PDA

Zobacz pełną wersję : Jupiter 9 Mc 2/85

copywriter2000
13-11-2007, 10:36
Planuję nabyć takie szkło (prócz zachwalanego N50 1.8 )do portretu. Czy ktoś używał je? Jak się sprawdza w portretach i czy to aby dobry pomysł? Agatywka? Ty zdaje się focisz manualami najwięcej portretów. Zapraszam do wypowiedzi.

Jacek S
13-11-2007, 14:20
Szkiełko jest fajne, ale raczej miękkie (mam na myśli obrazy jakie produkuje) i ma bardzo ładny bokeh. Używałem go trochę z M42 i z Contaxem. Nie wiem tylko ile straci na soczewce w przejściówce, chyba, że będziesz używał z przejściówką, bez soczewki, ale wtedy bez nieskończoności.

Jacek S
13-11-2007, 14:26
Tak naprawdę, to myślę, że ta 50 powinna ci wystarczyć, a jak nie to lepeij poszukaj sobie Tiar 11 135/2.8, bo da go się łatwo przerobić na bagnet nikona i obejdzie się bez soczewki, a to jest świetne szkło portretowe o ile nie będzie dla ciebie za długie. Z resztą twój Jupiter 135 też da się przerobić łatwo i też jest fajny. Ten Jupiter 9 jest w prawdzie spacjalizowanym szkłem do portretu, ale nie da mu się wymienić mocowania. Podejrzewam, że jeżeli cokolwiek zyskasz na jakości szkła, to stracisz na soczewce.

copywriter2000
13-11-2007, 14:36
Myślałem raczej o przejsciowce bez soczewy.

lewAp7
13-11-2007, 14:47
Myślałem raczej o przejsciowce bez soczewy.
...to nie poostrzysz na nieskończoność. Nikon nie lubi m42 i niewiele na to poradzisz...

copywriter2000
13-11-2007, 14:49
Nie chcę ostrzyć... Ta soczewa niezle ponoc znieksztalca. Stad tansza przejsciowka lepsza ponoc. Pytam o szklo, bo to typowa 85 a wiec bez znieksztalcen tak jak w 50N

MsbS
13-11-2007, 14:49
...to nie poostrzysz na nieskończoność. Nikon nie lubi m42 i niewiele na to poradzisz...

No ale skoro kolega kupuje "takie szkło (prócz zachwalanego N50 1.8 )do portretu" (cytat), to może faktycznie przejściówka bez soczewki jest lepszym pomysłem? Po pierwsze - taniej, a po drugie - zawsze to o 2 powierzchnie załamujące światło mniej...

EDIT: no właśnie :-P

copywriter2000
13-11-2007, 14:54
Boje sie tylko ze faktycznie (tylko tyle slyszalem) ostry dopiero od 4f i ze poza srodkiem szkla krawedzie duzo ciemniejsze... Ciekawi mnie bokeh o ktorym wiele dobrego slyszalem i porownanie tego szkla do Zeiss Sonnar 85mm 1:2

lewAp7
13-11-2007, 14:59
jakość bez soczewki będzie lepsza - to fakt. Tylko, że czasami będzie "brakować metrów"... portrety są różne. Taka przejściówka (bez soczewki) pozwoli na zrobienie portretu, ale ograniczy pole manewru do max. kilku metrów... można żyć i z tym, ale jednak to ograniczenie... za bardzo nie poszalejesz...
A swoją drogą, jeśli chodzi o przejściówki z soczewkami - natknąłem się na różne opinie: na te całkiem złe, ale też i na całkiem pozytywne... najlepiej samemu sprawdzić.

edit:
ooo... jaki fajny numerek mi wskoczył (liczby postów) :D

kronos28
13-11-2007, 17:51
niech ci ręka boska broni podpinać tą redukcję z soczewką... spartoli ta soczewka jakośc totalnie. Zwykla redukcja bez soczewki ci starczy - to portretowka nie pejzarzówka czy tam tele ze potrzeba tej nieskończoności. Mój jupiter szaleje już tak od 2.8 - 4 :)

lewAp7
13-11-2007, 18:02
kronos28 - Jupiter 85mm? Czy da się zrobić tym Jupiterem + przejściówka bez soczewki portret całej postaci? Pytam, bo kiedyś celowałem w ten obiektyw, ale zrezygnowałem po wyczytaniu że się nie da...

