Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : SB-24, SB-26 & SB-28 - różnice

isav
17-11-2007, 17:55
witam.

tym razem - jak na moje standardy - pytanie wyjątkowo krótkie i konkretne.

otóż dokonując zakupu Fuji S2 Pro, uwolniłem się od odwiecznego problemu "cyfrowych" fotografów. nazwa jego: "droga SB-600 albo droższa SB-800". wiem, że mój nowy-stary sprzęt toleruje (ba, współpracuje z nimi wyśmienicie!) lampy dedykowane dla analogów od SB-24 wzwyż. ale...

...ale w tym temacie jestem stosunkowo ciemny, a życie coraz częściej uświadamia mi, że zakup lampy aparatowej to tylko kwestia czasu. pytam więc: jakie są główne różnice między tymi trzema modelami, do których zawęziłem obszar poszukiwań? czy najtańsza SB-24 ma szanse zastąpić mi z powodzeniem błyskograta klasy SB-600, czy brakuje jej czegoś, co mogę w czasem dotkliwie odczuć?

za wypowiedzi z góry dzięki.

pozdrawiam,
Bartko (isav)

deep
17-11-2007, 18:18
SB-24 będzie lepsza od SB-600 bo jest mocniejsza i według mnie ma lepszą barwę (podobną do SB-800). Różnice pomiędzy wymienionymi przez ciebie lampami są bardzo małe, generalnie: najstarsza jest SB-24 ale według mnie najsolidniejsza, SB-26 ma tą samą moc i pozostałe parametry ale ma więcej stopni redukcji mocy przy pracy manualnej oraz fotocele więc może być wyzwalana zdalnie. SB-28 jest jeszcze nowsza ale zabrali w niej fotocele i zmniejszyli jej gabaryty. Do twojego aparatu wybrałbym SB-24, SB-25 lub SB-26 zależnie od stanu i kwoty, wszystkie te trzy lampy są bardzo dobre.

isav
17-11-2007, 18:25
no właśnie, przejrzałem oferty na alledrogo.pl i chyba jestem zdecydowany na SB-26. ładne ustrojstwo, a i może jakaś oferta się trafi?...

dzięki za wypowiedź, czekam na inne opinie.

pozdrawiam,
Bartko (isav)

Władca Pixeli
17-11-2007, 18:27
najstarsza jest SB-24 ale według mnie najsolidniejsza
Potwierdzam, że SB-24 jest wykonana najlepiej ze wszystkich lamp Nikona. Wszystkie póżniejsze włącznie z SB600 - SB800 wyglądają jak chińska tandeta :mrgreen:
Jest mały detal który powinieneś sprawdzić. W SB-24 tryb rear czyli na drugą migawkę jest ustawiany w lampie.
W późniejszych modelach nie ma tego już w lampie - jest to sterowane w aparatu. Nie wiem czy Fuji ma tą opcję, a jeżeli ma to jak kontroluje.

deep
17-11-2007, 18:34
najlepsze to jest to że Sb-24 ma ze dwadzieścia lat i nie ma to żadnego wpływu na nią. Sam kiedyś jeszcze z analogiem używałem SB-24 potem sprzedałem, miałem SB-28, potem SB-800 a teraz ponownie kupiłem sobie SB-24 w idealnym stanie za 200zł.

Władca Pixeli
17-11-2007, 18:56
Jedyny mały problem jaki mam z SB-24 to, że nie "lubi" za bardzo ona akumulatorków NiMh. SB-24 jest przystosowana do NiCd i na tych procowała wspaniale mimo ich małej pojemności. Niestety zapasy się wykończyły. Jak chcę używać NiMh to muszę je ładować tuż przed samym wyjściem lub stosować zwykłe baterie

SB-800 pracuje dużo lepiej na NiMH, za to do szewskiej pasji doprowadza mnie wyciąganie ostatniego górnego akumulatorka. Baterie są nieco cieńsze i nie ma tak dużego problemu. Akumulatorki są nieznaczie grubsze i wyciągnięcie górnego akumulatokra to nielada sztuka. W SB24 przechylamy lampę i wszystkie wypadają bez problemu.

