PDA

Zobacz pełną wersję : adobe photoshop cs - czy widzi NEF-y?

pawel777
18-11-2007, 19:54
witam,

pierwszy raz zrobiłem kilka fotek w NEF-ach. mój znajomy ma photoshopa cs ale program nie chce ich otworzyć? nie rozpoznaje formatu. czy ten program ich nie widzi czy czy o co tu chodzi??? miałem ochotę przesiąść się z JPEG-ów na NEF-y i byłem przekonany że to program jak najbardziej do tego.

będę wdzięczny za pomoc.

pozdrawiam

Lolas
18-11-2007, 19:57
Zaktualizuj Adobe Camera Raw

yans
18-11-2007, 20:01
Tylko zwróć uwagę na odpowiednią wersję ACR'a do PS CS. Ostatnie aktualizacje chodzą tylko w CS3.

pawel777
18-11-2007, 20:07
:)... zaczyna mi się odechciewać tych NEF-ów...

i pozostanę puki co przy JPEG-ach...

dzięki

Władca Pixeli
18-11-2007, 20:16
W zbiorach nef z D40 wystarczy zamienić D40 na D50 i CS oraz inne programy jak NC4 będą czytać RAW'y :mrgreen:

Władca Pixeli
18-11-2007, 20:18
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=16899&page=2

ziuteczny
18-11-2007, 20:21
:)... zaczyna mi się odechciewać tych NEF-ów...

i pozostanę puki co przy JPEG-ach...

dzięki

do oglądania i najbardziej podstawowej konwersji NEF-ów masz bezpłatny ViewNX - zastępuje on to co dostałeś z aparatem czyli Picture Project.
Do ściągnięcia z supportu Nikona.

ViewNX jest zdecydowanie lepszy co do idei, niestety okrojony z tych raptem i tak kilku funkcji edycyjnych w stosunku do Picture Project.
Także kłania się polityka producenta, co do RAW polityka Nikona jest tragiczna i zmusza do szukania nielicznych darmowych programów albo dodatkowego płacenia za Capture NX (bardzo fajny dla amatora).
Ale ekspozycję możesz zmieniać i balans bieli. Zawsze coś.

w ViewNX podejrzyj sobie np. dachówkę albo inne charakterystyczny wzory na fotce przy podglądzie zwykłym a następnie kliknij RAW. Różnica w szczegółach jest dość znacząca inna sprawa jakiej wielkości musiałby być wydruk by to ujrzeć ale RAW na pewno jest jak gdyby znacznie ostrzejszy i fajniejszy (chociaż pytanie jakiego JPG on pokazuje bo jak Basic to wszystko jasne). Piszę o d40x.

Jak szukasz fajnego rozwiązania do ultraszybkiego pierwszego odsiewu to polecam bezpłatny utils Preview Extractor (pogogluj). Błyskawicznie wyciąga on z każdego NEF-a zaszyty w nim JPG Basic i czyni opcję zapisu w body RAW+JPG z lekka śmieszną :)

Piotr_
18-11-2007, 21:36
Jak szukasz fajnego rozwiązania do ultraszybkiego pierwszego odsiewu to polecam bezpłatny utils Preview Extractor (pogogluj). Błyskawicznie wyciąga on z każdego NEF-a zaszyty w nim JPG Basic i czyni opcję zapisu w body RAW+JPG z lekka śmieszną :)

I dodatkowo można szybko sprawdzić ilość zdjęć zrobionych aparatem. :)

pawel777
18-11-2007, 23:22
W zbiorach nef z D40 wystarczy zamienić D40 na D50 i CS oraz inne programy jak NC4 będą czytać RAW'y :mrgreen:

co to znaczy ... jak to fizycznie zrobić... czytałem link który mi podesłałeś ale dalej nie zaskoczyłem...

Władca Pixeli
19-11-2007, 02:51
co to znaczy ... jak to fizycznie zrobić... czytałem link który mi podesłałeś ale dalej nie zaskoczyłem...
Gdzieś na forum miał być dostępny program do przeróbki D40 na D50. Mała zamiana z zbiorze RAW pozwala w starszych programach, które otwierały D50 otwierać również zbiory z D40.
Zgłoś się do JK po program.

Mój program został w fazie testowej więc nie mogę go udostępniać.