PDA

Zobacz pełną wersję : pomiar błysku w SB-600

pawel777
15-11-2007, 11:57
mam pytanko

robiąc fotki z wbudowaną lampą błyskową D40 nie daje lampa przedbłysków więc rozumiem że informacje co do błysku brane są na podstawie odległości od fotografowanego obiektu a nie na podstawie mierzonego światła błyskowego.

jak to wygląda z SB-600 czy ona daję przedbłysk który jest mierzony i dopiero wykonywana jest fotka???

pozdrawiam

Dziku
15-11-2007, 13:39
robiąc fotki z wbudowaną lampą błyskową D40 nie daje lampa przedbłysków

Daje daje, tylko tego nie widzisz. Spróbuj zdalnie odpalić jakąś lampę przez fotocelę na 1 błysk z lampy wbudowanej a przekonasz się

Jachu
15-11-2007, 16:53
mam pytanko

robiąc fotki z wbudowaną lampą błyskową D40 nie daje lampa przedbłysków więc rozumiem że informacje co do błysku brane są na podstawie odległości od fotografowanego obiektu a nie na podstawie mierzonego światła błyskowego.

jak to wygląda z SB-600 czy ona daję przedbłysk który jest mierzony i dopiero wykonywana jest fotka???

pozdrawiam

Ustaw czas np. na 1s i włącz tryb pracy lampy na "Rear" (błysk na drugą kurtynkę). Zobaczysz dwa błyski, pierwszy pomiarowy i po sekundzie ten właściwy. Tak działa właśnie i-TTL.

Xathloc
15-11-2007, 16:53
Aby zobaczyć pomiar wystarczy zrobić FVLock

pawel777
15-11-2007, 18:39
o kurcze... a ja nigdy tego jakoś nie zarejestrowałem że lampa wbudowana robi jakiś przedbłysk w celu pomiaru...

dzięki za wypowiedzi i pomoc...

rdm
16-11-2007, 19:28
Aby zobaczyć pomiar wystarczy zrobić FVLock

Ale nie w D40.

Xathloc
16-11-2007, 19:54
d40 nie ma FVLocka? :?

pawel777
04-12-2007, 21:24
wracam na chwilę do tematu bo wspominaliście że wbudowana lampa w D40 robi przedbłysk przed zrobieniem fotki dla celów pomiarowych...

ale ja tego przedbłysku coś nie widze!!! mało tego jedną fotkę zrobiłem z normalnie otworzoną lampą a drugą osłaniając lampę cieniutką folią... wtedy teoretycznie za drugim razem lampa powinna doświetlić mocniej jeśli by wyzwalała jakikolwiek błysk pomiarowy - a tu w 2 przypadkach jednakowe parametry ekspozycji zostały dobrane i druga fotka oczywiście nieco niedoświetlona...

więc jak to w końcu jest... czy nie tak że wbudowana lampa siłę błysku dobiera jedynie na podstawie danych z odległości od fotografowanego obiektu???

no i wracam do pytania odnośnie współpracy z sb-600 - czy ustawiając palnik od sufitu lampa zewnętrzna w pełni sobie poradzi i dobierze odpowiedni błysk?

będę wdzięczny za pomoc

prz3mo
04-12-2007, 22:15
no i wracam do pytania odnośnie współpracy z sb-600 - czy ustawiając palnik od sufitu lampa zewnętrzna w pełni sobie poradzi i dobierze odpowiedni błysk?

będę wdzięczny za pomoc

Polecam:
http://foto.jasiu.pl/04.html

A tu link do całości:

http://foto.jasiu.pl/

sokrates
05-12-2007, 08:18
musi być przedbłysk - no chyba że masz d40 bez iTTL co jest niemożliwe :-)

dusker
05-12-2007, 10:57
sprawdz czy przypadkiem nie masz lampy ustawionej w tryb M

Jacek_Z
05-12-2007, 15:16
...mało tego jedną fotkę zrobiłem z normalnie otworzoną lampą a drugą osłaniając lampę cieniutką folią... wtedy teoretycznie za drugim razem lampa powinna doświetlić mocniej jeśli by wyzwalała jakikolwiek błysk pomiarowy -
by oszukać układ pomiarowy folia powinna być załozona tylko w trakcie błysku pomiarowego, a zdjęta przy właściwym (to jest możliwe przyt blokadzie błysku, jest wtedy sporo czasu).
W twoim przypadku straty światła wynikające z założenia folii zostały uwzględnione przez TTL i dlatego błysk był dobry.
TTL uwzględnia wszystkie straty światła - odbicie błysku od sufitu (tak, o to pytałeś), założone filtry na palnik, na obiektyw itd.

pawel777
05-12-2007, 22:33
znalazłem w menu ustawienia lampy wbudowanej:

1. tryb TTL
2. tryb ręczny

jest ustawione na tryb TTL

czy powinienem mieć jeszcze możliwość ustawienia iTTL???

sorry że tak drążę ale coś się w tym zamotałem... no i nie widzę tego przedbłysku chyba że jest tak szybki że "zlewa" mi się z błyskiem właściwym?

BugsBunny
05-12-2007, 22:41
to jest właśnie iTTL
masz rację, przedbłysk i błysk właściwy na ogół "zlewają się"

Jacek_Z
05-12-2007, 22:48
czy powinienem mieć jeszcze możliwość ustawienia iTTL???
w cyfrówkach jest tylko jeden TTL, nie sugeruj się dodatkową literką w tym przypadku.

Trevor
05-12-2007, 23:44
zauważ że jak robisz zdjęcie to widzisz błysk w wizjerze, czyli nie może padać na matrycę. więc to co widać w wizjerze jeszcze to jest ten pomiarowy.

pawel777
06-12-2007, 01:08
dziękuję serdecznie

pozdrawiam

sokrates
06-12-2007, 10:37
zauważ że jak robisz zdjęcie to widzisz błysk w wizjerze, czyli nie może padać na matrycę. więc to co widać w wizjerze jeszcze to jest ten pomiarowy.

Niektórzy jeszcze widzą ten właściwy - taka wada wzroku :-)

....................eeee to taki żart był jakby kto pytał :-)