Zobacz pełną wersję : Nikkor 80-200 f/2.8 D ED, a D80
Gdzieś obiło mi sie o uszy i czytalem tu gdzies na forum, ze były jakies problemy typu BF/FF tego szkła z Nikonem D80. Moze mi ktos wyjasnic o co dokładnie chodziło? Czy chodzi o jakąś partie tych szkieł czy to dotyczy wszystkich ?
Powooooli przymierzam się chyba do tego szkła i nie chciałbym sie obudzić z ręką w nocniku wydając jakby nie było sporo siana...
Z gory dzieki za wszelkie info.
Nie tylko z D80. Problemy z tym szklem występuja chyba na wszystkich lustrzankach cyfrowych Nikona. Objawia się to przeważnie frontfocusem na na najdluzszym koncu, czyli 200mm. Od D80 Nikon zaczal sie do tego przyznawac, i umieszcza nawet stosowna informację pod tabelką kompatybilnosci szkiel. (AF i potwierdzenie ostrosci zalapuje nie tam gdzie powinno)
Nie tylko z D80. Problemy z tym szklem występuja chyba na wszystkich lustrzankach cyfrowych Nikona. Objawia się to przeważnie frontfocusem na na najdluzszym koncu, czyli 200mm. Od D80 Nikon zaczal sie do tego przyznawac, i umieszcza nawet stosowna informację pod tabelką kompatybilnosci szkiel. (AF i potwierdzenie ostrosci zalapuje nie tam gdzie powinno)
Czyli kupno tego szkła (jesli nie mam mozliwosci testów) to loteria? :???:
Najlepiej sprawdzic dany egzemplarz. Przez moje rece przewinely sie trzy. Tylko jeden ostrzył poprawnie. Reszta miała frontfocus.
...ale o której wersji mowa?... ja mam N czyli dwupierścieniowca i nie stwierdziłem FF/BF.
...ale o której wersji mowa?... ja mam N czyli dwupierścieniowca i nie stwierdziłem FF/BF.
Własnie tę miałem na mysli, wersje NEW.
No to lipa niezła, nie dosc ze tyle kasy, niby Nikkor i takie "myki"... ehhhh...
I jak tu kupic jakies uzywane, jasne tele do 2,5k ? :(
No to lipa niezła, nie dosc ze tyle kasy, niby Nikkor i takie "myki"... ehhhh...
I jak tu kupic jakies uzywane, jasne tele do 2,5k ? :(
może stałka? np. 180mm
może stałka? np. 180mm
Potrzebuje szkła do sportu. Z doswiadczenia wiem, ze musi być raczej zoom. Własnie zakres ok. 70(80)-200 najbardziej mi odpowiada.
Pozostaje mi dalej polować i liczyć, ze potencjalny sprzedajacy zrobi mi rzetelne testy zanim kupie... Jesli bedzie OK to potem zaś modlić się by z moim korpusem było równiez OK.
W gre wchodzi Sigma 70-200 2.8 HSM lub wlasnie wspomniany Nikkor... Niby w grudniu ma tez pojawic sie nowe tele Tamrona z f2.8... ale poki co cisza.
mam 80-200 w wersji N, czyli dwupierscieniowej
na mojej puszcze jest OK, moze minimalny FF na 200/2.8
testowalem tez na d80 i bylo bardzo podobnie
o dziwo wczesniej podpinalem dwa inne egzemplarze i nie dosc, ze byly dosc mocno mydlne to jeszcze byl FF wlasnie na 200/2.8 (mowie o d70s)
mam 80-200 w wersji N, czyli dwupierscieniowej
na mojej puszcze jest OK, moze minimalny FF na 200/2.8
testowalem tez na d80 i bylo bardzo podobnie
o dziwo wczesniej podpinalem dwa inne egzemplarze i nie dosc, ze byly dosc mocno mydlne to jeszcze byl FF wlasnie na 200/2.8 (mowie o d70s)
No własnie... czyli cos w tym jest. Aż dziwne, ze Nikon nic z tym nie robi i sprzedaja takie szkła.
ale ja uzywki ogladalem :-D
Niestety tak to jest z tymi nie najnowszymi sprzętami. Używałem kilka razy 80-200 D ED i ostrzył dokładnie w punkt. Inna sztuka dla odmiany miała wielki BF...
