(

Kundzior
25-11-2007, 04:06
Ale sie zawiodłem, nie śmiga na Vista 64 :( Nawet jak włączam tryb zgodności z win Xp.

noktoto
26-11-2007, 00:52
O tym że na Viscie 64 nie działa przynajmniej poinformowali. Mi nie działa pod XP. Wywala się zaraz po uruchomieniu, jeszcze przed aktywacją. Co gorsza upgrade do v5 unieważnia kod aktywacyjny v4 którą odinstalowałem próbując uruchomić v5. I teraz nie mam ani działającej v4 ani v5. Mam za to 120$ mniej.

Kundzior
26-11-2007, 01:37
Mi również pod XP się wywala zaraz po uruchomieniu :P ale chałowato co?? A poprzednie wersje mi się bardzo podobały.

noktoto
26-11-2007, 01:55
Chałowato to mało powiedziane ;)

Wersja 4.5.1 była/jest super (i nawet całkiem stabilna - wcześniej różnie z tym bywało).
5.0.1 dalej nie startuje :(
Nasmarowałem do niech mejla, ciekawe co raczą odpisać. Jeśli w ogóle raczą.

Pawel92
26-11-2007, 02:02
Zainstalowalem 5.0 pod WinXP i po aktywacji wszystko dziala. Wersja 4 pozostala nietknieta i dalej dziala.
Wlasnie ruszylem z pierwszym testem : 340 fotek do przemielenia. Po trzech godzinach przelknal ... 60. Gdzie ta obiecywana poprawa predkosci. Prawde mowiac, to jak zauwazylem instalacje .Net 3.0 :cry: zaczalem miec powazne obawy.
Sam program startuje tez wolniej niz wersja 4.
Zobacze efekty testu jutro, nie mam cierpliwosci do dalszego siedzenia.

milo_ja
26-11-2007, 09:19
Chlopaki z DxO dali trochę ciała, ale ponoć tak samo było z wersją 4.0. Ja tam jestem dobrej myśli. 5.0.1 wreszcie uruchamia się u mnie. Wprawdzie po kilku uruchomieniach potrzebny jest restart (wyciek pamięci), ale kto by na to patrzył. ;) Czekam na bugfixy.

Pawel92
26-11-2007, 17:42
Krotki opis testu osiagow DxO 5.
Ilosc zdjec do obrobki : 317 (a nie 340 jak pisalem wczesniej).
Typ zdjec : siatkowka w nienajlepiej oswietlonej hali (N50 : 75%, N70-200 : 23% i N85 : 2%).
Comp : Intel Core 2 6400 2.13 Ghz; 3.5 Go RAM; WinXP Pro SP2; Kaspersky Av 7.0.
DxO 4 : 4.5.1 Build 4143.
DxO 5 : 5.0.0 Build 6512.

Uruchomienie programu :
1. DxO 4 : 20s.
2. DxO 5 : 1min 15s.

Batch 317 fotek :
1. DxO 4 : 1 g. 38min.
2. DxO 5 : 7 g. 40min. (SIEDEM GODZIN ... !!!) :?.

W obu przypadkach Dx0 "wyprodukowalo" 317 jpegow bez jednego bledu. Multi-treading wersji 4 zniknal. Wersja 5 przetwarza po jednym zdjeciu naraz.
Jakosci zdjec nie porownywalem - moze jak mi troche przejdzie ...

To niestety jakas mocno kiepska wersja Alpha tego skadinad dobrego programu...

Mam nadzieje, ze sie chlopaki szybko poprawia, bo zaczynaja im robic na forach kiepska reklame.
Oto wiadomosc oficjalna DxO : http://forum.dxo.com/showthread.php?t=442

noktoto
26-11-2007, 23:42
Dostałem odpowiedź. Mam 5.0.1 zainstalować. Już sam na to wcześniej wpadłem ;) Jedyna różnica to możliwość aktywacji, posłuchania dźwięku i obejrzenia splash screena. Potem zwała...

Zdaje sie v5 nie lubi AMD :(
milo_ja jaki masz procek?

milo_ja
27-11-2007, 00:03
Dostałem odpowiedź. Mam 5.0.1 zainstalować. Już sam na to wcześniej wpadłem ;) Jedyna różnica to możliwość aktywacji, posłuchania dźwięku i obejrzenia splash screena. Potem zwała...

Zdaje sie v5 nie lubi AMD :(
milo_ja jaki masz procek?

