PDA

Zobacz pełną wersję : [ Hasselblad ] Hasselblad - kilka krotkich pytan

MikeP
20-11-2007, 08:50
Witam,

mam kilka krotkich pytan dot. Hasselblada. Zauwazylem ze ceny na ebayu sa bardzo zachecajace i jako, ze kocham kwadratowy kadr postanowilem zainteresowac sie Hasselbladem. W zwiazku z tym mam kilka pytan.

1. Czy jest ktos w Krakowie, kto ma Hassela najlepiej serii 500 i moglby uzyczyc mi go po umowieniu na zrobienie jednego filmu w obecnosci wlasciciela?
2. odnosnie obiektywu standardowego 80 mm. Minimalna odleglosc ostrzenia to 0,9 metra o ile sie nie myle. Gdzues mignelo mi ze mozna uzywac pierscieni posrednich zmniejszajacych te odleglosc. czy to prawda? jak to sie ma do jakosci zdjecia?
3. Jak to naprawde jest z clem z USA? chce kupic na ebayu, ale w sklepie normalnym (adorama). Czy taka paczke ocla normalnie? Jak to w praktyce wyglada?

Dziekuje za odpowiedzi i pomoc z gory.

Pozdrawiam

MikeP

wkrass
20-11-2007, 14:49
Owszem, Hassel potanial, ale moim skromnym zdaniem wciaz jest nietani, zwlaszcza jezeli wezmiesz pod uwage cene szkiel czy roznych akcesoriow ktore warto/chcialoby sie miec.
Jedyna okazja w systemie Hasselblada jak na dzis to pasujacy do ktoregos z modeli pryzmat od Kijewa.
Adorama?........hmmm.....mozna kupic i u nich.
Sprawdz KEH.com.
Wielokrotnie czytalem, ze ich "bargain" to "mint" lub "excellent" u innych.
Tani system 6x6 to Bronica.

MikeP
20-11-2007, 14:56
wkrass: 150/f4 u nas jest kolo 3 tys, a na ebayu po 400 dolarow. Tam sa zupelnie inne ceny. Poza tym chce kwadratowy kadr i poza szklem standardowym i moze kiedys portretowym nie jest mi nic potrzebne. 50 mm tez nie jest strasznie drogi w porownaniu z cenami u nas.
O bronice tez mysle ale mniej intensywnie

Jak wyglada sprawa cla? Wiesz cos moze?

Pozdrawiam

MikeP

wkrass
20-11-2007, 15:08
O cle niestety nie wiem nic.
Roznice w cenach miedzy RP a USA sa -nie powiem- intrygujace i motywujace do tego, by zostac transatlantycka mrowka targajaca to lub owo do ziemi przodkow.
A jak z serwisem Haselblada w RP? autoryzowany czy u wolnych strzelcow?

xmaniekx
20-11-2007, 15:38
A jak z serwisem Haselblada w RP? autoryzowany czy u wolnych strzelcow?

Niestety Hassel nie ma autoryzowanego serwisu w Polsce. Pozostaja wiec wolni strzelcy.

Adams
20-11-2007, 15:50
Dystrybucją i serwisem zajmuje się firma z Poznania, miesci się na Sołaczu, niestety zapomniałem nazwy.

Jacek_Z
20-11-2007, 18:54
2. odnosnie obiektywu standardowego 80 mm. Minimalna odleglosc ostrzenia to 0,9 metra o ile sie nie myle. Gdzues mignelo mi ze mozna uzywac pierscieni posrednich zmniejszajacych te odleglosc. czy to prawda? jak to sie ma do jakosci zdjecia?
sytuacja analogiczna jak byś zapytał czy do nikona i nikkora 50/1.8 idzie podpiąć pierścienie. Idzie, efekty są bdb. Tylko skąd pierścienie??? Ciężko trafić.

MikeP
20-11-2007, 23:01
Jacek_Z: czy ten pierscien to cos takiego jak tu?

http://cgi.ebay.com/Hasselblad-16-Extension-Tube-Ring-16mm-Newer-Style_W0QQitemZ150182817193QQihZ005QQcategoryZ3007 3QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Poza tym czy jest jakas roznica w jakosci pomiedzy obiektywami srebrnymi i czarnymi? Czy to tak jak z modelami nikona - tylko inny kolor?

Pozdrawiam

MikeP

Jacek_Z
20-11-2007, 23:41
Jacek_Z: czy ten pierscien to cos takiego jak tu?

http://cgi.ebay.com/Hasselblad-16-Extension-Tube-Ring-16mm-Newer-Style_W0QQitemZ150182817193QQihZ005QQcategoryZ3007 3QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Poza tym czy jest jakas roznica w jakosci pomiedzy obiektywami srebrnymi i czarnymi? Czy to tak jak z modelami nikona - tylko inny kolor?

Pozdrawiam

MikeP
tak, to taki pierścień. Ale on nie pomoże dużo. Lepiej grubszy, albo kilka takich.

srebrne obiektwy są zapewne starsze. te czarne - nowsze. Olbrzymia różnica w powłokach antyodblaskowych. Te nowsze czarne mają w nazwie szkła T* - to te z dobrymi powłokami. To widać jak sie patrzy na takie szkło z przodu - T* jest widać tam gdzie się mocuje filtry.

MikeP
21-11-2007, 00:58
ok, tak myslalem. szukam wiec czarnych jesli w ogole. dziekuej za pomoc

MikeP
23-11-2007, 20:18
Mam jeszcze jedno krotkie pytanie do tych, ktorzy mieli okazje porownac kominek z pryzmatem w Hasselu lub czyms podobnym klasowo. Gdzie widac lepiej i gedzie ostrzy sie lepiej?

Pozdrawiam

Jacek_Z
23-11-2007, 21:03
Mam jeszcze jedno krotkie pytanie do tych, ktorzy mieli okazje porownac kominek z pryzmatem w Hasselu lub czyms podobnym klasowo. Gdzie widac lepiej i gedzie ostrzy sie lepiej?
kominek to co innego a pryzmat co innego. Kominek to tylko osłona matówki i nie ma sensu uzywac innego. Pryzmaty - stare hasela są kiepskie, używali ludzie pryzmatów kieva i mieli przy tym w dodatku pomiary. Oczywiście są też pryzmaty Hasela z pomiarem.
Kłopot w tym, że pytasz nieprecyzyjnie, o olbrzymi system budowany przez kilkadziesiąt lat. Musiałbys pytać o pryzmaty o konkretnym symbolu. Bo na razie to pytasz tak na zasadzie: a jaki aparat lepszy - olympus czy pentax? Oczywiście tu trzeba odpowiedziec pytaniem na pytanie: a jaki model?

Ja niestety nie odpowiem na precyzyjnie postawione pytanie, haselami sie tylko bawiłem, było to juz jakiś czas temu i nie pamietam symboli pryzmatów jakie tam były.

. w hassellach nie wiem jak zgodnsoc szkiel starszych wersji z body cyfrowymi serii H.. .
jest adapter, oczywiście nalezy zapomnieć o automatyce - bo stare obiektywy nie dają się sterować z body.
http://www.hasselblad.se/products/h-system/lenses/cf-adapter.aspx

MikeP
23-11-2007, 21:33
No tak Jacku, masz racje.

Co do Hassela to mysle o modelu 500 c/m. Znalazlem kilka ofert z niemiec. Stan dobry. Z numeru seryjnego wychodzi ze lata osiemdziesiate (btw czy ta wersja chromowana i niechromowana to jakis wyznacznik wieku rowniez czy tylko design? bo jesli sprawdzam numer to nie ma to zwiazku).

Wezmy np. taka aukcje:

http://cgi.ebay.de/Hasselblad-500-CM-Kit-Planar-C-T-80-A12-Magazin_W0QQitemZ320183118727QQihZ011QQcategoryZ26 057QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Co mozesz o niej powiedziec?

MikeP
23-11-2007, 22:37
Wlasnie. Szklo dobre, reszty nie trzeba. No moze jeszcze mozliwosc podpiecia lamp stud. A to jest mozliwe. Wymienne kasety (smiena tez to ma heheh). No i raczej ciekawa niezawodnosc :D Hassel byl zawsze takim moim konikiem. A odkad zabralem sie za analogowa fotografie i walcze pozyczonym pentaconem jestem z kazdym filmem bardziej pewien ze kwadrat jest super i ze analogowa fotografia srednioformatowa jest super :)

Dzieki za pomoc :D

Pozdrawiam

Piter
23-11-2007, 23:20
:D Hassel byl zawsze takim moim konikiem.
Pozdrawiam

Doskonale Cie rozumiem. Dla mnie i dla mojej żony marzeniem bylo posiadanie po prostu Hasselblada, i wlasnie takiego 500CM mamy. Nie majac takiej wiedzy i doswiadczenia jak Jacek_Z czy Sailor a uwielbiajac swego czasu kwadratowy kadr bylo to takie nasze oczko w glowie:)