PDA

Zobacz pełną wersję : Czy CLS z jedną lampą SB600 ma sens?

bonnum
16-11-2007, 14:38
Witajcie!
Rozumiem że CLS najlepiej działa z kilkoma lampami.
Powiedzcie mi czy jest sens kupować SB600 jeśli jej jedyną (DLA MNIE) zaletą jest jej bezprzewodowe wyzwalanie (a z pewnością nie kupię 2giej lampy). Zaznaczam że mówimy tylko o błysku bezprzewodowym a nie innych zaletach lampy.
Powiedzcie mi proszę:
1. Jak sprawuje się SB600 jako jedyna lampa odpalana zdalnie dzięki CLS przez wbudowaną lampę w D80?
2. Czy iTTL działa równie dobrze jak wtedy gdy SB600 jest na sankach?
3. Czy dzięki CLS można zwyczajnie odciążyć zmęczone ręce czyli zamiast dźwigać i aparat i lampę po prostu postawić SB600 skierowaną w sufit na jakiejś "szafie" (ew. statywie)?
4. Czy fotka będzie wtedy naświetlona podobnie do SB600 zamontowanej na sankach?

lavok
16-11-2007, 14:56
ad1. Sprawuje sie dobrze (pod warunkiem że lampa i aparat się "widzą")
ad2. Tak. Choć jak zawsze potrzebne jest zdrowe podejście i korekcjonowanie w zaleznosci od efektów jakie chce sie uzyskać
AD3. Można odciązyć jak najbardziej ale jedna 600tka raczej do dopalnia a nie jako główne żródło światła tym bardziej odbite od sufitu tak dobrze to nie ma po proistu bedzie za słaba ....b czesto uzywam sb600 zdalnej ale w plenerze do dopalnia lub jako kontre do posiwetlenia od tyłu ...
ad4. zupełnie onaczej sie rozkłada światło i nie podobna za cholere przewaznie zawsze bardzije plastycznie ale i pojawia sie cienie gdy błysniesz na wprost o odbite od czegokoliwek -> niestety nie wydoli bedzie w wiekszości przypadków za ciemno (jesli chodzi o postawienie lampy w jednym miejscu tym bardziej ustwienie na sufit )

turbo
16-11-2007, 14:58
1. SB800 sprawowała się u mnie dobrze. Natomiast wyzwalanie jej za pomocą lampy z D70 już nie do końca wbudowana szybko się grzeje i odmawia współpracy. Jeśli dozbrajał bym sie ponownie chyba zdecydował bym się na radio. Za to wyzwalanie SB600/800 za pomocą Sb800 na sankach aparatu to już cuda na kiju - miód malina.
2. Nieźle. Dużo bowiem zależy od tego jak ustawisz lampę (bliżej dalej, pod jakim kątem).
3. Można. Nawet jest stopka do statywu w zestawie.
4. Czasem lepiej czasem gorzej nie ma zasady.

Niedzwiedz
16-11-2007, 14:58
jenda lapma to wystarczajaca ilosc w CLS imo ;)

Sever
16-11-2007, 15:07
Nie będziesz miał jedenej lampy ale dwie. Wbudowana i sb-600. I możesz różne rzeczy dzięki temu kombinować. Np. Sb-600 oświetla z boku, (lub jako kontra z tylu) a wbudowana rozświetla cienie z przodu.. W obu lampach możesz bez problemu z jednego miejsca (z body) ustawiać tryb pracy (M/A/iTTL), korekcje expozycji w EV. Jak dla mnie super ;)
W d200 lampa wbudowana się nie przegrzewa chyba ;) Bo bawilem sie koło 2 godzin i bez problemów chodziło.

bonnum
16-11-2007, 15:22
Dzięki za tak szybkie i konkretne odpowiedzi!!
Uściślę jeszcze to czego jeszcze nie rozumiem.

Dlaczego lampa stojąca powiedzmy na szafie ma nie wystarczyć a na sankach wystarcza do odbicia od sufitu?? Powinno byś odwrotnie, bo ma bliżej do sufitu..

Czy wbudowana lampa może też błyskać jako źródło światła a nie tylko jako sterownik (przedbłyski)??

Macie może jakieś zdjęcia robione w CLSie 1 lampą??

tomek s
16-11-2007, 16:05
Dzięki za tak szybkie i konkretne odpowiedzi!!
Uściślę jeszcze to czego jeszcze nie rozumiem.

Dlaczego lampa stojąca powiedzmy na szafie ma nie wystarczyć a na sankach wystarcza do odbicia od sufitu?? Powinno byś odwrotnie, bo ma bliżej do sufitu..

Czy wbudowana lampa może też błyskać jako źródło światła a nie tylko jako sterownik (przedbłyski)??

Macie może jakieś zdjęcia robione w CLSie 1 lampą??

Sabiną w sufit, a wbudowana do dopalenia z przodu, jak coś nie tak to korekta ekspozycji lub korekta mocy błysku w body. Pamietaj, że kąt odbicia światła równy jest kątowi padania, zależy gdzie masz obiekt.Jest to poprostu metoda prób i błędów, gdzie i jak lampa ustawiona da najlepszy efekt.
pzdr

art-74
16-11-2007, 16:34
Ja dość nietypowo lubię doświetlać fotografowany obiekt lampą od dołu lub nawet odbijając światło od podłogi
trzymając lampę np. na wysokości uda - uzyskuje się zupełnie inny rozklad cieni na twarzy.

BugsBunny
16-11-2007, 16:56
obie lampy - wbudowana i zewnętrzna - mogą błyskać jako źródło światła. W D80 i D200 każdą możesz osobno ustawić w dowolnym trybie, lub wyłączyć błysk. SB600 możesz sobie ustawić gdziekolwiek, trzymać w ręce albo co Ci się podoba. IMO to zupełnie wystarcza do większości zastosowań. Wkurzające jest, że korpusy jednocyfrowe na to nie pozwalają.

