PDA

Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 2.8 nie wiem co myśleć..

wicher123
23-11-2007, 11:07
Witajcie ;) Jako,że porzuciłem system(przesiadka z Minolty na system Nikon),zakupiłem D80 i tamrona 17-50 2,8.Niestety nie miałem możliwości wybrania Tamrona,kupowałem wysyłkowo.No i powiem szczerze,że jestem troszke zniesmaczony nim... jak na moje oko dośćmocno mydli... :( Fakt,nie miałem czasu na dokladne przetestowanie go ale zrobilem taki szybki 3 minutowy test(oczywiście wszystko na manfrotoo itp by nie było,że sam poruszyłem) Zobaczcie koledzy i koleżanki... Jak Waszym zdaniem to się przedstawia? Bo wg. mnie nie jest dobrze... ale może się mylę??

http://rapidshare.com/files/71664412/testy.rar.html

legionize
23-11-2007, 11:33
Już tak z tymi tamronami jest. Od paru osób słyszałem, że trzeba przetestować kilka sztuk.

Kaleid
23-11-2007, 11:41
Niestety...ten Tamron ma rozrzut jakościowy jak radzieckie Heliosy. Trzeba sprawdzić kilka i wybrać najlepszy :)

wicher123
23-11-2007, 11:43
Niestety...ten Tamron ma rozrzut jakościowy jak radzieckie Heliosy. Trzeba sprawdzić kilka i wybrać najlepszy :)

Niestety nieraz nie ma takiej mozliwosci :(

piotr w
23-11-2007, 11:46
No to niezbyt się ucieszyłem, bo właśnie się do takiego przymierzam.

waldek
23-11-2007, 11:54
Czegoś nie rozumiem?
Pobrałem zdjęcia, obejrzałem i pytam o co chodzi?
Zdjęcia poprawnie naświetlone, ostre, ze stosowną do ogniskowej głębią ostrości.

Xathloc
23-11-2007, 11:55
Niestety nieraz nie ma takiej mozliwosci :(
Zawsze pozostaje możliwość zwrotu w ciągu 10 dni.

waldek
23-11-2007, 11:58
Zanim zaczniecie potępiać Tamrona i ten konkretny obiektyw zobaczcie zdjęcia i czasy na jakich są robione fotki.

wicher123
23-11-2007, 12:00
Czegoś nie rozumiem?
Pobrałem zdjęcia, obejrzałem i pytam o co chodzi?
Zdjęcia poprawnie naświetlone, ostre, ze stosowną do ogniskowej głębią ostrości.
Dalego pytam czy wsio jest OK.W systemie Minolty mialem troszke drozsze,lepsze szkiełka(dlatego cos mi nie pasuje..) i może jestem przewrażliwiony??Narazie stać mnie było na tego Tamrona(wiem, tani on jest i nie ma tutaj 2 zdan ze BEDZIE SWIETNY) pozniej pomyślimy o czyms innym.

Calme
23-11-2007, 12:04
Hmm prawde mowiac obejrzalem te zdjecia i imho nie widze jakiegos wielkiego halo ? Hmm co Autor watku dokladnie ma na mysli apropo tych testow ? A tak swoja droga to faktycznie ciekawy jestem ile osob odpowiadajacych w watku obejrzalo dokladnie foto i exif'y ?

wicher123
23-11-2007, 12:11
Hmm prawde mowiac obejrzalem te zdjecia i imho nie widze jakiegos wielkiego halo ? Hmm co Autor watku dokladnie ma na mysli apropo tych testow ? A tak swoja droga to faktycznie ciekawy jestem ile osob odpowiadajacych w watku obejrzalo dokladnie foto i exif'y ?

Autor ma na myśli mydło,wydaje mnie się,że nie jest dobrze z ostrością ale po to założyłem ten wątek by Was spytać,jak Wy to widzicie,czy może jestem przewrażliwiony(mając wczesniej o kilka klas lepsze szkla)
Czyżby teraz będzie atak na mnie za to że nowy wątek założyłem?? ;)

Xathloc
Od razu piszę, że nie odnosiłem się do fotek, bo ich nie oglądałem!
Odniosłem się jedynie do braku możliwości sprawdzenia obiektywu przed zakupem.

