PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka manualna lampa do d40?

dusker
13-11-2007, 11:00
witam wszystkich,

mam nastepujace pytanie, z uwagi ze nie chce inwestowac jakichs straszncyh pieniedzy w lampe w tej chwili, pomyslalem o zakupie jakiejs manualnej ruskiej/lub innej lampki, tylko zalezy mi na tym aby nie spalic mojego body. czy ktos moglby mi polecic cos blyskalacego i taniego?

pozdrawiam
piotrek

KKorzeniowski
13-11-2007, 12:24
zalezy ile to dla ciebie "straszne pieniadze", ale np. za okolo 200 zl mozna na allegro znalesc SB-24, mysle ze to calkiem przyzwoita lampa, co prawda nie mialem jej w rekach, ale czekam wlasnie na przesylke z allegro, i mysle, ze to calkiem dobry wybor za te pieniadze (mi zalezalo jeszcze, zeby to byla lampa Nikon)...
pzdr

dusker
13-11-2007, 12:31
za okolo 200 zl mozna na allegro znalesc SB-24
napiecie na stopce jest ok?

ogolnie jakie musi byc napiecie na stopce zeby wszystko bylo w 100000% bezpieczne?

pawel777
13-11-2007, 12:51
ja mam 2 lampy jeszcze kupione kiedyś do zenita i czasami z nich kożystam
jedną mam nawet z ruchomą głowicą i na manualu spokojnie można podziałać... choć trzeba mieć do tego odrobinę serca i pstryknąć kilka fotek aż do ustawienia odpowiednich parametrów ekspozycji. ja poszedłem nawet dalej kupiłem taką kostkę zakładaną na gorącą stopkę do której podłącza sie przewodzik. pierwotnie był króciutki z zestawie z lampą ale sobie do 5m wydłużyłem i robiłem już takie fotki że lampę mocowałem na parasolce i takie przymaiarki do fotografi pseudostudyjnej kombinowałem... ale planuję jeszcze umieścić szeregowo drugą lampę i wtedy na 2 parasolki to coś może być ciekawego nawet:). a to dlatego że po prostu miałem 2 lampy i szkoda mi było by tak leżały bezużytecznie:)...

co do kupna... patrząc ile kosztują teraz zenity:) to pewnie za przysłowiowe grosze kupisz przyzwoitą lampę z "tamtego" okresu... ale jak wspominałem trzeba mieć serce do tego... w typowej fotografii to może być mozolne:)

czy warto kupywać - musisz sam ocenić na ile będziesz z tego kożystał... przy typowym fotografowaniu świetnie spisuje się lampa wbudowana... ale jak masz ochotę się pobawić z doświetlaniem z różnych stron to może warto kupić coś za te 20-40zł... chyba więcej nie powinny kosztować

pozdrawiam serdecznie

KKorzeniowski
13-11-2007, 13:31
napiecie na stopce jest ok?

ogolnie jakie musi byc napiecie na stopce zeby wszystko bylo w 100000% bezpieczne?

Z tego co wyczytalem przed zakupem swojej SB-24, lampy Nikona sa w pelni kompatybilne, wiec nie ma obawy przy korzystaniu z nowej lampy ze starym body, lub starej lampy z nowym body... oprocz utraty funkcjonalnosci w pewnym zakresie oczywiscie.

pzdr

lewAp7
13-11-2007, 13:46
cokolwiek, byle w miarę mocne (LP >/= 30) i ruchomym palnikiem. Na stopce Nikon sporo wytrzyma... chyba do 250V (ale upewnij się jeszcze)

dusker
13-11-2007, 14:13
cokolwiek, byle w miarę mocne (LP >/= 30) i ruchomym palnikiem. Na stopce Nikon sporo wytrzyma... chyba do 250V (ale upewnij się jeszcze)

wow 250V to dosc duzo, czy ktos moglby to potwierdzic?

piotr w
13-11-2007, 18:36
W FJ można kupić za 350 zł nową, jakąś tam chba sunpack. Ma wyświetlacz, regulację mocy błysku. Dokładając trochę można kupić coś ze starszych SBków. Ja proponowałbym SBka, najlepiej od kogoś sprawdzonego :) .