Sever
16-11-2007, 17:19
Jak stać cię na D2, D3 to stać cię na dwie sabinki ;)

bonnum
16-11-2007, 17:30
Czyli lampa wbudowana najpierw "wybłyskuje" polecenie zewnętrznej, potem błyska a potem "wybłyskuje" polecenie zakończenia świecenia dla zewnętrznej?
Dobrze rozumiem?
Nie mam tej lampy, możecie mi powiedzieć jak w praktyce wygląda sprawa "widzenia" się lamp?? Jak można je ustawiać względem siebie?? Skąd mogę ściągnąć instrukcję.

BugsBunny
16-11-2007, 17:57
http://www.olegnovikov.com/technical/nikoncls/cls.shtml
http://www.nikondigital.org/articles/cls_vanhoose/index.htm
http://www.imaging-resource.com/ACCS/NIKONCLS/NIKONCLSA.HTM
http://www.nikonians.org/nikon/d200_and_cls/

bonnum
17-11-2007, 16:57
BugsBunny (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=5875) dzięki za linki, czytam :)

kobyll
19-11-2007, 01:01
A ja mam dylemat innej natury. Nie chciałem zakładać nowego wątku bo potem się tego namnaża i nie można się połapać. Mianowicie wpadłem na pomysł by pod moją sabinke kupić taki uchwycik: klik! (http://allegro.pl/item269099238_uniwersalny_uchwyt_reporterski_do_la mp_aparatowych.html) No i do tego parasoleczke: klik! (http://allegro.pl/item267826788_parasolka_odbijajaca_z_wewn_dyfuzore m_90_cm_pro.html) Całość montuje na zwyczajnym statywie i jazda. Chciałbym z tego korzystać przede wszystkim w plenerze w połączeniu z blendą. W przyszłości gdy znajde jakies miejsce i pieniążki chciałbym zaaranżować takie mini studio (jedna lampa+tło), a tego patentu używałbym jako drugiego źródła światła. Czy ktoś korzysta z takiego patentu? Jak to się sprawdza?

milo_ja
19-11-2007, 09:40
A ja mam dylemat innej natury. Nie chciałem zakładać nowego wątku bo potem się tego namnaża i nie można się połapać. Mianowicie wpadłem na pomysł by pod moją sabinke kupić taki uchwycik: klik! (http://allegro.pl/item269099238_uniwersalny_uchwyt_reporterski_do_la mp_aparatowych.html) No i do tego parasoleczke: klik! (http://allegro.pl/item267826788_parasolka_odbijajaca_z_wewn_dyfuzore m_90_cm_pro.html) Całość montuje na zwyczajnym statywie i jazda. Chciałbym z tego korzystać przede wszystkim w plenerze w połączeniu z blendą. W przyszłości gdy znajde jakies miejsce i pieniążki chciałbym zaaranżować takie mini studio (jedna lampa+tło), a tego patentu używałbym jako drugiego źródła światła. Czy ktoś korzysta z takiego patentu? Jak to się sprawdza?

Hmmm... Fajny patent. I wychodzi niedrogo. Jak znalazł na potrzeby przenośnego studia domowego. Też bym się chętnie dowiedział jak to się sprawdza.

milo_ja
20-11-2007, 09:59
Zamówiłem sobie tą parasolkę i uchwyt. Potestuje sam. :)

hcman
20-11-2007, 14:14
Zamówiłem sobie tą parasolkę i uchwyt. Potestuje sam. :)

Jak już potestujesz to napisz co i jak.

milo_ja
20-11-2007, 14:25
Jak już potestujesz to napisz co i jak.

No jasne. Potestuje wersję minimalną, tzn. uchwyt, prosty statyw, parasolka i 1 lampa. :)

hcman
20-11-2007, 14:36
No jasne. Potestuje wersję minimalną, tzn. uchwyt, prosty statyw, parasolka i 1 lampa. :)
Dokładnie do takiej wersji się przymierzam:)

milo_ja
20-11-2007, 14:38
Dokładnie do takiej wersji się przymierzam:)

Tak gwoli ścisłości, to będę podpinał SB-800 i parasolka w wersji 110cm, ale to nie powinno mieć znaczenia.

ozzy
20-11-2007, 21:33

takiego zestawu używam, tylko podwójnego:)
chociaż nie w CLS (bo jedną lampkę mam niekumatą w tym wzgędzie;) a w manualu... działa to bardzo dobrze.
w razie pytań służę pomocą. aaaa- jak będziecie kupować parasolki- to bierzcie odbijające a nie transparentne (te ostatnie zabierają więcej światełka, a tego nie lubimy;) )

pebees
20-11-2007, 21:49
aaaa- jak będziecie kupować parasolki- to bierzcie odbijające a nie transparentne (te ostatnie zabierają więcej światełka, a tego nie lubimy;) )
Czyli wszelkie 2(3,5) in one do kitu?

ozzy
20-11-2007, 22:21
Czyli wszelkie 2(3,5) in one do kitu?

nie wiem, "xx in one" nie używałem, więc nie jestem w stanie powiedzieć... Pisałem wcześniej jedynie o różnicy efektywności w sensie ilości strat światła między odbijającymi (lampa strzela w parasol i swiatło odbija się w kierunku fot. motywu) a transparentnymi (to te, które udają softbox- nie odbijają- światło przechodzi przez nie i ulega zmiękczeniu...)

na alle widzialem 2w1 odbijające- zawsze można spróbować:)

milo_ja
21-11-2007, 09:09
takiego zestawu używam, tylko podwójnego:)
chociaż nie w CLS (bo jedną lampkę mam niekumatą w tym wzgędzie;) a w manualu... działa to bardzo dobrze.
w razie pytań służę pomocą. aaaa- jak będziecie kupować parasolki- to bierzcie odbijające a nie transparentne (te ostatnie zabierają więcej światełka, a tego nie lubimy;) )

Kupiłem odbijająco-transparentną. Takie 2w1. :) Warstwa dyfuzyjna i pod nią odpinana warstwa odbijająca. Ciekawe jak będzie się sprawdzać. Jako, że pomieszczenie do zdjęć mam nieduże, to raczej nie powinno być problemów z niedoborem mocy. Taką mam przynajmniej nadzieję.

milo_ja
21-11-2007, 09:11
w razie pytań służę pomocą.