A uwaga chyba była skierowana do dyskutujących w wątku :P

waldek
Rozumiem. Jak każdy z nas oczekujesz super jakości za niemałe w końcu pieniądze.
Ale -
1. Spokojnie zrób więcej testów, przy krótszych czasach.
2. Zobacz jakie masz ustawienia w puszce.
3. Zrób w Nefie - wywołaj z lekkim wyostrzeniem np. RawShooter.
3. Na pierwszy rzut oka wygląda, że jest OK
4. Gdybym jednak się mylił to zawsze możesz zwrócić - chociaż rozumiem że to stres.

Nie denerwuj się, nie działaj pochopnie.
Pozdrawiam

Myślę, że nikt nie powinien mieć do Ciebie pretensji o ten niepokój i ten wątek.
To raczej uwaga do kolegów za zbyt pochopne odpowiedzi , przed obejrzeniem zdjęć.

Calme
23-11-2007, 12:14
Mz nie jest, az tak zle z ostroscia - wiadomo to nie stalka i cudow nie bedzie..

wicher123
23-11-2007, 12:17
Rozumiem. Jak każdy z nas oczekujesz super jakości za niemałe w końcu pieniądze.
Ale -
1. Spokojnie zrób więcej testów, przy dłuższych czasach.
2. Zobacz jakie masz ustawienia w puszce.
3. Zrób w Nefie - wywołaj z lekkim wyostrzeniem np. RawShooter.
3. Na pierwszy rzut oka wygląda, że jest OK
4. Gdybym jednak się mylił to zawsze możesz zwrócić - chociaż rozumiem że to stres.

Nie denerwuj się, nie działaj pochopnie.
Pozdrawiam

1. tak wiecej testów napewno bedzie :)
2. Puszka default(oprocz M bo tylko tak robie zdjecie,nieraz A,S,dodatkowych funkcji narazie nie ruszam.. trzeba obadac pomalu,aparat mam w reku w sumie moze 20 minut)
3.Wiekszosc zdjec robie w RAW(tutaj do testow tylko jpg i jpg nie wyostrzalem bo chcialem dac surowe)
3. Ciesze sie ze tak myślisz,ja bede mogl powiedziec cos wiecej troszke pózniej.
4.Zwracac.. hmm chyba nie bedzie sensu... bo i tak nie bede mial możliwości osobistego sprawdzenia nowego Tamrona.
Nerwów nie mam,były małe wątpliwości ;)
Dzieki ;)

waldek
23-11-2007, 12:24
Nie ma sprawy.
Częstym błędem jest przeglądanie surowych Nef-ów, które wyglądają mydlano.
Dopiero po wywołaniu, i podostrzeniu widać jak ostro robi obiektyw.
Życzę powodzenia w robieniu zdjęć, choć ostrość to tylko jeden z elementów udanej fotki.
Często nagrody światowe zdobywają zdjęcia, mało ostre - lecz z pomysłem.
Pozdrawiam

tomek s
23-11-2007, 13:55
looknij tu http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=35252 bedziesz miał jakieś porównanie do swojego. Wrzuciłem tam swoje pierwsze foty z tego szkiełka też z D80.
pzdr

art-74
23-11-2007, 14:16
O ile dobrze pamiętam, to 7d i 5d dawały bardzo ostre zdjęcia - coś jak d70 nikona.
Seria d200 i d80 z swojej natury daje nieco bardziej miękki obraz - wymagający robienia w NEFach i wymagający delikatnej korekty przy wywoływaniu.
Więc wrażenie miękkości po przesiadce jest zupełnie naturalne.
Ten model Tamrona to generalnie nie ma problemów z mydleniem a z BF/FF i tylko tego można by się tu doszukiwać
To jednak najłatwiej sprawdzić fotografując tablicę testową

wicher123
23-11-2007, 14:18
O ile dobrze pamiętam, to 7d i 5d dawały bardzo ostre zdjęcia - coś jak d70 nikona.
Seria d200 i d80 z swojej natury daje nieco bardziej miękki obraz - wymagający robienia w NEFach i wymagający delikatnej korekty przy wywoływaniu.
http://ukochany.prohost.pl/images/focus21.pdf

