PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki tani a dobry i po polskiu program do NEF-ów

Pawel_2
14-11-2007, 23:22
Witam

Szukam taniego i zarazem dobrego programu do NEF-ów, mam D80.
Warunkiem jest polski interfejs.
- Czy Paint Shop Pro czyta NEF-y. A jeśli czyta, to czy nadaje się do obróbi NEF-ów.
- Czy Photoshop Elements jest w wersji PL.
- Albo czy jest spolszczenie do Nikon Capture NX

Pozdrawiam
Paweł

MariuszS
14-11-2007, 23:59
Elements ma być też polskie w wersji 6. Ale chyba dopiero za chwilę polska wersja będzie w sprzedaży, na razie jest angielska.

Wojteksw
15-11-2007, 20:51
W zapowiedziach Elements 6.0 PL miał być w listopadzie, czekam na niego.

PaSkal
16-11-2007, 10:49
Z ciekawości - dlaczego warunkiem jest polski interfejs?
Nie to, żebym kadził o nauce języków etc., ale czy interfejs takiego Capture One LE np. jest aż tak skomplikowany, żeby na pamięć nie obrabiać zdjęć?

Też Paweł

Wojteksw
16-11-2007, 11:08
Polski interfejs programu jest przydatny wtedy gdy z programem dzieją się nieprzewidziane komplikacje, dziwne komunikaty, wtedy nie potrafię sobie poradzić. W sytuacjach gdy program działa prawidłowo to mi nie przeszkadza inny język. Oczywiście zawsze będę preferował język polski.

milo_ja
16-11-2007, 11:28
Za mniej więcej 450PLN możesz kupić DxO Optics. Wprawdzie po angielsku, ale działa rewelacyjnie i jeszcze mi się nie zdarzyło, aby się działy w nim "nieprzewidziane rzeczy".

PaSkal
16-11-2007, 11:51
Nie spotkałem się z przypadkiem, żeby którykolwiek z używanych przeze mnie programów do obróbki RAW miał "nieprzewidziane komplikacje, dziwne komunikaty".
Owszem, wieszają się tu i ówdzie, ale wtedy ctrl+alt+del, zakończ zadanie i jazda dalej.

Jeśli program się wykrzacza, to komunikaty raczej chyba wydaje system, a nie program (może się mylę).

Poza wspomnianym PSE 6 (ale czy spolszczony również będzie Camera RAW?) Nie kojarzę polskich wersji ani jakichkolwiek polskich nakładek na ogólnodostępne programy do obróbki RAW, niestety.

Po polsku jest Faststone - całkiem dużo opcji obróbki plików, w tym RAW, ale to jest zasadniczo przeglądarka.

http://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm

Pawel_2
16-11-2007, 22:21
Witam

Dlaczego interfejs po polsku.
Chyba oczywiste.
Każdy nawet prosty program do foto ma setki miej lub bardziej ukrytych opcji.
Praca ze słownikiem odpada - kontekst, nietypowe słownictwo itp. Nie znam angielskiego.

Poza tym mam takie wewnętrzne odczucie, że w Polsce sprzedawany sprzęt i programy powinny być po Polsku.
Jeśli ktoś próbuje coś sprzedać na rynek konsumencki w Polsce bez polskiej wersji to znaczy, że mnie olewa.
Nie mówimy przecież o czymś specyficznym adresowanym do wąskiego grona specjalistów.

Paweł

pafelek
16-11-2007, 23:48
Poza tym mam takie wewnętrzne odczucie, że w Polsce sprzedawany sprzęt i programy powinny być po Polsku.
Jeśli ktoś próbuje coś sprzedać na rynek konsumencki w Polsce bez polskiej wersji to znaczy, że mnie olewa.
Nie mówimy przecież o czymś specyficznym adresowanym do wąskiego grona specjalistów.

Paweł

Masz racje i tu sie zgadzam w 100%
Nalezy tego wymagac od producentow i sprzedawcow chcacych sprzedawac na naszym rynku.

też Paweł :mrgreen:

Jacek B.
16-11-2007, 23:51
a raw shooter ile kosztuje?

