PDA

Zobacz pełną wersję : zmniejszanie zdjęć

@rek
22-11-2007, 20:40
Szukajką szukałem ale nie widzę odpowiedzi na moje pytanie...... mianowicie.

Mam zdjęcie 6Mpix i chcę je zmniejszyć do dłuższego boku powiedzmy gdzieś między 600 a 800 px

po zmniejszeniu należy wyostrzyć (jak już doczytałem :) ) ale lepiej zmniejszyć odrazu do rządanego rozmiaru i mocno (czyt. odpowiednio) wyostrzyć czy lepiej zmniejszać krokowo np 1/2 lekkie wyostrzenie, 1/2 lekkie wyostrzenie etc ??

prz3mo
22-11-2007, 21:46
Ja zmiejszam od razu z 10 mpx do np. 800x532. A potem wyostrzam i wsio.

piwkoo
23-11-2007, 18:24
Jak kolega Prz3mo napisał, zmniejszyć do żądanej wielkości a następnie wyostrzyć według uznania. Nie bawić sie w jakieś cząstkowe zmniejszacze :D

madmips
23-11-2007, 18:42
podobnie, z tą małą uwagą, że po otwarciu nef'a ostrzę na 100% - zmniejszam i ostrzę jeszcze raz już na oko, zwykle wypada coś pomiędzy 18-35% (smart unsharpem w ps)

tojo
23-11-2007, 19:29
A ja wyczytałem na NatureScapes następujący przepis:
1. Zmniejszyć do około 1200 px dłuższy bok,
2. Wyostrzyć mocno zwykłym filtrem wyostrzającym (w Photoshopie Filter/Sharpen/Sharpen)
3. Zmniejszyc do docelowego formatu np 750 px
4. Wyostrzyć filtrem maski wyostrzającej (tutaj nalezy oddzielnie dla kazdego zdjecia dobrac parametry, przy czym promien musi byc bardzo mały - od 0,2 do 0,4)

Po takim zabiegu zdjęcia są wyjatkowo ostre.

@rek
24-11-2007, 10:53
hmm...... ile ludzi tyle opcji. Muszę obadać tojo-wy sposób :)

Andy_O
24-11-2007, 12:55
Temat był dziesiątki razy dyskutowany i udowodniono że teoria o kilkustopniowym zmniejszaniu i wyostrzaniu nie jest dobra.

Ja zmniejszam w PS z użyciem standartowego "bicubic", potem robię kopię wrstwy, wyostrzam ją zwykłym "sharpen" i ustawiam przeźroczystość warstwy na jakieś 40-50%. W tym miejscu możesz balansować między miękkim obrazkiem na dolnej warstwie i ostrym na górnej.

Acha, jeszcze jedno - nie jest problemem zrobienie "bardzo ostrej wersji zmniejszonej". Problemem jest znalezienie takiej wartości wyostrzenia, żeby zdjęcie nie było zbyt (nienaturalnie) ostre.

kronos28
24-11-2007, 13:22
Ja zmniejszam w PS z użyciem standartowego "bicubic", potem robię kopię wrstwy, wyostrzam ją zwykłym "sharpen" i ustawiam przeźroczystość warstwy na jakieś 40-50%. W tym miejscu możesz balansować między miękkim obrazkiem na dolnej warstwie i ostrym na górnej.

heh dobry manewr :)

Ja to robie jak bozia przykazała - wywołuje RAW to w C1 wychodzi mi tak zazwyczaj 170/190 potem w PS po zmniejszeniu do forumowych 800x600 unsharp mask - tak na oko nie mocno koło 20/30%

zapalaka
26-01-2008, 21:39
Witam!
A ja mam może głupie pytanie...
Dlaczego po zmniejszeniu zdjęcia wogole zachodzi potrzeba wyostrzania??
W zasadzie nie wiem, jakiej odpowiedzi miałbym się spodziewać, ale strasznie mnie to intryguje. Bo już coś tam łykam w obróbce zdjęć, ale o tm słysze od niedawna.
Czy jak zmniejszam fotę innym programem niż PS, to też będę miał utratę ostrości?? Czy to tylko przypadłość PS??

Drugie też głupie pytanie:
Co to jest bicubic??

Przepraszam, jeśli już było.
Pozdrawiam
=zapalaka=

mziel
27-01-2008, 02:22
Mając większe pole do "malowania" możesz zmieścić więcej detali. Jak zaczynasz zmniejszać pole do malowania, to i ilość detali się zmniejsza - część z nich zostanie namalowana w inny sposób - będą mniejsze, mniej dokładne a przez to zdjęcie wyjdzie mniej ostre, zmiękczone. Zrób sobie test - weź jakieś ostre zdjęcie, pomniejszyj i zastosuj np. smart sharpen - włączaj i wyłączaj podgląd - sam się przekonasz jaka jest różnica.

zapalaka
27-01-2008, 11:38
Dzieki za odpowiedź. To trochę wyjaśnia.
Że działa, ja wiem. Próbowałem już parę razy i rzeczywiście różnica po wyostrzeniu jest czasami kolosalna.
Dziwie się, że wcześniej tego nie zauważylem.

Pzdr

Zink
28-01-2008, 19:53
Odpowiadając na drugie pytanie: bicubic (dwusześcienna) to jedna z metod interpolacji stosowanych do skalowania obrazów. Daje lepsze efekty niż bilinear (dwuliniowa), ale gorsze niż np. Lanczos.

ikonay
28-01-2008, 20:06
prócz tego można jeszcze dać interpolację dwusześcienną z wbudowanym wyostrzaniem lub wygładzaniem wg potrzeb.

zapalaka
28-01-2008, 21:04
Hmm....
Ciekawe, ciekawe...
A praktyczne zastosowanie i instrukcje w PS można prosić :mrgreen:??
Proszę!

PZDR
zapalaka