No właśnie wiec moze masz racje ale OK.Uspokoilem sie ;)

robin102
23-11-2007, 14:43
No takie ten teges trochę te fotki nie tges. Szukaj dobrego tamrona bo na poczatek warto. Odkąd pojawiły się wersje z napiskiem "made in japan" z jakością jest coraz lepiej. Moze producent wziąl sobie do serca nasze utyskiwania ? Sam ostatnio taki z tęsknoty i leńistwa zanabyłem i jest rewelacyjny wprost jak na tamrony, a miałem z 6 sztukami doczynienia. Będę go pewnie wymieniał na tokinę 12-24 ale żal normalnie.

Smurf
23-11-2007, 21:13
Odkąd pojawiły się wersje z napiskiem "made in japan" z jakością jest coraz lepiej.
Czyli od początku produkcji - ja kupilem Tamrona 17-50/2,8 z mocowaniem Nikona w czerwcu 2006r, jeśli nie jako pierwszy w kraju to na pewno jako jeden z pierwszych i jest on "made in japan" - nr seryjny - 000162.

robin102
23-11-2007, 21:20
Czyli od początku produkcji - ja kupilem Tamrona 17-50/2,8 z mocowaniem Nikona w czerwcu 2006r, jeśli nie jako pierwszy w kraju to na pewno jako jeden z pierwszych i jest on "made in japan" - nr seryjny - 000162.
Fariarz po prostu, bo większość kupowała wtedy z napiskiem made in china . Ja chyba ze 3 sztuki. Teraz mam z napiskiem made in japan :-D

wicher123
23-11-2007, 23:40
Odkąd pojawiły się wersje z napiskiem "made in japan" z jakością jest coraz lepiej. Moze producent wziąl sobie do serca nasze utyskiwania ?
No moj Tamronik Made in Japan :) Wiec teges te foty czy nie teges.. bo juz zglupailem... :) :) :)

Slon
23-11-2007, 23:47
mialem tego tamrona, ktory teraz jest w posiadaniu robina
u mnie dzialal dosc dziwnie tj. w przedziale 28-50 bylo wszystko pieknie, ale ponizej tych 28 mm, to jakies cuda. Ostrosci nie mozna bylo sie doszukac na zdjeciu (robionym z wiekszej odleglosci). U robina szklo chodzi bardzo fajnie, a w koncu oboje uzywamy d70s.
sprawdzalem go rowniez na d80 i tam byl rownie dobry jak u robina.

wniosek jeden, trzeba testowac przed zakupem :-D

wicher123
24-11-2007, 10:28
Niestety nieraz nie ma takiej możliwości.. :( ale co tam... nie ma co marudzić tylko za robienie zdjęć się brać i tyle...
Czekam na dobrą pogodę w Nysie bo akurat caly weekend mam Wolny!!!

Vadim
24-11-2007, 20:28
Czekam na dobrą pogodę w Nysie bo akurat caly weekend mam Wolny!!!

Chyba się nie doczekasz...:(

Pozdrawiam

robin102
24-11-2007, 20:58
mialem tego tamrona, ktory teraz jest w posiadaniu robina
u mnie dzialal dosc dziwnie tj. w przedziale 28-50 bylo wszystko pieknie, ale ponizej tych 28 mm, to jakies cuda. Ostrosci nie mozna bylo sie doszukac na zdjeciu (robionym z wiekszej odleglosci). U robina szklo chodzi bardzo fajnie, a w koncu oboje uzywamy d70s.
sprawdzalem go rowniez na d80 i tam byl rownie dobry jak u robina.

Poszedłem dziś z nowym tamronem tym rzeczonym w wypowiedzi kolegi zarobić trochę kaski. Robiłem reportaż na zlecenie firmy reklamowej z otwarcia galerii handlowej w naszym mieście. Nie powiem tamronik spisał się na medal., ale że chciałem się sprawdzić tylko z zoomem to stałki zostały w domu. Co się nakreciłem , co sie nabiegałem. Bez sensu taka robota. :?

zdyboo
24-11-2007, 21:56
Wiec teges te foty czy nie teges.