No to takie pytanie na start: czy przypadkiem palnik lampy i statyw nie będą rzucać jakiegoś cienia po odbiciu się światła od parasolki?

bonnum
21-11-2007, 11:17
milo_ja (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9277) pokaż jakieś próbne strzały z tego zestawiku

milo_ja
21-11-2007, 11:26
milo_ja (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=9277) pokaż jakieś próbne strzały z tego zestawiku

Spokojnie. Jeszcze jest w drodze. :) Jak zrobie, to pokaże.

tymancjo
21-11-2007, 14:33
hej,

tez używam czegoś w tym stylu. to bardzo fajny zestaw do pracy w terenie i we wnętrzach.
Pamiętajcie tylko, ze jeżeli stopka na lampe na głowicy statywu jest metalowa może zwierać piny złącza lampy - a to raczej nie jest wskazane. Proponuje wkleić mały pasek tasmy izolacyjnej.

pozdrawiam
TymancjO

milo_ja
21-11-2007, 14:47
Pamiętajcie tylko, ze jeżeli stopka na lampe na głowicy statywu jest metalowa może zwierać piny złącza lampy - a to raczej nie jest wskazane. Proponuje wkleić mały pasek tasmy izolacyjnej.

Akurat stopka w uchwycie, który kupiłem jest plastikowa, więc nie powinno być problemu, ale dzięki za info.

kobyll
21-11-2007, 15:03
Ja też już kupiłem i czekam na paczke :) Jak się sprawdzi to pomyśle nad tanim statywem, jakąś niedrogą używaną lampa (Metz?) i fotocelą, żeby mieć komplecik :)

ozzy
21-11-2007, 19:40
No to takie pytanie na start: czy przypadkiem palnik lampy i statyw nie będą rzucać jakiegoś cienia po odbiciu się światła od parasolki?

nie:)

milo_ja
21-11-2007, 19:41
nie:)

No to git. :) Bo tak jakoś mi zaświtało, że może byc z tym problem. Ale pewnie stopień rozproszenia światła skutecznie go eliminuje.

milo_ja
23-11-2007, 21:08
Dotarła do mnie parasolka z uchwytem, o której pisałem. Na razie zrobiłem testy na gorąco i nie za bardzo jest się czym chwalić (w sensie zdjęć) więc ... napiszę trochę o jakości wykonania.

Parasolka jest ... hmmm ... duża (zamówiłem wersję 110cm). :) Faktycznie ma 2 warstwy, ale odbija światło wystarczojąco dobrze, żeby lampa mogła pracować w zakresie swojej mocy. Światło nie rozkłada się równo po całej jej powierzchni, ale to pewnie wynika z tego, że lampa błyskowa ma kształt taki, a nie inny i nie jest ustawiona centralnie na osi parasolki a poza tym waliłem bez żadnego dyfuzora. Za to na zdjęciach światło jest mięciutie, daje przyjemne, mięciutkie cienie i przy odpowiednim położeniu światła fajny błysk w oku.
Co do mocowania to jest naprawdę solidnie wykonane: metal + solidny plastik. Uchwyt na lampę jest metalowy, ale nie zwiera styków, gdyż pod nimi jest "korytko". Jedynym mankamentem jest system mocowania lampy. Lakier na "szynie" szybko się wyciera, ale to chyba normalne, skoro boki dociskaja stopkę zakleszczając lampę na właściwej pozycji. Całość zamontowałem na "turystycznym" statywie fotograficznym, którego główną zaleta jest niska waga. Tak więc układ "co nieco" miał przesunięty środek ciężkości, ale się nie wywracał (w plenerze to pewnie lepszy statyw jest potrzebny). Uchwyt na parasolkę trzyma ją pewnie, choć nie jest to unieruchomienie całkowite (tzn. drążek lampy dociska taka śmieszna blaszka + dokręcana śruba).
Podsumowując jak na razie jestem zachwycony. Jutro mam zamiar zrobić parę zdjęć "żywym obiektom" i jak będę miał zgodę to się pochwalę.

pebees
23-11-2007, 21:13
No to czekamy na zdjęcia ;-)

Artur Jonik
23-11-2007, 23:47
Ja tez kilka tygodni temu sprawilem sobie parasolke i statyw do mojej sb 800. Pierwsze testy na zonie wygladaja tak:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=41180

Niedawno kupilem jeszcze sb 600 i zastanawiam sie nad takim softboxsem.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/522951-REG/Photoflex_FV_XT1SLDKIT_LiteDome_Kit.html

I tu nasowa sie pytanie, czy jest sens kupowac. czy nie zabierze on za duzo swiatla.
Z parasolki jestem bardzo zadowolony ale nie wiem jak bedzie z softboxem.
Moze ktos uzywa jakiegos do lampy na stopce?

kobyll
24-11-2007, 18:22
Artur Jonik chyba jakbym się miał pchać w kupowanie sb600, sb800 i jakiś pierdół do nich to wolałbym kupić sobie jedną w miare lampe z softboxem. Fakt, faktem, że w plener jej nie zabierzesz ale efekty napewno lepsze osiągniesz w studio. Tak mi się wydaje. A sb600+taki soft box jak pokazałeś to będzie gdzieś koło 1000zł (albo lepiej jeżeli kupujesz nówki). Za tysiaka masz lampe 800 Ws wiadomo, że to nie żaden Bowens czy nawet Elfo ale jest. Wspomagasz się sabinka 800 plus jakas blenda i jest bajer. Ja mam w planie właśnie taki komplecik sobie uzbierać. Oczywiście zamiast sb800 mam sb600 :) Ale to drobny szczegół :)

