PDA

Zobacz pełną wersję : D80- Największa ściema Marketingowa Nikona???

buskibj
24-11-2007, 15:06
Czy D80 to największa marketingowa ściema Nikona?
dałem się na nią złapać-może mało dokładnie czytałem specyfikację tej puszki?
chodzi mi konkretnie o to,że d80 to niby taki d200 w innym opakowaniu,
kto zamienił d80 na d200 ten wie jaka jest rzeczywistość...
może się mylę, może tym postem tylko zaśmiecam forum-co o tym myślicie?
pozdr,

grzegorzant
24-11-2007, 15:10
a Ty zmieniłeś, a jeśli tak to czemu?

buskibj
24-11-2007, 15:17
AF bez porównania szybszy,
klawiszologia-prosty jak obsługa cepa,
kolorki-D80 przypomina mi sony-na normal kolorki cukierkowe,
moim zdaniem lepsza praca z lampą,
warto zmienić

kronos28
24-11-2007, 15:17
hmmm po pierwsze - primo - to dwie różne półki sprzętowe,
po drugie - primo ;) - d80 to przygotowanie miejsca na rynku pod d300, bo do d200 jest baardzo podobny (ta sama matryca, ten sam wizjer, AF) ale to logiczne, że nie zrobili tego samego co w d200 (jak pomiar z manualami, ilość FPS, uszczelki) bo by to d200 się nie sprzedawało. D80 było już zapowiedzią że nadchodzą zmiany i nowe body w kalsie semi pro - czyli d300.

klawiszologia-prosty jak obsługa cepa,
kolorki-D80 przypomina mi sony-na normal kolorki cukierkowe,
moim zdaniem lepsza praca z lampą,
warto zmienić

hmm AF praktycznie ten sam (różni sie jedną funkcją - rozszerzalność wszystkich pól AF a nie tylko środkowego, ale na pewno nie prędkością - bo prędkość też zależy w dużej mierze od zakręconego szkła), praca z lampą ta sama - żadnej różnicy ittl , kolorki - NEF? a jaką głębię kolorów miałeś w d80. Różnica jest w pracy matrycowego.

ArtX
24-11-2007, 15:18
rozumiem, ze chcialbys widziec d200 w cenie d80?
bo jesli nie, to o co Ci chodzi?

EDIT:
odpisales jak pisalem posta..

oczywiscie, ze warto zmienic (jezeli czujesz taka potrzebe), ale wlasnie za to sie placi..

dziwny watek.

cyrusvirus
24-11-2007, 16:21
Eeee tam! Dobrą ściemę marketingową ma Olympus. Na 103 stronie listopadowego Playboya jest reklama modelu E-510 z bardzo obiecującym hasłem:

INNI ROBIĄ ZDJĘCIA, TY PRZEKRACZASZ STANDARDY :D:D:D

Bonthyc
24-11-2007, 16:25
I tak nic nie przebije "hybrydowych lustrzanek" Fuji oraz Leicy :D

jjj
24-11-2007, 16:30

Fuji...? A nie myślałeś czasami o Panasonicu Lumix...?

Bonthyc
24-11-2007, 16:42
Fuji...? A nie myślałeś czasami o Panasonicu Lumix...?
Mam na myśli dokładnie FujiFulm s9600

Calme
24-11-2007, 16:46
Ja pierdziele ludzie maja problemy....zdjecia robic...wbrew pozorom d80 tez da sie :mrgreen:

Antonina
24-11-2007, 16:48

A co Ty chcesz od Leici ja tam bym chciała taką M8 do tego całą kieszeń optyki ;) dalmierz to jest to! , pamiętam moje Fiedy chętnie bym wróciła do dalmierza gdyby były troszku tańsze te cyfrowe :(

