Zobacz pełną wersję : Instrukcje z Nikon USA
D3_en_.pdf (http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/noprint/D3_en_noprint.pdf)
D300_en_.pdf (http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/noprint/D300_en_noprint.pdf)
D200_en_.pdf (http://www.nikonusa.com/pdf/manuals/noprint/D200_en_noprint.pdf)
Instrukcja do D300 i D3 jest dwa razy grubsza niż do D200 :) Będzie co czytać;)
A dalej nie slychac zeby gdzies powiesili PL wersje tej instrukcji??? (oczywiscie mowie o D300)
A dalej nie slychac zeby gdzies powiesili PL wersje tej instrukcji??? (oczywiscie mowie o D300)
W internecie nie znajdziesz polskiej wersji tej instrukcji.
Przeczytaj sobie ten post naszej Pani Moderator: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=5405
a wszystko powinno być dla Ciebie jasne
Do d..., w sumie nie rozumiem dlaczego polska instrukcja jest chroniona prawdem a angielska nie ale niewazne. No to moze ktos powie mi przynajmniej gdzie (najlepiej w warszawie) mam dryndac i prosic o przyslanie takiej instrukcji, chodzic jakos specjalnie mi sie tam nie chce tylko po to zeby ja kupic. Od razu mowie ze juz dzisiaj dzwonilem pod numer podany w papierach aparatu ale uslyszalem tylko cos w jakims dziwnym jezyku :-(
Ani chybi to ten desant kaszubski co pojawił się z Donaldem T.
A tu się dzwoni: +48 22 460 87 32
Linie są czynne w godzinach 9:00 – 17:00 od poniedziałku do piątku
Najlepiej zarejestrować produkt i korzystać ze strony Nikon Polska.
Do d..., w sumie nie rozumiem dlaczego polska instrukcja jest chroniona prawdem a angielska nie ale niewazne. No to moze ktos powie mi przynajmniej gdzie (najlepiej w warszawie) mam dryndac i prosic o przyslanie takiej instrukcji, chodzic jakos specjalnie mi sie tam nie chce tylko po to zeby ja kupic. Od razu mowie ze juz dzisiaj dzwonilem pod numer podany w papierach aparatu ale uslyszalem tylko cos w jakims dziwnym jezyku :-(
Przecież w Warszawie masz siedzibę Nikona wraz z serwisem na ul Podstępu;)
Nic trudnego tylko trzeba się tam przejść a pomogą
Pewnie dlatego, że koszt produkcji instrukcji w języku angielskim rozkłada się na setki tysięcy sprzedanych aparatów w USA, UK oraz większości krajów Azji, a koszt polskiej instrukcji musi pokryć sprzedaż kilkudziesięciu sztuk aparatów.
Może też dlatego że praktycznie do każdego sprzętu dodawana jest instrukcja po angielsku.
A angielski to najbardziej popularny język. co innego polski...
Przecież w Warszawie masz siedzibę Nikona wraz z serwisem na ul Podstępu;)
Nic trudnego tylko trzeba się tam przejść a pomogą
Wiem ze mam ale nie chce mi sie tam chodzic dla tego wole zeby przyslali :-D Zreszta jesli "gosci" przyjmuja tam tak samo jaki odbieraja telefony to widze ze tylko na darmo bym sie nachodzil. ;-)
Widzę że wszyscy mają takie samo podejście do chłopaków z ul. Podstępu;)
krzysztof jot
20-12-2007, 23:15
Wiem ze mam ale nie chce mi sie tam chodzic dla tego wole zeby przyslali :-D Zreszta jesli "gosci" przyjmuja tam tak samo jaki odbieraja telefony to widze ze tylko na darmo bym sie nachodzil. ;-)
gosci ? czy klientów ? tak czy owak przyjmują "wprost proporcjonalnie" do tego jaki klient co chyba zrozumiałe, nie słyszałem aby salon Jaguara całował w dupe klienta który przyjechał pod salon Nubirą.
moze ci i wyślą - ale jeśli nie prowadzą sprzedazy wysyłkowej ( a nie prowadzą bo nie sa sprzedawca detalicznym) to bedą mieli problem jak to załatwić formalnie, więc nie wymyślaj tylko udaj sie tam samochodem lub na piechote :) i po trzecie Nikon prowadzi system wymiany drukowanych instrukcji - jesli masz "inną" z towaru pochodzacego z legalnego zakupu to wymienią ci na polską.
[...] Nikon prowadzi system wymiany drukowanych instrukcji - jesli masz "inną" z towaru pochodzacego z legalnego zakupu to wymienią ci na polską.
Nie wiedziałem o tym. Zawsze może się ta wiadomość kiedyś przydać. Dzięki za info :)
gosci ? czy klientów ? tak czy owak przyjmują "wprost proporcjonalnie" do tego jaki klient co chyba zrozumiałe, nie słyszałem aby salon Jaguara całował w dupe klienta który przyjechał pod salon Nubirą.
moze ci i wyślą - ale jeśli nie prowadzą sprzedazy wysyłkowej ( a nie prowadzą bo nie sa sprzedawca detalicznym) to bedą mieli problem jak to załatwić formalnie, więc nie wymyślaj tylko udaj sie tam samochodem lub na piechote :) i po trzecie Nikon prowadzi system wymiany drukowanych instrukcji - jesli masz "inną" z towaru pochodzacego z legalnego zakupu to wymienią ci na polską.
Klient czy gosc co za roznica, z wizyty kazdego trzeba sie cieszyc i dziekowac ze przyszedl do nas a nie do konqrencji. Gdzies w innym temacie wyczytalem ze zeby dostac instrukcje do CaptureNX
wystarczy zadzwonic do nikona a oni moga wyslac to poczta, wiec wychodze z zalozenia ze jesli moga wyslac jedno to moga i drugie.
krzysztof jot
21-12-2007, 17:46
Gdzies w innym temacie wyczytalem ze zeby dostac instrukcje do CaptureNX
wystarczy zadzwonic do nikona a oni moga wyslac to poczta, wiec wychodze z zalozenia ze jesli moga wyslac jedno to moga i drugie.
wiesz jak działa duza firma ? sa pewne procedury czasem nie do przeskoczenia. Instrukcja do NX jest wysyłana ZA DARMO dla tych co kupili nikona D3/D300 z pierszej, promocyjnej partii z załaczonym tym właśnie oprogramowaniem. Po podaniu nr ser. aparatu i weryfikacji - serwis przysyła Ci instrukcje bo taka jest ogólnoswiatowa akcja Nikona. A instrukcje do aparatu chcesz po prostu kupic - wiec musi byc jakas procedura pobrania od Ciebie pieniedzy - a Nikon Polska jako taki, nie prowadzi sprzedazy detalicznej itd itp... mysle ze rozumiesz w czym rzecz ?
Dzieki, pewnie ze zrozumialem :-) Trzeba sie bedzie przejsc po te instrujcje, mysle ze wiosna bedzie odpowiadnią porą na to ;-)