Xathloc
13-11-2007, 18:45
Przez długi czas używałem Tumaxa 880. Praktycznie pełen manual, ale dla mnie był ok. Zresztą nadal go używam jako lampy pomocniczej do doświetlania bo ma fotocelę.

jarek76
13-11-2007, 21:36
Ja używam starego Metza 32 Z2 w jednej z pięciu wbudowanych automatyk od f2.8 - 11
Można mieć fajną lampę z palnikiem regulowanym w dwóch płaszczyznach za około 100zł-150zł
Niestety trzeba ustawiać wszystko ręcznie

dusker
14-11-2007, 14:03
czy ktos moglby mi powiedziec jakie napiecie nikon d40 toleruje na stopce?
takie z bezpiecznym buforem zeby mi to body nie wybuchlo:)

kozzo
15-11-2007, 09:45
250V

Instrukcja (PL i ANG), strona 100, drugi akapit od dołu.

stachmuszel
15-11-2007, 10:02
Tylko pamiętaj, że sam pomiar napięcia na stopce to nie wszystko. Stare lampy mają na stopce klika voltów, ale w momencie wyzwalania błysku pojawia się szpilka o wartości skutecznej nawet kilkaset voltów (elementy indukcyjne w obwodzie). I to może być niebezpieczne dla elektroniki aparatu. Trochę nowsze lampy z układem tyrystorowym już można uznać za bezpieczne.
Pozdro!

dusker
15-11-2007, 12:52
Tylko pamiętaj, że sam pomiar napięcia na stopce to nie wszystko. Stare lampy mają na stopce klika voltów, ale w momencie wyzwalania błysku pojawia się szpilka o wartości skutecznej nawet kilkaset voltów (elementy indukcyjne w obwodzie). I to może być niebezpieczne dla elektroniki aparatu. Trochę nowsze lampy z układem tyrystorowym już można uznać za bezpieczne.
Pozdro!

super! dzieki za pomoc!

czyli reasumujac jesli lampa ma uklad tyrystorowy jest ok tak?

czy ta lampa by zadzialala http://allegro.pl/item268432221_canon_carena_301_af_301af_lampa_blys kowa.html

stachmuszel
17-11-2007, 17:42
Ta lampa jest dedykowana do Canon-a. W trybie manualnym pewnie da się nią robić fotki. Konieczne będzie zaklejenie pinów w lampie, które odpowiadają za przepływ sygnałów sterujących z korpusu do lampy i dwrotnie. Bez tego może Twój Nikon lekko wariować.
Ale ja jednak polecam lampę błyskową ze sterowaniem tyrystorowym, bez dedykacji z własną automatyką. Zdecydowanie prościej fotografować. Ustawiasz tylko dwa parametry:
1. Program na lampie dla małych i dużych odległości.
2. Odpowiadająca temu programowi i czułości ISO wielkość przesłony odczytana z tabeli na korpusie lampy.
Resztę reguluje lampa, poprzez odpowiedni dobór mocy błysku.
Widziałem kiedyś w stopce jednego z forumowiczów, z D50 używał lampy UNOMAT B-24 TAC. Wiem, że używał i chwalił. Napewno nie to samo co SB-xxx, ale za te pieniądze...
Pozdrawiam.

Dziku
17-11-2007, 19:42
Widziałem kiedyś w stopce jednego z forumowiczów, z D50 używał lampy UNOMAT B-24 TAC. Wiem, że używał i chwalił. Napewno nie to samo co SB-xxx, ale za te pieniądze...
Pozdrawiam.

Ja obecnie używam OSRAM [Agfatronic] BC250. Koszt: 50zł, odchylany palnik, własna automatyka i działa bez zarzutu :)

offeath
09-01-2009, 12:17
Ostatnio robiąc porządki po dziadkach na strychu, odgrzebałem lampę Unomat B24 CT z ciekawości wsadziłem akumulatorki żeby sprawdzić czy działa czy potraktować jakoś mieć... i o dziwo działa:D
więc jest pytanie, czy mogę taka lampę podpiąć do mojego body D40x? jakie ma napięcie podczas błysku taka lampa na stopce?
czy, może będę musiał kupić fotocele do niej, bądź stopkę z gniazdem synchro?

kerry123
09-01-2009, 13:49
ja polecam sb-24 lub troche nowsze, full manual, nawet nie tesknie za automatem, na imprezach w ciemnych pomieszczeniach daje rade znakomicie, dosc mocna, ruchomy palnik w kazda strone, nie droga.

Co moge jeszcze powiedziec ? :)

offeath
09-01-2009, 13:57
ja polecam sb-24 lub troche nowsze, full manual, nawet nie tesknie za automatem, na imprezach w ciemnych pomieszczeniach daje rade znakomicie, dosc mocna, ruchomy palnik w kazda strone, nie droga.

Co moge jeszcze powiedziec ? :)

Mam jeszcze SB-800, jej póki co używam, ale Unomat po pierwsze jest mniejszy i lżejszy(co najmniej o połowie w obu przypadkach) wiec czasem mógłby się przydać na jakiejś imprezie tak żeby nie ryzykować sabinki.
Ale ogólnie jak już chciałbym używać jej jako drugiej lampy:)
Swoja drogą tę lampe mam za darmo(no koszt aku i ewentualnego sposobu komunikacji z body) a esbeka 24 musialbym kupić:???: