Zobacz pełną wersję : Aku w D300
Witam mam male pytanie - czy w gripie do d300 bedzie mozna wykorzystac aku z d80 ? a jesli tak to czy mozna wtedy wkladac 2 takie same aku czy mieszane - tzn jedne typu z d80 a drugie z d300. Prosilbym o jakas wyczerpujaco odpowiedz bo przyznam, ze troche sie zamotalem w koncu czytajac specyfikacje.///
ps. wlasnie sobie uzmyslowilem jedna rzecz..... nie ma sensu zostawiac sobie jednego aku z d80 przy sprzedazy bo przeciez ladowarki nie bedzie ehhh.....no chyba, ze ta od d300 bedzie ladowala tez starszy aku ?
Witam mam male pytanie - czy w gripie do d300 bedzie mozna wykorzystac aku z d80 ? a jesli tak to czy mozna wtedy wkladac 2 takie same aku czy mieszane - tzn jedne typu z d80 a drugie z d300. Prosilbym o jakas wyczerpujaco odpowiedz bo przyznam, ze troche sie zamotalem w koncu czytajac specyfikacje.///
ps. wlasnie sobie uzmyslowilem jedna rzecz..... nie ma sensu zostawiac sobie jednego aku z d80 przy sprzedazy bo przeciez ladowarki nie bedzie ehhh.....no chyba, ze ta od d300 bedzie ladowala tez starszy aku ?
akumulator jest ten sam EN-EL3e:
to zasilanie do D300:
• Lithium-Ion EN-EL3e (7.4 V, 1500 mAh)
• Battery charger MH-18a
• Optional AC adapter EH-5a
• Optional MB-D10 battery pack / vertical grip *
dzieki za odpowiedz - rozjasnilo mi sie - z tego co czytalem na dpreview bedzie mozna do gripa dac zarowno EN-EL3e jak i EN-EL4a
dzieki za odpowiedz - rozjasnilo mi sie - z tego co czytalem na dpreview bedzie mozna do gripa dac zarowno EN-EL3e jak i EN-EL4a oraz 8 paluszków. Tak. Z tym, że na EN-EL3a nie osiągniesz 8 kl/s (nie wiem czy potrzebujesz).
Do EN-EL4a potrzeba niestety innej, drogiej ładowarki, a i sam aku jest droższy.
8 szt akku paluszków AA to jest rozsądne wyjście z sytuacji.
zdecydowanie paluszki jesli juz - komplet EN-EL4a i ladowarki przeliczajac na aku ;) daje mi tyle sztuk, ze nawet nie chce mi sie liczyc...
Pawel Pawlak
14-11-2007, 16:46
zdecydowanie paluszki jesli juz - komplet EN-EL4a i ladowarki przeliczajac na aku ;) daje mi tyle sztuk, ze nawet nie chce mi sie liczyc...
Oczywiście można tak przeliczyć... ale może się okazać że nie to samo mieć np 5 kompletów paluszków do gripa zamiast jedeneo aku EN-EL4A, większość najciekawszych ujęć przepadnie nam w trakcie zmiany baterii w gripie ;) oczywiście wyolbrzymiam :) Ale EN-EL4 i EN-EL4a daje taki komfort (oczywiści sądząc po d2x) pracy że każdy kto tego skosztował zrozumie o czym piszę ;)
Gawronnek
14-11-2007, 16:53
nic nam nie przepadnie w trakcie jak padną paluszki pociągnie aku w body można więc będzie dalej robić zdjęcia w trakcie wymiany
Pawel Pawlak
14-11-2007, 17:01
nic nam nie przepadnie w trakcie jak padną paluszki pociągnie aku w body można więc będzie dalej robić zdjęcia w trakcie wymiany
Zapomniałem o ty rozwiązaniu. Ale nie zmienna to faktu że: 1. kiedy będziemy zmieniali aku w gripie nie będziemy robili zdjęć, czyli mogą nam umknąć ważne momenty; 2. na rezerwowym aku, aparat zwolni do 6fps. 3. komfort focenia cały dzień, dwa albo trzy nie myśląc o zasilaniu bywa bezcenny ;)
Ps. nie sądzę żeby miało to znaczenie przy ślubniakach. Ale już przy sporcie albo fotografii przyrodniczej może mieć bardzo duże...