Z D80 nie mam doswiadczenia, ale z D70s widziałem ostrzejsze foty z tego obiektywu, ba nawet takie sam robię, bo to firmowy zestaw. Co prawda bardziej przymknięty obiektyw, bo zwykle na f8, ale nie da się ukryć, że są ostrzejsze. Choć z drugiej strony, wiadomo matryca z większymi pikselami, to i optyce łatwiej wyrobić normę.

wicher123
24-11-2007, 22:07
Poszedłem dziś z nowym tamronem tym rzeczonym w wypowiedzi kolegi zarobić trochę kaski. Robiłem reportaż na zlecenie firmy reklamowej z otwarcia galerii handlowej w naszym mieście. Nie powiem tamronik spisał się na medal., ale że chciałem się sprawdzić tylko z zoomem to stałki zostały w domu. Co się nakreciłem , co sie nabiegałem. Bez sensu taka robota. :?
Mógłbyś pare fotek pokazać jeśli to nie problem? :)

wicher123
24-11-2007, 22:35
Udało sie wyskoczyc na 5 minutową sesje.. i raczej nie jest tak zle jak myslalem :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img123.imageshack.us/my.php?image=11malejb8.jpg)

źródło (http://img123.imageshack.us/my.php?image=1maleak8.jpg)

robin102
25-11-2007, 00:31
Mógłbyś parę fotek pokazać jeśli to nie problem? :)
W sumie nie problem tylko umachany jestem więc nie chce mi się zmniejszać fotek. Jedną na razie wrzucam tamron na 19mm f 3,5.
jak życia nabiorę to może coś jeszcze wkleję.

źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/galeria1-24www.jpg)

mini21
25-11-2007, 00:37
Udało sie wyskoczyc na 5 minutową sesje.. i raczej nie jest tak zle jak myslalem :)

Fajne fotki.
Bardzo ładna okolica, tylko pozazdrościć.
Ja tam nie widzę żadnego mydła, więc chyba jest ok.

wicher123
25-11-2007, 00:40
Fajne fotki.
Bardzo ładna okolica, tylko pozazdrościć.
Ja tam nie widzę żadnego mydła, więc chyba jest ok.
O tak w Nysie naprawde jest gdzie pochodzic... takze jesli ktos bylby kiedys chetny na wspolna sesje.. zapraszam :)

mini21
25-11-2007, 00:43
O tak w Nysie naprawde jest gdzie pochodzic... takze jesli ktos bylby kiedys chetny na wspolna sesje.. zapraszam :)

Czasem zaczynam żałować, że jestem z tej śmierdzącej Warszawy.
U nas nie ma takich pięknych widoczków. :(

Vadim
25-11-2007, 00:48
Czasem zaczynam żałować, że jestem z tej śmierdzącej Warszawy.
U nas nie ma takich pięknych widoczków. :(

Żałuj, żałuj...
wicher123, a gdzie byłeś zdjęcia zrobić, od której strony jeziora? Od Błękitnej Zatoki czy wałem do Białej?

Pozdrawiam

wicher123
25-11-2007, 00:51
Żałuj, żałuj...
wicher123, a gdzie byłeś zdjęcia zrobić, od której strony jeziora? Od Błękitnej Zatoki czy wałem do Białej?

Pozdrawiam
Mialem na to doslownie 5 minut ale jutro rano lub popoludniu tam tez sie wybieram...
betonowka jak lecisz z Nysy do Bialej,tak mniej wiecej w polowie drogi... przed tym duzym betonowym parkingiem,jest DUZO mozliwosci,konary itp , mozliwosc zejscia na brzeg... tylko by pogoda byla ,ja jak bylem to juz bylo chyba ok 16 albo i PO wiec ciemno... :( zdazylem tylko pare fotek walnac ale jutro moze sie wybiore na dluzszy spacer :)

Grey
26-11-2007, 09:38
Według mnie jest ostry