Artur Jonik
24-11-2007, 18:46
Artur Jonik chyba jakbym się miał pchać w kupowanie sb600, sb800 i jakiś pierdół do nich to wolałbym kupić sobie jedną w miare lampe z softboxem. Fakt, faktem, że w plener jej nie zabierzesz ale efekty napewno lepsze osiągniesz w studio. Tak mi się wydaje. A sb600+taki soft box jak pokazałeś to będzie gdzieś koło 1000zł (albo lepiej jeżeli kupujesz nówki). Za tysiaka masz lampe 800 Ws wiadomo, że to nie żaden Bowens czy nawet Elfo ale jest. Wspomagasz się sabinka 800 plus jakas blenda i jest bajer. Ja mam w planie właśnie taki komplecik sobie uzbierać. Oczywiście zamiast sb800 mam sb600 :) Ale to drobny szczegół :)

Myslalem nad tym. Do studio niestety trzeba w miare duzego pomieszczenia. Nawet nie chodzi mi oto, ze moc lampy bedzie za duza (bo mozna to regulowac przyslona),ale w pomieszczeniu ktorym dysponuje nie moglbym dostatecznie manewrowac lampami ze wzgledu na rozmiary. Nie mowiac o tym, ze modelka czy model musialby byc przyklejony do tla. To dla mnie sa spore ograniczenia kreatywnosci. Do lamp studyjnych to pomieszczenie powinno miec minimum 6*4m. Pozatym zamierzam duzo plenerow robic. Wiem ze cls nie jest tani, ale coz stopniowo po jednej lampce mozna kupowac. Narazie na brak swiatla nie narzekam.
Pozdrawiam

Jacek_Z
24-11-2007, 21:23
Artur Jonik chyba jakbym się miał pchać w kupowanie sb600, sb800 i jakiś pierdół do nich to wolałbym kupić sobie jedną w miare lampe z softboxem. Fakt, faktem, że w plener jej nie zabierzesz ale efekty napewno lepsze osiągniesz w studio.
potwierdzam

... Do studio niestety trzeba w miare duzego pomieszczenia. Nawet nie chodzi mi oto, ze moc lampy bedzie za duza (bo mozna to regulowac przyslona),ale w pomieszczeniu ktorym dysponuje nie moglbym dostatecznie manewrowac lampami ze wzgledu na rozmiary. Nie mowiac o tym, ze modelka czy model musialby byc przyklejony do tla. To dla mnie sa spore ograniczenia kreatywnosci.
mniejsza o kreatywność :-D, ale chodzi o modyfikowanie światła. I tak w zestawie najwięcej miejsca zabiera parasolka czy softbox, więc czy to lampa kompaktowa, czy SB800 to oszczędność jest z 20 cm. Chyba nie masz zamiaru uzywać samych sb800? To strasznie twarde światło. Trzeba je odbić, zmiękczyć itp. Niestety miejsce jest do tego potrzebne, obojętnie jaka lampa. Nawet lampa kompaktowa (czy sb800) z parasolką postawiona blisko modelki spowoduje, że to co blisko będzie wiele mocniej oświatlone niz to co dalej. Natężenie światła błyskowego spada z kwadratem odległości - pamiętaj (napisałem błyskowego - bo przyzwyczajeni do słońca zapominamy o tej zasadzie, ale to dlatego, że ono lezy w nieskończoności, oczywiście tyczy to każdego światła). 2x dalej to 4x ciemniej. Jak lampa będzie blisko głowy, to nogi będą ciemne. Jak obniżysz lampę by zrównać odległości - to na twarz będziesz świecił z dołu. Każdy kompromis oznacza większy lub mniejszy minus. Cokolwiek kupisz - kombinuj większe pomieszczenie.

fridayimage
26-11-2007, 12:50
Aż ciekawością przeczytałem wasze posty dotyczące zastosowania sabinek wraz aksesoriami jak parasolki, softboxy itp.
Od początku kontaktu z lustrzankami cyfrowymi, które obsługują CLS korzystam z tego dobrodziejstwa i ciągle rozbudowywuje swoją stajnie Sabinek ;)
W porównaniu do studia fotograficznego, może i tracą, jednak mobilność tego zestawu pozwala takie mini studio przetransportować w zwykłym bagażu na krańce świata.
Dlatego uważam, że warto inwestować w tym kierunku.
Jeśli ktoś jest ciekawy jak wygladaja moje zdjęcia z wykorzysdtaniem systemu CLS zapraszam na kliknięcie mojej strony (w podpisie)
Działy WOMEN, BEAUTY i ANGELS zawierają całe sety

Pozdrawiam

milo_ja
26-11-2007, 14:04
Testy zrobione. Tak się za nie wziąłem, że ... nie starczyło czasu na obróbkę i zamieszczenie na forum. :) Postaram się to zrobić w najbliższym czasie. Jedyne co z całą pewnością mogę stwierdzić: od lampy z parasolką z całą pewnością lepsze jest ... dwie lampy z parasolkami. :) Z jednym źródłem światła trzeba się prochę nagimnastykować, aby mieć w miarę równo oświetlony obiekt, tzn. żeby nie było sporego cienia po jednej ze stron (ja np. właziłem czasem pod parasolkę :) ). Pewnie blenda mogłaby trochę poratować, ale tej się póki co nie dorobiłem. A poza tym to zupelnie inna zabawa niż z lampą przumocowaną na sankach i odbijaniem od sufitu i chyba zaczyna mi się to podobać.

milo_ja
26-11-2007, 22:20
Pierwsze fotki z sesji testowych znadują się TU (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=494340). Tylko nie bijcie mocno. ;)

kobyll
26-11-2007, 22:33
No i efekty super :) Kurcze może faktycznie wezme pod uwage zakup SB800 :)

kobyll
10-12-2007, 02:44
To i ja się pochwale pierwszymi rezultatami :mrgreen: Oprócz parasolki wspomagałem się blendą dyfuzyjną. KLIK ! (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43599)

milo_ja
10-12-2007, 09:23
To i ja się pochwale pierwszymi rezultatami :mrgreen: Oprócz parasolki wspomagałem się blendą dyfuzyjną. KLIK ! (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=43599)

No i rezultaty niczego sobie. :) Bawię się nadal tą parasolką i coraz bardziej się sobie dziwie jak ja mogłem tyle czasu bez nie wytrzymać. ;)

szymony
12-12-2007, 02:22

Mam i działa. Przeważnie korzystam z dwóch zestawów, w terenie. Do studio lepiej coś mocniejszego i softboxy. CLS czasami głupieje, ale jak dobrze poustawiasz to nawet w ostrym słońcu daje radę.

kobyll
13-12-2007, 00:06
Mam i działa. Przeważnie korzystam z dwóch zestawów, w terenie. Do studio lepiej coś mocniejszego i softboxy. CLS czasami głupieje, ale jak dobrze poustawiasz to nawet w ostrym słońcu daje radę.