AMD XP 3000+ 5.0.0 się nie odpalał. 5.0.1 "śmiga" .... do czasu. Nie lubi, jak się go włancza i wyłancza. W pewnym momencie tylko restart ratuje. O błędzie z powiększeniem 100% to też nie będę pisał.

Pawel92
27-11-2007, 21:18
Testu ciag dalszy.
Zainstalowalem (bezbolesnie :)) wersje 5.0.1. Build 6523.
Pozostale parametry testu jak w moim poprzednim poscie.

Uruchomienie programu :
- DxO 5.0.1 : 1min 20s.

Batch 317 fotek :
- DxO 5.0.1: 5 g. 11min. (PIEC GODZIN)

Jesli kazdego dnia beda "przyspieszac" o 30%, to az strach pomyslec jak to sie skonczy ...
A na obu forach Dx0 (EN i FR) ludzie piany dostaja. Komus w tej firmie powinno sie jednak szeleczki podciagnac za ten kiepski i platny dowcip.

Kundzior
27-11-2007, 23:38
nie szeleczki a bacików nakłaść by się przydało. Tak spiepszyć nawet fajny progs do Rawów.

Asaf
28-11-2007, 14:27
A czy może udało się komuś przejść problem z crashem na samym początku? Mam 5.0.1 z wczoraj i po ekranie powitalnym dostaje standardowy ekran crasha "Send report to Microsoft". Jakieś pomysły?

pozdrawiam
Jarek
PS. Całe szczęście zostawiłem 4.5.1

milo_ja
28-11-2007, 15:04
A czy może udało się komuś przejść problem z crashem na samym początku? Mam 5.0.1 z wczoraj i po ekranie powitalnym dostaje standardowy ekran crasha "Send report to Microsoft". Jakieś pomysły?

pozdrawiam
Jarek
PS. Całe szczęście zostawiłem 4.5.1

Są różne opcje. Poczytaj forum na ich stronach. Czasem potrzeba odinstalować jakieś drivery. Czasem wyłączyć firewalla. Czasem zainstalować jakiś dodatkowy runtime do .NET 3.0 czy coś. Mi się 5.0.0 nie odpałał. 5.0.1 działa (w sensie odpala się).

P.S. Ja też zostawiłem 4.5.1, ale mimo wszystko używam 5. Zbugowana bo zbugowana, ale RAWy konwertuje lepiej (w sensie jakości).

Kundzior
28-11-2007, 18:46
Mi również ani 5 ani 5.0.1 nie chodzi pod XP.

Pawel92
28-11-2007, 20:29
DxO 5.x.x uzywa systemu antypirackiego PACE InterLok. Aby ten wynalazek mogl dzialac (a co za tym idzie i DxO) trzeba ponoc wylaczyc firewall.
Tutaj cala dyskusja na ten temat :
http://forum.dxo.com/showthread.php?t=489

milo_ja
28-11-2007, 22:29
DxO 5.x.x uzywa systemu antypirackiego PACE InterLok. Aby ten wynalazek mogl dzialac (a co za tym idzie i DxO) trzeba ponoc wylaczyc firewall.
Tutaj cala dyskusja na ten temat :
http://forum.dxo.com/showthread.php?t=489

Tak a propo, to ponoć M$ wypuścił jakąś poprawkę, aby PACE się nie gryzł z resztą. Na forum jest o tym. Tutaj (http://support.microsoft.com/kb/939750/en-us) więcej info o tym.

Asaf
29-11-2007, 11:28
Dzięki za pomoc. Oczywiście wszystkiemu był winien "genialny" PACE. Wyłączyłem sieć, firewall McAfee i DXO ruszył. Swoją drogą, z tego co piszą na forach, korzystanie z tego typu "zabezpieczeń" to jest kpina z klientów. Jakiś czas temu Sony musiało zrezygnować z rootkita w swoich płytach audio, a PACE wydaje się być niewiele lepszy.

Mniejsza o to. To co zobaczyłem po uruchomieniu, to kpina nr. 2. Ewidentnie DXO postanowiło wypuścić nieskończony produkt i różne opcje, których nie udało się skończyć po prostu wyłączyli. Podczas krótkiej sesji zauważyłem, że oprócz wspomnianego już braku równoległego przetwarzania w batchu, brakuje: możliwości organizacji zdjęć w projekcie (wcześniej była odpowiednia zakładka w workflow), wyświetlania informacji z EXIFa w postaci przezroczystej nakładki, obróbki i filtrowania zdjęć na podstawie rankingu (w zasadzie ranking do niczego nie służy) i pewnie jeszcze dużo innych
Poza tym podczas dwóch godzin pracy, kilka razy otrzymałem informację o błędzie (w miejscu gdzie powinno być zdjęcie) oraz raz kazał mi zrestartować program, bo coś mu się nie udało. O tym, że program jest tak powolny, że aż bezużyteczny koledzy już pisali więc się nie będę powtarzał.

