PDA

Zobacz pełną wersję : Sb800-dwa pytania...

Lucid
21-11-2007, 20:51
Witam. Dręczą mnie dwie rzeczy odnosnie w/w lampy.

1. Robie zdjecie na trybie powiedzmy A z lampą na sankach. Jak sprawdzic z jaką mocą błysneła lampa?? Chodzi o to ze chciałbym ja zdjac i wyzwolic przez fotocele z takiej samej odległosci ale innego miejsca i zeby nie bawic sie w pare zdjec i dobierac moc tylko od razu ustawic sobie w lampie na M taka moc z jaka wczesniej błysnełą na sankach...
2. Mam wyzwalacz z funsportu podpiety na stałe do starej zwykłej lampy. Jak go podpiąc do sb800?? Musze kupic kostke do lampy i wtyczke do odbiornika?? Bo normalnie przy odbiorniku był jack... Jezeli tak to jaka kostke??

Dziku
22-11-2007, 10:51
2. Mam wyzwalacz z funsportu podpiety na stałe do starej zwykłej lampy. Jak go podpiąc do sb800?? Musze kupic kostke do lampy i wtyczke do odbiornika?? Bo normalnie przy odbiorniku był jack... Jezeli tak to jaka kostke??

A jakie masz body? Bo jak z CLS'em to możesz sterować lampą przez lampę wbudowaną w body w pełnej automatyce.
No i AFAIR SB800 ma już wbudowaną fotocelę, więc nie potrzebujesz nic więcej

Jacek_Z
22-11-2007, 12:39
1. Robie zdjecie na trybie powiedzmy A z lampą na sankach. Jak sprawdzic z jaką mocą błysneła lampa?? Chodzi o to ze chciałbym ja zdjac i wyzwolic przez fotocele z takiej samej odległosci ale innego miejsca i zeby nie bawic sie w pare zdjec i dobierac moc tylko od razu ustawic sobie w lampie na M taka moc z jaka wczesniej błysnełą na sankach...

to jest niemożlwe. Tylko na twoje szczęście - to nie jest ci najprawdopodobniej potrzebne :-D. Możesz miec zdjętą lampę i praującą nadal w trybie A. Możesz korygować jej mocw Trybie A ustawiając na lampie inną przysłonę niz na body. Oczywiście tryb M będzie najbardziej powtarzalny.

co do 2 - jakie masz body? steruje cls czy nie?

Lucid
22-11-2007, 18:33
mam niestety d50, wyzwalam lampe fotocelą ale chciałbym przez wyzwalacz radiowy bo nieraz nie potrzebny mi błysk lampy wbudowanej...

Jacek dzieki za podpowiedz, ale czy jak zrobie zdjecie z lampą na sankach na przysłonie np 9 to jak ją zdejme i postawie obok w trybie A z przysłona 9 to da mi taki sam błysk??

Jacek_Z
23-11-2007, 15:46
Jacek dzieki za podpowiedz, ale czy jak zrobie zdjecie z lampą na sankach na przysłonie np 9 to jak ją zdejme i postawie obok w trybie A z przysłona 9 to da mi taki sam błysk??
praktycznie - tak.
a dokładniej: nawet jak oddalisz czy przybliżysz lampę (w porównaniu do odległości którą miała od motywu oświetlanego do aparatu) to ona będzie sobie sama tak regulowała moc, by przysłona zawsze była 9. To chyba nawet dla ciebie lepiej

Lucid
23-11-2007, 16:36
Ok dzieki potestuje sobie w wolnej chwili:)

A czy na temat wyzwalacza ktoś cos wie?? Da sie podłaczyc tani wyzwalacz do sb800 czy nie??

Jacek_Z
23-11-2007, 20:53
A czy na temat wyzwalacza ktoś cos wie?? Da sie podłaczyc tani wyzwalacz do sb800 czy nie??
da się, jak wykombinujesz jak podpiąc go do stopki lampy. Zapewne trzeba mieć jakąś kostkę - przejściówkę.

Lucid
23-11-2007, 23:30
A tak z ciekwosci..A jak wyglada sprawa z Pocket Wizard??Jego podłącza sie do tego gniazka z paroma bolcami w lampie czy w zestawie własnie jest jakas kostka???