Zobacz pełną wersję : AF w D80 (vs D200)
Witam
Chce zapytac uzytkownikow tych obu aparatow (D80 i D200) czy szybkosc i/lub skutecznosc pracy AF w D80 jest na tym samym poziomie co w D200. Teoretycznie jest to ten sam MultiCam 1000, obawiam sie jednak, ze D80 ma jakieś (programowe?) ograniczenia. Przede mnakupno aparatu. Mogę brac nowe D80 lub uzywane D200, jednak jesli AF w tym pierwszym pracuje tak samo dobrze to zdecyduje sie na 80tke
w d200 mozesz wybrac pomiedzy 11polami a 7 a w d80 tylko 11pól
czy to jedyna różnica? a 'strefy' AF to jest uaktywnienie np tylko pól bocznych, górnych lub dlonych?
copywriter2000
20-11-2007, 10:09
"Nikon D80 otrzymał 11-polowy pomiar ostrości realizowany przez układ MultiCam 1000 przejęty z modelu D200. Jednak w przeciwieństwie do D200, w D80 możemy rozszerzyć zakres pomiaru tylko środkowego pola AF. W D80 mamy do czynienia z nieco uproszczonym w stosunku do D200 systemem wyboru pól autofokusa:
* pojedyncze pole AF - użytkownik wybiera pole, w którym aparat ustawia ostrość
* dynamiczny tryb wyboru pola AF - użytkownik sam wybiera pole AF, ale aparat ustawia ostrość na podstawie informacji z kilku pól ostrości. Gdy obiekt opuści wybrane pole ostrości aparat ustawi ostrość na podstawie innego pola (do zastosowania z ciągłym pomiarem AF)
* automatyczny - aparat samodzielnie wybiera pola AF z pierwszeństwem pierwszego planu.
Powyższe tryby odpowiadają z grubsza trybom, które dostępne są w D50 i D70s.
D80 zdaje się bardziej preferować centrum kadru (lub pole wybrane przez użytkownika). Pola AF nie są już tak ochoczo zmieniane przez automatykę jak to miało miejsce na przykład w D70s. Osobiście pracuję najczęściej na środkowym polu AF w trybie pojedynczego pola ewentualnie czasami wybierając jedno z bocznych pól i taki tryb pracy D80 bardzo mi odpowiada. Aparat mniej się "rządzi".
Podobnie jak D50 nowy Nikon oferuje trzy tryby pracy autofokusa: AF-S, AF-C i AF-A. O ile tryb pomiaru pojedynczego AF-S i tryb pomiaru ciągłego AF-C nie wymagają wyjaśnienia, o tyle o trybie AF-A warto napisać więcej. W trybie automatycznym AF-A aparat ma sam ustawiać ostrość obiektu, który opuścił aktualne pole pomiaru. W praktyce wygląda to tak, że pracując w tym trybie aparat co jakiś czas aktualizuje informacje o ostrości i gdy wybrany obiekt przesunie się w kadrze ponownie ustawia na niego ostrość. Robi to zadziwiająco trafnie i generalnie można ten tryb polecić początkującym fotografom, u których ilość ostrych zdjęć powinna radykalnie wzrosnąć. Bardziej doświadczeni użytkownicy, posiadający już większą kontrolę nad kadrem powinni raczej wybierać tryby AF-S i AF-C, gdyż w AF-A aparat zdecydowanie preferuje bliższy obiekt, co może czasami przeszkadzać. Trzeba zaznaczyć, że AF-A działa zasadniczo inaczej niż tryb pomiaru ciągłego. W AF-C aparat mierzy ostrość nonstop uwzględniając wybrany tryb pól AF i jeżeli obiekt oddala się lub przybliża w ramach tego samego pola to D80 utrzymuje go w ostrości. Natomiast w AF-A aparat zatrzymuje pomiar ostrości do czasu gdy obiekt nie opuści danego pola AF lub nie zmieni zasadniczo swojej odległości od fotografującego. Tak więc przy zdjęciach seryjnych powinniśmy korzystać z trybu AF-C.
