PDA

Zobacz pełną wersję : Czy pomoc techniczna w Nikonie jest "tępa"?

jaboo
21-11-2007, 16:13
Witam.

Pytanie jak wyżej. Czy Was, kochani forumowicze pomoc techniczna w Nikon Polska też zawiodła?

Napiszę o co chodzi. Mam problem z D70's.

Kiedy robię zdjęcie w kontrastowej scenerii i ustawiam AF na twarz fotografowanej osoby (bez względu: czy single czy closest) i naciskam do połowy migawkę, AF wydaje się pracowac bez zarzutu.

Ale potem po zrobieniu zdjęcia, okazuje się, że w 90% przypadków twarz jest rozmyta, a ostry jest najciemniejszy, najbardziej nasycony fragmet zdjęcia.

Zadzwoniłem. Wyłuszczyłem problem.

Pan poprosił mnie o przesłanie pzykładowych zdjęć. Przesłałem i jeszcze raz napisałem mu o co chodzi (oczywiście dodając wszystkie detale, że wspomaganie AF włączone, itd).

Po dwóch dniach dostałem odpowiedź. Pan zasugerował mi, żebym ustawiał może raczej ostrość na twarz bohatera portretu, bo ze zdjęć wynika, że ustawiam ostrość na jakieś inne obiekty (drzewa, samochody - zależy co jest w tle).

Powiedzcie mi, co o tym sądzicie. MNie opadły ręce. Pan potraktował mnie jak przysłowiową "blondynkę" (bez urazy)

Pozdrawiam.

P.S. A ja tylko chciałem wiedzieć na czym polega problem, ile może kosztować naprawa i co mam powiedzieć w serwisie, gdy będę oddawać sprzęt. Bo za pierwszym razem patrzyli na mnie jak na wariata i jedyne co zrobili to regulację AF, ale to nie pomogło.

mpwt
21-11-2007, 16:20
Kiedy robię zdjęcie w kontrastowej scenerii i ustawiam AF na twarz fotografowanej osoby (bez względu: czy single czy closest) i naciskam do połowy migawkę, AF wydaje się pracowac bez zarzutu.

A co to znaczy, ze wydaję się pracować bez zarzutu? Zrób zdjęcie w formacie NEF, podeślij, spróbuj też manualnie ustawić.

Ale z Twojego opisu też chyba musiałbym być tępy :(

jaboo
21-11-2007, 16:34
Chodziło mi o to, że w wizjerze widzę wyraźnie iż autofocus ustawia się tam, gdzie chcę. To znaczy - ostrzy na portret, a tło jest rozmyte.
A kiedy już pstryknę - jest odwrotnie. To było trudne do zrozumienia ?

mpwt
21-11-2007, 16:49
Chodziło mi o to, że w wizjerze widzę wyraźnie iż autofocus ustawia się tam, gdzie chcę. To znaczy - ostrzy na portret, a tło jest rozmyte.
A kiedy już pstryknę - jest odwrotnie. To było trudne do zrozumienia ?

I obiekt fotografowany był ostry? Używałeś podglądu głębi ostrości? I podeślij tego NEFa ustawionego na closest.

A z twojego opisu nie wynika co jest nie tak i nie mając twojej puszki chyba nadal bym był tępy.

arturherda
21-11-2007, 17:37
Hm, mysle, ze powinienes wpierw przejsc sie do jakiegos zakladu i powiedziec w czym problem, jesli zetkneli sie z podobnym problemem lub maja podejrzenia jakies, wtedy bedziesz na zupelnie innej pozycji w rozmowie z serwisem Nikona. Niestety, autoryzowane serwisy, nie tylko serwis Nikona, tak postepuja. Szczytem sa chyba autoryzowane serwisy samochodowe.
Natomiast zupelnie nie mam pojecia dlaczego kolega mpwt pisze, ze nie moze zrozumiec Cie. Napisales jasno i wyraznie co sie dzieje i z Twojego opisu jasno wynika co jest nie tak. Uczmy sie czytac tresc a nie wyrazy!!!

pozdrawiam

mpwt
21-11-2007, 17:42
A ja nie wiem co jest nie tak nadal!

Czy jest coś ze szkłem, czy coś z body? A może jednak problemy z ustawieniem wynikające z kontrastowej sceny? Nie mając puszki w ręku ani serwis nie pomoże ani ja. Jakby chociaż zdjęcie podesłał...

arturherda
21-11-2007, 17:50
A ja nie wiem co jest nie tak nadal!