Bonthyc
24-11-2007, 17:40
A co Ty chcesz od Leici ja tam bym chciała taką M8 do tego całą kieszeń optyki ;) dalmierz to jest to! , pamiętam moje Fiedy chętnie bym wróciła do dalmierza gdyby były troszku tańsze te cyfrowe :(
Do Leicy samej w sobie nic nie mam, ale z ich działu marketingowego ktoś powinien polecieć za nabijanie ludzi w butelkę, Leica V-LUX 1 (http://www.pstryk.pl/details:5602/leica+v+lux+1+digital+camera) jest reklamowana jako lustrzanka hybrydowa. A gdzie tam lustro? Gdzie optyczny wizjer? Poza tym za kasę jaką bym musiał zapłacić za ten aparat któremu co by tu nie mówić bliżej jest do kompaktu niż do lustra mógłbym kupić nowego D80.
Taka anegdotka o marketingu. (http://mebelki.info/dni/2007.11.06/Powstawanie_programu.jpg)

irek6311
24-11-2007, 17:59
kto zamienił d80 na d200 ten wie jaka jest rzeczywistość...Nie-mam D200 :-(
ale powiem że jak narzekasz na Body D80 toś nie Fotograf a Szpaner ,
zaczynałem od kompakta Samsung S800 ..dalej Panasonic FZ8 i teraz Nikon D80 ,
więc tyle powiem że do Amatorskiej fotografi D80 wystarcza (z czasem jedynie szkła lepsze kupie) .

buskibj
24-11-2007, 18:23
Jak ktoś zauważył wątek durnowaty czy coś podobie (sporo takich na forum :) )
co do puszki d80 to jest super i można dobre foty robić,ale nie o tym jest wątek,
co do wypowiedzi kronosa to małe pytanko: miałeś okazję porównać d200 z d80? wątpię,
i dlatego nie jest tak jak piszesz,że obie puszki bebechy mają takie same,

kronos28
24-11-2007, 18:28
co do wypowiedzi kronosa to małe pytanko: miałeś okazję porównać d200 z d80? wątpię,

a czemu wątpisz? znasz mnie, widziałeś ze d200 w reku nie miałem?

ufolek
24-11-2007, 18:33
Teza wątku bez sensu, przy założeniu , ze róznica w cenie obu nowych puszek była prawie dwukrotna. To tak jak sie czepiać, ze wypasiona Corsa to nie Volvo S60..

buskibj
24-11-2007, 18:36
hmm AF praktycznie ten sam (różni sie jedną funkcją - rozszerzalność wszystkich pól AF a nie tylko środkowego, ale na pewno nie prędkością - bo prędkość też zależy w dużej mierze od zakręconego szkła), praca z lampą ta sama - żadnej różnicy ittl , kolorki - NEF? a jaką głębię kolorów miałeś w d80. Różnica jest w pracy matrycowego."

jesli chodzi o matrycowy to masz rację-przyznaję, co do reszty nie masz racji
ps jak długo miałeś okazje porównywać obie puszki?
pozdr

sivy
24-11-2007, 18:40
Ja pierdziele ludzie maja problemy....zdjecia robic...wbrew pozorom d80 tez da sie :mrgreen:

Kurcze w tym problem, mam od lipca no i nie moge :) Ciągle próbuje zrobic jakieś zdjęcie i nic... Chyba sobie odpuszcze i poczekam na D3 no jak już tym sie nie da zrobić fotki to nie wiem:) a póki co to chyba D80 będe używal do otwierania butelek sankami mocującymi lampę.

A tak na poważnie to D200 jest napewno lepszy ale to jakby nie patrzec klasa lub pół klasy wyżej niż D80. I zazdroszcze mu tylko tego uszczelnionego korpusu. A jak by miał jeszcze skuteczne czyszczenie matrycy i regulacje którą można zmienić BF i FF to już był ideał.

D80 to bardzo dobry aparat ja jestem zadowolony. Pozdrawiam wszystkich użytkowników D80 - jeśli komuś uda się nim zrobić zdjęcie niech umieści instrukcje na forum.

BugsBunny
24-11-2007, 18:41
buskibj, co Ty chcesz udowodnić? że byłeś w błędzie i D200 jest jednak inny/lepszy od kosztującego prawie połowę mniej D80? obawiam się, że to odkrycie zostało już dokonane...
szkoda transferu na takie dyskusje
zrzuć jeszcze oba z metra na beton, zobaczysz kolejną różnicę

marekon
24-11-2007, 18:44
Jeśli masz obiekcje to porównaj D80 do D70 lub70s i wtedy będzie sprawiedliwie bo to ta klasa.Niedługo czepisz się ze wiele mu brakuje do D300 albo D3.Kompletna paranoja .A co powiesz na temat D40 i jego następcy to dopiero ściema.

kronos28
24-11-2007, 18:46
jesli chodzi o matrycowy to masz rację-przyznaję, co do reszty nie masz racji
ps jak długo miałeś okazje porównywać obie puszki?
pozdr

a dlaczego nie mam racji? Charakterystyka pracy AF w obu puszkach jest baardzo podobna - i to nie tylko moje zdanie , parę osób to stwierdziło. Co do kolorystyki NEF - ta sama, jpegi to już inna charakterystyka puszki ale duuuzo zależy od ustawionej przestrzeni i tego jakie są nastawy w puszce, ale to raczej logiczne. Praca z lampą - a jaką różnice zauważyłeś?

Ile obcowałem z d200 - dużo i często - jak byłem na etapie wybierania puszki dla siebie ale nie wiem co to ma do znaczenia...

timi
24-11-2007, 18:46
Jak ktoś nie chce swojego d 80 to z chęcią go "przygarnę".wprawdzie zdecydowalem sie i niebawem chce kupić d200 ale 80 nie pogardzę, ba pokryje nawet koszty przesyłki. :mrgreen:

Rafał_Sz
24-11-2007, 18:50
O, wątek z tych co na wstępie o kłódkę sie proszą!

kronos28
24-11-2007, 18:52
I zazdroszcze mu tylko tego uszczelnionego korpusu.

to był jeden z ficzrów jaki rozważałem przy wyborze puszki - czasami jednak by sie przydało

A jak by miał jeszcze skuteczne czyszczenie matrycy i regulacje którą można zmienić BF i FF to już był ideał.

to juz d300 ;)

Porównywanie dwóch produktów z różnych półek klasowych to noo rzeczywiście... A jak weszło d200 to na rynku był wtedy d70(s) (d80 było jeszcze w planach) - matko ale to d70 szroottt body ;)

buskibj
24-11-2007, 18:54
Litości :) czy ja napisałem,że d80 jest do d...py?
to zajeb puszka, fajnie,że ktoś zauważył ten post,ale będę wdzięczny za zrozumienie treści i sensu tego wątku: "D80 RóżNI SIę OD D200 TYLKO BRAKIEM USZCZELNIENIA" takie w skrócie były marketingowe hasła,
po zakupie d200 uznałem,że to tylko hasła,bo puszki są jednak inne,
wy piszecie,że narzekam na D80,

kronos28
24-11-2007, 19:00
L "D80 RóżNI SIę OD D200 TYLKO BRAKIEM USZCZELNIENIA" takie w skrócie były marketingowe hasła,

gdzie?
bo ja nie widziałem takich haseł. Coś tu mieszacie, bo takie hasło (lub podobne) spowodowało by spadek sprzedaży d200 na korzyść d80 - producent nigdy nie porównuje swoich produktów do siebie (chyba że chodzi o starszy model) ale nigdy nie porównuje modeli z wyższej i niższej pólki w reklamach, bo może się to źle skończyć... np. spadkiem sprzedaży jednego z dwóch...

dla ścisłości strona d80 http://nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/777/overview.html

i d200 http://nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1083/overview.html

nawet działy inne - d80 lustrzanki "popularne", d200 "Profesjonalne"

buskibj
24-11-2007, 19:02
Piszesz kronos,że charakterystyka af obu puszek jest podobna-fakt, podobna i do marka podobna i do olympusa ale nadal "podobna" jak na osobę która twierdzi,że miała duzo do czynienia z d200 to piszesz dziwne rzeczy,
puszki są inne-takie życie,mogłeś tego nie zauważyć,może nie miałeś okazji,ale to nie powód żebyś strzelał focha,

kronos28
24-11-2007, 19:10
ekhm

na pewno nie jest bez porównania szybszy... - układ AF ten sam, silnik w body d200 deko mocniejszy ale napewno nie jest to przepaść tudzież "bez porównania" - na szkłach z własnym napędem IMHO 0 różnicy.