PADI
13-11-2007, 18:10
Ciekawi mnie bokeh o ktorym wiele dobrego slyszalem
Bokeh mistrz, 16 listków przysłony - dziura okrągła, że hej.
Mam niestety wersję bez powłok, kontrast i cała reszta się sypie :/ Tylko taki portret poczyniłem nim - http://michalles.neostrada.pl/gallery/portrety/images/1.jpg.

kronos28
13-11-2007, 18:13
kronos28 - Jupiter 85mm? Czy da się zrobić tym Jupiterem + przejściówka bez soczewki portret całej postaci? Pytam, bo kiedyś celowałem w ten obiektyw, ale zrezygnowałem po wyczytaniu że się nie da...

tak od stóp do głów? no to nie - ostrośc tak do 4-5 m, tak na oko, sięga ale już tak od pasa czy od kolan (przy mniejszym modelu) w górę to no problem

lewAp7
13-11-2007, 18:22
tak od pasa czy od kolan (przy mniejszym modelu) w górę to no problem
eeech! czar prysł... w sumie to spodziewałem się odpowiedzi w podobnym typie, ale miałem nikłą nadzieję, że znasz jakieś czarodziejskie sztuczki... :(
Na pewno nie zanasz?

axer
14-11-2007, 08:11
A czy przypadkiem nie można po prostu zamienić mocowania m42 na nikonowskie? To tylko kilka śrubek i już mamy obiektyw ostrzący do nieskończoności.

Auriell
14-11-2007, 12:39
Gdzieś czytałem o jakichś przejściówkach typu slim, które zwiększają odległość ostrzenia do kilkunastu metrów, ale ile w tym prawdy - nie wiem.

Jacek S
14-11-2007, 15:47
A czy przypadkiem nie można po prostu zamienić mocowania m42 na nikonowskie? To tylko kilka śrubek i już mamy obiektyw ostrzący do nieskończoności.

Niestety nie do tego obiektywu! Co innego Tiar 11 135/2.8, tam można wymienić dupkę i masz całkiem fajną portretówkę, tyle, że dłuższą, ale możesz odejść dalej, bo nic cię nie ogranicza.

Co do objęcia w kadrze całej postaci, to można się tego było spodziewać, szczególnie po cropie 1.5. W analogu jest z tym lepiej...

kronos28
14-11-2007, 21:36

w jupiterze 135 tak da radę założyć T mount w 85 niestety nie

hajdar
26-11-2007, 13:13
ale da się trochę pogrzebać ;) i poprawić zakres - można trochę stoczyć korpus i głebiej go "wsunąć", niestety przy tej konstrukcji nie można dojść daleko, ale nikt tym szkłem landszaftów nie robi, pieknie miękko rysuje z pięknym bokeh-em, ale... ale z czym to bedziesz używał? i w jakich warunkach (studyjnie ok)? Ja praktycznie odłożyłem go do torby, bo jego używanie (z D70- ciemność) jest problematyczne i bardzo wolne, no i nie wiem dlaczego czasem robi mi psikusy i "gubi ostrość" nie umiem tego wyjaśnić, wiem że nigdy nie mam pewności że zrobione zdjęcie będzie OK? taka loteria, chyba że mam coś skopane w środku i mi się coś tam przestawia?. Co do przymykania to faktycznie zaczyna być dobrze ok f4, ale udawało mi się zrobić coś przy f2,8.
Co do tego ile wejdzie w kadr to nie sprawdzałem, ale jak znajde dziś chwile to zrobie test i Ci podam jutro ile mozna poprawić, bo bez przeróbki, ta naprawdę szybko kończy się ostrość (na bank całej postaci nie poradzisz).
pozdr

hajdar
26-11-2007, 22:27
no to sprawdziłem: w moim po pogmeraniu mam max ok 10m co daje ok 190cm w pionie. czyli spokojnie możesz cała postać zmieścić
A tu masz przykład, może nie rewelacyjny, ale coś widać (niestety nie pamiętam jaka to była przesłona):

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

kaktus
26-11-2007, 22:47
Mialem to szklo i popelnilem nim kilka portretow. Ostrosc jak w ruskich szklach - zalezy od egzemplarza, ja od 2.8 robilem bez oporow. Mialem wersje bez MC i jakos na powloki nie narzekalem. Bokeh sliczny.