Zbigniew
25-11-2007, 00:09
Czyli loteria. Kurde a miałem sobie sprawić 80-200 gdzieś w okolicach wiosny. Wrrrr.
Czyli loteria. Kurde a miałem sobie sprawić 80-200 gdzieś w okolicach wiosny. Wrrrr.
ja podobnie, przewidywałem na wakacje... Kurde, a to mnie nie za bardzo cieszy... To teraz będzie loteria.. Sigma czy Nikon...(albo dojdzie Tamron). A o ile Nikon jest lepszy od tamtych szkieł...?
A i jak kupno, to z Giełdy. Opinia poprzedniego właściciela, mam nadzieję będzie rzetelna. A i czy FF/BF może np. nie występować w D200 a występować w D70?(sorry za banalne pytanie)
Zbigniew
28-11-2007, 18:38
Odnośnie ostatniego pytania - może, ale raczej nie ujmowałbym tego pod kątem modeli, a raczej egzemplarzy. Tak więc z jednym D70 może być ekstra, z innym gorzej. Niby były jakieś teorie spiskowe dotyczące problemów z ostrzeniem przy D200 (a może nie ... może to tylko chodziło kiedyś o współpracę z niektórymi Sigmami ...), ale generalnie, po moich bojach z Sigmą 30/1.4 (sprawdzałem na D80, D200 i 30D - w sumie z 10 szkieł) oceniam, że wyniki pasowania niektórych szkieł z dowolnymi puszkami mogłyby służyć za idealny generator liczb losowych :D :D
To zalezy chyba od egzemplarza. Przez moje rece przewinely sie trzy 80-200. Jedna pompka, i dwa dwupierscieniowce. O dziwo, pompka byla z nich najlepsza. Oba 80-200 NEW, miały wyrazny frontfocus przy 200 mm. Aczkolwiek zapinalem tez 80-200 znajomego (2 pierscieniowiec) i z kolei ostrzył prawidłowo.
Ja kupilem latem tego roku to szklo o ktorym mowa 80-200 D ED f/2.8 i wedlug mnie potwierdza sie wszystko co przeczytalem przed zakupem na tym forum :) to znaczy do 135mm jest ostry i bardzo fajny, powyzej moze juz mydlic, jednak jesli sie przesiadasz z jakiegos slabszego i ciemniejszego zooma to roznice poczujesz kolosalną w jakości fotek! ja mialem wczesniej 70-300 f/4-5.6 G i musze przyznac ze nawet nie brakuje mi tych 100mm dodatkowych bo jakość jest super.
Zalezy tez do jakich celow chcesz fotki, mysle ze z mydlem mozna sobie poradzic do wiekszosci zastosowan poslugujac sie odpowiednio programem do obrobki, wprawdzie wiecej zachodu ale w razie jakby zalezalo Ci bardzo na jakiejs fotce to rozmycie mozna naprawic.
Pewnie zaraz mnie zjedzą foto-perfekcjonisci... ale powiem że mi tez to przeszkadza i ze z tym obiektywem nawet ciezko o perfekcyjne fotki na 200mm jednak stosunek jakosci do ceny nie jest wcale zly.
Przyznam tez ze gdybym mial kase to kupil bym 70-200VR zamiast tego - podobno jest boski i ostry w calym zakresie.
moj egzemplarz jest w sumie od Al Bundyego. Poczatkowo mialem go od niego kupic, ale kolega Gizol "sprzatnal" mi go sprzed nosa :) ale pozniej zdecydowal sie go sprzedac i w sumie kupilem troche w ciemno :) Tzn widzialem sample Ala, ale chyba byly z D200 z tego co pamietam
szklo jest bardzo fajne. Calkiem ostre nawet na 200 i 2.8, mimo ze ma delikatny FF wlasnie na 200mm i f2.8. Ponizej 150 jest bardzo dobrze
wiem, ze jesli je sprzedam, to tylko, zeby kupic 70-200VR :-D ale to pewnie nie predko :(