Ogólnie jednak system AF w D80 zbiera najwyższe noty. Działa szybko i jednoznacznie. A automatyka w trybie AF-A jest zadziwiająco skuteczna w typowych sytuacjach zdjęciowych." Fotopolis
mnie zaintrygowały te strefy af, szczególnie boczne. wydaje mi się to być praktyczne podczas fotografowania tańczących par...
a moze lepiek kupic nowe body z gw...?
tylko ze nie chce tez aparatu, ktory moze miec 'kazdy'. prawdopodobienstwo spotkania na weselu goscia z D200 jest mniejsze niz z d80(kiedys juz mi sie to zdazylo)
edit:
z drugiej jednak strony to nie aparat robi zdjecia ale jego posiadacz ;-)
tylko ze nie chce tez aparatu, ktory moze miec 'kazdy'. prawdopodobienstwo spotkania na weselu goscia z D200 jest mniejsze niz z d80(kiedys juz mi sie to zdazylo)
Dziwne podejście masz. Kup sobie w takim razie coś egzotycznego :) Mamiye, albo Hasla :D
copywriter2000
20-11-2007, 10:33
Też właśnie nie rozumiem! "Każdy"... Co masz na mysli? Na upartego Ferrari może też mieć KAŹDY! Wystarczy odpowiednia ilość mamony. Każdy może mieć! Nie każdy jednak potrafi coś z tym posiadaniem zrobić. Prócz posiadania rzecz jasna!;]
Też jestem ciekaw jak to jest z tym AF. Pewnie z AF-S to samo, ale nie wiadomo jak ze śrubokrętowymi obiektywami, bo przecież mogli dać mocniejszy silnik w D80.
Co do spotkań, to ja jakbym spotkał gościa z d80 na weselu to bym się zastrzelił, co za potwarz!
A tak na poważnie to pewnie powiedziałbym pozdrawiam, jak każdemu fotografowi (nawet takimu z canonem
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.nikon.org.pl/images/icons/icon11.gif)).
kronos28
20-11-2007, 14:05
matko... to kup d3 - i na pewno przez dłuuuugi czas nie spotkasz na weselu goscia z tym korpusem :?. Tak dla twojego info - sporo osob robi sluby d200 i teraz bedzie ich coraz wiecej z racji niskich cen tego korpusu na wtórnym rynku. Jezu a co to bedzie jak ty będziesz miał d200 a na weselu pojawi sie gość z d300? ja bym się schował pod stól i nie wychodził co by sobie wstydu nie narobić... litości
AF w d80 i d200 jest podobny pod względem zachowania. Sama celność nie zależy tylko od samego układu AF ale tez od szkła jakie masz zakręcone... w d80 nie masz rozszerzania bocznych pol AF - tylko centralny jest "rozszerzalny". Rozszerzone pola przydają się tylko w trybie AF-C do śledzenia szybkich obiektów np samochodów podczas wyścigów...
Zbigniew
21-11-2007, 01:46
mnie zaintrygowały te strefy af, szczególnie boczne. wydaje mi się to być praktyczne podczas fotografowania tańczących par...
Kiedyś był podobny wątek i Czornyj pisał o tym, że skuteczność działania AFa jest podobna w obydwu modelach (bardzo podobna). Osobiście miałem do czynienia z obydwoma (choć nie równolegle) i też tak uważam. Tak naprawdę wiele zależy od szkła.
Odnośnie pól bocznych - nieraz z nich korzystam, ale jeżeli chcesz wykorzystywać je w gorszych warunkach oświetleniowych lub przy "niekorzystnych" dla AFa obiektach, może być ciężko. Niestety polegają one wtedy przy choćby polu centralnym.
vasper31
21-11-2007, 02:10
Zbigniew, też nie masz spania ?? :)
Zbigniew
21-11-2007, 11:06
No wczoraj/dzisiaj miałem nocny maraton z butelką (z mlekiem) :-D
Hihi, ja się jak zabity i nic nie słyszę :> Ale fakt, że mam grzecznego malca i 1x ;)
Jesli zależy Ci na szybkim AF,to d200 jest tym czego szukasz,
zamieniłem d80 na 200 i róznica w szybkości działania jest baaardzo zauważalna,
pozdr
a ja jakoś nie zauważyłem kolosalnej różnicy w szybkości działania AF