PDA

Zobacz pełną wersję : jasne szkło na imprezy rodzinne - CO WYBRAĆ ?

KARLOS_vu
18-11-2007, 23:15
Wiem że podobnych tematów było bez liku
ale uwierzcie mi że już od 2 miesięcy śledzę ten dział szukając drugiego obiektywu
Czytałem dziesiątki POSTów i różnych opinii na temat szkieł.
I wybrałem wstępnie Tamrona 17-35 (lub 17-50)
Obecnie posiadam D80 z 18-135 szkłem i jako pierwszy dodatkowy zakup zainwestowałem w SB-600
Zajmuję się fotografią hobbystycznie i nie chcę tracić kroci na szkła, jednak chcę skompletować na tyle optykę
by być w miarę uniwersalnym. Sporo fotografuję na imprezach rodzinnych, mam za sobą 4 wesela i kilka innych imprez
w zamkniętych pomieszczeniach. 18-135 jak wiecie jest trochę przyciemny - szukam szkła jaśniejszego i takiego które sprawdziło by się na wspomnianych imprezach analizując doszedłem do wniosku iż Tamron 17-35 spełnia moje oczekiwania technicznie i cenowo

W ten weekend zrobiłem pierwszy krok w celu zakupu w/w szkła.
Poszedłem do FotoJokera gdzie pracuje zawodowy fotograf, który dorabia
na weselach i innych imprezach masowych. Przedstawiłem mu co chcę i do czego. Stwierdził że mój wybór jest bez sensu. Powiedział iż różnica między moim Nikkorem a tym Tamronem są zbyt małe by w niego inwestować. Jedyne co mi da Tamron to będzie troche jaśniejszy, ale to samo uzyskam w Nikkorku podnosząc ISO - tak mi zamieszał w głowie że zgłupiałem. Na koniec stwierdził iż on używa tylko szkieł stałoogniskowych i dał mi do zrozumienia iż jestem do dupy fotoamatorem który dla szpanu kupił D80 - zażenowany i zawstydzony wyszedłem chowając swoją puszkę do torby. Ale nie chcę byście skupiali się na sprzedawcy

Poradziliście mi w kwestii lampy i jestem zadowolony.
PROSZĘ teraz byście doradzili jaki powinienem kupić kolejny obiektyw znając moje potrzeby i biorąc pod uwagę iż robię zdjęcia dla pasji nie zawodowo
tki by sprawdzał się na weselach, studniówkach i innych imprezach rodzinnych
Cenowo chcę mniej więcej zamknąć się w granicach ceny Tamrona (no chyba że używka)

Wdzięczny za pomoc, oczekuję na wasze rady

irek6311
18-11-2007, 23:32
Na Imprezki i w Mieście Nikkor AF-S DX 17-55mm F2,8 byłby ok ale to drogie szkiełko ,
sam mam podobny Dylemat i Sigme/Tamron myśle Kupić bo Nikor szkiełka drogie .

Gawronik
18-11-2007, 23:56
Rozważ jeszcze Sigmę 18-50/2.8 EX, jest jasna solidnie wykonana no i serwis w przeciwieństwie do Tamrona solidniejszy. Ewentualnie mogę polecić Sigmę 17-70/2.8-4, trochę ciemniejsza niż poprzednia bo 2.8 jest tylko na 17mm, na dłuższych ogniskowych zaraz robi się ciemniej. Jak robisz imprezki to ogniskowe 17-35 to troche za mały zakres ogniskowych. Wiem co mówię bo miałem Sigmę 17-35/2.8-4 i wymieniłem ją na coś o szerszym zakresie. Planowałem na początek Sigmę 18-50 lecz mój wybór w końcu padł na Nikkora 17-55/2.8 - szkło bardzo drogie jak na kieszeń amatora lecz jak dla mnie jakość usprawiedliwia wydatek niemałej kwoty.

Co do kwesti fotografa to faktycznie jego wypowiedź można pominąć milczeniem, nieładnie z jego strony tak potraktować entuzjastę fotografi

mini21
19-11-2007, 00:37
Hmmm, trochę dziwią mnie słowa tego "zawodowego" fotografa.
Nie widzi różnicy w szkle ze światłem f3,5 a 2.8 na całym zakresie?