Czy jest coś ze szkłem, czy coś z body? A może jednak problemy z ustawieniem wynikające z kontrastowej sceny? Nie mając puszki w ręku ani serwis nie pomoże ani ja. Jakby chociaż zdjęcie podesłał...

ale drogi kolego :)

przeciez jasno jest napisane jaki wystepuje problem, i wlasnie Jaboo opisujac ten problem stara sie uzyskac odpowiedz od serwisu Nikona lub od nas co moze byc przyczyna owego problemu. Jaboo nie pisze co jest przyczyna owych nieostrosci, on wlasnie probuje sie tego dowiedziec, ot co :) On rowniez, jak i Ty, jak i ja, nie wie czy jest cos nie tak ze szklem czy z body. :):):)
mam nadzieje, ze teraz bedzie latwiej :)

pozdrawiam

Rafał_Sz
21-11-2007, 17:57
To ja mam chyba szczęście, bo jak zdarzy mi się zadzwonić na Postępu, to raczej dostaję rzetelną odpowiedź.

mpwt
21-11-2007, 18:34
Tylko jeśli kolega nie chce oddać aparatu to serwisant może ocenić wadę na podstawie zdjęcia. A ze zdjęcia jasno wynika, że jest źle ustawiona ostrość. I dlatego serwisant jest tępy?

szelak
21-11-2007, 19:36
a z jakim obiektywem tak się dzieje?

Gawronnek
21-11-2007, 19:43
przecież oprogramowanie Nikona pokazuje punkt na który była ustawiona ostrość, więc łatwo sprawdzić

tekus
21-11-2007, 20:46
A może masz włączony AF-C? Żebym tylko nie wyszedł na tępego młota :)

szelak
21-11-2007, 21:05
a może masz sigmę, tamrona lub tokinę i mają BF a w wizjerze masz ustawiąną korektę wady wzroku

wasilewk
21-11-2007, 21:16
przecież oprogramowanie Nikona pokazuje punkt na który była ustawiona ostrość, więc łatwo sprawdzić

Niestety tylko na AF-A

Jeśli focone na Manualu, to nawet NX nie pokaże punktu ostrzenia.

Gawronnek
21-11-2007, 21:25
ale on korzysta z AF nie ostrzył ręcznie więc co to ma wspólnego, AF-S AF-A i AF-C pokazuje gdzie jest punkt ostrości

wasilewk
21-11-2007, 21:34
ale on korzysta z AF nie ostrzył ręcznie więc co to ma wspólnego, AF-S AF-A i AF-C pokazuje gdzie jest punkt ostrości

Ja wiem i nie 'piłem' do nikogo. Po prostu brakuje mi w D80 tego, żeby elektronika 'pyknęła' również
czerwonym kwadracikiem przy ostrzeniu na manualu - chciałem to zaznaczyć.

Pzdr.

swider
21-11-2007, 21:44
Po prostu brakuje mi w D80 tego, żeby elektronika 'pyknęła' również
czerwonym kwadracikiem przy ostrzeniu na manualu
Przeciez jest potwierdzenie ustawienia ostrosci w D80. Zapala sie zielony punkcik, ten sam co przy AF.

wasilewk
21-11-2007, 22:01
Przeciez jest potwierdzenie ustawienia ostrosci w D80. Zapala sie zielony punkcik, ten sam co przy AF.

No właśnie !! A elektronika zapisuje punkt ostrzenia tylko (i TYLKO) wtedy, gdy zostanie on w wizjerze 'zapalony', czyli oznaczony czerwonym kwadracikiem - chyba, że w D3 jest inaczej, czego nie mogę (niestety) sprawdzić.

PS.
Przy AF-A nie tylko zapala się zielona kropeczka na dole po lewo, ale też zapala się czerwony kwadracik (a także jest sygnał dźwiękowy - jeśli nie wyłączony) pokazujący wybrane pole ostrzenia - i dopiero ta informacja jest przez elektronikę zapisywana razem ze zdjęciem.

swider
21-11-2007, 22:12
Ale szanowny kolego podswietlenie pola AF mozna wylaczyc w menu, a poza tym podswietlaja sie wszystkie pola, nie tylko zaznaczone (wybrane) :D
P.S.
Dodam, ze podswietlenie sluzy tylko do tego zeby widziec jakie jest aktualnie zaznaczone pole AF na jakims ciemnym obiekcie (bo wtedy pola zlewaja sie z nim).

wasilewk
21-11-2007, 22:22
Ale szanowny kolego podswietlenie pola AF mozna wylaczyc w menu, a poza tym podswietlaja sie wszystkie pola, nie tylko zaznaczone (wybrane) :D
P.S.
Dodam, ze podswietlenie sluzy tylko do tego zeby widziec jakie jest aktualnie zaznaczone pole AF na jakims ciemnym obiekcie (bo wtedy pola zlewaja sie z nim).

Wszystko to prawda. Ale zapis dotyczy TYLKO tego jednego (podkreślam: nie wiem jak w D3) oznaczonego kwadracika - dokładnie jego współrzędnych.

