Zobacz pełną wersję : D70's - problem z AF, czy ktoś miał ??
Witam Wszystkich.
Mam palące pytanie.
Zauważyłem, że mój aparat ma wyraźną tendencję do ustawiania ostrości poza wybranym obiektem (bardzo dużo zdjęć mam nieudanych). Nie ma znaczenia, czy fotografuję w opcji single object czy closest.
Wydaje mi się, że winnne jest body, a nie obiektyw, ponieważ mam dwa szkła i problem występuje przy obu.
Powiedzcie, czy mieliście takie problemy i czy naprawa jest skomplikowana (mój aparat jest na szczęście jeszcze na gwarancji) oraz jak podchodzi do tego serwis Nikona. (mieszkam w W-wie).
Pozdrawiam gorąco.
KKorzeniowski
12-11-2007, 22:23
a nie masz przypadkiem zabrudzonej paprochami matowki? to najczestszy powod "swirowania" autofocusa...
pzdr
Kwestia jest do skorygowania przez serwis. IMHO wal na Postępu. Im szybciej tym lepiej.
a nie masz przypadkiem zabrudzonej paprochami matowki? to najczestszy powod "swirowania" autofocusa...
pzdr
A ty wiesz co to jest matówka i gdzie się znajduje?
Z czujnikiem AF nie ma nic wspólnego w D70. Co do zabrudzenia to może być lustro lub takie mniejsze lustereczko pod głównym lustrem lub sam czujnik, ale wtedy AF głupieje i nie chce dobrze w ogóle ustawiać się albo ma problemy przy gorszych warunkach oświetleniowych. Opisany problem prędzej wskazuje na BF puszki i jak aparat jest na gwarancji to proponuję serwis, szczególnie że w tym samym miejscu się znajduje co pytający.
KKorzeniowski
12-11-2007, 23:14
racja, zwracam honor, o czym innym pisalem, o czym innym myslalem... :/
niemniej jednak zanieczyszczenia wewnatrz body rowniez sa czestym powodem bledow pomiaru ostrosci...
pzdr
Dziękuję Wam, też podejrzewałem, że to BF.
Czy to rzeczywiście częsty problem?
I ponawiam pytanie. Czy serwis Nikona zrobi to, czy będą starali się spławić mnie??
Jak pisałem wcześniej, tylko serwis.
Sprawdzą na miejscu i wezmą się do rooty. Jedyny problem, nigdy nie wiadomo ile to potrwa :(
Trudno powiedzieć czy częsty, trochę ludzi miało albo ma z tym problem. Idź do serwisu, sprawdzą czy jest dobrze, jak będzie źle to wyregulują według jasnej 50 i jak wtedy będziesz miał źle to znaczy że masz szkła lipne. Szkła mają też z tym problem, więc należy zacząć od puszki i jak będziesz pewien że pucha jest ok to będziesz dobierać sobie szkła które będą chodzić idealnie (a jak nie będą idealne do trzeba szukać do skutku).
Dzięki.
Na szczęście obiektywy też mam na gwarancji. Jeden jest kitowy 18-70, a drugi, kupiłem niedawno 55-200 VR.
Jesteś z Wawy. Umów się na oddanie rano i odbiór wieczorem. Ja tak miałem z d80.
Jesteś z Wawy. Umów się na oddanie rano i odbiór wieczorem. Ja tak miałem z d80.
A już myślałem, ze jeden z pracownków servisu mnie wkrecal , jak mi taką możliwość przedstawił ;-) Tym bardziej, ze jak nastepnego dnia, gdy zamiast body przynioslem obiektyw, to dostałem termin odbioru za 4 tygodnie :( Ale to byl inny pracownik) Trzeba sfocić tego co daje krótkie terminy i tylko jemu oddawać sprzęt ;-)
KKorzeniowski
13-11-2007, 02:35
na Poleczki niestety jest to powszechne, ze body oddaja dosc szybko, ale jak sie szkielko zaniesie, to sie czeka tygodniami...
mi dokladnie tak mowil gosc przez telefon, jak chcialem swoj zestaw do czyszczenia po morskiej pianie oddac :) body wyczyscili w niecale 24h, ale obiektywy to juz chcieli 3 tygodnie trzymac, wiec sobie odpuscilem...
pzdr
Postępu ;)
Alfabetycznie w sumie niedaleko :mrgreen:
KKorzeniowski
13-11-2007, 12:10
tak faktycznie... Postepu... :) ale zawsze mi sie myla te dwie ulice... :) zreszta juz kiedys na Poleczki 14 szukalem usilnie serwisu w domkach jednorodzinnych... :)