PDA

Zobacz pełną wersję : problem z D70's, pomóżcie !

jaboo
16-11-2007, 19:22
Witam.

Już raz o tym pisałem. Mam problem z AF. Często, kiedy robię zdjęcie ustawiając AF na konkretny obiekt lub osobę, aparat robi mi ostre tło, a to co ma być ostre w pierwszym planie, jest rozmyte. (bez względu czy single obiect czy closest).

Oczywiście, nasuwa się podejrzenie, że to syndrom back focusa.

Tylko dziwi mnie jedno. Ja widzę w wizjerze, naciskając migawkę, że autofocus ustawia ostrość dokładnie na to co ja chcę. Pstrykam więc zdjęcie, przenoszę na komputer a tu - lipa.

Czy to wciąż zatem wina AF - BF, czy może coś innego w aparacie zawodzi ? (np. jakiś element światłoczuły)

Pomocy i....dziękuję.

irek6311
16-11-2007, 19:54
Dla mnie to problem z obiektywem , aparat jak piszesz Ok ostrość pokazuje ,
AF w szkiełku chyba nawala , na MF fotki zrób .. ,
a tak z ciekawości AUTO tryb czy inny masz w aparacie ustawiony < jak Auto to ok bo aparat sam wybiera punkt ostrości ,
tak z tego co zaobserwowałem to 3/4 problemów z winy fotografa a nie aparatu czy szkła (obiektywu) .

asterixII
16-11-2007, 19:57
najlepiej wstaw fotke z exifem i napisz jakim obiektywem cykasz

tom005
16-11-2007, 20:13
a może wystarczy wyczyścić optykę?

jaboo
16-11-2007, 20:23
Przepraszam, fotki nie mogę teraz wysłać, bo piszę z nie - swojego komputera. Nie przygotowałem się do dyskusji.

Ale obiektyw chyba odpada. Mam N 18-70, ale też 55-200 VR. Problem pojawia się na obu obiektywach.

Musiałbym byc bardzo pechowy, żeby oba obiektywy miały ten sam problem, prawda???

wiktor.bakiewicz
16-11-2007, 20:53
najlepiej wstaw fotke z exifem i napisz jakim obiektywem cykasz

a powiedz jakie można wyciagnąć stamtąd info odnosnie optyki?? zaciekawło mnie to.

Ksiazkiewicz
16-11-2007, 21:16
exif - przysłona, czas, światło, iso, zoom.
A koledze asterixII chodziło osobno o exif a osobno o napisanie jakim obiektywem fotografuje...

jaboo
16-11-2007, 21:20
No, ale proszę, powiedcie mi mimo wszystko:

czy regulacja AF powinna rozwiązać sprawę, czy to może być głębszy problem, wymagający wymiany części lub wyrzucenia body do kosza (niestety, jest po gwarancji).

irek6311
16-11-2007, 21:22
Przepraszam, fotki nie mogę teraz wysłać, bo piszę z nie - swojego komputera. Nie przygotowałem się do dyskusji.

Ale obiektyw chyba odpada. Mam N 18-70, ale też 55-200 VR. Problem pojawia się na obu obiektywach.

Musiałbym byc bardzo pechowy, żeby oba obiektywy miały ten sam problem, prawda???Ok to optyka odpada , menu ustwienia AF to ma duży wpływ na wybór punktu ostrości , stosowanie blokady AF ... tak można przytaczać , może napisz jak fotografujesz i konfig aparatu .. exif pomocny ale szerszy opis da wgląd w problem .

Jacek Wrzesińsk
16-11-2007, 21:52
Napisz czy zdjęcia robisz na tematycznych,czy może w manualu,preselekcji,może masz przestawione pole ostrości,może sam nieświadomie przełączasz,więcej danych.

jaboo
16-11-2007, 22:34
No więc, moi drodzy.

Robię zdjęcia z reguły na "S". Nie ustawiam przesłony - tylko czas.

Jeśli robię zdjęcia żonie i córce, jeśli sie nie ruszają, nie pędzą - ok. 1/200. Jeśli pędzą - nie mam prawa krytykować, że zdjęcia są nieostre. Mówimy o w miarę optymalnych warunkach.

Oczywiście w 90% przypadków fotografuję z lampą. ISO ? Zależy od warunków.

Autofokus mam na single, dynamic wyłączony.

Zmieniam tylko pole ostrości. Zgodnie z logiką. Jeśli moje dziewczyny są w środku, no to środkowe pole, itd. To nie ma znaczenia, bo czy są z lewej, czy w środku, czy z prawej, 70% zdjęć jest nieostrych (tak samo w przypadku czy są b. blisko, czy w planie amerykańskim czy daleko).

Inne nastawy: sharpness itd. mam na normal.

No i ustawiam ostrość, w wizjerze widzę, że ostrość jest jak żyletka, a tu klapa w komputerze.

Pomocy

fragles
16-11-2007, 22:39
EDIT: razem pisaliśmy :)

ok przeczytałem.

