Zobacz pełną wersję : Capture NX z D3 / D300
U nas chyba nie przejdzie :(
http://www.dpreview.com/news/0711/07111604capturenx.asp
Przejdzie, ta promocja jest niezaleznie od kraju.
Przejdzie, ta promocja jest niezaleznie od kraju.
Hmm byłoby fajnie - no ale ograniczona ilościowo będzie pewnie mocno....
Hmm byłoby fajnie - no ale ograniczona ilościowo będzie pewnie mocno....
O Boziu - ależ my jesteśmy marudy (my Polacy). U nas nie przejdzie, a jak przejdzie to na pewno ograniczona... No to sie nie udaaa... buuuuuuu...
Auuuuuuuuuuuuu :mrgreen: no co no co - pogledzic nie mozna ? :twisted:
Capture NX Version 1.3 :D Jest już w necie ktoś widział ?
Tu jest coś w temacie:
http://www.digitalreview.ca/content/Nikon-D3-D300-Capture-NX-Included-Promotion.shtml
:)
Taaaaa
"The campaign is restricted in terms of the number of sets offered, but the period is not limited. It will end when the 300,000 sets (number of licenses worldwide) allocated have shipped."
Hesja - jak to tam będzie co ? :)
Capture NX Version 1.3 :D Jest już w necie ktoś widział ?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=41954 :)
No Nikon Polska potwierdzil
http://fotopolis.pl/index.php?n=6610
Capture NX z Nikonami D3 i D300
Polski oddział Nikona poinformował nas o promocji związanej z pojawieniem się lustrzanek D3 i D300. Do pierwszych partii aparatów dołączany będzie program
W egzemplarzach lustrzanek D3 i D300 wyprodukowanych najwcześniej użytkownicy znajdą kod zmieniający wersję trial Capture NX w pełną wersję, natomiast do aparatów z kolejnych dostaw aplikacja będzie dołączona na płycie CD. Liczba promocyjnych egzemplarzy jest ograniczona - z nieoficjalnych informacji pochodzących z zagranicznych serwisów internetowych wynika, że będzie ich około 300 000. Opakowania aparatów objętych promocją zostaną oznaczone specjalną naklejką.
Mogli dać coś do wyboru jak dla mnie bo mam juz NX .;)
No ale chwała im i tak za to .
U was niekompresowany 14bit'owy NEF tez tak sie masakrycznie w NX otwiera ?? :evil:
Na opakowaniu mojego D300 jest nalepka, nie ma płyty, ale jest kod aktywacyjny.........:)
Sztuka pochodzi z niemieckiej hurtowni.
Pozdrawiam
NX sciagamy z http://nikonimglib.com/ncnx
Wiecie co rece mi opadaja z tym NX - RAM zre nieporownanie bardziej niz inne aplikacje graficzne - na potege doslownie - byle operacja czy to powiekszenie RAW, czy redukcja szumu czy inna *******a trwa tyle, ze sie odechciewa - dawno nie widzialem juz tak niedopracowanego produktu :( po prostu rece opadaja.
Nie wiem czy i 8GB ramu da rade na tym dziadostwie - tak czy siak niewspolmiernie obciaza calego kompa w stosunku do szybkosci pracy - nie wyobrazam sobie na dalsza mete obrobke kilkudziesieciu zdjec na tym.
nikomisiaki
02-12-2007, 21:15
Wiecie co rece mi opadaja z tym NX - RAM zre nieporownanie bardziej niz inne aplikacje graficzne - na potege doslownie - byle operacja czy to powiekszenie RAW, czy redukcja szumu czy inna *******a trwa tyle, ze sie odechciewa - dawno nie widzialem juz tak niedopracowanego produktu :( po prostu rece opadaja.
Nie wiem czy i 8GB ramu da rade na tym dziadostwie - tak czy siak niewspolmiernie obciaza calego kompa w stosunku do szybkosci pracy - nie wyobrazam sobie na dalsza mete obrobke kilkudziesieciu zdjec na tym.
No niestety tak to działa - ja mam ram 2G i nie ma rewelacji. Jedyny ratunek, to ustawić wołanie w automacie i enter i na obiad. Ale wtedy jest jak ustawisz w aparacie. Jak trzeba coś zmienić, to już trochę trwa zabawa - niesamowicie mulasty to program ale daje niezłe efekkty. Jedyny inny zadowalający wg mnie to PS.