Ja przesiadłem się z kita na tamrona 17-50 i bardzo sobie ten wybór chwalę.
Sądzę, że na imprezki rodzinne lepszy będzie właśnie 17-50 bo te 15 mm może się czasem przydać.

jjj
19-11-2007, 00:57
Hmmm, trochę dziwią mnie słowa tego "zawodowego" fotografa.
Nie widzi różnicy w szkle ze światłem f3,5 a 2.8 na całym zakresie?

Ja przesiadłem się z kita na tamrona 17-50 i bardzo sobie ten wybór chwalę.
Sądzę, że na imprezki rodzinne lepszy będzie właśnie 17-50 bo te 15 mm może się czasem przydać.
Myślę, że ciężko Ci bedzie zrobić zdjęcie na 15mm szkłem które zaczyna od 17mm... ;)

mini21
19-11-2007, 01:08
Źle mnie zrozumiałeś.
Chodziło mi o różnicę między 17-35 a 17-50
50-35=15

jjj
19-11-2007, 01:31
Źle mnie zrozumiałeś.
Chodziło mi o różnicę między 17-35 a 17-50
50-35=15
Oki :) Nie napisałeś o 15mm różnicy tylko napisałeś, że 15mm może się czasem przydać... nieistotne ;)

Sever
19-11-2007, 02:01
Dobrze dobrany Tamron 17-50 jest chyba najbardziej opłacalnym (jakość/cena) wyborem.
Naprawdę jest ostry od 2.8, nie za duży, dość szeroki a jednocześnie na 50mm bez problemu zrobisz portret.
Najlepiej kupić od sprzedawcy który sprawdza czy szkiełko jest ok - hesja, cichy.

tamron 17-35 jest zdajsie też niezły, ale gorszy niż 17-50 (chyba, że potrzebujesz FF)

!AGresT
19-11-2007, 02:23
Okazuje się, że myślący fotoamator "może więcej" niż ograniczony zawodowiec.
Twoje przemyślenia są słuszne, jasność obiektywu jest naprawdę bardzo istotną cechą (choćby lepiej działający AF) a na dodatek jasne szkła są z reguły wyższej jakości optycznej. Sądzę, że T 17-50 to dobry wybór.
Adam

shaolin
19-11-2007, 07:18
Jakas biala Lke :mrgreen:

A tak na powaznie - ja tez sugerowalbym T17-50/2.8 albo S18-50/2.8HSM. Szkla porownywalne jakosciowo, za Sigma przemawia lepsza budowa i HSM, za Tamronem nizsza cena.

KARLOS_vu
19-11-2007, 09:30
no wiedziałem że na was można polegać

Powiedzcie mi na czym polega sprawdzenie szkła przy zakupie ?
czy sam jestem w stanie to zrobić jako amator - pytam bo chciałem kupić na raty
w zestawie obiektyw + GRIP do D80 więc raczej muszę szukać po sklepach
Chyba że Cichy lub hesja też ma sprzedaż ratalną ?

Calme
19-11-2007, 09:53
Hesja z tego co widzę i pamiętam ma sprzedaż ratalną w Lukas Bank.

jarek76
19-11-2007, 10:15
no wiedziałem że na was można polegać

Powiedzcie mi na czym polega sprawdzenie szkła przy zakupie ?
czy sam jestem w stanie to zrobić jako amator - pytam bo chciałem kupić na raty
w zestawie obiektyw + GRIP do D80 więc raczej muszę szukać po sklepach
Chyba że Cichy lub hesja też ma sprzedaż ratalną ?

Drukujesz sobie z netu tablicę testową ustawiasz aparat na statywie pod kątem 45 stopni do tablicy i pstrykasz fotki.
Później w komputerze sprawdzasz czy obiektyw trafia AF w punkt. Jeśli trafia przed punktem na którym powinna być ostrość ma FF (front focus), jeśli za BF (back focus). Możesz sprawdzić jeszcze ostrość na 2,8 bo zdarzały się mydlane egzemplarze tego szkiełka
Pozdrawiam

robin102
19-11-2007, 16:29
Dobrze dobrana sigma 30mm f1,4 uzupełni Ci to czego brak, czyli jakosci plastyki i jasnego szkła o bardzo uniwersalnej ogniskowej. Alternatywnie nikkor 35mm f2 dobre szkło ale, to nie to samo co sigma.

waldek
19-11-2007, 16:35
Dobrze dobrana sigma 30mm f1,4 uzupełni Ci to czego brak, czyli jakosci plastyki i jasnego szkła o bardzo uniwersalnej ogniskowej. Alternatywnie nikkor 35mm f2 dobre szkło ale, to nie to samo co sigma.

