Zobacz pełną wersję : d80 + 18-200vr
molekular
22-11-2007, 08:53
witam! co sadzicie o d80 + nikkor 18-200vr za 4400zl? sek w tym ze to fotojoker, ale cena wyglada niezle - chociaz mam nadzieje ze jeszcze spadnie...
aparat oczywiscie do uzytku ogolno-wszechstronnego...
za ten zestawik cena nie jest zla
a o obiektywie i aparacie bylo mnustwo na forum wiec poszukaj
molekular
22-11-2007, 10:25
bardziej mi moze chodzilo co sadzicie o sprzecie z fotojokera?
Ziemniak79
22-11-2007, 10:39
witam! co sadzicie o d80 + nikkor 18-200vr za 4400zl? sek w tym ze to fotojoker, ale cena wyglada niezle - chociaz mam nadzieje ze jeszcze spadnie...
Jeżeli cena jest naprawdę taka jak podałeś, to idź szybko kup ten zestaw zanim się zorientują o pomyłce.
Fotojoker jest dystrybutorem sprzętu i czy kupisz tam czy gdzie indziej nie ma różnicy o jakości, ja kupiłem u nich i nie narzekam.
Mata_Hari
22-11-2007, 13:05
Popieram przedmówcę. Jeśli cena faktycznie taka, a Ty zdecydowany jesteś na ten zestaw, to bierz go. Ja za taki zestaw w lutym tego roku dałam blisko 6 tys. (W zestawie za tę cenę miałam jeszcze kartę i niedrogą torbę, więc do odliczenia od ceny niezbyt wiele.)
vasper31
22-11-2007, 13:40
to jest faktycznie cena promocyjna w fotojokerze na oficjalnej stronie w gazetce... 4444... D80 + 18-200 VR :)
edit: cytat:
" oszczędzasz 799 PLNów!!"
ja w FJ kupiłem jakiś pół roku temu moje d200 i wszystko jest OK. To, że obsługa nie zawsze wie wszystko na temat fotografii nie znaczy, że sam sprzęt jest do dupy.
Rafał_Sz
22-11-2007, 18:21
Jeszcze pół roku temu cena za taki zestaw była tylko marzeniem. Bierz i ciesz się fajnym zestawikiem.
Zdecydowanie polecam, zwłaszcza że mam taki na zbyciu ;) (powiększony o grip MB-D80)
.
Wygląda na to, że w związku z wejściem D300 już obniżają ceny na D80. Nad takim zestawem nie ma się co zastanawiać. Sam obiektyw na Allegro kosztuje 2200 PLN, czyli połowę tej ceny...
Ale zanim kupisz w Foto-Jokerze zrób jedno zdjęcie na swojej karcie, zanotuj nr korpusu i sprawdź w domu przy pomocy Opandy jaki ma przebieg dany egzemplarz - czasami można trafić na sztuki z dość sporą liczbą klapnięć, lub takie, które były używane kilka dni i zaliczyły zwrot do sprzedawcy a następnie serwis z powodu jakiejś drobnej wady.
molekular
24-11-2007, 08:22
nie mam karty sd...:(
molekular
24-11-2007, 10:10
a jak sprawdzic w tej opandzie? wlasnie sciagnalem programik i ktora z tych linijek (jak sie nazywa) mowi, ile aparat juz fotek zrobil? mam kilka exifow z roznych aparatow, roznia sie one zapisem... a przy niektorych jest duzo roznych cyferek...
Otworz zdjęcie w tym programie zjedz na dol i zakładka o nazwie TOTAL NUMBER .
molekular
24-11-2007, 10:49
usunalem tylko jakas wielka informacje w postaci dwucyfrowych liczb, cala reszta exifa ponizej...
