Zobacz pełną wersję : Blokowanie się lustra - D50
Na początek, witam użytkowników forum NKP ;)
Jestem posiadaczem ponad rocznego D50. Od pewnego czasu mam problem.. Wcześniej przymykałem na to oko, teraz jednak sprawa znacznie się pogorszyła.
Czytałem ten temat:
http://forum.nikon.org.pl//showthread.php?t=14954.html
Miałem identyczny problem jak użytkownik spawn, tyle, że na górnym wyświetlaczu wyświetla się Error (Err). Lustro blokowało się w pozycji górnej coraz częściej, teraz zdarza się to raz na 20-30 zdjęć.
Dokładniejszy opis:
Wciskam spust migawki do połowy, następnie robię zdjęcie. Lustro podnosi się i.. zostaje w pozycji górnej. Na górnym wyświetlaczu pokazuje się "Error". Włącza się główny LCD i wyświetla się poprzednie zrobione zdjęcie.
Jeszcze raz przyciskam spust migawki do końca, po czym lustro w ułamek sekundy: opada - podnosi się - jeszcze raz opada. Zdjęcia oczywiście nie ma.
Mam w związku z tym kilka pytań:
Od razu oddać do serwisu?
Czy przyczyną może być duża ilość zrobionych zdjęć?
Aparat nie jest na gwarancji, wobec tego ile może kosztować naprawa tej usterki?
i w końcu, czy jest to jakaś typowa wada Nikonów/D50 czy może zwykły przypadek?
Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Jak masz jeszcze gwarnacje - to biegiem!
Jak nie - to większy pech, ale koszt naprawy nie powinien przekroczyć 400 zł. - wyraźnie zbliżyłeś się do 150.000 zdjęć.
Jak masz jeszcze gwarnacje - to biegiem!
Tak jak pisałem, nie mam..
Jak nie - to większy pech, ale koszt naprawy nie powinien przekroczyć 400 zł.
W sumie dobra wiadomość.. ;)
wyraźnie zbliżyłeś się do 150.000 zdjęć.
Po czym sądzisz, że zbliżyłem się do 150k? Robię dużo zdjęć, ale czy doszedłem aż do 150 tysięcy.. hmm..
pioter m
18-11-2007, 18:17
Opanda prawde ci powie, ale to w sumie nie ma znaczenia. Serwis wzywa.
Maciek321
18-11-2007, 18:35
(...)tyle, że na górnym wyświetlaczu wyświetla się Error (Err). Lustro blokowało się w pozycji górnej coraz częściej, teraz zdarza się to raz na 20-30 zdjęć.
Dokładniejszy opis:
Wciskam spust migawki do połowy, następnie robię zdjęcie. Lustro podnosi się i.. zostaje w pozycji górnej. Na górnym wyświetlaczu pokazuje się "Error". Włącza się główny LCD i wyświetla się poprzednie zrobione zdjęcie.
Jeszcze raz przyciskam spust migawki do końca, po czym lustro w ułamek sekundy: opada - podnosi się - jeszcze raz opada. Zdjęcia oczywiście nie ma.
(...)
U mnie w D50 ma miejsce dokładnie to samo, jednak zauwazyłem pewną prawidłowość. Kiedy wejde z bardzo wychłodzonym aparatem (np: wskutek dłuzszego przebywania z nim na mrozie) do ciepłego pomieszczenia i od razu zaczne robić nim zdjecia, to mam 100% pewnoscie ze tak sie stanie z migawką mam to od samego poczatku (w D80 nigdy mi sie to nie zdazyło). Licznik otwarć migawki w D50 w/g OpandaExif - 38784. Zawsze zdaza sie to kiedy w panuje duza wilgotnosc w pomieszczeniu w jakim robie zdjęcia.
W sumie to od jakiegoś czas mam Opandę i w zasadzie tylko raz jej użyłem. Ostatnie zdjęcie mojego kota ma nr. około 35500, ale na karcie mam ich jeszcze "trochę" więc licznik pewnie podejdzie pod 36k.
Co do mrozu i ciepłego pomieszczenia to może mi się jeszcze uda to sprawdzić do najbliższej wizyty w serwisie, w każdym razie przyda się ta informacja.
Dzięki za pomoc ;)
Co prawda byłem na 99% przekonany, że D50 czeka wizyta w serwisie, ale zawsze lepiej jest usłyszeć, że ktoś coś takiego ma i z czego to może wynikać. Będę starał się na bieżąco informować o dalszym przebiegu sytuacji ;)
Pozdrawiam.
vasper31
19-11-2007, 10:41
Jest to bardzo typowa wada w tych aparatach... u mnie też to występuje ale z mniejszą częstotliwością... W D80 już nie ma tego problemu... Generalnie z tego co się dowiedziałem to! dopóki nie padnie Ci mechanizm do końca nie ma sensu wysyłać aparatu do naprawy bo serwisant strzeli kilkadziesiąt zdjęć i lustro może sie nie zaciąć po czym odeślą Ci aparat do domu bez naprawy usterki... eh poczciwa Depięćdziesiątka...