Piotr.
krzysztof jot
02-12-2007, 21:39
No niestety tak to działa - ja mam ram 2G i nie ma rewelacji.Piotr.
ja mam 4GB kupione TYLKO z powodu Capture 4.x no i bez rewelacji ale dzialał w miare szybko, bez "zacinania" niestety NX zdecydowanie duzo wolniejszy. Tez nie wiem co dalej robic bo taka zabawa na dłuzsza mete jest nie do przyjecia. Lghtrom tez mnie nie powalił, no ale to chyba jedyne wyjscie bo PS3 nie kupie (tez zresztą wymagajacy soft idelny do core2duo) NO chyba ze ACR4.3 jest naprawde dobry i szybki z rawami z D300 to mozna go polaczyc z Elements 6.0 a ma byc chyba nawet po polsku w grudniu...
PS. Jakie ustawienia wyostrzania US ustawiacie w NX ? zapytam xresztą o to w dziale oprogramowania...
NO chyba ze ACR4.3 jest naprawde dobry i szybki z rawami z D300 to mozna go polaczyc z Elements 6.0 a ma byc chyba nawet po polsku w grudniu...
I to na dzien dzisiejszy chyba jedyny madry pomysl. Zainstalowalem triala CS3 i powiem tak ACR 4.3 nagina z nim jak maly samochodzik - gdzie NX czolga sie i slini - pytanie tylko czy z Elements 6.0 bedzie tak samo ?
zdecydowanie polecam C1 nawet w wersji LE (jak juz będzie czytał RAWy z D300 i D3)
zdecydowanie polecam C1 nawet w wersji LE (jak juz będzie czytał RAWy z D300 i D3)\
Dostalem wlasnie z kartami SanDiska kod do rejestracji C1 - pytanie tylko czy bedzie dzialal z najnowsza wersja ?
na dziś jeszcze nie.
nawet wersja testowa - C1 v. 4 beta 2 czyta raw z d3, a z d300 podobno nie.
na dziś jeszcze nie.
nawet wersja testowa - C1 v. 4 beta 2 czyta raw z d3, a z d300 podobno nie.
Tzn wiem bo testowalem beta - tylko mi chodzi o to czy ten serial, ktory dostalem nie dziala tylko np z starsza wersja ? Mam nadzieje, ze nie...
działa z ta wersją, która rejestrowałeś i pozwala na 1 upgrade. Poczekaj na wersję obsługującą D300, powinna wyjść w najbliższych paru tygodniach. Mam nadzieje, że przeskoczą już na wersje 4.xx i że będzie można aktualizowac do tej wersji. Ale pewnych informacji - nie mam.
W ramach promocji sandisk-a dostajesz licencje na C1 LE + jeden darmowy upgrade (czyli właśnie do 4.0 jak wyjdzie).
Nie wiem czy jak zarejestrujesz dopiero 4.0 to czy będzie Ci przysługiwał dalej darmowy upgrade ....
Jak na razie Beta u mnie sprawowała się dobrze (i nie musisz 'marnować' kodu) - ale niektórzy jak widać mają z nią kłopoty.
ja mam 2 gb ramu, athlona x2 5200+ Gf 7600 gt do tego nie widze najmniejszej roznicy miedzy PS CS3 a CNX1.3 w predkosci dzialania. tyle ze nie mam w tle gg skype, osiolka itp smieci. :) czytsty windows, putty, czasem seamonkey w tle i wszytsko
Core2Duo 2.16Ghz, 2GB Ram, laptop dysk 5400.
CaptureNX uruchamia się wolno (koło 10-15 sek).
Wczytanie NEF-a który nie był za bardzo edytowany to jakieś 2-3 sek do pojawienia się, następne 4-5 sek do zniknięcia !.
Zapisanie NEF-a to około 3-5 sek.
Wczytanie NEF-a w którym sporo zmieniłem - nawet 10 sek...
Reszta funkcji działa praktycznie real-time. Ogólnie daje się używać, bardzo nie narzekam, ale ja się tylko bawię ;)
działa z ta wersją, która rejestrowałeś i pozwala na 1 upgrade. Poczekaj na wersję obsługującą D300, powinna wyjść w najbliższych paru tygodniach. Mam nadzieje, że przeskoczą już na wersje 4.xx i że będzie można aktualizowac do tej wersji. Ale pewnych informacji - nie mam.
Dzieki za info w takim razie czekam na ta wersje -:)