PDA

Zobacz pełną wersję : TELEKONWERTER 2x AF ???? JAKI ?????? HELP ME!!!!!

Denmar
18-01-2006, 13:18
Witam!
Jestem szczęśliwym posiadaczem D100 i między innymi Nikkora 80-200/ 2.8 D ale nie tego VR.Poprzednią wersję tego Nikkora.Fajne szkiełko.Ale chciałbym zakupic do niego telekonwerter 2x niekoniecznie Nikona.Myślę że to zrujnowałoby mi kieszeń a wiem że z powodzeniem można stosować inne niezależnych producentów. No właśnie. Czy macie jakieś sugestie????? Tamron , Soligor, Tokina , Sigma , Kenko ......nie mogę się w tym wszystkim połapać.Bardzo proszę POMÓZCIE.!!!!! A i jeszcze dodam że interesuje mnie konwerter AF przenoszący automatykę. Z góry dziękuję wszystkim uprzejmym uczestnikom forum za odpowiedź.Pozdrawiam.DENMAR :D

Jacek_Z
18-01-2006, 16:04
jak ci zależy na jakości to weż Kenko albo Sigme ale w wersji tej lepszej - bo każdy z tych producentów robi po dwa rodzaje. Wiele nie oszczędzisz w stodunku do nikona niestety w tym przypadku. Jeśli chcesz wydac mniej kasy to kenko czarny. O soligorze chyba mozna zapomnieć. Ale jak masz taki dobry obiektyw to kupowanie kiepskiego konwertera nie jest dobrym pomysłem delikatnie mówiąc.

Robert S.
18-01-2006, 22:13
Sigme ale w wersji tej lepszej - bo każdy z tych producentów robi po dwa rodzaje
Pierwsze słyszę, żeby sigma i wszystkie inne firmy robiły telekonwertery w d wóch wersjach: lepszej i gorszej :shock: Po prostu sigma wypuściła nowe konwertery zaprzestając tym samym produkcji starych. W nowych (z linii EX DG) poprawiono tylko powłoki na soczewkach. Sigma nie prowadzi sprzedaży dwóch wersji tych samych konwerterów :)

macmac
18-01-2006, 23:50
Witam Was, podłaczam się do tematu, ponieważ też nurtuje mnie ww. pytanie. Również posiadam 80-200/28 i szukałem konwertera. Kupiłem na Allegro taniutki Tamron-F 1,4 N-AFo NC4. Niedawno przyszło mi do głowy sprawdzić jaki wpływ ma na jakość obrazka zastosowanie tego konwertera do ww. obiektywu. Zrobiłem (ze statywu) zdjęcia tablicy testowej (AF, odległość 5m, f8) na krótszym i na dłuższym końcu. I tu niespodzianka: w obu przypadkach zastosowanie konwertera zwiększa rozdzielczość obiektywu... Może ktoś mi to wyjaśni? Może jakiś bład zrobiłem, może drastyczny BF, albo FF - tego nie badałem, na oko wychodzi OK.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.agat.pl/macmac/test/80-200+tamron.jpg)
po lewej bez konwertera, po prawej z konwerterem...

Robert S.
19-01-2006, 00:07
o kurcze, to jest zagadka. Zanim przeczytałem, byłem przekonany, że zdjęcie ostrzejsze jest bez konwentera :D

pebees
19-01-2006, 00:15
I tu niespodzianka: w obu przypadkach zastosowanie konwertera zwiększa rozdzielczość obiektywu... Może ktoś mi to wyjaśni? Może jakiś bład zrobiłem, może drastyczny BF, albo FF - tego nie badałem, na oko wychodzi OK..

Ja tam nie wiem, ale czytałem w róznych miejscach, że ostrość a rozdzielczość to wbrew pozorom dwie różne rzeczy. A na moje oko to ostrość się zmieniła.

Smurf
19-01-2006, 00:20
Do tak dobrego obiektywu jak opisujesz nie zastanawiaj sie nad konwerterami innymi niż Nikona - szkoda takiego szkła.

Jacek_Z
19-01-2006, 01:02
Robert S - jest Sigma EX Apo i EX Apo DG, ale niedawno przynajmniej robiła tez konwertery nie apo

k_sko
19-01-2006, 13:26
O ile masz ten 80-200 bez AF-S to nie wiem czy jest sens używanie go z 2x. Sam taki mam i do tego telekonwerter Tamton 2x, ale efekty są dobre tylko przy bardzo dobrym oświetleniu. Tak więc lepiej jakbyś rozglądał się za 1,4x lub góra 1,7x.

KS

Denmar
19-01-2006, 15:48
Serdecznie dziękuję za podpowiedzi. Na pewno skorzystam z tych rad.Jeszcze raz bardzo dziękuję.Pozdrawiam. Denmar :D
P.S.A tak swoją drogą to z tą rozdzielczością to rzeczywiscie zagadka.

Konrad G.
19-01-2006, 19:54
Ostatnio na Allegro widziałem telekonwertery Nikona po 1080 w stanie bdb...może to jest wyjście?