[Image]
Image Description = KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Make = KONICA MINOLTA
Model = DYNAX 5D
Orientation = left/bottom
X Resolution = 72
Y Resolution = 72
Resolution Unit = inch
Software = DYNAX 5D v1.00
Date Time = 2007-10-15 14:07:44
YCbCr Positioning = centered
Exif IFD Pointer = Offset: 410
PrintIM Data = 124 Byte
[Camera]
Exposure Time = 1/40"
F Number = F4.5
Exposure Program = Normal program
ISO Speed Ratings = 800
Exif Version = Version 2.21
Date Time Original = 2007-10-15 14:07:44
Date Time Digitized = 2007-10-15 14:07:44
Components Configuration = YCbcr
Brightness Value = 1.87 BV
Exposure Bias Value = ±0EV
Max Aperture Value = F4.5
Metering Mode = Pattern
Light Source = unknown
Flash = Flash did not fire, compulsory flash mode
Focal Length = 150mm
Subject Area = Rectangle: center(x=752, y=500), width=1504, height=1000
Maker Note = 16658 Byte
User Comment =
Flashpix Version = Version 1.0
Color Space = sRGB
Exif Image Width = 1504
Exif Image Height = 1000
Interoperability IFD Pointer = Offset: 17638
Custom Rendered = Normal process
Exposure Mode = Auto exposure
White Balance = Auto white balance
Digital Zoom Ratio =
Focal Length In 35mm Film = 225mm
Scene Capture Type = Normal
Gain Control = High gain up
Contrast = Normal
Saturation = Normal
Sharpness = Normal
[GPS]
[Interoperability]
Interoperability Index = ExifR98
Interoperability Version = Version 1.0
[Thumbnail Info]
Compression = JPEG Compressed (Thumbnail)
Orientation = top/left
X Resolution = 72
Y Resolution = 72
Resolution Unit = inch
JPEG Interchange Format = Offset: 40294
JPEG Interchange Format Length = Length: 8846
YCbCr Positioning = centered
[Thumbnail]
Thumbnail = 160 x 120
[MakerNote (Minolta)]
Makernote Version = MLT0
Compressed Image Size = 1266732
Thumbnail Offset = 1321975
Thumbnail Length = 33432
0100 = 16
Color Mode = 13
Image Quality = extrafine
0104 = 0/10
0105 = 0
0106 = 0
0109 = 0
010A = 0
010B = 0
010C = 25611
010D = 0
0111 = 0
0112 = 0
0113 = 3
0114 = 08....
0115 = 0
Do pobrania http://www.opanda.com/en/iexif/download.htm, ściągnąć zainstalować, reszta na pw by nie zaśmiecać wątku. pozdr
molekular
24-11-2007, 12:15
no to wlasnie jest exif z tej opandy!! sciagnieta jakas godzinke temu. a co to jest pw? postaram sie dostosowac:)
dzieki i pozdrawiam
Prywatna wiadomość mogę wrzucic na email zdjęcie z zaznaczonym na czerwono wersetem gdzie tego szukać
pioter m
24-11-2007, 13:02
Mozesz wrzucic.
Nie kazdy aparat podaje ile strzalow wykonal. Canony napewnie nie podaja. Moze minolty takze nie podaja?
Z nikona jest to 5 linijka od dolu (trzeba przewinac).
usunalem tylko jakas wielka informacje w postaci dwucyfrowych liczb, cala reszta exifa ponizej...
Image Description = KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Make = KONICA MINOLTA
Model = DYNAX 5D
pytasz o nikona, a dajesz exif minolty. Popatrz w exif pliku z nikonów (jednak nie wszystkie modele, d100 chyba nie dawał)
kliknij sobie tego linka - to jest zrzut ekranu - zaznaczyłem jak to powinno wyglądać http://ukochany.prohost.pl/images/d200/przebieg.jpg
daję linka, bo nie doczytałem regulaminu i nie jestem pewien czy w tym dziale można bezpośrednio wklejać zdjęcia czy tylko linki do zdjęć
molekular
28-11-2007, 11:20
pytasz o nikona, a dajesz exif minolty. Popatrz w exif pliku z nikonów (jednak nie wszystkie modele, d100 chyba nie dawał)
bo chcialem taki sam zapis znalezc w moim exifie i przy okazji dowiedziec sie ile moj aparat ma juz za soba - teraz widze, ze kazdy exif jest inny... ten exif mial byc tylko przykladem, w koncu nikona jeszcze nie mam...
pieczarek
28-11-2007, 23:12
Witam na forum, mam pytania odnośnie przebiegu "zerowego" nowo nabywanego aparatu.
