PDA

Zobacz pełną wersję : D70s i lampa SB800

Baracuda
19-11-2007, 13:09
witam. Moze pytanie banalne ale zadam ;)
fotografuje czasami z lampa Sb 800 i moje pytanie dotyczny trybu manualnego.
Bez lampy w wizjerze mamy orientacyjny wskaznik naswietlenia. i z tym sobie radzei jest dobrze.
Natomiast jesli podlacze lampe Sb800 to ten wskaznik dziala takl jakby tej lampy zupenie nie bylo.
Ma ktos na to jakis dobry patent ?
Wiem ze mozna eksperymentowac ale czasami chwile sa niepowtarzalne ;)

pebees
19-11-2007, 13:12
witam. Moze pytanie banalne ale zadam ;)
fotografuje czasami z lampa Sb 800 i moje pytanie dotyczny trybu manualnego.
Bez lampy w wizjerze mamy orientacyjny wskaznik naswietlenia. i z tym sobie radzei jest dobrze.
Natomiast jesli podlacze lampe Sb800 to ten wskaznik dziala takl jakby tej lampy zupenie nie bylo.
Ma ktos na to jakis dobry patent ?

Ale na co patent? Na to, by wskaźnik wskazywał tak, jakby lampa świeciła cały czas, czy co? :D

Wiem ze mozna eksperymentowac ale czasami chwile sa niepowtarzalne ;)No to A/P, BL TTL i wio :)

Baracuda
19-11-2007, 13:17
Ok dzienks powalcze ;)
racja lampa przeciez swiecic caly czas nie bedzie a szkoda ;) hi hi

mini21
19-11-2007, 13:21
Natomiast na lampie wyskakuje ci informacja, czy należy trochę zwiększyć czy zmniejszyć siłę błysku.
To powinno wystarczyć.

nikkorek
19-11-2007, 13:25
Aparat nie uwzględnia lampy tylko lampa aparat. Body nie zczytuje z lampy parametrów - z jaką siłą akurat błyśnie - tylko lampa zczytuje z body czas/przysłone/odległość itp.. i dobiera moc z jaką ma błysnąć.

Baracuda
19-11-2007, 13:42
No to wlasnie dziwna sprawa.
Mam dosc duze problemacje z takim efektem.
głowica lampy ustawiona na obiekt fotografowany robie zdjecie cholerka przeswietlone.
Odchylam glowiec do gory zdjecie poprawne.
Druga fotka Glowica do gory robie zdjecie zdjecie nie doswietlone. Opuszczam glowice zdjecie poprawene.
Z tym mam najwieksze problemacje.
domyslam sie ze zalezy to w duzej mierze od doswiadczenia.

copywriter2000
19-11-2007, 14:01
Ty weź se lepiej poczytaj;] Jak fotografować z lampą błyskową. http://foto.jasiu.pl/

:-D

Baracuda
19-11-2007, 14:09
O własnie o takie cosik mi chodziło wielkie dzieki.
Moze cos mi sie umysł rozjasni teraz ;)
Jeszcze raz dziekuje.

nikkorek
19-11-2007, 14:16
pamiętaj że do błysku odbitego nie używsz pomiaru matrycowego ani i-ttl. Poprostu przestawiasz na pomiar punktowy, lampa automatycznie przejdzie w tryb TTL i wszystko będzie OK.

Baracuda
19-11-2007, 14:34
dzieki za wskazowki.
Bardzo ciekawa stronka z poradami i super zdjecia takie bym chcial wlasnie robic..
;)