Zobacz pełną wersję : D40 - zdjęcia w podczerwieni
ciamajda
21-11-2007, 22:00
Czy D40 nadaje się do robienia zdjęć w podczerwieni? Jeśli tak, który filtr polecacie (póki co do kitowego obiektywu)?
pioter m
21-11-2007, 23:50
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=26556
Poszukaj. Da sie, ale nie jest latwo.
Filtr najtanszy z ebaya (np. kood r72). http://cgi.ebay.co.uk/Kood-52mm-52-mm-R72-Infra-Red-Infrared-Filter-NEW_W0QQitemZ230192694923QQihZ013QQcategoryZ30070Q QssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
Mam taki i efekt jest taki, jak powinien byc. Moze byc hoya r72. Filtrow, ktore przepuszczaja swiatlo sporo powyzej 720nm nie polecam. Zbyt duzo swiatla tracisz i ekspozycje robia sie dluuugie.
Do IR najlepszy Nikon D70(s) - cienki filtr na matrycy. Sam filterek - polecam Hoya R72. efekty : http://www.digart.pl/praca/1116011/caf%E9carma.html i http://www.digart.pl/praca/1050451/moan.html
Kordian d70
22-11-2007, 02:14
mam d70s i troche cena filtra odstrasza
pioter m
22-11-2007, 12:25
Ja tez mam d70s, a filtr mam taki, jak zapodalem linka wczesniej (tylko srednica inna). Razem kosztowal mnie 13 funtow. Jakosc jest taka, jak by to byla drozsza hoya. Efekty takie same. Naprawde nie warto przeplacac.
ciamajda
22-11-2007, 13:45
Niespecjalnie zależy mi na informacji, który aparat jest najlepszy do podczerwieni. Ze względów finansowych nie kupię specjalnie aparatu, żeby robić zdjęcia w podczerwieni. Interesowało mnie tylko czy filtr na matrycy D40 umożliwia wykonywanie takowych zdjęć (tym samym, czy zakup r72 nie będzie wyrzuceniem pieniędzy).
D40 umożliwia wykonywanie zdjęć w podczerwieni, ale musisz używać dłuższych czasów. I nie oczekiwałbym takich efektów jak z aparatów z cienkim filtrem na matrycy.
kup cokina IR, sam filtr kosztuje ~120zł i będziesz miał do całej szklarni, tylko trzeba uważać z łapaniem lewego światła
pioter m
22-11-2007, 15:54
Niespecjalnie zależy mi na informacji, który aparat jest najlepszy do podczerwieni. Ze względów finansowych nie kupię specjalnie aparatu, żeby robić zdjęcia w podczerwieni. Interesowało mnie tylko czy filtr na matrycy D40 umożliwia wykonywanie takowych zdjęć (tym samym, czy zakup r72 nie będzie wyrzuceniem pieniędzy).
Gdybys przejrzal pobieznie watek, ktory ci podlinkowalem, to bys nie pytal. Tam wszystko jest opisane. Podejrzewam, ze pilota do TV, lub innego sprzetu, posiadasz. Jest to w pierwszej wypowiedzi kolegi puchbeary.
Kawalek dalej znalazlbys odpowiedz na swoje pytanie - DA SIE.
PS. Cookin jest fajny, ale trzeba oklejac, zeby swiatlo nie przenikalo. Ja mam reduktor, jesli chce swoj filtr dokrecic do mniejszego obiektywu.
Rafał_Sz
22-11-2007, 16:23
Ja (z własnego doświadczenia) mogę napisać, że D40 nadaje się do fotek w IR zdecydowanie lepiej niż D40x. Czas naświetlania D40 (bez x) jest zbliżony do D50 i D70.
A D40x, D80 i D200 są do tego celu znacznie gorsze.
Gdybys przejrzal pobieznie watek, ktory ci podlinkowalem, to bys nie pytal. Tam wszystko jest opisane. Podejrzewam, ze pilota do TV, lub innego sprzetu, posiadasz. Jest to w pierwszej wypowiedzi kolegi puchbeary.
Kawalek dalej znalazlbys odpowiedz na swoje pytanie - DA SIE.
PS. Cookin jest fajny, ale trzeba oklejac, zeby swiatlo nie przenikalo. Ja mam reduktor, jesli chce swoj filtr dokrecic do mniejszego obiektywu.
najlepiej przykleić na taśmę do wklejania zdjęć do albumów, nie pozostawia śladów a opcja z reduktorem u mnie odpada, bo i tak bym musiał kupić kosztujący majątek filtr z gwintem 77mm do S10-20
ciamajda
22-11-2007, 20:02
Gdybys przejrzal pobieznie watek, ktory ci podlinkowalem, to bys nie pytal.
Tak, wiem o tym :) Napisałem to jedynie w celach porządkowych, bo temat zaczął nagle schodzić na opinie o aparatach. "Interesowało mnie" (czas przeszły) sugeruje, że już otrzymałem odpowiedź (w Twoim linku), za co dziękuję.
pioter m
22-11-2007, 23:07
Pozostaje tylko zyczyc wielu udanych pstrykow.