Zobacz pełną wersję : wachania matrycy nikon coolpix s10
piotrwilak
17-11-2007, 15:02
witam wszystkich posiadaczy aparatów Nikon. Mam kłopot z szumami matrycy, jeśli ktos może mi pomóc prosze o jakąs wiadomość. Z góry dziękuje i pozdrawiam
Chodzi o wahanie czy wąchanie?
w treści posta jest coś o szumach...
Mam kłopot z szumami matrycy, jeśli ktos może mi pomóc prosze o jakąs wiadomość. Z góry dziękuje i pozdrawiam
Takze chodzi o wąhania szumów, lub o tychże szumów wąchanie.
Aczkolwiek!
Należy mieć na uwadze ostrożność! W TYM (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=34913) wątku przestraszyłem bogu ducha winnego bako791 (za co dostałem burę od fridriha) i się więcej nie pojawił na tym forum.
Młodzi użytkownicy są bardzo wrażliwi. Tak na poziom wypowiedzi na forach jak i na poziom sucharazydów w nisko mącznej diecie, wahania sieci - kiedy nie maja dostępu do pełno pasmowego internetu...
Katastrofa umysłowa.
piotrwilak
01-12-2007, 14:18
sory za pomyłkę ortograficzną. Chodziło mi o wahania matrycy. Jeśli ktos wie coś na ten temat i mógłby mi pomóc to będę bardzo wdzięczny. pozdrawiam
Ale może napisz więcej . Gdzie ta matryca się ...... (wahanie nie jest chyba najlepszym określeniem) i o co chodzi? :wink:
Antonina
01-12-2007, 14:32
Podejrzewam że chodzi o to że jak robi w słoneczny dzień to nie ma szumów a w ciemnym pomieszczeniu się nagle pojawiają ;)
piotrwilak
02-12-2007, 11:47
dokładnie tak. Podczas robienia zdięcia nocą lub przy słabym oświetleniu zdięcia niewychodzą czysto.można jakoś to poprawić, czy tak juz musi być?
Można. Trzeba doświetlić scenę, na przykład lampą. Aparat rejestruje światło, a jeśli tego światła jest zbyt mało, to dostaje zbyt słaby sygnał i usiłuje sztucznie "rozjaśniać", to co mógł zarejestrować. Wtedy właśnie wyłażą szumy i dotyczy to wszystkiego, co robi zdjęcia. Jedne modele aparatów (bo to nie tylko cecha matrycy) są pod tym względem lepsze, inne gorsze, ale szumię wszystkie - nawet D3 (na ISO25600). Z kompaktami jest niestety najgorzej.
piotrwilak
15-12-2007, 12:17
wielkie dzięki za wyjaśnienie.Pozdrawiam