deep
17-11-2007, 19:02
Moja SB-24 pracuje normalnie na NiMh (energizer 2500)

tomekduda
17-12-2007, 13:05
Witam, pozwolę sobie podpiąć pod temat, gdyż chciałbym zakupić jakąś błyskotkę - jednak coś taniego, resztę wolę do szkła dorzucić. Myślę o SB24 lub SB26 bo na alleee doś tanio one wypadają...ale...prześledziłem sobie kilka postów tutaj na ten temat a jako że zielono mi pytam fachmanów....mam D70s, z tego co dobrze zrozumiałem to lampy te nie współpracują do końća z moim body, większośc trzeba ustawiać manualnie tak ? Body nie podaje info do lampy jaka przysłona, czas etc. czy dobrze mówię ? Te parametry za każdym razem trzeba ustawiać ręcznie w lampie ? Przy każdym klapnięciu kiedy zmieniam np czas ? No i niech mi ktoś tak na chłopski rozum rozwinię skrót iTTL..please :)

Proszę o rady..reasumując, nie chcę wydawać 700 zł na sb-600, która jak przeczytalem ma barwowo gorszy błysk niz np sb24, ale chciałbym kupić coś co nie sprawi wielkiego kłopotu, uprzedzę odpowiedzi - nie zrażam się pełnym manualem przy lampie, pytanie jest co wybrać aby nie było najtrudniej ? :)

Dziękuje, pozdrawiam.

szymony
17-12-2007, 14:37
większośc trzeba ustawiać manualnie tak ? Body nie podaje info do lampy jaka przysłona, czas etc. czy dobrze mówię ? Te parametry za każdym razem trzeba ustawiać ręcznie w lampie ? Przy każdym klapnięciu kiedy zmieniam np czas ?
W błyskogracie musisz ustawić tryb "A" i wklepać takie samo ISO i przysłonę, co w body. Jeżeli zmieniasz jeden z tych parametrów w body musisz też zmienić w lampie. Możesz również pracować w pełnym manualu. Tu nie musisz podawać ISO i przysłony, bo i tak moc błysku ustawiasz na czuja, albo masz flashmiarkę.

No i niech mi ktoś tak na chłopski rozum rozwinię skrót iTTL..please :)
A po co? Wystarczy wiedzieć że zasada działania jest taka sama co TTL, tylko inne rozwiązanie techniczne. I to powoduje że body z iTTL nie działa z lampą TTL (nie dotyczy D jednocyfrowych). Lampa z iTTL działa zarówno z body iTTL, jak i z TTL only.

Vanar
19-12-2007, 23:31
to ja może dorzuce swoje 3 grosze... :)

nie wiem jak sb 24, ale sb 26 również jest bardzo dobrze wykonana, z tego co słyszałem to jakaś inna firma robiła te lampy na zamówienie nikona (nie pamietam która), tyle że nikon szybko zrezygnował z tego bo okazało sie że produkują drożej niż sprzedają, dlatego też zamienili ją nową, "lepszą" sb 28

Tomson
20-12-2007, 02:40
Lampy SB-26, SB-28 i SB-28DX były produkowane przez Matsushitę (panasonic). Nie wiem, jak było z SB-24 i SB-80DX. Ponoć motywem wprowadzenia SB-28 było żądanie wyższych cen przez Matsushite - trzeba było nowym modelem, który bardzo niewiele różnił sie od poprzednika uzasadnić wzrost ceny.
SB-26 i SB-28 prawie sie nie rożnią. SB-28DX jako chyba JEDYNA lampa nikona z najwyzszej połki od czasu wprowadzenia F4 nie ma wbudowanej fotoceli (nie pamiętam, czy SB-28 ją miała).
Co prawda oznaczenie DX sugeruje zgodność z cyfra, to jednak SB-29DX nie da TTL ze współczesnymi cyfrówkam. DX oznaczało zgodność z D1 (1999 r.)
Sam używałem SB-26DX z D80. Nie działa i-TTL. Trzeba ręcznie wprowadzic czułość i przesłonę. Rezultaty sa OK, jedynie przy odbijaniu od sufitu trzeba korygować. Wygodne ani szybkie to nie jest.

