PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jesień na Rossie...

borregaard
12-11-2007, 13:29
Witam

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/11/68a4244f5d953d35-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

Coolpix 5700....

Pzdr
Andrzej

bombel
12-11-2007, 15:09
Powiem tak: w podpisie masz że nie PSocisz - zatem uznaję, że te nienaturalne kolory wypluł aparat. Dziwne, bo 5700 to niezły model i nie mylił się aż tak bardzo w WB jak tu.

Co do zdjęcia jako takiego, nie zważając już na sprzęt: rozumiem chęć uwydatnienia kolorów jesieni, na ogół najbardziej jaskrawych i zróżnicowanych ze wszystykich pór roku. Każdy ma w oczach piękno jesieni, zwłaszcza żółcie, pomarańcze, czerwienie i brązy - ich melanże są wręcz boskie. Zauważ, że wszystkie kolory są z tych ciepłych.

A tutaj kolory są (dla mnie przynajmniej) zdecydowanie złe. Są zimne. Żółcie są za zielone, naturalne szarości nagrobków za magentowe, paprotka świeci na zielono (ale za jaskrawo i za zółto), niebo ma kolor zupełnie nieprzystający... Kolory saą za zimne i za jaskrawe.

Sam kadr jest do przyjęcia, ale kolorystyka kładzie to zdjęcie na łopatki. A gdybyś tak spróbował jednak trochę poPSocić? Może warto podjąć jakieś działania ratunkowe, że tak wymyślę na poczekaniu: b&w, różne sepie, ewentualnie kolory, ale jaiiś inne...

borregaard
12-11-2007, 16:53
Jeśli jest tak jak mówisz,to jest żle....U mnie tak tragicznie to nie wygląda.Muszę posprawdzać ustawienia...
W rzeczywistości było szaro,buro i ponuro i nie chciałem zrobić z tego kolorowego jarmarku,a wyszło jak wyszło.
Pobawiłem się NX-em.Widać trzeba pobawić się dłużej.....:wink:...albo nie bawić się...
Będę miał chwilę,to wstawię to jescze raz...
Pzdr
Andrzej

Rafał_Sz
12-11-2007, 16:56
U mnie też wygląda jakby suwak od saturacji zaciął się na maks.

borregaard
12-11-2007, 17:49
Tak to wygląda zrobione na drugim laptoku..Też w NX-ie...deko.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/11/5cb48a946ddc5b72-1.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl)

Pzdr
Andrzej

bombel
12-11-2007, 18:00
No to jak teraz na jednym, normalnym monitorze obejrzy się oba - to widać tą straszliwą różnicę. Dalej nie twierdzę, że zdjęcie mnie powaliło, ale już jest przynajmniej kolorowo do ludzi.

Paprotka już nie wygląda, jakby była zrobiona w Chinach i pomalowana fluorescencyjną farbą z nadwyżką ołowiu. :)

Janis
12-11-2007, 18:03
Wyszukany kadr, ale żółty razi strasznie... łoo, trochę po saturacji pojechane

borregaard
12-11-2007, 18:06
No to jak teraz na jednym, normalnym monitorze obejrzy się oba - to widać tą straszliwą różnicę. Dalej nie twierdzę, że zdjęcie mnie powaliło, ale już jest przynajmniej kolorowo do ludzi.

Paprotka już nie wygląda, jakby była zrobiona w Chinach i pomalowana fluorescencyjną farbą z nadwyżką ołowiu. :)

Zdjęcie jest najnormalniejsze w świecie..ale widzę,że czasami coś z moim wzrokiem jest nienormalnie..Raz już takiego koszmarka,w panoramie Podlasia,popełniłem.No cóż ...dziadek.:wink:
Pzdr
Andrzej

borregaard
12-11-2007, 18:07
Wyszukany kadr, ale żółty razi strasznie... łoo, trochę po saturacji pojechane
Piszesz o pierwszym czy o drugim...?
Pzdr
Andrzej

Janis
12-11-2007, 18:16
Piszesz o pierwszym czy o drugim...?
Pzdr
Andrzej

Faktycznie, jest drugie. Już dużo, dużo lepiej. Chociaż wciąż boli gdy patrzę w lewy, górny róg, gdzie żółte liście spotykają się z drzewami iglastymi...
Ale to już taki wytwór natury, mam nadzieję.

bombel
12-11-2007, 18:26
Raz już takiego koszmarka,w panoramie Podlasia,popełniłem.No cóż ...dziadek.:wink:

Zaraz, zaraz - nie twierdzę, że zdjęcie jest koszmarkiem, jak piszesz!

Sam się uczę, dlatego jestem najdalszy od tego rodzaju ocen - wiem bowiem, że autor nieczęsto zdobywa się na taki obiektywizm w ocenach, jak oglądacz. Stąd dobry pomysł, żeby pokazać zdjęcie i słuchać, jak ktoś chce pokazać co na nim jest dobre, a co złe - byle chciało się komentować marytorycznie, a nie używając słoów typu koszmar! :)

harb
12-11-2007, 18:55
czesc Andrzej ,druga wersja jest lepsza ,fotka generalnie nie jest zla tylko przesadziles z nasyceniem -wiec nie masz powodu do wyrywania sobie wlosow -dodatkowo miejsce nie zacheca do zwiekszonej saturacji bo sie to ze soba gryzie i moze dlatego ten dysonans :-D pozdrawiam

borregaard
12-11-2007, 19:20
Dzięki Koledzy,nie pocieszajcie mnie.....wzrok mi wrócił...:wink:.Tylko czemu za pierwszym razem wydawało się tylko deko bardziej nasycone,a nie neon....:-D

Pzdr
Andrzej

jchyra
12-11-2007, 22:24
kolorów nie pamiętam, byłem tam dość dawno temu, ale niebo, na pewno wyglądało inaczej
jeśli idzie o dwójkę to
a) idzie ku lepszemu za pomocą jak się domyślam suwaka Saturation
b) teraz trzeba jeszcze podciągnąć suwak Hue
c) na marginesie: suwak Lightness przy fotografii chyba jeszcze nikomu się nie przydał :-)
dobry kadr oddaje klimat miejsca - ja bym, przed naciśnięciem spustu, zwrócił aparat lekko w lewo