Ale są też pozytywy: zadziałała mi wreszcie akceleracja GPU. Odszumianie jest faktycznie lepsze. Zdjęcie robione D200, na ISO 1600, wyszło zauważalnie lepiej. Do tej pory (wersja 4.5.1) mocne odszumianie powodowało pojawienie się dziwnych plam i utratę szczegółów. Można to było co prawda wyregulować (wahlując wyostrzaniem i szczegółami w odszumianiu), ale przy 100% powiększenia było widać specyficzny algorytm DXO. W 5.0 nawet intensywne odszumianie ma niewielki wpływ na detale. Co więcej nie ma już tych dziwnych plam. A szum usuwa rewelacyjnie

Myśle, że za pół roku ma szanse pojawić się wersja stabilna i wtedy to będzie naprawdę fajny program. Do tego czasu trzymajcie się od wersji 5.0 z daleka. Wersja 4.5.1 działa dobrze, stabilnie i szybko (w porównaniu do 5.0, oczywiście) i niech tak zostanie.

pozdrawiam
Jarek

milo_ja
29-11-2007, 11:46
Ale są też pozytywy: zadziałała mi wreszcie akceleracja GPU. Odszumianie jest faktycznie lepsze. Zdjęcie robione D200, na ISO 1600, wyszło zauważalnie lepiej. Do tej pory (wersja 4.5.1) mocne odszumianie powodowało pojawienie się dziwnych plam i utratę szczegółów. Można to było co prawda wyregulować (wahlując wyostrzaniem i szczegółami w odszumianiu), ale przy 100% powiększenia było widać specyficzny algorytm DXO. W 5.0 nawet intensywne odszumianie ma niewielki wpływ na detale. Co więcej nie ma już tych dziwnych plam. A szum usuwa rewelacyjnie

Zapomniałeś dodać, że faktycznie poprawili jakość konwetsji RAWów. Teraz np. dużo rzadziej zdarza się zjawisko pt. "mazing" (czyli linie proste drobnych detali są proste, a nie poprzecinane poprzecznymi) i lepiej oddane są szczegóły. Na forum DxO ktoś dawał link do własnoręcznie przeprowadzonego testu jakości konwesji.
I jeszcze jeden, dla mnie bardzo duży, plus: można sobie zbudować swoją paletę narzędzi i wybrane wogóle wyciągnąc w dowolne miejsce ekranu. Czyli koniec ze scrollem co chwilę do góry, aby rzucić okiem na histogram czy okno nawigacji.

noktoto
29-11-2007, 21:38
5.0.2 jest. Na razie się sciąga. Ciekawe czy ruszy.

noktoto
29-11-2007, 22:42
Ruszył :)
I nawet się jeszcze nie zwiesił. Prędkość działania znośna, negatywne opinie najwyraźniej mnie odpowiednio nastawiły.

milo_ja
29-11-2007, 22:54
Zrobiłem teścik. 1 NEF z D200 na standardowych ustawianiach.

5.0.0 - nie startował
5.0.1 - 1:47
5.0.2 - 1:24

Dla porównania

4.5.1 - 1:03

Tak więc jest postęp. Za tydzień wersja 5 powinna dogonić wersję 4, a za dwa, trzy tygodnie zostawić ją daleko w tyle. :)

noktoto
07-12-2007, 21:20
Bardzo się ucieszyłem gdy 5.0.2 w końcu ruszyło. Niestety po pewnym czasie spędzonym z v5 muszę stwierdzić, że jest kiepsko. Szczególnie denerwują mnie dwie rzeczy:

Pierwsza to nowy system projektów, nie są one zapisywane w plikach jak dawniej, a w wewnętrznej bazie programu. To w połączeniu z brakiem opcji backupu/exportu i regularnym gubieniem ustawień praktycznie uniemożliwia prace w programie.

Druga rzecz to dziwne zachowanie się nowego silnika konwertującego. Obraz "przed" wygląda inaczej niż "po" nawet przy wyłączonych wszystkich ustawieniach!

Czy ktoś ma podobne uwagi? Może coś mam nie tak z programem (może kompem)? Sam już nie wiem...