Domis
20-12-2007, 03:44
Sam używałem SB-26DX z D80. Nie działa i-TTL. Trzeba ręcznie wprowadzic czułość i przesłonę. Rezultaty sa OK, jedynie przy odbijaniu od sufitu trzeba korygować. Wygodne ani szybkie to nie jest.

Z pozycji amatora powiem tak: jak sie ma cierpliwego modela, to mozna strzelic zdjecie z dSLR + np. sb28, skorygowac, poprawic itd. Niestety za duzo fot. w ten sposob stracilem, stad moj pozniejszy zakup sb800. Analogowej lampy nie pozbede sie - sluzy jako druga lampa (np. wyzwalana kablem pc) lub smiga z analogiem (F70).

Tomson
20-12-2007, 09:09
Jakim kablem łączysz SB-28 i SB-800? Jak rozumiem, SB-800 na i-TTL, a SB-28 ustawiasz na manualu czy w automatyce lampy? Mam też takie lampy i myślę, jak je współnie wykorzystać, a SB-28DX nie ma fotoceli.

markB
20-12-2007, 20:42
Do łączenia lamp są kable SC-26 (krótszy) lub SC-27.

pebees
20-12-2007, 20:55
No i niech mi ktoś tak na chłopski rozum rozwinię skrót iTTL..please :)

Inteligentny czy innowacyjny (nie pamiętam) pomiar przez obiektywy.

markB
20-12-2007, 21:10
intelligent Through The Lens

Domis
21-12-2007, 00:04
Jakim kablem łączysz SB-28 i SB-800? Jak rozumiem, SB-800 na i-TTL, a SB-28 ustawiasz na manualu czy w automatyce lampy? Mam też takie lampy i myślę, jak je współnie wykorzystać, a SB-28DX nie ma fotoceli.

np. sb28 na kablu pc plus kostka na sankach aparatu. 800 z fotocela. Najczesciej na manualu.
Albo sb-800 na sankach polaczona kablem z sb28.

baku127
21-12-2007, 10:46
A skorzystam i się przyłącze. Czyli w poarciu o wiedze fachowców nie ma co sobie zawracac głowy sb28.
Tak się zastanawiałem bo sb28 jest nowsza, ale gorsza jak rozumiem.Owa lampa, za którą się będe rozglądał ma pracować z F80.

szymony
21-12-2007, 14:31
Co prawda oznaczenie DX sugeruje zgodność z cyfra, to jednak SB-29DX nie da TTL ze współczesnymi cyfrówkam. DX oznaczało zgodność z D1 (1999 r.)

True. Choć nie tylko z D1. Również z D100. Będzie też biegać z D2 i pewnie D3. Nie będzie commander mode, ale ttl i wymiana informacji body-błyskacz, tak.

Coby nie mówić, wszystkie korpusy pozycjonowane poniżej D(jedna cyferka) są z czegoś okrojone. I jednym z objawów jest właśnie niekompatybilność błyskogratów.

gregoire7
21-12-2007, 14:56
True. Choć nie tylko z D1. Również z D100. Będzie też biegać z D2 i pewnie D3. Nie będzie commander mode, ale ttl i wymiana informacji body-błyskacz, tak.

Coby nie mówić, wszystkie korpusy pozycjonowane poniżej D(jedna cyferka) są z czegoś okrojone. I jednym z objawów jest właśnie niekompatybilność błyskogratów.