Ps. nie sądzę żeby miało to znaczenie przy ślubniakach. Ale już przy sporcie albo fotografii przyrodniczej może mieć bardzo duże...
dla mnie ma znaczenie ilość kalbi i ładowarek (w szczególności na wyjazdach, trzeba także zabierac trójniki).
AA i tak się ma w torbie - bo są potrzebne do lampy SB i nie tylko.
wystarczy dokupić dodatkowy koszyk na paluszki a wymiana odbedzie sie jak w pit-stopie...
to zdecydowanie tańsze rozwiązanie niz wyłozenie 1000 zł na aku+ładowarka
1. kiedy będziemy zmieniali aku w gripie nie będziemy robili zdjęć, czyli mogą nam umknąć ważne momenty ...
to dotyczy tak samo przekładania EN-EL4 jak i pakietu 8AA.
co do p.3 - ważne jest, by wytrzymało 1 dzień, na noc się zawsze do 230V człowiek doczłapie.
Żaden problem mieć 16 szt AA. Na pewno wystarczy (wraz z EN-EL3e w gipie) na cały dzeń focenia. Tym bardziej, że D300 ma być sporo mniej prądożerne od D200. A mi wystarcza w nim 12 szt AA i 1 szt EN-EL3e.
Pawel Pawlak
14-11-2007, 17:38
to dotyczy tak samo przekładania EN-EL4 jak i pakietu 8AA.
Nie zdażyło mi się jeszcze zrobić więcej niż 5000 zdjęć jednego dnia więc przekładanie en-el4 nie wchodzi w grę. Paluszki tyle nie wytrzymają.
Zdarzało mi się natomiast, że w trakcie zasiadki najciekawsza sytuacja trwająca kilka sekund trafiła się wtedy kiedy ja wymieniałem aku. 1000zł na dodatkowy zasilanie dające pewność focenia całego dnia w dowolnej temperaturze, po kilku takich wpadkach wydaje się śmieszną kwotą.
Być może jak ktoś kiedyś zrobi "paluszki" litowo-jonowe to zmienię zdanie ;)
Pawel Pawlak
14-11-2007, 17:40
wystarczy dokupić dodatkowy koszyk na paluszki a wymiana odbedzie sie jak w pit-stopie...
to zdecydowanie tańsze rozwiązanie niz wyłozenie 1000 zł na aku+ładowarka
tańsze tak, ale pod względem funkcjonalności zasilania gorsze . Jeśli mamy się kierować tylko ceną, to przenieśmy rozważania do działu d40 ;)
Gawronnek
14-11-2007, 17:45
hmm 5 tys zdjęć jednego dnia , a mnie się dziwią że mam w D80 25 tys po roku
robin102
14-11-2007, 17:49
Spoko . D300 podobno migawkę ma obliczoną na 300tys więc na 60 dni zdjęciowych wystarczy, albo na kikadziesiąt odcinków "mody na sukces" :).
Zdarzało mi się natomiast, że w trakcie zasiadki najciekawsza sytuacja trwająca kilka sekund trafiła się wtedy kiedy ja wymienia wymieniałem aku. 1000zł na dodatkowy zasilanie dające pewność focenia całego dnia w dowolnej temperaturze, po kilku takich wpadkach wydaje się śmieszną kwotą.
W pełni się zgadzam, wcześniej sam byłem zwollenikiem paluszków jako zapas, ale doświadczenia z Axalp nauczyły mnie czegoś innego, po pierwsze kiedy się dużo dzieje tak jak tam na pokazach to czasami naprawdę podczas wymiany można było coś stracić, a najgorsze jest to że paluszki w niższych temperaturach tracą swoją moc i to mocno. Dotkliwie się o tym przekonał witter do D200 wsadził paluszki które mimo ze były w pełni naładowane to jednak były niesione w plecaku, marsz trwał kilka godzin a temperatura była tylko troche powyżej 0, i teraz taka akcj dwa F-18 robią nalot strzelaja flarami ..... witter strzela serje 11 klatek zapisało mu na karte dwie i paluszki sie skończyły nawet nie zapisało reszty.
