Zobacz pełną wersję : adobe photoshop cs - czy widzi NEF-y?
pawel777
18-11-2007, 19:54
witam,
pierwszy raz zrobiłem kilka fotek w NEF-ach. mój znajomy ma photoshopa cs ale program nie chce ich otworzyć? nie rozpoznaje formatu. czy ten program ich nie widzi czy czy o co tu chodzi??? miałem ochotę przesiąść się z JPEG-ów na NEF-y i byłem przekonany że to program jak najbardziej do tego.
będę wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
Zaktualizuj Adobe Camera Raw
Tylko zwróć uwagę na odpowiednią wersję ACR'a do PS CS. Ostatnie aktualizacje chodzą tylko w CS3.
pawel777
18-11-2007, 20:07
:)... zaczyna mi się odechciewać tych NEF-ów...
i pozostanę puki co przy JPEG-ach...
dzięki
Władca Pixeli
18-11-2007, 20:16
W zbiorach nef z D40 wystarczy zamienić D40 na D50 i CS oraz inne programy jak NC4 będą czytać RAW'y :mrgreen:
Władca Pixeli
18-11-2007, 20:18
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16899&page=2
ziuteczny
18-11-2007, 20:21
:)... zaczyna mi się odechciewać tych NEF-ów...
i pozostanę puki co przy JPEG-ach...
dzięki
do oglądania i najbardziej podstawowej konwersji NEF-ów masz bezpłatny ViewNX - zastępuje on to co dostałeś z aparatem czyli Picture Project.
Do ściągnięcia z supportu Nikona.
ViewNX jest zdecydowanie lepszy co do idei, niestety okrojony z tych raptem i tak kilku funkcji edycyjnych w stosunku do Picture Project.
Także kłania się polityka producenta, co do RAW polityka Nikona jest tragiczna i zmusza do szukania nielicznych darmowych programów albo dodatkowego płacenia za Capture NX (bardzo fajny dla amatora).
Ale ekspozycję możesz zmieniać i balans bieli. Zawsze coś.
w ViewNX podejrzyj sobie np. dachówkę albo inne charakterystyczny wzory na fotce przy podglądzie zwykłym a następnie kliknij RAW. Różnica w szczegółach jest dość znacząca inna sprawa jakiej wielkości musiałby być wydruk by to ujrzeć ale RAW na pewno jest jak gdyby znacznie ostrzejszy i fajniejszy (chociaż pytanie jakiego JPG on pokazuje bo jak Basic to wszystko jasne). Piszę o d40x.
Jak szukasz fajnego rozwiązania do ultraszybkiego pierwszego odsiewu to polecam bezpłatny utils Preview Extractor (pogogluj). Błyskawicznie wyciąga on z każdego NEF-a zaszyty w nim JPG Basic i czyni opcję zapisu w body RAW+JPG z lekka śmieszną :)
Jak szukasz fajnego rozwiązania do ultraszybkiego pierwszego odsiewu to polecam bezpłatny utils Preview Extractor (pogogluj). Błyskawicznie wyciąga on z każdego NEF-a zaszyty w nim JPG Basic i czyni opcję zapisu w body RAW+JPG z lekka śmieszną :)
I dodatkowo można szybko sprawdzić ilość zdjęć zrobionych aparatem. :)
pawel777
18-11-2007, 23:22
W zbiorach nef z D40 wystarczy zamienić D40 na D50 i CS oraz inne programy jak NC4 będą czytać RAW'y :mrgreen:
co to znaczy ... jak to fizycznie zrobić... czytałem link który mi podesłałeś ale dalej nie zaskoczyłem...
Władca Pixeli
19-11-2007, 02:51
co to znaczy ... jak to fizycznie zrobić... czytałem link który mi podesłałeś ale dalej nie zaskoczyłem...
Gdzieś na forum miał być dostępny program do przeróbki D40 na D50. Mała zamiana z zbiorze RAW pozwala w starszych programach, które otwierały D50 otwierać również zbiory z D40.
Zgłoś się do JK po program.
Mój program został w fazie testowej więc nie mogę go udostępniać.