Mam SB-80DX, uważam ją za genialną lampę, i do jej TTL i DTTL nie mam żadnych zastrzeżeń, niestety cholernie się zawiodłem kiedy po zamocowaniu na D3 komunikacja z korpusem polegała jedynie na wyzwalaniu błysku, miło by było gdyby nowy profi korpus współpracował z flagowym modelem lampy sprzed epoki SB-800, ale Nikon ma to w dup..
Nie działa nawet zoom lampy i wspomaganie autofokusa, Nikon konsekwentnie ogranicza kompatybilność kolejnych generacji sprzętowych

szymony
21-12-2007, 19:14
Mam SB-80DX, uważam ją za genialną lampę, i do jej TTL i DTTL nie mam żadnych zastrzeżeń, niestety cholernie się zawiodłem kiedy po zamocowaniu na D3 komunikacja z korpusem polegała jedynie na wyzwalaniu błysku,
Znaczy się tylko synchronizuje i nic po za tym? Czy może jednak działa w dTTL, ale nie ma zooma i innych dupereli?
Napisz bo może się komuś przydać.

gregoire7
22-12-2007, 13:47
Tak właśnie, D3 nie obsługuje DTTL-a, a więc podpinając starszą lampę trzeba focić albo w trybie automatyki lampy A (ręcznie trzeba ustawiać na lampie ISO, przesłonę, korekcję błysku, zoom), albo manualnym, korpus jedynie wyzwala błysk, nic więcej, wszystkie informacje o kompatybilności zawarte są w instrukcji D3

fotouśmieszek
22-12-2007, 17:13
Witam, pozwolę sobie podpiąć pod temat, gdyż chciałbym zakupić jakąś błyskotkę - jednak coś taniego, resztę wolę do szkła dorzucić. Myślę o SB24 lub SB26 bo na alleee doś tanio one wypadają...ale...prześledziłem sobie kilka postów tutaj na ten temat a jako że zielono mi pytam fachmanów....mam D70s, z tego co dobrze zrozumiałem to lampy te nie współpracują do końća z moim body, większośc trzeba ustawiać manualnie tak ? Body nie podaje info do lampy jaka przysłona, czas etc. czy dobrze mówię ? Te parametry za każdym razem trzeba ustawiać ręcznie w lampie ? Przy każdym klapnięciu kiedy zmieniam np czas ? No i niech mi ktoś tak na chłopski rozum rozwinię skrót iTTL..please :)

Proszę o rady..reasumując, nie chcę wydawać 700 zł na sb-600, która jak przeczytalem ma barwowo gorszy błysk niz np sb24, ale chciałbym kupić coś co nie sprawi wielkiego kłopotu, uprzedzę odpowiedzi - nie zrażam się pełnym manualem przy lampie, pytanie jest co wybrać aby nie było najtrudniej ? :)

Dziękuje, pozdrawiam.

za kazdym razem przestawiac na lampie nie potrzebujesz.przeciez jak zmieniasz czas to poziom naswietlania ogolny jest ten sam.zmieniasz na lampie tylko wtedy,jezeli zmienia sie ekspozycja.zmiany czasu/blendy w ramach tej samej ekspozyji nie wymagaja zmian na lampie.sb26 to swietny błysk,nawet ma slavea,faktycznie lepsza od nastepnej sb 28 bo ma flaki bodajze panasonica.pracuje nią na cyfraku,spoko. patrz na histogram a bedziesz naswietlal w punkt;)

HSM
22-12-2007, 19:15
Tak właśnie, D3 nie obsługuje DTTL-a, a więc podpinając starszą lampę trzeba focić albo w trybie automatyki lampy A (ręcznie trzeba ustawiać na lampie ISO, przesłonę, korekcję błysku, zoom), albo manualnym, korpus jedynie wyzwala błysk, nic więcej, wszystkie informacje o kompatybilności zawarte są w instrukcji D3
oszczędności...
Na samym początku zamieszania z D3 i D300, w jednej z prezentacji Nikon chwalił się, że nowy układ pomiarowy w pryzmacie jest tak wspaniały, że poza pomiarem ekspozycji może wspomagać układ AF oraz automatykę błysku właśnie. O ile dobrze pamiętam, padło wówczas zdanie, że "od tej pory żadne dodatkowe układy pomiaru światła błyskowego nie będą już potrzebne".
W ten oto sposób Z D3 zniknął 5-cio elementowy układ pomiarowy, który w dolnej części komory lustra znajdował się od czasów F90 i realizował matrycową wersję pomiaru błysku TTL OTF - oczywiście skrót OTF był adekwatny do kliszowych aparatów Nikona, bo w D1, D100 było to już odbicie od kurtyny migawki.
Przejście z D-TTL na i-TTL (którego istotą jest właśnie moment i sposób pomiaru, a nie komunikacja aparat-lampa) w modelach poniżej serii jednocyfrowej dokonał się już dawno, a fakt, że D2 miały jeszcze układ pomiarowy w komorze lustra, należy tłumaczyć fazą przejściową i niechęcią do drażnienia użytkowników. Widać w Nikonie uznali, że ten czas już minął i wszyscy swoje stare SB-...X dawno wyrzucili.
Kurcze, rozumiem oszczędności, ale po jakiego grzyba dorabiają do tego ideologię, " jakie to nowoczesne i wspaniałe"...?

