Zobacz pełną wersję : NEF z D200
robin102
13-11-2007, 13:03
Jako , że rozważam zakup takowego sprzętu powiedzcie ile waż niekompresowany NEF bo kolega z forum jak mi podesłał to ważył 21MB !!! aż "uklękłem". Nie da sie tego zapisywać na karcie w jakiejś kompressssssji powiedzmy żeby 10MB nie przekroczyło ? Kurde komputer albo chociaż proca trzeba będzie wymieniać ? Z nefem z D80 i D70s daje rady i to szybko nawet.
Normalnie z aparatu nieskompresowany to ok 16 MB. Jeżeli plik był obrabiany w NX to będzie większy bo program dopisuje sobie wykonane operacje, ale zawsze można odzyskać wersję wyjściową. W D200 jest opcja kompresowania Nef, ale nigdy nie używałem.
PS. Sprawdziłem w instrukcji kompresja o około 40-50% z niewielkim pogorszeniem jakości.
PPS. Zdjęcie kontrolne 8,2 MB czyli zgadza się z instrukcją.
Ja uzywam w wiekszosci NEFow kompresowanych. Maja od 6 do 11 MB. Przewaznie miedzy 7 a 9. :)
robin102
13-11-2007, 15:31
Ja uzywam w wiekszosci NEFow kompresowanych. Maja od 6 do 11 MB. Przewaznie miedzy 7 a 9. :)
UFFFFFFFFFFFF.
Dzięki Panowie.
Duża jest różnica w pogorszeniu jakości między kompresowalnym a normalnym NEFem czy ją widać ?
stachmuszel
13-11-2007, 15:50
gadas napisał:
"Duża jest różnica w pogorszeniu jakości między kompresowalnym a normalnym NEFem czy ją widać ?"
Różnicy nie ma żadnej. To jest kompresja bezstratna.
Pozdro!
Duża jest różnica w pogorszeniu jakości między kompresowalnym a normalnym NEFem czy ją widać ?Robilem jakies porownanie. Roznica byla na tyle mala, ze nawet dla takiego zboczenca jak ja -- byla pomijalna. Czasami tylko jakies super-hiper-duper high-tech robie z wylaczona kompresja, a to i tak tylko dla polepszenia samopoczucia (zeby sie utwierdzic, ze zrobilem wszystko co bylo mozna, zeby jakosc byla najlepsza).
gadas napisał:
"Duża jest różnica w pogorszeniu jakości między kompresowalnym a normalnym NEFem czy ją widać ?"
Różnicy nie ma żadnej. To jest kompresja bezstratna.
Pozdro!
To jest kompresja stratna. Nikon sam w instrukcji pisze o niewielkim pogorszeniu jakości. Jak stig robi kompresowane to znaczy, że nie stanowi to problemu.
D200 ma możliwość wyboru kompresji NEF stratnie lub bezstratnie. Oraz bez kompresji. Czyli można miec NEF na trzy sposoby.
No, no. Chyba znów czegoś nie doczytałem. :wink:
D200 ma możliwość wyboru kompresji NEF stratnie lub bezstratnie. Oraz bez kompresji. Czyli można miec NEF na trzy sposoby.
Kurde szukam szukam i znaleźć nie mogę. W RAW Compression mam tylko dwie opcje. ???
Albo masz jakiś nowy soft, albo ja o czymś nie wiem. Która pozycja w menu to kompresja bezstratna?
Robilem jakies porownanie. Roznica byla na tyle mala, ze nawet dla takiego zboczenca jak ja -- byla pomijalna. Czasami tylko jakies super-hiper-duper high-tech robie z wylaczona kompresja, a to i tak tylko dla polepszenia samopoczucia (zeby sie utwierdzic, ze zrobilem wszystko co bylo mozna, zeby jakosc byla najlepsza).
Teraz szykuje mi sie po nowym roku 300 produktów do namiotu bezcieniowego wiec wole posiadać małe nefy
niz obrabiać duże pliki na starym komputerze .
Dziekuje .
Teraz szykuje mi sie po nowym roku 300 produktów do namiotu bezcieniowego wiec wole posiadać małe nefy niz obrabiać duże pliki na starym komputerze.Wielkosc pliku ma generalnie male znaczenie dla pozniejszej obrobki (w zasadzie jedynie wydluzy czas kopiowania plikow z karty). Komputer obrabia obraz, a nie plik, a obraz czy to JPG czy NEF kompresowany czy tez nie -- zajmuje w pamieci komputera tyle samo miejsca i tyle samo mocy na obrobke potrzebuje.
Promachos
13-11-2007, 21:36
Albo masz jakiś nowy soft, albo ja o czymś nie wiem. Która pozycja w menu to kompresja bezstratna?
chyba się pomyliło z d300 - ten owszem ma ponoć kilka poziomów kompresji. D200 ma albo kompresowane, albo nie.
Kurde szukam szukam i znaleźć nie mogę. W RAW Compression mam tylko dwie opcje. ???
chyba się pomyliło z d300 - ten owszem ma ponoć kilka poziomów kompresji. D200 ma albo kompresowane, albo nie.
wszyyyyscy macie racje. Sypnełem się. Ma bez kompresji albo kompresowane stratnie. Ja to ustawiłem raz i "zapomniałem".
sprocket
14-11-2007, 01:35
Jacek sie pomylil a caly swiat grzebal na nowo po menu ;) ja tez
Promachos
14-11-2007, 14:16
Jacek sie pomylil a caly swiat grzebal na nowo po menu ;) ja tez
hehe ja byłem tak przekonany swojej racji, że nie patrzyłem do menu :P to dlatego, że aparat w drugim pokoju leży i nie chciało mi się iść :) :)