Czyli rozumiem, że mam "męczyć" aparat dopóki mechanizm w ogóle działa i czekać aż do śmierci? :P
Hmm.. robię tak już długo i przyznam, że jest to denerwujące.
A czy w można w ten sposób uszkodzić jakąś inną część, czy to raczej nie ma z niczym innym związku?
Mogę przeboleć tą usterkę, ale muszę wtedy być pewnym, że nie oddając D50 do serwisu, nie uszkodzę nic więcej..
Rafał_Sz
19-11-2007, 16:29
Akku masz oryginał czy zamiennik?
Mój D50 ma oryginalny aku, 6k zdjęci i też zdarzy się zawiesić lustro, co prawda nie aż z taką częstotliwością ale jednak.
Jeden oryginał Nikona 1500, drugi 1900 i to już jest zamiennik.
EDIT: Zrobiłem teraz taki mały eksperyment.. zdjęcia seryjne.
Robione na akumulatorze oryginalnym, f10, czas 1/50, aparat pochylony o 45 stopni w górę.
-> 35 zdjęcie, lustro nie opadło.
U mnie było to samo. ale nie wysyłałem aparatu do serwisu tylko zaniosłem do sprawdzonego zakładu gdzie takowy sprzęt naprawiają. Po szczegółowym opisaniu "choroby" inżynierowie stwierdzili, że przyczyną jest zacinanie się mechanizmu podnoszenia lustra i jest to częsta przypadłość nikonów D50. Wystarczy mechanizm przeczyścić , nasmarować i sprawa załatwiona. Można oczywiście wysłać do serwisu i zapłacić 500 zł ale po co, gdy usterkę usunąć można za kilkanascie złotych...
wiktor.bakiewicz
21-11-2007, 00:39
Miałem to samo i wymienili mi migawę. Moim zdaniem niemożna podchodzic tak do problemu, że cykaj ile wlezie aż kompletnie padnie, tak jak z autem coś stuka hen do mechanika bo jak zlekceważysz to za tydzien okaże sie, że zamiast wywalić 50pln na śrubke wydasz 1000pln na silnik.
D.K z dnia na dzien bedzie coraz gorzej, wiec leć z tym do naprawy.
D50 wymaga opiekunczosci, delikatnosci prawie jak baba :)
Zawieszało Ci się lustro a wymienili migawkę? Eeee... nie znam każdej śrubki w D50 ale gdzie tu logika...
PS.
Wyzerowali Ci przy okazji licznik migawki ;) ?
wiktor.bakiewicz
21-11-2007, 00:57
No niewiem czy akurat tak to sie nazywa "zawieszenie lustra", ale tez wyskakiwal err i za kazdym razem jak chcialem zrobic foto to wewnatrz byl dziwęk jakby cos o cos tarlo łamało sie no ogólnie koszmar, a z tym licznikeim to naprawde!! nie kłamie !
Zawieszało Ci się lustro a wymienili migawkę? Eeee... nie znam każdej śrubki w D50 ale gdzie tu logika...
PS.
Wyzerowali Ci przy okazji licznik migawki ;) ?
Lustro jest powiązane z migawką. Podniesienie lustra zwykle wyzwala migawkę. Jeżeli migawka się zablokuje, lustro nie opadnie.
Byłem w serwisie foto przy ul. Żurawiej w Warszawie, aparat poleżał sobie tak ponad miesiąc (w styczniu odebrałem), usterki naprawić nie można, bo nie ma dostępu do danej części. Widzę, że coś poważnego jednak. Ale nieważne.
O dziwo przybyła niemała suma pieniędzy i dostałem propozycję, żeby wybrać sobie jakiś zestawik do 1200$. Idealnie! Miałem już dość życia bez aparatu, nie chciałem oddawać go do kolejnego serwisu. Miesiąc okazał się baaardzo długi... Już wiem, że do D50 dołączy niedługo D80, a D50 być może naprawię u osoby prywatnej lub po prostu w serwisie Nikona - a niech sobie trzymają teraz i 3 miesiące, byleby zbyt dużo nie chcieli za to :mrgreen: Udało się wyjść z kiepskiej sytuacji łatwo i trzeba się z tego cieszyć :)
Obiecałem, że napiszę i napisałem. Temat można odłożyć w niepamięć :twisted:
Aha, dziękuję wszystkim za pomoc ;]
TeamHANS
20-03-2008, 13:23
U mnie lustro zacinało się, gdy włożyłem kartę 2 GB PQI. Raz działało, raz nie. Wtedy trzeba było wyłączyć aparat i włączyć ponownie. Lub wyjąć baterie i ponownie go odpalić. Po włożeniu starej karty wszystko wróciło do normy. Może komuś się sprzyda taka informacja.