Zobacz pełną wersję : Krzywe w photoshopie
KONRADOO
14-11-2007, 12:24
Chciałem wysłać projekt wizytówek do drukarni ale oni chcą żebym zamienił tekst na krzywe. Jak to zrobić?
najlepiej "spłaszcz" obrazek do tiffa, to wystarczy, jeżeli koniecznie musisz wizytówkę jako bitmapę robić...
na marginesie to temat trochę dezorientuje, bo w PS krzywe służą do korekcji obrazu, a tobie chodzi o zamianę tekstu na krzywe :)
- na wizytówkach jest zazwyczaj mały tekst, dlatego lepiej robić to wektorowo, np. w Illustratorze lub Corelu, a jak musi być jakaś bitmapa,
to dawaj ją na tło. Tekst będzie czytelniejszy...
Chciałem wysłać projekt wizytówek do drukarni ale oni chcą żebym zamienił tekst na krzywe. Jak to zrobić?
Główne pytanie to: czy projekt wizytówek zrobiłeś w PhotoShopie?
Po co robisz to w Photoshopie? Zrób w Corel Draw, wstaw motyw zdjęciowy jeśli jakiś tam ma być, rozmieść teksty tak jak chciałeś. Jak już będziesz miał gotowca zaznacz wszystko (Ctrl+A) i zamień w krzywe (Ctrl+Q). Pozamiatane:)
... zaznacz wszystko (Ctrl+A) i zamień w krzywe (Ctrl+Q). Pozamiatane:)
Jeżeli będzie bitmapa w projkekcie to ten manewr w Corelu nie zadziała, jeżeli masz w zaznaczeniu bitmapę to zamień na krzywe nie działa, należy zrobić zaznacz tekst i dopier na krzywe... Pozdrawiam,
Napisz jakiego masz Photoshopa, którą wersję, najprościej zrób tak:
save as, wybierz tif i w okienku na dole odznacz Layers... wtedy zapiszesz to jako bitmapę bez warstw i bez tekstu - wtedy będzie dobrze. Pamiętaj aby zamienić RGB na CMYK!
KONRADOO
14-11-2007, 13:27
Mam cs2
Fakt madmips rozpędziłem się:). Zaznacz tekst a potem Ctrl+Q
Jesli robisz wizytowke w Photoshopie, to nie spodziewaj sie niczego fajnego w efekcie koncowym. Wydruk bedzie przypominal to co dostaniesz z taniej "plujki". Teksty do druku przygotowuje sie WEKTOROWO, a nie jako obrazki!
jacoslavgth
14-11-2007, 14:53
najlepiej wrzucic bitmape z ps do corela ( ilustartora ) teks stworzyc juz w corelu i zapisac jako krzywe, wowczas teks nie bedzie postrzepiony, jezeli robisz czarne czcionki to ustaw kanal K - 100% a reszte na 0% czyli CMY - 0%
oczywiscie mozesz skladac w ps ale jezeli wysylasz do drukarni, rob to na warstwach, a nastépnie zalacz uzyte czcionki.
KONRADOO
15-11-2007, 09:44
no i poradziłeś sobie ?
Poradziłem.Dzięki bardzo za podpowiedź :-D