PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o starsze SB (26,28)

easy
16-11-2007, 14:35
Witam,

Mam d70, wiem że iTTL nie bedzie mi działał ze ze tarszymi lampami i już się z tym pogodziłem, natomiast chciałem się dowiedzieć czy sterowanie trybem wyzwolenia (normal, rear, red eye) i mocą lampy będe mógł wykonać z body, czy muszę to ustawiać łapą na panelu lampy?

Poza tym, jakie rzeczy będe musiał ustawiać z lampy, a jakie zostaną z czytane z body?

Czy w tej kwestii jest jakaś różnica pomiędzy 26, 28, 28dx?

doyen
22-11-2007, 15:52
Obawiam się że oprócz wyzwolenia błysku, to niewiele z body do lampy przejdzie. Tryb rear jest chyba do włączenia z body, ale jest również na lampie i chyba tak go uruchamiałem, bo było szybciej niż kółkiem. Trybu red eye nie stosowałem.
W tym temacie wymienione lampy nie bedą się różnić.

segv
22-11-2007, 16:20
czy sterowanie trybem wyzwolenia (normal, rear, red eye) i mocą lampy będe mógł wykonać z body, czy muszę to ustawiać łapą na panelu lampy? [...] Czy w tej kwestii jest jakaś różnica pomiędzy 26, 28, 28dx?Compatibility chart: http://www.mir.com.my/rb/photography/hardwares/classics/nikonf4/flash/SB28/index.htm (wszystkie mają taki sam stopień kompatybilności)

Poza tym, jakie rzeczy będe musiał ustawiać z lampy, a jakie zostaną z czytane z body? Na lampie ustawiasz ISO, ogniskową i przysłonę, a na aparacie przechodzisz w tryb A. Jeśli używasz stałki, tak jak ja, to jest to całkiem znośne rozwiązanie ;)

http://www.kenrockwell.com/nikon/sb28dx.htm ("How to Use the SB-28DX With the Newest Digital SLRs")

technolub
23-11-2007, 19:20
Witam

czyli tak:

na lamie muszę ustawić ISO i przysłone taką samą jak mam nastawiną w aparacie. a co ze zmainą ogniskowej bo według http://www.kenrockwell.com/nikon/sb28dx.ht z tego co rozumiem to ustawiam na lampie najszerą ogniskową jakma mam na obiektywie??

a tak przy okacji to lepiej kupić sb-28 czy sb400 cenowo nieduża różnica a widzę że nie ma aż takich problemów z ustawieniem sb-28 w nowszych body.

Pozdrawiam

wanczyk
24-11-2007, 14:32
IMO SB-26 ciutke starsza ciutkę tańsza i ma fotocele.......wlasnie czekam na swoją

Jacek_Z
24-11-2007, 16:22
z tego co rozumiem to ustawiam na lampie najszerą ogniskową jakma mam na obiektywie??
można, ale to marnotrastwo. Po prostu lampa świeci zawsze szeroko. Z drugiej strony nie musisz wtedy pamietac o ogniskowej na lampie, bo jak byś zmienił zooma z pozycji tele (do której była dopasowana ogniskowa lampy) na pozycje szerokokatną, a zapomniał tego zrobic na lampie to oświetlała by ona środek kadru, boki by były ciut ciemne.

a tak przy okacji to lepiej kupić sb-28 czy sb400 cenowo nieduża różnica
cenowo nieduża. W mocy lamp - duża.

a widzę że nie ma aż takich problemów z ustawieniem sb-28 w nowszych body.
sb400 jest zrobiona pod cyfrówki, z nią sie łatwo pracuje, ale ma mało funkcji i jest stosunkowo słaba.
SB28 jest mocna, ale trzeba być uważnym pracując z nią na cyfrakach. Nie ma TTL, jest M lub Auto.

galu44
27-11-2007, 14:49
SB28 jest mocna, ale trzeba być uważnym pracując z nią na cyfrakach. Nie ma TTL, jest M lub Auto.

co to znaczy? ttl ma, ale nie mam pojecia dlaczego nie działa to (podobno) z cyfą, z moim f70 działa super, nawet z coolpixem 8700 jak sie ustawi -2ev działa extra.

troche z innej paki, moze nie doczytałem w instrukcji. czy moja sb-28 nie ma fotoceli? a sb-26 ma???? nie moge jej wyzwolic zdalnie np. za pomocą lampy wbudowanej?

Jacek_Z
27-11-2007, 15:40
co to znaczy? ttl ma, ale nie mam pojecia dlaczego nie działa to (podobno) z cyfą, z moim f70 działa super
są dwa systemy TTL, inny w cyfrakach, inny w analogach. Inaczej to jest wymyślone i niestety częściowo niekompatybilne. Lampy konstruowane do analoga (f70), mające z nimi TTL - z cyfrakami go nie mają. To tak w dużym skrócie. Na odwrót tak - sb800 ma TTL z analogami.

ictus
30-11-2007, 22:26
28 nie ma fotoceli ale mozesz przeciez dokupic...

Domis
03-12-2007, 03:35
28 ma tez wejscie na przewod synchronizacyjny - mozna wiec odpalic lampe kablem - z dala od aparatu .