A fochów nie strzelam, nie mam tego w zwyczaju nie lubie tylko uprawiania demagogii

A to że puszki są inne - a co to za nowość - przeca wszyscy tu piszą że porównywanie tego to czysty irracjonalizm, BO TO INNE KLASY KORPUSÓW

buskibj
24-11-2007, 19:30
kronos, piszesz:"na szkłach z własnym napędem IMHO 0 różnicy" jeśli chodzi o AF, :) jeśli znajdziesz gdzieś w specyfikacji aparatów różnice w opóżnieniu migawki to daj znać-pogadamy, i nie zmieniaj postu na d80 vs d200 nie o to tu chodzi,

robin102
24-11-2007, 19:49
Dla mnie D80 tylko jedną wadę ma jest za mały po prostu, wole D70 bo większy i lepiej nim się operuje ale to tylko jeden plus na stronę D70.

kronos28
24-11-2007, 19:49
kronos, piszesz:"na szkłach z własnym napędem IMHO 0 różnicy" jeśli chodzi o AF, :) jeśli znajdziesz gdzieś w specyfikacji aparatów różnice w opóżnieniu migawki to daj znać-pogadamy,

Litości, wiesz ja nie siedze ze stoperem przy aparacie mierze czasy, ktore są dosłownie ułamkami jednej sekundy i nawet testerzy z dpreview, photozone czy innych tego nie mierzą, bo to są różnice w setnych częściach sekund - czyli dla użytkownika - nie do wyłapania.

i nie zmieniaj postu na d80 vs d200 nie o to tu chodzi,

ekhmmm, że niby ja ekhmm:

może się mylę, może tym postem tylko zaśmiecam forum-co o tym myślicie?
pozdr,

sorry ale :lol: :lol:

Maciex
24-11-2007, 19:53
i nie zmieniaj postu na d80 vs d200 nie o to tu chodzi,

Wyjaśnij proszę w takim razie o co ci chodzi, bo ja niestety też zrozumiałem że porównujesz D80 z D200..i że jesteś nim rozczarowany. Może przeczytaj co sam napisałeś? I wczuj się proszę w rolę czytającego który nie zna twoich myśli..

Przykro mi, ale przyłączam się do tych co uważają ten wątek za bezsensowny i wcale nie dlatego że mam D80, bo jego wady znam i nie jest wcale taki straszny jak go malują.

To jest dyskusja o niczym - naprawdę sensowniej tu zapytać o konkrety, bo jest wiele osób które naprawdę pomogą,bo bardzo dużo wiedzą i mają doświadczenie. I to jest największa zaleta tego forum.
Robienie tutaj takich "prowokacji" rodem z forum Onetu typu "japończyki to szajs, niemieckie są najlepsze" raczej nigdy tu nie spotka się z entuzjazmem - poziom dyskusji z założenia miał być tutaj wyższy, choć czasem rzeczywiście nie bardzo to wychodzi...Jednak i tak czym innym jest podniecanie się nowym modelem w stosumnku do poprzedniego (czasem może przesadne) a co innego nagłe błyskotliwe odkrycie że D80 i D200 to inne półki.

No i czego się spodziewałeś w odpowiedzi zakładając taki wątek - przytaknięcia, pochwał, poklasku? czy właśnie jakiejś rzeczowej dyskusji? Naprawdę nie wiem. Jaki jest jego cel?

Może miałeś dobre intencje, ale nie zostałeś w takim przypadku dobrze zrozumiany...

