PDA

Zobacz pełną wersję : Cyfrowy MF w 4/3

kowalski
20-11-2007, 23:00
Czytałem trochę o tym wynalazku i właściwie zawsze że to nie najlepszy pomysł. Poszedłem sprawdzić na własnej skórze jak to działa dzisiaj do sklepu. Bawłiem się E-510 z kitem 14-42 i powiem Wam, że to jest, kurcze, super sprawa. Po pierwsze, dzięki temu, że ostrzy tak naprawdę silnik, Olympusowi udało się uzyskać bardzo wygodne przełożenie i można ostrzyć wręcz perfekcyjnie dokładnie co np. na moim Tamronie 17-50 f/2.8 takie wygodnie już nie jest. Po drugie - to już bajer - w opcjach aparatu można odwrócić kierunek działania pierścienia MF :)) Szkoda tylko że viewfinder taki mały.

Opinia oczywiście 100% subiektywna, a wniosek taki, że nie należy się słuchać cudzych opinii tylko pomacać samemu.

Pozdrawiam.

CzłowiekZ
21-11-2007, 14:55
Niestety w nowych szkłach SWD wracają do mechanicznego ostrzenia, mam nadzieję że sprzęgło pozostanie. Najlepiej to ostrzenie wychodzi w obiektywach makro gdzie skok jest jeszcze mniejszy i dokładniejszy.

meliszipak
21-11-2007, 19:24
A spustu na silniczek nie chcecie- bo się ciężko i niewygodnie wciska?:)

kowalski
21-11-2007, 21:17
A spustu na silniczek nie chcecie- bo się ciężko i niewygodnie wciska?:)

A kolega to co? Naciąga najpierw sprężynę, żeby migawkę wyzwolić ?:)

Smurf
23-11-2007, 19:33
Czytałem trochę o tym wynalazku i właściwie zawsze że to nie najlepszy pomysł. Poszedłem sprawdzić na własnej skórze jak to działa dzisiaj do sklepu. Bawłiem się E-510 z kitem 14-42 i powiem Wam, że to jest, kurcze, super sprawa. Po pierwsze, dzięki temu, że ostrzy tak naprawdę silnik, Olympusowi udało się uzyskać bardzo wygodne przełożenie i można ostrzyć wręcz perfekcyjnie dokładnie co np. na moim Tamronie 17-50 f/2.8 takie wygodnie już nie jest. Po drugie - to już bajer - w opcjach aparatu można odwrócić kierunek działania pierścienia MF :)) Szkoda tylko że viewfinder taki mały.

Opinia oczywiście 100% subiektywna, a wniosek taki, że nie należy się słuchać cudzych opinii tylko pomacać samemu.

Pozdrawiam.
Chyba nigdy nie używałeś tego ostrzenia MF według patentu Olympusa - wystepujace opóźnienia w stosunku do wykonanego obrotu sa tragiczne, a w przypadku bardziej amatorskich szkiel typu 40-150/3,5-4,5 wręcz nieakceptowalne.

Smurf
23-11-2007, 20:58
Niestety w nowych szkłach SWD wracają do mechanicznego ostrzenia, mam nadzieję że sprzęgło pozostanie. Najlepiej to ostrzenie wychodzi w obiektywach makro gdzie skok jest jeszcze mniejszy i dokładniejszy.
Nie niestety, ale całe szczęście.
MF w E1 i obiektywach Zuiko 14-54/2,8-3,5 i 50-200/2,8-3,5 to była katastrofa.
Odnoszę wrazenie, że masz problemy z rozróżnieniem dobrych i złych rozwiązań.
A może Ty po prostu w dziedzinie fotografii na niczym sie nie znasz.

CzłowiekZ
24-11-2007, 09:20
Chyba nigdy nie używałeś tego ostrzenia MF według patentu Olympusa - wystepujace opóźnienia w stosunku do wykonanego obrotu sa tragiczne, a w przypadku bardziej amatorskich szkiel typu 40-150/3,5-4,5 wręcz nieakceptowalne.

Masz wielkie problemy z czytaniem ze zrozumieniem, ale w twoim przypadku nie dziwię się.

Pozdrawiam.

jjj
24-11-2007, 14:34
A po cholerę zużywać cenną energię z baterii do czegoś co znakomicie funkcjonuje na płaszczyźnie obsługi mechanicznej...

Smurf
24-11-2007, 17:13
Masz wielkie problemy z czytaniem ze zrozumieniem, ale w twoim przypadku nie dziwię się.
Ale masz strasznie duzo argumentów i wiedzy, może niedługo przeniosą Cię w przedszkolu z "Maluchow" do "Starszaków".

czajnik
26-11-2007, 07:48
Hmmm...Ale o co tu właściwie chodzi? Komuś się podoba taki,a nie inny patent więc chwała mu za to.Co to za debilne odpowiedzi w wykonaniu co poniektórych?