Pawel Pawlak
14-11-2007, 17:50
szybkie motory ma poznańskim torze, 8fps ,2 dni po kilka godzin i tyle klatek na liczniku. I wszystko na jednym, starym EN-EL ;) przy innych dyscyplinach tyle nie robię ;)
Pawel Pawlak
14-11-2007, 17:51
Spoko . D300 podobno migawkę ma obliczoną na 300tys więc na 60 dni zdjęciowych wystarczy, albo na kikadziesiąt odcinków "mody na sukces" :).
d300 na 150.000. D3 na 300.000
Poza tym sprzedając "kilka" z tych zdjęć zarobiłem na około 2 wymiany migawki w d2x... chciałbym mieć tak płatne każde 5000zdjęć w 2 dni
Proponuję zatem D200 :) Tam po prostu nie można korzystać z EN-EL4 i problem automatycznie jest rozwiązany ;)
Byłem w Słońsku w Parku Narodowym Ujścia Warty padło mi zasilanie. A wyprawa to tylko 130 km w jedną stronę. Dziękuje.
Foce teraz D50 i orginał N. EN-EL3e pada bardzo szybko. Normą jest, że wymieniam akumulator na świerzy (w trakcie łowów) na każdej zasiadce na ptaki, co już jest deprymujące.
Pierwsze co to zamówiłem gripa w Imfoto i zbieram na baterię.
Foce teraz D50 i orginał N. EN-EL3e pada bardzo szybko..
Przyznam, ze jestem nieco zdziwiony bo u mnie ten sam aku trzyma naprawde dlugo
Też mnie to dziwi. Stary orginał z zestawu i EN-EL3e trzymają krótko. Jest jedna rzecz którą robie powtarzalnie, jeśli tylko zapali się "kontrolka" słabe zasilanie to wymieniam na nowy. Nigdy nie rozładowuje akumulatora do samego końca.Strach przed brakiem zasilania na zasiadce. To może jest przyczyna.
Pawel Pawlak
14-11-2007, 23:13
Też mnie to dziwi. Stary orginał z zestawu i EN-EL3e trzymają krótko. Jest jedna rzecz którą robie powtarzalnie, jeśli tylko zapali się "kontrolka" słabe zasilanie to wymieniam na nowy. Nigdy nie rozładowuje akumulatora do samego końca.Strach przed brakiem zasilania na zasiadce. To może jest przyczyna.
Trudno na 100% powiedzieć jak będzie wyglądała prądożerność d300, ale sądząc po zapowiedziach nikona podobnie jak d2x. Więc mając naładowaną 4 albo 4a w gripie, można zapomnieć o zasilania, naprawdę... mi zawsze prędzej kończyły się karty pamięci i padało zasilanie w databanku niż aku w d2x) ;)
Trudno na 100% powiedzieć jak będzie wyglądała prądożerność d300, ale sądząc po zapowiedziach nikona podobnie jak d2x.
ja gdzies chyba widziałem info, że ilość zdjęć do zrobienia na EN-EL3e ma być o 50% większa niż w d200. To nie jest dużo zdjęć.
EN-EL4 jest wiele wydajniejszy.
Pawel Pawlak
14-11-2007, 23:47
ja gdzies chyba widziałem info, że ilość zdjęć do zrobienia na EN-EL3e ma być o 50% większa niż w d200. To nie jest dużo zdjęć.
EN-EL4 jest wiele wydajniejszy.
nikon szacuje, że w trybie pracy najbardziej prądożernym, czyli włącz-pocykaj-wyłącz, włącz .... itd. aku EN-EL3e powinien w d300 starczyć na około 1000zdjęć. Czas pokaże ;)
Na prezentacji nikona w łodzi, zapodałem problem braku dostępności taniej ładowarki do en-el4. Padały nawet sugestie, że można by zaproponować taki zestaw grip+ładowarka+en-el4 albo 4a taniej niż suma składników. Ale nic z tego chyba nie wyszło...
Możliwość stosowania tego świetnego aku na pewno sprawdzi się wśród fotografów mających już d2x/d2h/d3 za sprawą ceny ładowarki pewnie nie stanie się popularne... a szkoda.
Przy okazji; nie wyobrażam sobie ilości zdjęć którą moża zrobić na jednej 4A na d3 podano że o 60% więcej niż na d2xs... 15000 ??
zasilanie na poziomie możliwości zrobienia 1.000 - 1.500 zdj dziennie jest dla mnie (sorry za egoizm, ale chyba jednak wystarcza to także większości) w zupełności wystarczające. W d200 niestety tyle się nie udaje bez wymiany akku.
