Zobacz pełną wersję : Bracketing w d300
Przeglądając Dpreview znalazłem jedną rzecz w specyfikacji d300:
"Exposure bracketing • 2 to 9 frames
• 1/3, 1/2, 2/3 or 1 EV steps *"
czy mam przez to rozumieć, że w d300 nie będzie skoku o 2EV jak w d80 ???
Przeglądając Dpreview znalazłem jedną rzecz w specyfikacji d300:
"Exposure bracketing ? 2 to 9 frames
? 1/3, 1/2, 2/3 or 1 EV steps *"
czy mam przez to rozumieć, że w d300 nie będzie skoku o 2EV jak w d80 ???
Hmm - jakby tak ustawić 5 klatek co 1 EV to te skrajne się jakoś chyba załapią na 2 EV w stosunku do tej trafionej w punkt?
tzn moze wyjasnie o co mi chodzi - czesto zdarza mi sie robic na d80 bracketing z ustawieniami:
3 klatki w skoku wlasnie o 2EV
Mz jest to najb optymalne ustawienie pod zrobienie w miare poprawnego hdr
Wieksza ilosc klatek z mniejszym skokiem mz zwiekszy tylko dlugosc obrobki potem a efekt i tak bedzie prawie taki sam ...
można 2 klatki (te + 1 i - 1 EV) po prostu wyrzucić .. ale szkoda miejsca na karcie, fakt.
A już myślałem, że masz takie problemy z naświetleniem, że potrzebujesz skoku o 2 EV :-D, a tu chodziło o HDR. Jesteś usprawiedliwiony :-D
to jak w d200 - tez idzie max co 1EV. Swoja droga brakuje mi tego 2EV (wlasnie do HDR).. skad taka polityka (tym bardziej ze w D70/80 jsa te 2EV)?
to jak w d200 - tez idzie max co 1EV. Swoja droga brakuje mi tego 2EV (wlasnie do HDR).. skad taka polityka (tym bardziej ze w D70/80 jsa te 2EV)?
tez mnie to zastanawia ;)
...skad taka polityka (tym bardziej ze w D70/80 jsa te 2EV)?
pewnie dlatego, że uznali, że pomiar (nawet matrycowy) jest w wyższych body tak dobry, że nie da duzych odchyłek od prawidłowego zdjęcia i nie trzeba dużego rozstrzału. A w dodatku zawodowcy potrafią chyba dobrze dobrać naświetlenie (wybrac sposób pomiaru do sytuacji itp) I mają rację. Tylko o HDR nie pomyslano.
Swoja drogą jak zrobić 9 latek co 2 EV? skali zabraknie.
Tylko o HDR nie pomyslano.
Swoja drogą jak zrobić 9 latek co 2 EV? skali zabraknie.
no dobra, ale to bylo jeszcze przy konstrukcji D200, czyli juz kilka lat temu.
Teraz HDR jest chyba na tyle popularny, ze glosy o nim doszly nawet i do Japonii ;)
Nie mowie, ze to jakis wielki brak w D300, ale mile bym widzial BKT na 3x2EV :)
no dobra, ale to bylo jeszcze przy konstrukcji D200, czyli juz kilka lat temu.
Teraz HDR jest chyba na tyle popularny, ze glosy o nim doszly nawet i do Japonii ;)
Nie mowie, ze to jakis wielki brak w D300, ale mile bym widzial BKT na 3x2EV :)
moze jak walniemy petycje dadza w nowym firmware heehee
Aparatu jeszcze nie ma w sprzedaży a wy już wyszukujecie powody do narzekania. :twisted:
My tylko wskazujemy droge do doskonalosci :mrgreen:
moze jak walniemy petycje dadza w nowym firmware heehee
...i po sztuce d300 w nagrode za cenne wskazowki :-D