szymony
23-12-2007, 16:56
Kurcze, rozumiem oszczędności, ale po jakiego grzyba dorabiają do tego ideologię, " jakie to nowoczesne i wspaniałe"...?
Wykastrowali D3 z dolnej matrycy :shock:
To znaczy że już niema żadnej nadziei na powrót do normalności. Te pieprzone przedbłyski, będą się wszędzie szlajać.

malyandrzejek
12-01-2010, 21:19
Witam, nie chciałem zakładać nowego wątku, więc piszę tu.

Tak dla pewności, chciałbym zadać proste, być może dla niektórych z was głupie pytanie, ale proszę o wyrozumiałość. Używam D40 i zastanawiam się nad kupnem dodatkowej lampy sb-26 (obecnie posiadam sb-400). Wiem, że raczej się nie zgrają w iTTl-u. Raczej chodzi mi o bezprzewodowe wyzwalanie tej lampy. I jeśli dobrze kombinuję, to sb-26 ma wbudowaną fotocelę. I teraz pytanie. Jeśli będę błyskać swoją lampą sb-400 z aparatu lub z kabla, to czy ta lampa wyzwoli błysk w sb-26 właśnie dzięki tej fotoceli? Bo jeśli dobrze zrozumiałem posty i informacje które znalazłem w necie, to tak właśnie można je "zgrać"? Zdaję sobie też sprawę, że sb-26 będzie działać tylko w manualu, ale pogodziłem się z tym. Z góry dzięki za odpowiedzi.

WALOD
12-01-2010, 21:42
W przedstawionym sposobie wykorzystania lampy SB-26, będzie ona działać zarówno w manualu jak i w automatyce samej lampy.

JacekCz
13-01-2010, 10:57
Ponieważ znawcy się ujawniają (zupełnie serio) to zapytam.

Kupiłbym coś z trybem A, ale z bardzo niskimi naświetleniami.
Najniższe ustawienie A jakie raz spotkałem to 2.0/ISO100, czyli 4.0/iso400 = 5.6/800, większość lamp zaczyna od 2.8/iso100.
Pasuje mi jeszcze dwie działki niżej, do doświetleń które nie zabiją zastanego. W kontekście pytania, nie interesuje mnie M (choć w kontekście zakupu wielopoziomowy M też mnie interesuje)

nawiasem mówiąc nie automatyczny zoom i "features", ale bardzo niskie naświetlenia oraz dowolny wybór przysłony (nie tylko wybrane) są dla mnie wielką zaleta TTL/iTTL. Jednak pasuje mi poszerzyć zawartość "studia w plecaku" i cos szukam.

malyandrzejek
13-01-2010, 10:59
A czy cena ~450zł za SB-26 nie jest zbyt wygórowana?

morzon
13-01-2010, 13:53
Imo poniżej 400 można spokojnie kupić.

malyandrzejek
13-01-2010, 14:10
Imo poniżej 400 można spokojnie kupić.

