PDA

Zobacz pełną wersję : Krzywe w photoshopie

KONRADOO
14-11-2007, 12:24
Chciałem wysłać projekt wizytówek do drukarni ale oni chcą żebym zamienił tekst na krzywe. Jak to zrobić?

madmips
14-11-2007, 12:31
najlepiej "spłaszcz" obrazek do tiffa, to wystarczy, jeżeli koniecznie musisz wizytówkę jako bitmapę robić...

madmips
14-11-2007, 12:38
na marginesie to temat trochę dezorientuje, bo w PS krzywe służą do korekcji obrazu, a tobie chodzi o zamianę tekstu na krzywe :)
- na wizytówkach jest zazwyczaj mały tekst, dlatego lepiej robić to wektorowo, np. w Illustratorze lub Corelu, a jak musi być jakaś bitmapa,
to dawaj ją na tło. Tekst będzie czytelniejszy...

Andy_O
14-11-2007, 13:02
Chciałem wysłać projekt wizytówek do drukarni ale oni chcą żebym zamienił tekst na krzywe. Jak to zrobić?

Główne pytanie to: czy projekt wizytówek zrobiłeś w PhotoShopie?

hcman
14-11-2007, 13:08
Po co robisz to w Photoshopie? Zrób w Corel Draw, wstaw motyw zdjęciowy jeśli jakiś tam ma być, rozmieść teksty tak jak chciałeś. Jak już będziesz miał gotowca zaznacz wszystko (Ctrl+A) i zamień w krzywe (Ctrl+Q). Pozamiatane:)

madmips
14-11-2007, 13:21
... zaznacz wszystko (Ctrl+A) i zamień w krzywe (Ctrl+Q). Pozamiatane:)
Jeżeli będzie bitmapa w projkekcie to ten manewr w Corelu nie zadziała, jeżeli masz w zaznaczeniu bitmapę to zamień na krzywe nie działa, należy zrobić zaznacz tekst i dopier na krzywe... Pozdrawiam,

Napisz jakiego masz Photoshopa, którą wersję, najprościej zrób tak:
save as, wybierz tif i w okienku na dole odznacz Layers... wtedy zapiszesz to jako bitmapę bez warstw i bez tekstu - wtedy będzie dobrze. Pamiętaj aby zamienić RGB na CMYK!

KONRADOO
14-11-2007, 13:27
Mam cs2

hcman
14-11-2007, 13:29
Fakt madmips rozpędziłem się:). Zaznacz tekst a potem Ctrl+Q

stig
14-11-2007, 14:45
Jesli robisz wizytowke w Photoshopie, to nie spodziewaj sie niczego fajnego w efekcie koncowym. Wydruk bedzie przypominal to co dostaniesz z taniej "plujki". Teksty do druku przygotowuje sie WEKTOROWO, a nie jako obrazki!

jacoslavgth
14-11-2007, 14:53
najlepiej wrzucic bitmape z ps do corela ( ilustartora ) teks stworzyc juz w corelu i zapisac jako krzywe, wowczas teks nie bedzie postrzepiony, jezeli robisz czarne czcionki to ustaw kanal K - 100% a reszte na 0% czyli CMY - 0%
oczywiscie mozesz skladac w ps ale jezeli wysylasz do drukarni, rob to na warstwach, a nastépnie zalacz uzyte czcionki.

madmips
14-11-2007, 16:55
no i poradziłeś sobie ?

KONRADOO
15-11-2007, 09:44
no i poradziłeś sobie ?

Poradziłem.Dzięki bardzo za podpowiedź :-D