W D3 (zapewne widziałeś film) jak ten kwadracik przemieszcza się razem z przemieszczającym się modelem, starając się śledzić WYBRANY ELEMENT fotografowanego obiektu - a jak to jest i czy w ogóle, zapisywane: tego nie wiem.

wasilewk
21-11-2007, 22:30
To, co piszę - to sprawdziłem:
- najgorszy przypadek: daleki krajobraz (wiadomo, że KIT 18-70 tak daleko przestaje już zadowalająco ostrzyć)
--wykonane na AF-A
--wykonane na M (obydwa przełączniki: obiektyw i body, oraz pokrętło trybu pracy)

Odczytywałem Capture NX (trial) - potwierdza się to, że na manualu nie ma oznaczonego punktu ostrzenia.

ufolek
22-11-2007, 00:37
Jeżeli ma sie w zwyczaju blokowanie ostrości i przekadrowywanie, to ten caly kwadracik psu na bude.. :-P

wasilewk
22-11-2007, 08:48
Jeżeli ma sie w zwyczaju blokowanie ostrości i przekadrowywanie, to ten caly kwadracik psu na bude.. :-P

Ale warto by było wiedzieć na jakim elemencie obrazu został zablokowany AF.

wasilewk
22-11-2007, 08:53
Ale warto by było wiedzieć na jakim elemencie obrazu został zablokowany AF.

I niechby to był wtedy trójkąt a nie kwadrat.

mpwt
22-11-2007, 10:18
Dlatego nadal czekam na NEFa o którego prosiłem na początku...

jaboo
22-11-2007, 13:24
Dziękuję Wam bardzo i przepraszam, że od razu nie odpisałem (mecz Serbia - Polska - rozumiecie).

Padło pytanie z jakim obiektywem. Mam kitowy 18-70.

I zauważyłem jeszcze jedno. Kiedy robię pełny portret (np. 70% kadry to twarz) - nie ma problemu.

Problem jest wtedy, kiedy fotografowana osoba zajmuje ok. 20% kadru. Wtedy, jak wspomniałem, aparat szuka najciemniejszego fragmentu i tam sobie ostrzy.

No i jeszcze jedno. Nie przekadrowuję zdjęć.

Pozdrawiam gorąco.

P.S. Drogi MPWT - zrobię przykładowego NEF'a. Jak chciałbyś, żebym skomponował kadr ? Co Ci da najlepszą wskazówkę?

ziuteczny
22-11-2007, 14:15
ło rety, no masz pokazać takie "zepsute" zdjęcie i tyle

chcemy widzieć punkt ostrości w NSX, nie masz przekadrowywać i już

sinner
22-11-2007, 14:26
tylko że w NC pokazywany jest punkt ostrości aktualnie ustawiony w aparacie w trakcie robienia fotki
a nie ten który był rzeczywiście użyty ( w przypadku takich przekłamań mogą to być inne obszary )

ziuteczny
22-11-2007, 16:17
co to znaczy "punkt ostrości aktualnie ustawiony w aparacie w trakcie robienia fotki
a nie ten który był rzeczywiście użyty" ???????????????

to aparat może używać nie ten co ustawiony ? może ale kolega ma ustawić oczywiście AF-S + manualny wybór pola ostrości a nawet jeśli kolega ustawi automat wyboru pola ostrości to to i tak w NX będzie widać co sobie też body wybrało !!!! czy mnie się coś pokiełbasiło bo chyba nie bardzo !!!! NX pokazuje to co trzeba przecie Panie !!!! bezradny jest tylko przy przekadrowywaniu !!!

jeśli kolega zaś jeszcze nie wie co to AF-S i manualny / dynamiczny / pierwszo-planowy wybór pola ostrości to niech zacznie od intrukcji obsługi bo tu był niedawno taki śmieszny wątek Panowie !

Piotr D80 Wrocław
22-11-2007, 16:53
Witam.

Pytanie jak wyżej. Czy Was, kochani forumowicze pomoc techniczna w Nikon Polska też zawiodła?

Napiszę o co chodzi. Mam problem z D70's.

Ale potem po zrobieniu zdjęcia, okazuje się, że w 90% przypadków twarz jest rozmyta, a ostry jest najciemniejszy, najbardziej nasycony fragmet zdjęcia.

Zadzwoniłem. Wyłuszczyłem problem.

Pan poprosił mnie o przesłanie pzykładowych zdjęć. Przesłałem i jeszcze raz napisałem mu o co chodzi (oczywiście dodając wszystkie detale, że wspomaganie AF włączone, itd).

Po dwóch dniach dostałem odpowiedź. Pan zasugerował mi, żebym ustawiał może raczej ostrość na twarz bohatera portretu, bo ze zdjęć wynika, że ustawiam ostrość na jakieś inne obiekty (drzewa, samochody - zależy co jest w tle).

Powiedzcie mi, co o tym sądzicie. MNie opadły ręce. Pan potraktował mnie jak przysłowiową "blondynkę" (bez urazy)

Pozdrawiam.

P.S. A ja tylko chciałem wiedzieć na czym polega problem, ile może kosztować naprawa i co mam powiedzieć w serwisie, gdy będę oddawać sprzęt. Bo za pierwszym razem patrzyli na mnie jak na wariata i jedyne co zrobili to regulację AF, ale to nie pomogło.
nie wiem jak w d70 ale w 80 sa trzy nastawy pracy AF przy nastawie AF-C nie działa blokada ostrości może masz tak ustawione ?