Zobacz pełną wersję : ufraw 0.13
pojawila sie nowa wersja ufraw, opartego na dcraw programu od wczytywania raw-ow (w tym nefow :)).
w tej wersji sa tez wspierane nikony d3 i d300.
zakladam, ze kazdy wie jak sobie poradzic z zainstalowaniem tego uzytecznego programu pod linuxem...
link dla wersji pod windowsa
http://downloads.sourceforge.net/ufraw/ufraw-0.13-setup.exe
szkoda, że cs2 nie otwiera nowszych nefów i rawów...jeśli jednak ktoś nie potrzebuje najnowszych rawów polecam cs2 pod wine :)
szkoda, że cs2 nie otwiera nowszych nefów i rawów...
Proszę nie rozpowszechniać głupot. Na stronie Adobego jest dostępny darmowy plugin, aktualizowany dość często, po zainstalowaniu którego CS2 otwiera prawie wszystko.
wrobell a znalazłeś może coś do ufraw/gimp, żeby pozwalało toto na edycję rawów w taki sposób, jak to jest w NC, w multiimage window?
Proszę nie rozpowszechniać głupot. Na stronie Adobego jest dostępny darmowy plugin, aktualizowany dość często, po zainstalowaniu którego CS2 otwiera prawie wszystko.
To wrzuć ACR 4.2 do cs2....jak zrobisz to mnie zawołaj ok ??
PRAWIE robi wielką różnicę...
No tak, polityka finansowa, zapomniałem. Myślałem, że nie bierzesz w ogóle ACR pod uwagę, tymaczasem ja nie wziąłem pod uwagę chciwości Adobe.
wrobell a znalazłeś może coś do ufraw/gimp, żeby pozwalało toto na edycję rawów w taki sposób, jak to jest w NC, w multiimage window?
nie mam pojecia co to jest multimage window :) ja nie jestem zbyt wymagajacym
uzytkownikiem softu do obrobki zdjec :) gimp i ufraw mi stykaja... ewentualnie
sobie jakis skrypt napisze :)
nie mam pojecia co to jest multimage window :) ja nie jestem zbyt wymagajacym
uzytkownikiem softu do obrobki zdjec :) gimp i ufraw mi stykaja... ewentualnie
sobie jakis skrypt napisze :)
Hmm... skryptem to trudno raczej takie coś zrobić... Generalnie chodzi mi o takie coś: otwiera Ci się okno z miniaturkami, a Ty, klikając na miniaturki, wybierasz to, co edytujesz, i możesz sobie przechodzić między zdjęciami, poprawiać wedle tego, co widzisz, a zapisać dopiero jak wszystkie obrobisz... :)
Hmm... skryptem to trudno raczej takie coś zrobić... Generalnie chodzi mi o takie coś: otwiera Ci się okno z miniaturkami, a Ty, klikając na miniaturki, wybierasz to, co edytujesz, i możesz sobie przechodzić między zdjęciami, poprawiać wedle tego, co widzisz, a zapisać dopiero jak wszystkie obrobisz... :)
hm... ciekawa idea, moze warto ja podrzucic autorowi ufraw? :)