Na przykład? Na Alledrogo, to ceny kształtują się ~450zł.

adolfik9501
13-01-2010, 14:33

Na Alle to ostatnio wszystko powyżej 400PLN. Chyba, że jakieś felery ma to idzie taniej kupić, ale nie o to chodzi. Średnia koło 430PLN.

morzon
13-01-2010, 15:53

W tym momencie. Co nie znaczy, że tak zawsze jest. Po prostu trzeba chwile polować i spokojnie można kupić za 350zł. Nawet u nas na giełdzie były.
Ja kupiłem SB-25 za 320zł w idealnym stanie. Dla kolegi kupowałem za podobną kase (nie pamiętam ile to było dokładnie) SB-26.

Yendru
13-01-2010, 21:02
kwestia wyczucia momentu na znanym portalu aukcyjnym. Ja swoją sb-28 kupiłem rok temu za 250 gdzie już krzyczeli sobie za nie dużo więcej. Najgorsze jest to, że jeden przez drugiego patrzy i jeszcze bardziej kosmiczne sumy za te lampy krzyczy. Teraz jak obserwuję jest coraz więcej licytacji, ale najlepiej polować jak ktoś potrzebuje szybko i konkretnie sprzedać.

IMHO daje nieźle rady, ale gdyby był iTTL to juz pełnia szczęścia. :)

malyandrzejek
13-01-2010, 21:38
No to jednak wstrzymam się z zakupem. Cierpliwości mi nigdy nie brakowało, więc może da się coś upolować. Dzięki za rady..

nilvan
22-08-2010, 13:57
Czy sb-24 można wyzwolić za pomocą kabla pc?

Szprychu
22-08-2010, 16:41
Czy sb-24 można wyzwolić za pomocą kabla pc?
Tak.

Jatin
22-08-2010, 17:49
Wykastrowali D3 z dolnej matrycy :shock:
To znaczy że już niema żadnej nadziei na powrót do normalności. Te ********* przedbłyski, będą się wszędzie szlajać.

Z tego co się orientuję to w D-TTLu też obecne są przedbłyski, emitowane po podniesieniu lustra a przed otwarciem migawki, od której to są odbijane i mierzone przez element pomiarowy w komorze lustra.

I wydaje mi się ze ostatnim body obsługującym D-TTL była rodzina D2 i było to chyba jedyne body kompatybilne z obydwoma systemami D-TTL i i-TTL które nawiasem mówiąc różnią się chyba tylko siłą i mocą przedbłysku.

Oczywiście mogę się mylić. A tak swoją drogą to się zastanawiam co jest tym elementem pomiarowym w i-TTLu skoro usunięto z puszek tą dolną matryce?

User1
27-09-2016, 19:58
Która do F90x i F601, sb-24, czy dopłacać 50zł do sb-28?

madebyzosiek
27-09-2016, 20:07
Która do F90x i F601, sb-24, czy dopłacać 50zł do sb-28?
Obojętnie ;) SB24 jest ponoć mniejsza i solidniejsza, ja mam SB28, którą nabyłem za całe 160 zł, więc o niej mogę coś powiedzieć... Jest dobra, działa poprawnie z F80, F90x i F100 :)

User1
28-09-2016, 07:55
Domyślam się, że z każdej z nich będę zadowolony, ale jak jeszcze nie kupiłem to jeszcze czekam na podpowiedź. Gdzieś czytałem, że w sb-26 niewygodnie zmienia się kompensacje ekspozycji, za to sb-24 ma kompensacje co jedną działkę a nie 1/3(dla mnie to nie problem) itd.

deep
28-09-2016, 09:13
W SB-24 jest mniejszy zakres regulacji mocy a to ważne. Miałem wszystkie i dla mnie naj naj to SB-26. Wykonanie, szybkość ładowania, moc, precyzja naświetlania no i wbudowana fotocela. Generalnie SB-25 jest bardzo podobna, ale różnice w cenie są nie duże więc jak już kupować to SB-26

User1
28-09-2016, 21:15
SB-28 zamówiłem jednak, 26 nie widziałem w dobre cenie ;)

madebyzosiek
28-09-2016, 21:39
Będziesz zadowolony :)

wess
02-10-2016, 22:54
Bardzo ciekawe :)