Zobacz pełną wersję : wytrzymalosc przekladni w D70s
jak to jest w D70s, ostatnio mialem przypadek ze osoba zupelnie nie zorientowana zaczela krecic piersciniem ostrosci w obiektywie , mimo ze sprzet byl ustawiony na AF , i pierscien ciezko chodzil .
opieperzylem delikwenta i mam pytanie co moze sie uszkodzic w body gdzie jest silnik przy takim kreceniu i po jakim czasie takiej zabawy aparat moze sie zepsuc ??
dodam ze aparat teraz dziala i obiektyw to nikkor af 20 mm 2.8d :?
jesli obiektyw nie ma wenetrznego ogniskowania to w trybioe AF lepiej pierscieniem ostrosci nie ostrzyc. po jakim czasie moze sie cos posuc to nie wiem ale lepiej nie probuj...
Nie znam dokładnie konstrukcji przekładni, ale domyślam się, że mogą pójść trybki, bo raczej są projektowane do małych obiążeń (kiedy to body kręci ostrością), a przy kręceniu ręcznym na AFie obciążenie na nich jest kilka(naście) razy większe. Nie wiem, może producent przewidział taką sytuację i nic się nie stanie, ale lepiej nie próbować.
jak sie juz nie zepsulo, to raczej nic przekladni nie bedzie.
W 70-300 (ktory porozkrecalem) wyglada to tak, ze przekladnia jest robiona na metalowych calkiem solidnych zebatkach.
A wytzrymalosc to one musza miec, bo aparat rozpoznaje, ze dokrecil do konca wlasnie po oporze jak sie nagle robi (tak mi sie wydaje)
A kto powiedział że akurat przekładnia sie rozsypie? Pytanie pomocnicze czym sie różni slilnik od pradnicy ? :wink:
no w temacie bylol o przekladni :mrgreen:
a z silnikiem to mysle ze jak sie nie zdech od razu to raczej nie zdechnie, no chyba ze ktos sie uprze :D
Kiedyś zrobiłem podobny numer :)
Fociłem D70 z założonym Nikkorem 24-85, który ma z przodu pierścień ogniskowej. Potem założyłem 70-210, a to suwany zoom, który z przodu jak raz ma pierscień ostrzenia. No i trafił się jakiś ptaszor, to ja szybko podniosłem aparat do oka, równocześnie drugą ręką usiłując wydłużyć ogniskową, z przyzwyczajenia kręcąc pierścieniem. Spory kawałek przekręciłem, zanim się zorientowałem że coś nie tak :) Na szczęście nic się nie stało.