Jak widzę zmiana priorytetów :)
Zgadzam się, Sigma jest rewelacyjna.
Zastanów się czy Tamron 28-75/2.8 nie spełni Twoich oczekiwań.
To naprawdę dobry zoom. Uniwersalny, ostry i bardzo praktyczny.

swider
19-11-2007, 18:23
ja tez sugerowalbym T17-50/2.8 albo S18-50/2.8HSM. Szkla porownywalne jakosciowo, za Sigma przemawia lepsza budowa i HSM, za Tamronem nizsza cena.
Mam ten sam typ, tylko, ze z naciskiem na Sigme z HSM :D (widzialem, jest naprawde fajnie wykonana).

Sever
19-11-2007, 18:41
Sigmy nie trzymałem, ale w testach wychodzi trochę gorzej optycznie niż Tamron.
Natomiast jest lepiej zbudowana + HSM.

robin102
19-11-2007, 19:35
Jak widzę zmiana priorytetów :)
.
Nie do końca zmiana. Szklo po cropie coś blisko 50mm to u mnie podstawa jest. Dawno bym tą sigme kupił, ale najnormalniej się boje. Inni mają szczęscia więcej. Jak na razie znam tylko jednego czlowieka który ja ma prawie półtora roku i twierdzi, że nigdy nie sprzeda. To kontrowersyjna stałka choć według mnie po przelotnej znajomości świetne szkło.

swider
19-11-2007, 21:06
Sigmy nie trzymałem, ale w testach wychodzi trochę gorzej optycznie niż Tamron.
Natomiast jest lepiej zbudowana + HSM.
I jeszcze zapomnialem dodac wczesniaj ma (dobry) serwis w Polsce i dluzsza gwarancje z mozliwoscia przedluzenia (oczywiscie za oplata).

waldek
19-11-2007, 21:07
Dawno bym tą sigme kupił, ale najnormalniej się boje.

Za mało zdjęć zrobiłem tą Sigmą aby twierdzić, że nigdy jej nie sprzedam, jednak myślę że nie ma czego bać się.
Jak pamiętam robiłeś zdjęcia w akwarium w Gdyni więc bywasz w 3mieście.
W Gdyni możesz ją wypożyczyć, przetestować ( wypożyczalnia ), kupić i gdyby było coś nie tak, od razu bezpłatnie skalibrować

Zapraszam do klubu SIGMY 30/1.4
Waldek

robin102
20-11-2007, 17:59
heeeee w Gdyni bywam raz na 2 lata, a konkretnie w firmowym ośrodku w Juracie na Helu.
Do Warszawki mam bliżej -do centrum sigmy, wiec jak bym kupowal to raczej tam. Pożyczałem kiedyś u nich taką sigmę i nie stwierdziłem żadnych z nią problemów. Może specjalna sztuka do wypożyczalni była przygotowana ?;-)
W każdym razie według mnie to rewelacyjny obiektyw pod prawie kazdym wzgledem. Bylby szklem dyżurnym jak bym go mial , zawsze przypiety do body. Obym zdania nie zmienił po jego zakupie. :)

Valdek_Tychy
20-11-2007, 19:51
jasne szkło na imprezy rodzinne - CO WYBRAĆ ? (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=485148#post485148)

Tak mi się zdaje,że BOLS ma dość jasne szkło i na imprezy rodzinne jak znalazł.

sorry za OT ale nie moglem się powstrzymać ;)

swider
20-11-2007, 21:37
hehehehehe... :D

robin102
20-11-2007, 22:45
BOLS to chyba łódka była:-D

swider
21-11-2007, 16:09
ale szklana lodka :D