PDA

Zobacz pełną wersję : automatyczna zmiana nazwy pliku

d80endy
23-11-2007, 23:21
witajcie!

szukam programu ktory zmieni nazwe pliku (zrobione zdjęcie) na datę zrobienia zdjęcia najlepiej z info o godzinie zrobenia.
czy jest taki program ?

bede wdzieczny za pomoc.

przykład:

przed DSC_0016.NEF
po 2007.11.01_15.14

pozdrawiam
andrzej

Nekosh
23-11-2007, 23:23
witajcie!

szukam programu ktory zmieni nazwe pliku (zrobione zdjęcie) na datę zrobienia zdjęcia najlepiej z info o godzinie zrobenia.
czy jest taki program ?

bede wdzieczny za pomoc.

przykład:

przed DSC_0016.NEF
po 2007.11.01_15.14

pozdrawiam
andrzej
Sorry ale OT. Polecam google.pl

Piotr_
23-11-2007, 23:26
totalcomander

pliki - narzędzie wielokrotnej zamiany

FlashGordon
24-11-2007, 00:12
Może i offtop, ale (Nekosh) sam długo szukałem dobrego programu do tego. Serio. Niby prosta sprawa, wyciągnąć dane z exifa i pozmieniać, ale nagle wychodzą kwiatki w stylu "co zrobić, jeśli zdjęcia były robione w serii i jest więcej niż jedno w ciągu sekundy?".

Więc co polecam:
1. Do transferu: cam2pc freeware edition (używam wersji 4.6)
Trzeba pamiętać, żeby nie ustawić automatycznego obrotu zdjęć pionowych, bo się wykrzacza. Ale pozwala na automatyczne przesyłanie zdjęć do peceta z tworzeniem nazw folderów i zmianą nazw plików. Wszystko rzecz jasna w pełni definiowalne, ja dla przykładu robię to robię tak, że zdjęcia trafiają np. do:

D:\Zdjęcia\2007 11\2007 11 23 #\20071123_2256(34).jpg

To na czerwono robi się automatycznie, dokładniej struktura jest taka:

{folder rok i miesiąc}\
{folder rok i miesiąc i dzień + znacznik # mówiący, że foty trzeba przebrać}\
{nazwa pliku rokmiesiącdzień_godzinaminuty(sekundy)x.jpg - gdzie x jest dodatkowym znacznikiem w przypadku zdjęć zrobionych w tej samej sekundzie}

Program ma ikonkę w trayu, śledzi podłączanie aparatów/wkładanie kart do czytnika. Jak masz też idiotenkamera to przeniesie Ci też fotki z tego aparatu, jak również filmiki (nazwę zmieni tu według daty stworzenia pliku). Po przeniesieniu fotek możesz odpalić automatycznie zdefiniowaną w programie przeglądarkę lub zrobić jakieś inne cuda :)

2. Do zmiany nazw plików na kompie możesz skorzystać z dwóch metod. Ja używam programu ReNamer (www.den4b.com), a właściwie korzystałem do zmian nazw plików z czasów, kiedy nie używałem cam2pc. Z tego, co pamiętam, ten programik dodaje wkurzający numerek losowy za nazwą pliku - oczywiście do zdefiniowania reguła, ale jeśli się nie ustawi tego numerka (losowego lub seria 1-9) to zdjęcia zrobione w tej samej sekundzie robią mały dym. Niestety jak fotki są tylko po jednej w danej sekundzie, ten numerek też jest dodawany. Ot, estetyka, bardzo mało istotne, ale wiecie, jak czasem duperel człowiekowi przeszkadza ;)

W praktyce w tym celu także korzystam z cam2pc - po prostu ładuję pliki do wora (folderu), w cam2pc określam ten folder jako źródło (zamiast domyślnie karty) i ziut... wszystko nie dość, że zmienia ładnie nazwy to jeszcze ślicznie ubiera się w tę samą strukturę plików.

