Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Czarno białe
czy to sie da ogladac ?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img135.imageshack.us/img135/783/dsc1728czarnkopia3yp7.jpg)
Janusz ja sam nie jestem ekspertem od B&W, ale wydaje mi się, że powinieneś trochę kontrast zmniejszyć. Mi bije to po oczach.
Może daj to w kolorze :?:
można spojrzeć ale oglądać dłużej się nie da.... przekombinowałeś moim zdaniem.
A sam kadr - hmm albo w tej wersji nie da się docenić jego zalet albo tak generalnie nie jest jakiś wybitny. Zatem może kolor dałby temu zdjeciu szansę....
Marek-frotka
12-11-2007, 20:35
Prosimy o kolor.
moje pierwsze czarno -biale i niestety plama !!! brak umiejetnosci ,uczyc sie uczyc i uczyc -najlepiej od JM
ps podmienilem na mniej bijace po oczach ale i tak kicha
Takie carno białe da się ocywiście oglądać, ale faktycnie lepiej byłoby, gdybyś nie tyle zwięksył kontrast (chocias to tes), ale pzede wsystkim białe zrobił białe, a nie takie bzydko sare.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
No dobra, ktoś zedytował tytuł posta (który poprzednio brzmiał 'carno białe', co stanowiło miłą odmianę :)), zatem teraz mój powyższy post wygląda zgoła dziwnie...
Takie carno białe da się ocywiście oglądać, ale faktycnie lepiej byłoby, gdybyś nie tyle zwięksył kontrast (chocias to tes), ale pzede wsystkim białe zrobił białe, a nie takie bzydko sare.
dobre ha ha
Ja jednak wolę kolor, nie lubię B&W i trudno mi ocenić obiektywnie :).
Na pewno wywołam moim stwierdzeniem masę krytycznych wypowiedzi miłośników B&W, ale barwa w fotografii jest wspaniałym osiągnięciem i po co to psuć.
SORRY ale takie jest moje skromne zdanie.
borregaard
12-11-2007, 21:04
Janusz,a Cię napadło na b&w...?.Fajne masz kolorowe....:-D
Nie lubię b&w i ....zimy..,ale ja to wczesny amator jestem bez wysublimowanego smaku.
Pzdr
Andrzej
a jakos tak ?-ale to paradoks ,bo ja rowniez nie przepadam za B/W chyba ze zrobione naprawde dobrze -no "stary juz jestem "tak mi ostatnio powiedziala moja czteroletnia wnuczka (przy jakiejs okazji) czyli te jedną czarno-biala pomylke mozecie mi wybaczyc ! ?
A mnie sie podoba :) Fajnie pierwszy, drugi i trzeci plan są odseparowane. Mało zdjęć B&W mi się podoba, a to zdjęcie tak. :) Pozdrawiam
czy to sie da ogladac ?
oglądać się da, ale w cz/b dobrze jak jakiś element światłem gra pierwsze skrzypce
u Cienie naparza cała orkiestra... i to nierównomiernie ;-)
Marek-frotka
12-11-2007, 21:54
Czemu uważasz to za pomyłkę. Początki są zawsze trudne. Ja też się czaję na BW , ale hamuje mnie trochę mój zwariowany monitor ( już niedługo , czekam na nowy Eizo ).:-D
A mnie się ten kadr podoba.
Poza tym uwazam, że ta fotka mimo iż czarno-biała jest bardzo ciepła w odbiorze.
Harb, podziwiam Twoją chęć parcia do przodu i zdobywania nowych umiejętności.
A mnie się ten kadr podoba.
Poza tym uwazam, że ta fotka mimo iż czarno-biała jest bardzo ciepła w odbiorze.
Harb, podziwiam Twoją chęć parcia do przodu i zdobywania nowych umiejętności.
I to się ceni. Oczywiście jest to niemożliwe aby każde zdjęcie było lepsze od poprzedniego, zwłaszcza kiedy się wchodzi w nowe terytoria. Rozumiem stres i obawę porażki. Tym bardziej podziwiam odwagę.
Ale jak wiele razy cytowałem Adamsa - dobry fotograf to taki który robi 10 dobrych zdjęć rocznie. I Ty się w tym mieścisz.
Oczywiście problem jest taki że Ty i ja musimy jednak się pospieszyć :). Najlepiej jak tą liczbę 10 podwoimy do 20-stu. Po prostu w naszym wieku przy tylko 10-ciu rocznie po prostu się nie wyrobimy aby w tym życiu osiągnąć zadawalający poziom... :)
Ta 10-tka rocznie to dla małolatów, my musimy ją podwoić... :)
A może podejmiemy stachanowski apel - 30 dobrych zdjęć rocznie! Ale to chyba nierealne, to by znaczyło dobre zdjęcie co 10 dni, to jednak niemożliwe, prawda? No tak, reakcyjne tchórzostwo przeze mnie przemawia.
No dobra, niech będzie 20 rocznie...
napisał Światło
Rozumiem stres i obawę porażki. Tym bardziej podziwiam odwagę.
tak...jak juz zaistnieje sie w okreslonym kręgu ludzi ,i zaczyna się byc rozpoznawalnym to wystawianie zdjęć nie jest już taką prostą sprawą ,zaczyna dochodzić obawa przed złym odbiorem kolejnej wystawianej fotki,z drugiej jednak strony forum to kopalnia wiedzy i jezeli będziemy brać do serca uwagi i rady ludzi ktorych opinie poparte są autentyczną wiedzą to rzeczywiście przyniesie to zamierzony efekt w postaci doskonalenia warsztatu ,wacham się nieraz bardzo czy pokazać daną fotkę -ale z drugiej strony uwagi pod moim adresem zapewne są nauką dla innych
Ale jak wiele razy cytowałem Adamsa - dobry fotograf to taki który robi 10 dobrych zdjęć rocznie. I Ty się w tym mieścisz.
Adams !!!-tak sentencje uznanych mistrzów cytowane na forach pozwalają na refleksję , zastanowienie nad sobą i dają wiele do myślenia
dziekuję za miłe słowa nie czuję sie wcale dobry w tym co robię ,ale cieszę się jeżeli udaje mi się "wyrobić" tę normę
dziękuję i pozdrawiam :)
ps.moze kiedyś nastanie taki czas ze dobrych fotek bedzie wiecej aniżeli tych złych
Janusz, my w średnim wieku i wyżej musimy się trzymać razem bo młodzi nas rozjadą jak walcem! Nie możemy się dać! :)
Poza tym dziwię się że wnuczki nie pokazujesz. Ja nie mogę się doczekać swoich, ale jakbym miał to byłoby to najbardziej obfotografowane dziecko świata! :)
Janusz, my w średnim wieku i wyżej musimy się trzymać razem bo młodzi nas rozjadą jak walcem! Nie możemy się dać! :)
Poza tym dziwię się że wnuczki nie pokazujesz. Ja nie mogę się doczekać swoich, ale jakbym miał to byłoby to najbardziej obfotografowane dziecko świata! :)
1 Bez przesady z tym walcem i wiekiem powyżej???????????!!!:-:mrgreen:
Madry będzie się uczył od mądrego bez względu na wiek. I to jest sztuka.
2 Też czekam na "nową" Weronikę. Ogromna przyjemność oglądania!