Kupując zupełnie nowy samochód na liczniku możemy zobaczyć kilka lub kilkanaście kilometrów. I wszystko jest w porządku. Wiemy, że to w fabryce miała miejsce jazda próbna. Jak jest w przypadku aparatu. Nowy Nikon powinien mieć dokładnie jedną klatkę (tę naszą), którą odczyta Opanda? Czy też aparat wyjęty z zaplombowanego pudełka może mieć już na liczniku kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt "fabrycznych" zdjęć? Od jakiego stanu licznika można się zacząć zastanawiać na nowością aparatu?
Kolejna sprawa. Załóżmy, że trafiamy na aparat zwrócony do serwisu, następnie naprawiony, podpicowany. Aż wierzyć mi się nie chce, że serwis nie ma narzędzi do wyzerowania licznika. Czy rzeczywiście Opanda sprawdzi się przy takim aparacie z przejściami? Będzie mocniejsza niż narzędzia posiadane przez serwis Nikona?
Czy też aparat wyjęty z zaplombowanego pudełka może mieć już na liczniku kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt "fabrycznych" zdjęć?
mój D200 na pierwszym zdjęciu nie pokazał wcale cyfry 1 a .... 0 (słownie: zero) :shock:
Załóżmy, że trafiamy na aparat zwrócony do serwisu, następnie naprawiony, podpicowany. Aż wierzyć mi się nie chce, że serwis nie ma narzędzi do wyzerowania licznika. Czy rzeczywiście Opanda sprawdzi się przy takim aparacie z przejściami? Będzie mocniejsza niż narzędzia posiadane przez serwis Nikona?
nie wiem w jakich przypadkach serwis zeruje (wymiana lustra/migawki czy matrycy?) i czy w ogóle to robi.
robertG7
14-09-2008, 19:02
Cena teraz w FJ tj wrzesień 2008 za ten zestaw to 3799,00zł
Zdarza się, że na tym czy innych forach krytykowany jest FotoJoker. Ok, może nie wszyscy tam pracujący znają się na rzeczy (akurat ja trafiłem na wyjątek od tej reguły). Szukałem takiego zestawu oczywiście w najniższej cenie. Wyniki z allegro i skapiec.pl, ceneo.pl wskazywały różne sklepy. Było taniej o 300-400zł, pod warunkiem, że nie kupujesz na raty. W FJ zakup ratalny wychodził taniej od innych oferentów o 400-500zł mimo wyższej ceny wyjściowej. Jednak sieć sklepów ma pewne zalety dla klienta. Polecam te sklepy, bo towar jest taki sam jak u innych, a przy zakupach ratalnych po prostu się opłaca:) Dodatkowo towar jest bardzo często na stanie, można dotknąć, sprawdzić i kupić ten który oglądamy, a nie kupować w ciemno.
PS nie jestem właścicielem, pracownikiem albo wynajętym osobnikiem przez FJ :)
Mata_Hari
15-09-2008, 13:01
Ale żeś odkopał stary wątek.
w czerwcu taki sam zestaw kosztowal 3999 w FJ ... kolezance polecilem i jest zadowolona
watek stary, ale dobry dla "analizatorow" cen ;)
robertG7
02-10-2008, 00:44
3800 FJ, ale to lepiej klientowi:), a co do starych wątków... czasem dobrze jest wiedzieć co i za ile