Dom

atibor
24-11-2007, 12:44
FastStone, po polsku, zgrywa z kart, zmienia nazwy plików już istniejących - tak jak chcesz.
Możesz mieć folder z:
rok/miesiąc/2007-11-22_13.47.34 (czyli jeszcze dokłady czas
2007/11/2007-11-22_13.47.34_001 - jak jest wiecej niż jedno zdjęcie

Do tego super przeglądarka do zdjęć i drobna edycja zdjęcia.
POLECAM. ;-)

http://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm

ziuteczny
24-11-2007, 15:28
baaardzo dziiiiiwne pytanie

z nicka sądząc kolega ma d80. Niestety nawet nie zajrzał na płytę z Picture Project. Potem nie usłyszał o Nikon Transfer. I starsze i nowsze narzędzie robi bez problemu co kolega chce i jeszcze dużo więcej. Ja używam Nikon Transfer i sobie chwalę, nie jest to może demon szybkości ale robi co trzeba jak trzeba i konfiugurowalne ładnie cudo jest.

A narzędzi trzecich też kopa.

ps. nie wiem też o jakich kwiatkach z fotkami z tej samej sekundy mowa. I PP i NT radzą sobie z tym wyśmienice. I nic nie dodają bez potrzeby. Tylko wyjątkowo debilny software może nie przewidywać tak prostej możliwości.
Nikon Transfer chyba tylko nie ma możliwości importu z lokacji innych niż body lub removable card. Ale poprzez tę drugą opcję można go jakoś zmusić choć to już bardziej zaawansowanych

ps.2.o ile PP mógł być denerwujący bo to cała mała kobyła to Nikon Transfer to utils służący tylko do tego co ma w nazwie.

PaSkal
26-11-2007, 10:19
Faststone polecam za atiborem. To jest naprawdę dobra rzecz.
Nikon Transfer jest fajny, ale np. ma kompletnie niezrozumiałe dla mnie ograniczenie długości nazwy pliku. Nie wchodzi więcej znaków niż to, co w okienku się mieści.

Na koniec - czy aby czas zdjęcia w Exifie nie jest podany z dokładnością do jakichś ułamków sekundy?

Peter
27-11-2007, 08:40
Np. Total Commander. Można też użyć IrfanView (File->Batch Conversion/Rename) i sobie ustawić wymagane parametry, możliwe są różne warianty - szczegóły w helpie. Bardzo wydajne narzędzie - polecam.

sokrates
27-11-2007, 11:46
Polecam jak wyżej - IrfanView + wtyczki - czyta pliki PSD i łatwo można zdefiniować rozmiar i kompresję + wiele innych parametrów w opcji (File->Batch Conversion/Rename) a to wszystko za free :-)

PaSkal
27-11-2007, 12:09
Ostrzeżenie/ uwaga

Przed zmianą nazw dwóch tysięcy plików warto poćwiczyć na jakichś kopiach, żeby potem nie było płaczu i zgrzytania zębami...
Zadawanie różnych parametrów nie jest trudne, ale na początek trochę mętne (przynajmniej dla mnie było ;) )

bombel
27-11-2007, 13:09
Dlatego Total Commander (notabene niedościgły mistrz w tej kategorii) daje możliwość Undo dla zmiany nazw plików.

Nawet dwóch tysięcy. :)

LukaszWiecek
27-11-2007, 13:45
Ja nazwy masowo zmieniam w Total Commanderze. Z resztą nie wyobrażam sobie już pracy na kompie bez tego narzedzia ;) Przedzierać się przez te windosowskie okienka... brr ;/

A wszystkie fotki docelowo lądują u mnie z nazwą tworzoną wg tego schematu: [YMD]_[hms], czyli np fotka zrobiona 12 sierpnia 2007 o godzinie 18:22'10 ma nazwę 070812_182210.

Artur
29-11-2007, 00:11
Nikt nie wspomnial o Nikon Transfer. Prosty, latwy, przyjemny i darmowy. Sporo mozliwosci edycji nazwy pliku wyjsciowego.
Do pobrania ze strony np. Nikon Polska

PaSkal
29-11-2007, 10:14
Nikt nie wspomnial o Nikon Transfer

Nooo, ja wspomniałem i nie tylko, włącznie z zastrzeżeniami :)

P.

Artur
29-11-2007, 19:16
Nooo, ja wspomniałem i nie tylko, włącznie z zastrzeżeniami :)

P.

upss, przeoczylem, przepraszam