Dzięki szymony za odpowiedź :) Już nabyłem taki komplecik o czym napisałem 2 posty wyżej (chętnie wysłucham twoich sugestii odnośnie pierwszych prób z parasolką i sabinką).

Moje pierwsze wrażenia są takie, że sama parasolka (nie dyduzyjna tylko srebrna) daje delikatnie mówiąc nie zaciekawe światło. Dopiero po założeniu stofena na sabinke i przepuszczenia światła przez białą blende uzyskałem moim zdaniem zachwycający (przynajmniej mnie :)) efekt. Nie spodziewałbym się, że tak prostymi środkami można takie światełko uzyskać. Teraz brakuje mi innych źródeł światła - z jednego źródła ciężko wymodelować światło tak jakbyśmy sobie tego życzyli (nie mówie, że jest to niemożliwe). Biore pod uwage dokupienie do kompletu żarówki błyskowej.

Miałbym prośbe do innych użytkowników: Czy mógłby mi ktoś zaprezentować światło jaki uzykujemy poprzez błyśniecie sabinką przez białą parasolke? Na ile jest ono miękkie?

ozzy
13-12-2007, 08:39
weź jeszcze pod uwagę, że miękkość światła zależy od odległości lampy od fotografowanego obiektu. Im bliżej, tym bardziej miękkie :)

kobyll
13-12-2007, 08:47
Ozzy wydaje mi się, że ta zasada obowiązuje gdy rozpraszamy światło i dotyczy samej powierzchni, którą rozpraszamy (np. softboxa), a nie źródła światła.

milo_ja
13-12-2007, 10:27
Dzięki szymony za odpowiedź :) Już nabyłem taki komplecik o czym napisałem 2 posty wyżej (chętnie wysłucham twoich sugestii odnośnie pierwszych prób z parasolką i sabinką).

Moje pierwsze wrażenia są takie, że sama parasolka (nie dyduzyjna tylko srebrna) daje delikatnie mówiąc nie zaciekawe światło. Dopiero po założeniu stofena na sabinke i przepuszczenia światła przez białą blende uzyskałem moim zdaniem zachwycający (przynajmniej mnie :)) efekt. Nie spodziewałbym się, że tak prostymi środkami można takie światełko uzyskać.

Wystarczy kupić parasolkę dyfuzyjno refleksyjną (ja taką posiadam). :) Za warstwą dyfyzyjną jest warstwa refleksyjna, którą można zdjąć. Daje bardzo mięciutkie i miłe dla oka światełko. Link do pierwszych prób z takim zestawem już podawałem w tym wątku. No i trzeba uważać na odległość od obiektu, bo jak jest za blisko to są duże różnice w jasności i nie wygląda to za ciekawie, o czym się sam przekonałem.

milo_ja
13-12-2007, 10:28
weź jeszcze pod uwagę, że miękkość światła zależy od odległości lampy od fotografowanego obiektu. Im bliżej, tym bardziej miękkie :)

Zdecydowanie jest odwrotnie. Im źródło światła jest dalej od obiektu, tym bardziej rozproszone (czyli miękkie) jest światło.

ozzy
14-12-2007, 13:42
Zdecydowanie jest odwrotnie. Im źródło światła jest dalej od obiektu, tym bardziej rozproszone (czyli miękkie) jest światło.

chodzi mi o światło rozproszone, np przez parasolkę dyfuzyjną, o czym wspominał kobyll :)
tak jak z softboxem- im blizej ustawisz obiektu, tym będzie bardziej miękko

milo_ja
14-12-2007, 13:54
chodzi mi o światło rozproszone, np przez parasolkę dyfuzyjną, o czym wspominał kobyll :)
tak jak z softboxem- im blizej ustawisz obiektu, tym będzie bardziej miękko

Jakieś dziwne dziwności opowiadasz. :) Jak zródło żwiatła rozproszonego jest bliżej obiektu to jest bardziej miękko? Czy też chodzi o to, że jak źródło światła jest bliżej płaszczyzny rozpraszającej, to jest bardziej miękko?

kobyll
14-12-2007, 23:12
Nie źródło światła tylko powierzchnia softboxa, ewentualnie bledna rozpraszająca czy nie wiem czego tam jeszcze byś chciał użyć. Źródło światła im dalej tym bardziej miękkie, powierzchnia rozpraszająca im bliżej tym bardziej miekko.

ozzy
15-12-2007, 11:00
Jakieś dziwne dziwności opowiadasz. :) Jak zródło żwiatła rozproszonego jest bliżej obiektu to jest bardziej miękko? Czy też chodzi o to, że jak źródło światła jest bliżej płaszczyzny rozpraszającej, to jest bardziej miękko?

ustaw lampę z softboxem najpierw bliżej obiektu, potem dalej. Bardziej miękko będzie w pierwszym przypadku. O tym opowiadam :P

milo_ja
15-12-2007, 11:58
ustaw lampę z softboxem najpierw bliżej obiektu, potem dalej. Bardziej miękko będzie w pierwszym przypadku. O tym opowiadam :P

Z tym co napisał kobyll, to się mogę zgodzić, ale że ustawienie lampy z softboxem bliżej obiektu da bardziej miękkie światło, niż ustawianie jej dalej (zakładam, że przesuwamy cały układ lampa+softbox, a nie tylko lampę), to jakoś mi nie gra. Używam parasolki refleksyjno-dyfuzyjnej i jak cały zestaw dam dalej, to jest bardziej miękko.