Paweł, twoje rozważania o wielkich liczbach to dla mnie kosmos. Zapewne sie tam nie udam.
D300 – 2,5 x mniejszy pobór mocy niż w D200 – 1000 zdjęć na jednym aku 3e wydaje się całkiem realne.
D3 – 40% dłuższy cykl pracy na jednym cyklu w stosunku do D2x
Przy okazji; nie wyobrażam sobie ilości zdjęć którą moża zrobić na jednej 4A na d3 podano że o 60% więcej niż na d2xs... 15000 ??
Nie przesadzajmy w D3-D2x nie będzie aż takiego przyrostu oszczędności energii jak w D300-D200.
d200 jest rzeczywiscie zarloczny a z moich doswiadczen wynika, ze aku firmowe sa najmniej wydajne, pozbylem sie wszystkich na rzecz zamiennikow,i wielu pewnie zdziwiloby sie jakich- bo to chinszczyzna
prawda jest jednak taka, ze trzymaja dwa razy dluzej i jestem na nich w stanie zrobic nawet 1k zdjec w dobrych warunkach:) a kosztuja polowe
Pawel Pawlak
15-11-2007, 00:41
Ok. Panowei, każdemu według potrzeb... d300 ma przynajmniej teoretycznie rewelacyjnie rozwiązany system zasilania. Trzeba go dopasować do własnych potrzeb. Dla jednego wydatek 1000zł na aku+ ładowarkę to majątek, dla innego grosze w porównaniu do korzyści.
Co do przyrostu wydajności d3. już samo zastosowanie en-el4a zamiast 4 daje spory przyrost. jeśli do tego dodamy zmniejszone zapotrzebowanie na energię przez d3 to 15.000 jpgów wydają się być realne.Swego czasu na forum DP czytałem wypowiedzi faceta który na marku3 "wycykał" 19000zdjęć na jednym aku. Podobnie na d2h i en-el4a gostek zrobił prawie 10.000zdjęć... to rzeczywiście wydaje się kosmosem, ale daje naprawdę spore poczucie komfortu pracy.
Ale każdemu według upodobań; tak jak z pojemnością baku w samochodzie. jeden lubi odwiedzać dystrybutor co 300km drugi co 1500km;)
Pawel Pawlak
15-11-2007, 00:50
d200 jest rzeczywiscie zarloczny a z moich doswiadczen wynika, ze aku firmowe sa najmniej wydajne, pozbylem sie wszystkich na rzecz zamiennikow,i wielu pewnie zdziwiloby sie jakich- bo to chinszczyzna
prawda jest jednak taka, ze trzymaja dwa razy dluzej i jestem na nich w stanie zrobic nawet 1k zdjec w dobrych warunkach:) a kosztuja polowe
Przyznam, że ja na oryginale i sprzyjających warunkach (ciepło, sporadyczne włąćz/wyłącz) robiłem w powtarzalny sposób powyżej 1300 fot. Niestety, nigdy nie udało się uzyskać takie ilości zdjęć na jednym naładowaniu w ciągu kilku dni z wyłączaniem/włączaniem korpusu. Zresztą przy d2x i ne-el4 też przy pracy z przerwami wydajność znacznie spada.
tomtytus
02-08-2008, 12:23
Widzę, że temat jest dość stary, więc odświeżam, żeby nie zaśmiecać forum.
Mam pytanie:
Czy do d300 można włożyć akumulator od d70s (EN-EL3a)?
W instrukcji jest napisane, że nie wolno EN-EL3a wkładać do d300, ale: obydwa akumulatory są litowo-jonowe, mają identyczną pojemność oraz napięcie na wyjściu. Jedyna widoczna różnica to ilość styków na akumulatorze: w d70s są dwa ("+" i "-") natomiast w300 między ("+" a "-" jest pin oznaczony "S").
Jak to jest?
No i bez tego styku D300 nawet nie ruszy. Pobiera z niego informacje o stanie naladowania
oraz stanie zuzycia akumulatora.
Nie wsadzisz do komory baterii D300 aku z D70s. Problem z glowy ;)
tomtytus
02-08-2008, 13:05
Dziękuję. Dowidzenia :)