Wstaw fotkę.

jaboo
16-11-2007, 23:28
Jutro wstawię fotkę. Pozdrawiam gorąco

wiktor.bakiewicz
16-11-2007, 23:46

No ok to to ja wiem, ale chodziło mi o dane odnośnie wady AF czy można na podstawie exifa takie wyśnuć założenie, że coś się dzieje, co lepsze "namierzyć" je??

fragles
17-11-2007, 00:08
Można namierzyć tryb w jakim ktoś robi zdjęcia. Jeżeli to np tryb AUTO to wtedy punkty AF ustawiają się "same" z tego co pamiętam i nie ma mamy na nie wpływu - co oznacza, że sampelek jako testowy jest niewiarygodny ;)

jaboo
17-11-2007, 00:13
No więc, kochani, jak mówiłem, nie mogę teraz wstawić zdjęcia, ale podkreślam raz jeszcze. Mam w większości przypadków piękne, ostre jak żyletka tło. Tak, jakbym celowo ustawiał ostrośc na tłó, chcąc rozmyc bohatera zdjęcia.

I teraz ponawiam pytanie. Czy to tylko wada autofocusa?

Tak bym pomyślał, ale dlaczego do licha, naciskając do połowy migawkę, widzę w wizjerze jak mój aparat ostrzy dokładnie tam, gdzie chcę.

Po czym - lipa.

art-74
17-11-2007, 01:13
O ile dobrze zrozumiałem to ostrość jest ustawiana często za fotografowanym obiektem.
- Jest to zatem Back Focus

Czemu występuje tylko czasami?
- robiąc w trybie S aparat sam dobiera przysłonę - czyli głębia ostrości jest ustawiana różnie w zależności od warunków w jakich wykonywane jest zdjęcie i od ustawionego ISO. Przy dużej wartości przysłony głębia też jest duża i nawet mimo Back Focusa fotografowany obiekt może zmieścić się w obszarze głębi ostrości

Czemu w wizjerze obraz jest ostry?
- Rzućmy okiem na schemat układu pomiaru ostrości http://www.labdent.pl/nikon%20AF/Nikon%20focusing%20system.jpg
Jak obraz trafiający do naszego oka odbywa nieco inną drogę niż ten trafiający na sensor autofocusa oraz ten trafiający na matrycę - wszystkie odcinki oznaczone A, B, C powinny być odpowiedniej długości. Jeśli odcinek B jest jest odpowiednio dłuższy lub krótszy niż powinien mamy sytuację w której to co widzimy jest zgodne z tym co trafia na czujnik AF, ale to co trafia na matrycę już niestety nie jest ostre

Oczywiście mogę się mylić, bo nie jestem specjalistą

jaboo
17-11-2007, 11:49
Art - 74, bardzo Ci dziękuję.

Ale w takim razie, jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to autofokus jest sprawny, zepsuty jest czujnik matrycy?
Sama matryca? Mam aparat do wyrzucenia?

fragles
17-11-2007, 12:56
proszę zrób tak:
- ustaw tryb A
- Ustaw największy możliwy otwór przysłony
- ustaw modela/kę na tle nie wiem... regału
- ustaw i zablokuj środkowe pole ostrości
- ustaw najdłuższą ogniskową ale taką, żeby był widoczny i model i tło
- zrób zdjęcie ustawiając ostrość na modela
- wrzuć tu zdjęcie

ok?

Nekosh
17-11-2007, 14:15
Moim skromnym zdaniem tez wygląda mi to na back focusa ale aż tak dużego?
Najlepiej będzie jak sprawdzisz czy to problem back focusa, tu masz wszystko ładnie opisane jak to zrobić : http://www.focustestchart.com/chart.html

jaboo
17-11-2007, 14:16
Ok, tak zrobię.

Z tym, że kiedy robię klasyzny portret (twarz na cały ekran) zdjęcie zawsze wychodzi.

Problem pojawia się, gdy postac jest np. w planie amerykańskim i jest dużo tła po bokach.
Wtedy zdjęcie wychodzi na chybił trafił. A to ostre jest tło z lewej, a to z prawej, a to jakis przypadkowy detal.

To naprawdę irytujące.

fragles
17-11-2007, 18:37
no właśnie dlatego napisałem, żebyś zrobił zdjęcie tak, aby było widać i modela i tło

art-74
19-11-2007, 11:06
Ale w takim razie, jeśli dobrze Cię zrozumiałem, to autofokus jest sprawny, zepsuty jest czujnik matrycy?
Sama matryca? Mam aparat do wyrzucenia?
Jeśli to taki przypadek jak opisałem, to jeśli masz gwarancję serwis w Warszawie wyreguluje Ci to gratis, jeśli nie masz gwarancji, to będzie to kosztować kilkadziesiąt złotych.

Jeśli jednak jest tak, że 100% zdjęć przy maksymalnie otwartej przysłonie i twarzy modela pokrywającej cały kadr, to jest inna przyczyna, a mianowicie przesunięcie punktu pomiaru ostrości. Polega to na tym, że aparat nie mierzy ostrości w tych podświetlanych na czerwono kwadracikach widocznych w wizjerze a w jakimś innym miejscu. Przypadłość niezwykle rzadko spotykana

milo_ja
19-11-2007, 11:17
A koledze asterixII chodziło osobno o exif a osobno o napisanie jakim obiektywem fotografuje...

koledze asterixII rzeczywiście o to chodziło, niemniej w exifie jest też napisane jakim obiektywem się robiło i są programy, które potrafią z tego skorzystać.

fragles
19-11-2007, 11:31
zapytam jeszcze raz: jesteś absolutnie pewien, że nie popełniasz błędu przy sprawdzaniu tak? Pole ostrości jest zablokowane na środkowe i po ustawieniu ostrości nie "kiwasz się" przód tył itd tak? Autofocus masz na single shot?