madmips
15-12-2007, 12:14
1. SB800 sprawowała się u mnie dobrze. Natomiast wyzwalanie jej za pomocą lampy z D70 już nie do końca wbudowana szybko się grzeje i odmawia współpracy. Jeśli dozbrajał bym sie ponownie chyba zdecydował bym się na radio. Za to wyzwalanie SB600/800 za pomocą Sb800 na sankach aparatu to już cuda na kiju - miód malina.
2. Nieźle. Dużo bowiem zależy od tego jak ustawisz lampę (bliżej dalej, pod jakim kątem).
3. Można. Nawet jest stopka do statywu w zestawie.
4. Czasem lepiej czasem gorzej nie ma zasady.

nic nie wiem o przegrzewaniu się wbudowanej lampy w d70, dużo robię właśnie wyzwalając sabinki wewnętrzną, serie po min 300 zdjęć i jakoś ani jednego razu mnie nie zawiodła...

ozzy
15-12-2007, 17:28
zakładam, że przesuwamy cały układ lampa+softbox, a nie tylko lampę

dobrze zakładasz:)

ustawienie lampy z softboxem bliżej obiektu da bardziej miękkie światło, niż ustawianie jej dalej (...), to jakoś mi nie gra.

a próbowałeś? :)

kobyll
15-12-2007, 23:24
Jeśli chodzi o przegrzewanie się wbudowanej lampy w D70 to potwierdzam.

Jeśli chodzi o wypowiedź ozzy'iego to również potwierdzam - im bliżej softbox tym bardziej miekkie światło.

milo_ja fotografowałeś kiedyś z softboxem?

milo_ja
17-12-2007, 09:20
a próbowałeś? :)

yyyy... nie. :)

Jeśli chodzi o wypowiedź ozzy'iego to również potwierdzam - im bliżej softbox tym bardziej miekkie światło.
milo_ja fotografowałeś kiedyś z softboxem?

Nie. Fotografowałem z parasolką, ale chyba zasady się nie zmieniają. Ja to widzę tak: bardziej miękko = bardziej rozproszone światło w danym miejscu. Softbox + lampa możemy traktować jako źródło światła rozproszonego. Teraz oddalając to światło dajemy promieniom światła więcej miejsca do "poodbijania się" (w tym od powietrza), co skutkuje większym rozproszeniem, czyli miękkością. Jeśli rzeczywiście jest jak, mówicie, to gdzieś po drodze popełniam błąd w założeniach. Gdzie?

Sever
17-12-2007, 11:07
Nie. Fotografowałem z parasolką, ale chyba zasady się nie zmieniają. Ja to widzę tak: bardziej miękko = bardziej rozproszone światło w danym miejscu. Softbox + lampa możemy traktować jako źródło światła rozproszonego. Teraz oddalając to światło dajemy promieniom światła więcej miejsca do "poodbijania się" (w tym od powietrza), co skutkuje większym rozproszeniem, czyli miękkością. Jeśli rzeczywiście jest jak, mówicie, to gdzieś po drodze popełniam błąd w założeniach. Gdzie?

Widziałeś światło odbijające się od powietrza? To chyba na Śląsku (albo w Wawie ;) ) powietrze jest tak gęste ;)

Co znaczy światło rozproszone? To znaczy, że na modelkę padają promienie z różnych stron (pod różnymi kątami).
Softbox to płaszczyzna rozpraszająca. Można przyjąć, że "świeci" promieniami w różne strony (półkula 180 stopni).
Im większa odległość - tym rozproszenie promieni jest mniejsze - do modelki dolatują tylko te ce lecą w jej kierunku.
Jak postawisz modelke 10cm od softboxa ( oślepnie ;) ) będziesz miał oświetlenie padające pod bardzo różnymi kątami, jak postawisz jakieś 100m dalej to do modelki dolecą promienie z jednego kierunku...
matematycznie ;) :
Przy odległości dążącej do nieskończoności, światło softboxa zamieni się w punktowe.
;)

milo_ja
17-12-2007, 13:36
Widziałeś światło odbijające się od powietrza? To chyba na Śląsku (albo w Wawie ;) ) powietrze jest tak gęste ;)

Co znaczy światło rozproszone? To znaczy, że na modelkę padają promienie z różnych stron (pod różnymi kątami).
Softbox to płaszczyzna rozpraszająca. Można przyjąć, że "świeci" promieniami w różne strony (półkula 180 stopni).
Im większa odległość - tym rozproszenie promieni jest mniejsze - do modelki dolatują tylko te ce lecą w jej kierunku.
Jak postawisz modelke 10cm od softboxa ( oślepnie ;) ) będziesz miał oświetlenie padające pod bardzo różnymi kątami, jak postawisz jakieś 100m dalej to do modelki dolecą promienie z jednego kierunku...
matematycznie ;) :
Przy odległości dążącej do nieskończoności, światło softboxa zamieni się w punktowe.
;)

Dobra, już złapałem gdzie jest "błąd w rozumowaniu". W pewnym sensie i Ty masz rację i ja. Zgadam się, że oddalając źródło od obiektu staje się ono puktowe (patrz Słońce). Ale to wymaga założenia, że wokół nie ma nic, od czego mogłoby się odbić (wymalowane na czarno studio i takie tam). Akurat w moich domowych warunkach powierzchni, od których może się odbić jest od groma (ściany zielone, sufit niebieski), więc oddalenie źródła skutkuje zmiękczeniem (do modelki zaczyna dolatywać więcej "z boku" i dystans między tym z boku, a co za tym idzie kontrast, się wyrównuje). No to chyba już mamy jasność. :)

kobyll
17-12-2007, 23:36
Ale nie możesz porównywać softboxa do parasolki... To 2 zupełnie odmienne tematy i światło zachowuje się odmiennie. Ja proponuje popróbować bo takie teoretyzowanie na sucho do niczego nie prowadzi.

milo_ja
18-12-2007, 09:23
Ale nie możesz porównywać softboxa do parasolki... To 2 zupełnie odmienne tematy i światło zachowuje się odmiennie. Ja proponuje popróbować bo takie teoretyzowanie na sucho do niczego nie prowadzi.