Szklo przerobilem tak, ze spokojnie lapalo cala postac - minimalnie wykrecilem tylna soczewke, zeby miec wiekszy zasieg. Potem zakleilem kropelka - trzeba to robic bardzo delikatnie, zeby nie zakleic wnetrznosci blokujac sobie pierscien ostrosci czy przeslone - czytalem o takim przypadku na forum o m42. Bez przerobki przy mojej przejsciowce (najtansza z allegro swojego czasu) lapalo mi na 6 metrow, ale jak wiadomo sa rozne grubosci.

Szklo sprzedalem, bo kumpel chcial zrobic sesje swojej dziewczynie i mu sie spodobalo, a ja akurat bylem bez gotowki - uznalem, ze w razie czego kupie, choc jak widac nie kupilem, czyli do zycia mi niezbedne nie bylo (mam Jupitera 135 i N50/1.8 - starczaja mi przy moich amatorskich potrzebach).

Niestety wszelkie zdjecia popelnione przed sierpniem mam na dysku twardym, ktory ze wzgledu na sprzedaz komputera lezy w szafie, a nie wiedziec dlaczego nie dziala mi w allegrowatej przejsciowce IDE->USB...

agape
27-11-2007, 23:35
a ja jestem szczęśliwym posiadaczem (a raczej -czką ) jednego egzemplarza - nie dość, że z MC, to jeszcze przerobionego przez mojego kochanego tatę na bagnet Nikona (wymieniona cała "dupka" ;) ) - ponoć zabieg ten wymagał nie lada samozaparcia - ale udało się - jest i działa - na nieskończoność! :mrgreen:
Potwierdzam - jeden z fajniejszych M42- przede wszystkim - już wyżej wspomniany - piękny bokeh.

asgoth
02-12-2007, 11:51
Witam,
przeglądając ten wątek zainteresowała mnie kwestia przerobienia Taira 135mm na bagnet Nikona, jak to od strony technicznej wygląda?
Pozdrawiam

paskud
02-12-2007, 13:33
fotka z jupka 9 + przejściówka z soczewką http://www.mfoto.pl/uploads/1517/dsc_3095_61b21.jpg

pozdrawiam paskudnie

kaktus
02-12-2007, 13:57
Jesli sie nie myle, to ten Tair ma mocowanie analogiczne do np. Jupitera 135/3.5 - czyli T-mount. Wystarczy kupic dupke z mocowaniem do Nikona i zamienic z oryginalna, zalozona na obiektywie. Wykrecic/wkrecic 3 srubki czyli - zatem jest to minuta roboty, nie da sie nic zniszczyc.

asgoth
02-12-2007, 14:30
hmm, a gdzie ta dupke można kupic? na allegro bywają?

lewAp7
02-12-2007, 20:09
paskud - nie wygląda to źle... miękko - mi się podoba. Jakiej firmy masz przejściówke? Możesz (tak z ręką na sercu) powiedzieć, że jesteś z niej w pełni zadowolony? Na każdej przysłonie jest OK? Nie mydli?

paskud
02-12-2007, 21:16
lewAp7 - nie mam porównania do przejściówki bez soczewki - poza tym przy portrecie to szkło domykam max do 3,5. Zresztą wszystko też zależy od warunków - jak robiłem w domu na f2 to wychodziły jak z założonym filtrem soft

agape
02-12-2007, 21:40
lewAp7 - jak robiłem w domu na f2 to wychodziły jak z założonym filtrem soft

dokładnie - taki urok tego szkiełka - u mnie bez żadnych dodatkowych soczewek. Ale jest to efekt w przypadku portretu dość przyjemny i bywa nawet pożądany. :)

kaktus
02-12-2007, 22:09
asgoth, tak, wlasnie na allegro najlatwiej. Zapytaj uzytkownika adamjaku, to Ci wystawi aukcje jesli teraz nie ma. Sam adapter sie nazywa T-mount.

asgoth
04-12-2007, 00:17
asgoth, tak, wlasnie na allegro najlatwiej. Zapytaj uzytkownika adamjaku, to Ci wystawi aukcje jesli teraz nie ma. Sam adapter sie nazywa T-mount.
Dzięki serdeczne ;)

Tok'Ra
27-04-2008, 20:48
Czy ma ktoś może instrukcję serwisową do tego Jupitera 9, lub pamięta jak go rozebrał?
Przednia soczewka łatwo daje się wykręcić - potem na jednym cylindrze są 3 mikro-śrubki, i na drugim też - obawiam się, że rozkręcę nie to co trzeba ;-).
A ja do środka muszę się dostać, bo szkło gdzieś długo leżało i ma zbyt wiele paprochów w środku.