PaSkal
17-11-2007, 10:18
Rawshooter nie kosztuje, bo już jest ś.p., pożarty przez duuużą firmę na "A" z czerwonym logo. Zapewne częściową reinkarnację odbył w bebechach Świetlistego Pokoju.
Kiedyś były dwie wersje - Essentials - darmowa i Premium - chyba za 70 USD.

Essentials wciąż do ściągnięcia tu i ówdzie, tylko że nie obsługuje nowszych aparatów, bo skończyli w 2006 r. D50 chyba był ostatnim z obsługiwanych Nikonów.

Co do spolszczeń - tego można wymagać od Adoba czy Corela, ale raczej nie od takich firm jak Bibble, czy nawet Phase One.
Nie mają na to środków i wolą inwestować zasoby w doskonalenie programu. Takie moje zdanie. W końcu takie potrzeby mają nie tylko Polacy, ale i Węgrzy, Chorwaci, Egipcjanie, Koreańczycy, Rosjanie...
A spolszczenia wszystkich freewareowych programów to oczywiście czyn społeczny.

Nie potrafię Ci dalej pomóc. Spróbowałbym jednak z angielskim.
Jak się zatkasz, to krzycz na forum - zawsze przecież ktoś pomoże.

Wciąż Paweł

jurekb
17-11-2007, 15:29
Co do spolszczeń - tego można wymagać od Adoba czy Corela, ale raczej nie od takich firm jak Bibble, czy nawet Phase One.
Nie mają na to środków i wolą inwestować zasoby w doskonalenie programu

Tu się nie zgodzę. Firmy piszące oprogramowanie małe czy duże, wcale nie muszą inwestować w tłumaczenia (lokalizację) swoich produktów. Niech tak piszą programy żeby biblioteki odpowiedzialne za lokalizację były otwarte, a zawsze znajdą się pasjonaci, żeby przetłumaczyć program, za darmo, dla siebie, dla innych, PRO PUBLICO BONO :)

PaSkal
17-11-2007, 15:33
Tak, ale jeśli tłumaczenie będzie nieautoryzowane i ktoś je sknoci, to wizerunek firmy ucierpi.
Oczywiście to może być proces kontrolowany i samo-regulujący (jak Wiki czy inne), ale nie wiem, jak to wygląda w rzeczywistości.

P.

Pawel_2
18-11-2007, 15:38
Witam

Wydaje mi się, że wystarczy pisać tak programy aby likalizacja zawierała się np. w DLL-kach. Koszt lokalizacji jest wówczas pomijalnie mały. Natomiast jeśli język jest integralną częścią jądra programu no to mamy koszty.
Ktoś kiedyś analizował jak się odpala Photoshopa chyba 5 po polsku. Nakładka nakładała się na nakładkę i następna nakładka itd. W efekcie polska wersja działała jak muł.

Paweł

grajnert
18-11-2007, 16:04
Witam

Co prawda nie posiada polskiego interfejsu ale darmowy program do odczytu i manipulacji RAW

http://ufraw.sourceforge.net

--
Grzesiek

ALF
27-11-2007, 22:19
o ile się nie mylę cały pakiet Corela jest po polsku, kosztuje grosze w wersji edu...i rusza RAWy :)

ulv
27-11-2007, 23:55
Mój ufraw ma polski interface...

Pozdrawiam
Ulv

Pawel_2
28-11-2007, 20:14
Witam

Ulv popdaj adres www z ufraw po polsku.

Paweł

ulv
28-11-2007, 20:22
Adres standardowy, http://ufraw.sourceforge.net/Install.html , różnica może polegać na fakcie, że używam Linux'a i kompilowałem swojego ze źródeł... być może pod systemem m$ może wystarczyłoby przekopiować z http://sourceforge.net/project/downloading.php?group_id=127649&filename=ufraw-0.13.tar.gz plik języka (po/pl.po i po/pl.gmo do odpowiedniego katalogu)

Pozdrawiam
Ulv