Nic to. Będzie trzeba w takim razie kiedyś trochę się pobawić jakimś softboxem. Ale swoją drogą to dobrze znać teorię, zanim się zabierze za praktykę.

autograf
26-02-2008, 15:09
Zerknijcie jeszcze na takie odrobine tansze rozwiazanie (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=608667#post608667)

kobyll
27-02-2008, 11:21
Panowie bo nie moge nigdzie tego znaleźć, a nie chce zakładać nowego wątku bo zaraz mi się dostanie, że już było (a serio naszukałem się i nie znalazłem). Mianowicie mam Sb600 i SUNPAKa PZ 5000 chciałbym je obydwie wyzwalać radiowo (nadajnik + 2 odbiorniki) i teraz problem. Doradźcie mi jaką zabawke kupić w tym celu, czego wy używacie? Od razu mówie, że kupno fotoceli odpada - nie będe się piepszyć za każdym razem z zasłanianiem wbudowanej, poza tym planuje robić zdjęcia w dzień przy świetle słonecznym i chce mieć pewność, że lampy za każdym razem wystrzelą.

Znalazłem na allegro takie oto radiówki:
http://www.allegro.pl/item316867799_wyzwalacz_radiowy_goraca_stopka_pc_z estaw.html
http://www.allegro.pl/item314679074_radiowy_wyzwalacz_lamp_blyskowych_pt _04.html

Ale na jednej z tych aukcji pisze, że one nie hulają z Sabinkami.

Licze na was - rozjaśnijcie mi sytuacje.

POZDRAWIAM!!!
Piotrek

ozzy
27-02-2008, 17:34
Licze na was - rozjaśnijcie mi sytuacje.

mam takiego chinczyka <te same oznaczenia i wygląd>- działa bezproblemowo z SB600 :) nie wiem czemu w aukcji piszą że nie będzie działać- może napisz do sprzedawcy... fotocela będzie potrzebna do wyzwolenia drugiej lampy- chyba ze Sunpak ma wbudowaną.

Zakładasz pod jedną lampę odbiornik (załóżmy pod SB600). Sunpaka wyzwalasz z fotoceli. Wszystko hula :) co wbudowanego chcesz zasłaniać? lampę wbudowaną? jej nie będziesz otwierał, bo na sanki będzie założony nadajnik

kobyll
27-02-2008, 18:42
(...) co wbudowanego chcesz zasłaniać? lampę wbudowaną? jej nie będziesz otwierał, bo na sanki będzie założony nadajnik

Chodziło mi o wariant w którym Sunpak siedzi na fotoceli, a sabinka na CLS jade, a do CLS wbudowana jest nieodzowna...

ozzy
29-02-2008, 13:58
Chodziło mi o wariant w którym Sunpak siedzi na fotoceli, a sabinka na CLS jade, a do CLS wbudowana jest nieodzowna...

aaa... tak to nie da rady :(

znaczy nie wiem jaką masz koncepcję, ale używasz albo CLS albo wyzwalania radiowego- bo jak założysz nadajnik na gorącą stopkę to lampy wbudowanej nie podniesiesz. Sprytne próby podniesienia lampy najpierw też nic nie dadzą, bo nie będzie błyskać.

Jest w planach coś co nazywa się RadioPopper i ma to działać radiowo w TTL. Jest jeszcze PocketWizard- nie wiem czy przenosi TTL- jeśli chcesz to spytaj Jacka_Z on jakiś czas temu je kupował (ja wiem tylko o ich istnieniu, popularności i zajebistości ;)oraz że kosztują ponad tysiaka od sztuki )

Z tym radiem, które chcesz kupić to lampy tylko w manualu i sam dobierasz moc (możnaby chyba próbować z automatyką tyrystorową- ale nie wiem, sam robię w manualu i się przyzwyczaiłem:) ). Jedną stawiasz na wyzwalaczu, drugą na fotoceli (o ile nie ma wbudowanej). Bedzie działać bardzo przyjemnie. Tylko trzeba się nachodzić :) ale masz pełną kontrolę nad światłem, nie ma mowy o żadnych pomyłkach automatyki. W dodatku taki zestaw jest niewymagający dla lamp- (nie muszą umieć gadać CLS)- więc możesz sobie kupić starą SB za 200-300zł zamiast SB600 czy 800

kobyll
29-02-2008, 15:40
Praca w manualu mi nie przeszkadza. Tego zestawu potrzebuje do plenerów. Mam już w głowie jak to będzie wyglądało - sabinka na radiu, sunpak na fotoceli i jazda. Teraz kwestia doboru odpowiednio dobrego wyzwalania radiowego, które nie będzie stwarzało problemów i co ważne by było stosunkowo tanie (max 200zł).

Chodzi mi po głowie by wykombinować jakiś softbox do Sunpaka. Zetknął się ktoś z was z softboxami do lamp reporterskich? Bo jedyne co by się być może (podkreślam być może...) nadawało to te chińskie uniwersalne softboxy na zaciski.

Zastanwiałem się nad zakupem jakiejś lampy studyjnej (konretnie nad CY300) jednak nie mam warunków do zaaranżowania studia więc chce skompletować zestawik, którym będe mógł konkretnie poszaleć w plenerze.

Ozzy, a tak bardziej z praktycznych spraw. Jak się tak radiówka spisuje? Na ile starcza zasięgu? Na ile solidne jest mocowanie na sanki? Czy jakościowo jest to typowo chińska zabawka czy może jednak nie jest tak najgorzej z jej solidnością?

ozzy
01-03-2008, 00:12
Chodzi mi po głowie by wykombinować jakiś softbox do Sunpaka. Zetknął się ktoś z was z softboxami do lamp reporterskich? Bo jedyne co by się być może (podkreślam być może...) nadawało to te chińskie uniwersalne softboxy na zaciski.

softy do malych lamp- robi cos takiego lumiquest (zobacz na www.raysfoto.pl ) ale to jest malutkie (wielkość mniej więcej 16x20cm

Jesli mam być szczery, to bałbym się trochę zakladać softa na zaciski na lampę... ale są tacy co się nie boją :) np. Gawronek chyba coś wspominał że tak robił :)

Tak zupełnie na marginesie- chcesz targać softy w plener? nie lepiej pomyśleć o parasolkach?

