PDA

Zobacz pełną wersję : Cokin IR

nord
24-11-2007, 13:19
zamierzam wydac pare złotych na filtr cokina IR i bardzo jestem ciekaw opini ludzi którzy używają ten filtr. znalazłem kilka postów na ten temat lecz były zbyt lakoniczne, a wątek alfa jedynie ociera sie o problem. wszystkim ktorzy by chcieli udowadniać mi wyższość nakręcanego filtra Hoya Ir z gory dziekuje. interesują mnie tylko opinie, rady ciekawostki na temat cokina. będę wdzieczy za wasze opinie..pozdrawiam serdecznie

jarek76
24-11-2007, 13:54
Ten filtr jest dokładnie opisany w wątku "fotografia w podczerwieni"
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26556
Jest całkiem niezły trzeba tylko pobawić się trochę w uszczelnianie

nord
24-11-2007, 16:20
wielkie dzieki.. o uszczelnianiu slyszalem widziałem nawet specjalne holdery do filtra IR..

pioter m
24-11-2007, 20:11
Cokin to fajny system, ale do IR polecalbym raczej zwykly na gwint. Bedzie przede wszystkim wygodniej. Osobny holder tylko do IR to dodatkowe koszty i dodatkowy sprzet w plecaku. Zastanowilbym sie w przypadku korzystania z obiektywow o naprawde duzych srednicach gwintu na obiektywie.

nord
24-11-2007, 23:48
piotrze czy przeczytałeś mój pierwszy post? nie interesuja mnie filtry z gwintem !!!!!!!!!!! :)

pioter m
25-11-2007, 00:57
Przeczytalem i zrozumialem. A to co napisalem, napisalem swiadomie. O cokinie w IR pisze jeden z kolegow w podlinkowanym watku o IR i pisze, ze jest OK, tylko trzeba pilnowac szczelnosci. Ja wiem jednak, ze latwiej dokrecac filtr, kiedy przychodzi mi ochota na focenie niz uszczelniac. Nie zawsze przeciez cykasz sama podczerwien. Czasem potrzebujesz przelozyc filtr na chwile.
Problem znika jesli rzeczywiscie masz szczelny holder. Jesli taki znajdziesz, to opisz, jak to dziala. Pewnie wielu zainteresuje, bo cokin to naprawde fajny system i sporo osob tego uzywa. Pozdrawiam.

KJO
25-11-2007, 20:17
Przeczytalem i zrozumialem. A to co napisalem, napisalem swiadomie. O cokinie w IR pisze jeden z kolegow w podlinkowanym watku o IR i pisze, ze jest OK, tylko trzeba pilnowac szczelnosci. Ja wiem jednak, ze latwiej dokrecac filtr, kiedy przychodzi mi ochota na focenie niz uszczelniac. Nie zawsze przeciez cykasz sama podczerwien. Czasem potrzebujesz przelozyc filtr na chwile.
Problem znika jesli rzeczywiscie masz szczelny holder. Jesli taki znajdziesz, to opisz, jak to dziala. Pewnie wielu zainteresuje, bo cokin to naprawde fajny system i sporo osob tego uzywa. Pozdrawiam.

Ja ten problem mam rozwiązany w taki sposób że IRkę naklejam (plastrami do odbitek) bezpośrednio na ring. ślady nie zostają więc i jest git, na przyszły sezon mam w planach wyścielić filcem holder tak żeby się szczelny zrobił ale problem to filc który nie będzie odchodził. Tak czy siak nakręcanego bym nie kupił bo używam IRki z różnymi szkłami i bym pewnie zbankrutował :mrgreen:

nord
27-11-2007, 10:58
widzialem na angielskim ebayu specjaln holder do filtrow IR cena niestety równa cenie filtra ok 19 funtów, problem szczelniości mam zamiar rozwiązać podobnie jak kolega za pomocą uszczelnienie holdera np.czarnym lilcem. holdera który bedzie służył wyłącznie do filtra IR. drugi holder to żaden wydatek w tej chwili na allegro to koszt ok. 22 pln łącznie z kosztami przesyłki. a nad cokinem upieram sie z czysto finansowego powodu. narazie mam dwa szkła, narazie.. planuje zakup jeszcze conajmniej dwóch w tym jedngo o średnicy gwintu 77mm. uwazam ze zakup odzielnie filtrów do każdego obiektywu, to nonesnsowny wydatek. dziękuje za opinie..pozdraiwam