Zakończmy może ten temat, prooooszę!

buskibj
24-11-2007, 20:31
Przyznaję,że nie spodziewałem się takich odpowiedzi na ten post,zarzucanie mi,że neguję zalety d80 kosztem d200... wiadomo zdjęcie to praca fotografa i w mniejszym stopniu puszki,więc wywody np kronosa są nie do tego postu - stawia te puszki w tym samym segmencie, pisząc,że nic ich nie różni,a jesli tak to nawet testerzy nie biorą tego do głowy- to zrozumiałe,pierwszy aparat od taty na raty i filozofie podważające testujących,
chodzi mi konkretnie o to,że d80 to niby taki d200 w innym opakowaniu, taki założyłem wątek i chciałem się dowiedzieć czy ci którzy zamienili d80 na d200 mieli takie odczucia jak ja? TYLKO O TO MI CHODZIłO,a nie o jakieś mixy w stylu: d80 fuj a d200 ok,

kronos28
24-11-2007, 20:32
No i czego się spodziewałeś w odpowiedzi zakładając taki wątek - przytaknięcia, pochwał, poklasku?

pewnie tak, patrząc na pierwszy post - "kupiłem d200 uważam że d80 przy nim to skucha - poklepcie mnie po plecach i potwierdźcie to co pisze"

kux
24-11-2007, 20:35
zapytam tutaj, bo to chyba dobre miejsce, nie ma chyba potrzeby nowego wątku zakładać

w teście nikona d80 na fotopolis napisano, że aparat nie wyciąga deklarowanych przez producenta 3kl/s
czy to prawda?

maciekjak
24-11-2007, 20:41
Kurcze w tym problem, mam od lipca no i nie moge :) Ciągle próbuje zrobic jakieś zdjęcie i nic... Chyba sobie odpuszcze i poczekam na D3 no jak już tym sie nie da zrobić fotki to nie wiem:) a póki co to chyba D80 będe używal do otwierania butelek sankami mocującymi lampę.

A tak na poważnie to D200 jest napewno lepszy ale to jakby nie patrzec klasa lub pół klasy wyżej niż D80. I zazdroszcze mu tylko tego uszczelnionego korpusu. A jak by miał jeszcze skuteczne czyszczenie matrycy i regulacje którą można zmienić BF i FF to już był ideał.

D80 to bardzo dobry aparat ja jestem zadowolony. Pozdrawiam wszystkich użytkowników D80 - jeśli komuś uda się nim zrobić zdjęcie niech umieści instrukcje na forum.

szczerze mówiąc próbuje od około 2 tygodni robić fotki tym sprzetem i po tym okresie mogę stwierdzic ze on nadaje się tylko i wyłacznie do otwierania butelek:) hm tylko jeszcze nie deszedlem w instrukcji do po co mocuje się obiektyw

kronos28
24-11-2007, 20:46
kronosa są nie do tego postu - stawia te puszki w tym samym segmencie, pisząc,że nic ich nie różni,a jesli tak to nawet testerzy nie biorą tego do głowy-

ehehehe niee nie mogę :lol: czytaj ze zrozumieniem miszczu. Gdzie ja napisałem że to puszki z tego samego segmentu, gdzie napisałem że nic ich nie rózni, gdzie napisałem że testerzy nawet nie biorą tego do głowy? no pokaż mnie to palcem...

to zrozumiałe,pierwszy aparat od taty na raty i filozofie podważające testujących,

a teraz pierwszy raz w swojej karierze na forum pojade sobie lekko po bandzie bo wycieczek osobistych nie toleruje, a co :) -

raz - jak już pisałem nie znasz mnie więc nie wiesz czy to mój pierwszy aparat czy ostatni czy środkowy i czy sam za niego zapłaciłem czy mój tato (kucze chciał bym) czy wujka Staszka pomagiera brat - nie twoja brocha

dwa - kto tu filozofuje i wypada z tekstami rodem z onet.pl i do tego ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem, bo nie tylko ja pisałem ci, że TO APARATY Z RÓŻNYCH POŁEK (znowu drukowanymi ehhh)

pozdrawiam

Jacek_Z
24-11-2007, 20:55
myślę, że za tym "interesującym inaczej" wątkiem nikt nie będzie płakał?
Zamykam.