Jak się tak radiówka spisuje? Na ile starcza zasięgu? Na ile solidne jest mocowanie na sanki? Czy jakościowo jest to typowo chińska zabawka czy może jednak nie jest tak najgorzej z jej solidnością?

Obecnie nie mam powodów do narzekań :) choć początek mojej przygody był kiepski- zetaw który dostałem wyzwalał tylko kilka pierwszych błysków, potem co 2, co3, 4... objawy sugerowały słabą baterię, ale na wszelki wypadek odesłałem do sklepu i zażyczyłem sobie nowy zestawik. Nowy śmiga bez problemu.
Zasięg- do tej pory nie sprawdzałem na jaką odległość sięga, poprostu robiłem zdjęcia :) jak masz ochotę to zerknij w moją galerię, wszystkie zdjęcia były robione przy pomocy tego wyzwalacza, blend i lamp na parasolkach. przy czym nigdy nie były to duże odległości- do kilku metrów.

Mocowanie na sanki jest z metalu /mam nadzieję że myślimy o tym samym- ja mówię teraz o miejscu w które wsuwa się lampę błyskową w tym prostokątnym odbiorniku/ To akurat i dobrze, i źle :) dobrze to chyba oczywiste czemu. Źle- bo czasem mogą powstawać spięcia i samoistne wyzwalanie lampy (ale i na to jest metoda- wystarczy zakleić taśmą powierzchnię stykającą się z gorącą stopką- poza stykiem oczywiście i mamy problem z głowy

Czy solidne? Hm, no wiesz... jest zrobione głównie z trzeszczącego plastiku- poza stopką odbiornika (zrobiona z jakiegoś bardziej twardego tworzywa, ale i tak pokrętłem dokręca się to do tego trzeszczącego). Może trochę dramatyzuję, bo używam dosyć często i jak na razie nic nie popękało, ale... wiesz :)

Jacek_Z
01-03-2008, 02:38
nie da rady, bo przedbłyski sterujące CLS spowodują zadziałanie fotoceli z Sunpakiem. jak będzie błysk główny sabinki, to sunpak będzie miał rozładowany kondensator, będzie to juz po jego błysku.

Jest w planach coś co nazywa się RadioPopper i ma to działać radiowo w TTL.
wątpię czy to wykonalne. Ze względu na opóźnienia itd. Większość radiówek działa do 1/125 lub 1/160 s, szybciej - nie dają gwarancji (za wyjątkiem Pocket Wizarda). Przedbłysków jest czasem kilka, radiówka tak nie wydoli. W dodatku inaczej się komunikuje w systemie canona, inaczej w alfie i inaczej w nikonie. Chyba nie dadzą rady tego zrobić. Myślę, że to by dawno istniało, gdyby było wykonalne.

Jest jeszcze PocketWizard- nie wiem czy przenosi TTL- jeśli chcesz to spytaj Jacka_Z on jakiś czas temu je kupował (ja wiem tylko o ich istnieniu, popularności i zajebistości ;)
nie przenosi TTL. Za to ma dużą szybkostrzelność (do 12 impulsów na sekundę) i zasięg do .... 500 m, synchro nawet 1/500 przy migawce centralnej. Jest w dodatku bardziej uniwersalny. Może służyć jako pilot do wyzwalania body (potrzeba tylko dodatkowego kabelka)

Na ile starcza zasięgu?
są różne chińczyki. Na jednych piszą, że do 20 m, na innych do 30 m. Ale to max. Często jest mniej - około 10 m, albo np nie odpalają przez ścianę (a powinny).

ozzy
01-03-2008, 16:41
wątpię czy to wykonalne

jeśli mam być szczery, to ja też wątpię. W każdym razie gdyby im się udało, to byłaby mała rewolucja :) Ale kobyll pytał, więc napisałem że jest pomysł na radiówkę przenoszącą TTL. Raczej w ramach ciekawostki a nie propozycji do kupienia. W końcu jeszcze tego nie ma :) Gdyby ktoś chciał poczytać -> http://www.radiopopper.com

kobyll
12-03-2008, 09:06
Panowie kolejna sprawa spać mi nie daje :mrgreen: Warto płacić 80zł za parasolke rozpraszającą a'la softbox jeżeli zwykłą białą parasolke o średnicy 100cm można mieć za 20zł?

Weźmy np. taką o to parasoleczke: http://allegro.pl/item327192488_parasolka_softbox_100_cm_do_swiatla_ ciaglego.html

Czy ta czarna płachta od tyłu daje cokolwiek? Przecież nie jest obłożona powierznią odbijającą światło tylko pochłaniającą? Czy ktoś używa takiej parasolki? Prosze o opinie. Najbardziej cenną opinią byłaby wypowiedź kogoś kto używa obu rodzajów parasolek i ma porównanie.

Jacek_Z
12-03-2008, 11:00
bardzo szkoda, że nie jest to materiał z jednej strony czarny, ale z drugiej srebrny.
Ta zasłona jest dlatego, że gdy się pracuje na parasolce świeci się po całym pomieszczeniu, od białego materiału światło odbija się także w przciwnym kierunku niż fotografujemy.
Ta czarna zasłona ogranicza nam światło błądzące po pomieszczeniu, które to obniża kontrast i może wprowadzać zafałszowanie WB gdy są kolorowe ściany.

kobyll
12-03-2008, 17:15
Tak właśnie przypuszczałem. Biorąc pod uwage fakt, że zamierzam tego używać w pelenerach chyba nie ma sensu przepłacać. Dlatego też kupie sobie zwykła białą parasole 100cm i najwyżej pokombinuje z jakimś patentem żeby straty światła były jak najmniejsza. Coprawda wolałbym parasolke 120cm ale to wyniosłoby mnie jakieś 25zł drożej i nie wiem czy gra jest warta świeczki żeby tyle dopłacać po to by zyskać te 20cm.