PDA

Zobacz pełną wersję : Kompensacja ekspozycji

radiant
14-01-2006, 12:32
Witam wszystkich. Mam pytanie do użytkowników NIKONA D50. Mam ten aparat od kilku dni. W instrukcji napisane jest że KOMPENSACJA EKSPOZYCJI jest w trybach P, S, A i M. Lecz jak przełącze na M i wciskam przycisk do kompensacji (czyli ten obok spustu migawki) to nie mam możliwości zmiany kompensacji tylko wielkości przesłony. Czy to błąd w instrukcji?

ddMON
14-01-2006, 13:31
Lecz jak przełącze na M i wciskam przycisk do kompensacji (czyli ten obok spustu migawki) to nie mam możliwości zmiany kompensacji tylko wielkości przesłony. Czy to błąd w instrukcji?
Tzn. nie tylko, bo to manual.
Podejrzewam (nie wiem czy słusznie, bo mam D70), że w trybie M, bez wciskania (jak to napisałeś) przycisku komensacji, masz możliwość (pod warunkiem, że aparat nie drzemie w danym momencie) przy pomocy Pomocniczego pokrętła sterującego (to z przodu) zmienić wielkośc przysłony, a przy pomocy Głównego pokrętła sterującego (to z tyłu) zmienić przysłonę.
Dopiero naciskając przycisk zmiany kompensacji masz możliwość przełączenia się właśnie w tryb jej ustawiania i dokonania zmiany, co w pozycji M sposobu działania aparatu powinno mieć miejsce.
W instrukcji jest na pewno wiele błędów ale najlepiej sprawdzić to organoleptycznie (dla bezpieczeństwa sprzetu przypomnę, bo jak kupiełm swojego Nikosia, też miałem długo obfity ślinotok, że obudowa nie jest wystarczająco hermetyczna) 8)

Nie podoba mi się określenie z Twojej instrukcji "KOMPENSACJA EKSPOZYCJI".
Mi słowo kompensacja kojarzy się zawsze (w kontekście technicznym) z wzajemnym znoszeniem się dwóch działań - co akurat w tym przypadku raczej chyba nie występuje, chyba, że odniesiemy to do odwiecznej walki fotografisty z użytkowanym przez niego sprzętem! 8)
Za właściwsze uważam: korekta lub poprawka naświetlania :wink:

Życzę dużo przyjemności z użytkowania nowego sprzętu!

Pozdrawiam ddMON! :wink:

radiant
14-01-2006, 14:36
No właśnie w D50 tym się różni od D70 że nie ma pokrętła tego z przodu. Więc w trybie M pokręcając samym pokrętłem tym z tyłu body zmienia się czas migawki, a z przytrzymanym guzikiem do kompensacji ekspozycji i kręcąc tym pokrętłem z tyłu body zmienia się przysłonę.

ddMON
14-01-2006, 14:59
Dzięki za informację! :wink:

radiant
14-01-2006, 16:10
No ale nadal nie wiem jak się zmienia KOMPENSACJE EKSPOZYCJI w trybie M. Wie ktoś??? (NIKON D50)

stig
14-01-2006, 16:17
No ale nadal nie wiem jak się zmienia KOMPENSACJE EKSPOZYCJI w trybie M. Wie ktoś??? (NIKON D50)

Tryb "M" to pelny manual. Czyli cos takiego jak kompensacja ekspozycji -- wystepuje samoistnie -- zmieniajac przyslone lub czas naswietlania poza wartosc ustawiona przez swiatlomierz -- czynisz dokladnie to samo jak przyciskiem kompensacji ekspozycji w pozostalych trybach. Nie wiem jak drugi parametr zmienia sie w D50 (skoro nie ma tam drugiego pokretla), ale to chyba powinienes wyczytac bez problemu w instrukcji obslugi.

ddMON
14-01-2006, 16:41
Tryb "M" to pelny manual. Czyli cos takiego jak kompensacja ekspozycji -- wystepuje samoistnie -- zmieniajac przyslone lub czas naswietlania poza wartosc ustawiona przez swiatlomierz -- czynisz dokladnie to samo jak przyciskiem kompensacji ekspozycji w pozostalych trybach.
Można jeszcze wymienić zmianę ISO i sekwencję zmiennych naświetleń ale co powiecie na to (info dotyczące D70 ale może w D50 działa podobnie?):
"Poprawka naświetlania w trybie M objawia się tylko w postaci informacji na "drabince", czas otwarcia migawki i przysłona nie zmieniają się".

Domyślam się, że ISO oczywiście także pozostaje bez zmian.

Z powyższego można założyć, że zmiana dokonywana jest na drodze czysto elektronicznej, a nie poprzez zmianę parametrów docierajcego przez obiektyw światła (czas, przysłona).
Czyli tak jakby poprzez wzmocnienie/osłabienie odbieranych z matrycy sygnałów elektrycznych. Cóś jak skokowy potencjometr elektroniczny np. balansu między kanałami.
Lewy kanał to niedoświetlenie, prawy kanał prześwietlenie, pełne stereo = korekcja 0. 8)

Dobrze kombinuję?! :wink:

Władca Pixeli
15-01-2006, 04:07
Podejrzewam (nie wiem czy słusznie, bo mam D70), że w trybie M, bez wciskania (jak to napisałeś) przycisku komensacji, masz możliwość (pod warunkiem, że aparat nie drzemie w danym momencie) przy pomocy Pomocniczego pokrętła sterującego (to z przodu) zmienić wielkośc przysłony, a przy pomocy Głównego pokrętła sterującego (to z tyłu) zmienić przysłonę.
Dopiero naciskając przycisk zmiany kompensacji masz możliwość przełączenia się właśnie w tryb jej ustawiania i dokonania zmiany, co w pozycji M sposobu działania aparatu powinno mieć miejsce.
http://www.dpreview.com/reviews/nikond50/page6.asp

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/reviews/NikonD50/Images/toprightcontrols.jpg)
Problem w tym, że D50 ma tylko jedno kóło, i ten sam przycisk ma 2 różne funkcje

W angielskiej instrukcji D50 na stronie 47 znalazłem, że korektę wprowadza się w P, S, A i M
Na stronie 122 gdzie opisywane są częste błędy pisze, że jeżeli korekta nie działa to trzeba przełączyć na P, S albo A. (nie ma M!!!)
Ponieważ, ten sam przycisk jest używany w trybie M do ustawiania przysłony, być może wtedy trzeba ustawiać korektę przez menu (nie znam aparatu, więc nie wiem czy jest taka możliwość). Być może trzeba przełączyć na P, S, A i po ustawieniu korekty wrócić na M. Aparat powinien pamiętać korektę na wszystkich dozwolonych trybach. W programach tematycznych aparat ignoruje korektę.
Jeżeli ktoś wprowadzi stałą korektę naświetlania to trudno, aby musiał pamiętać, że trybie manualnym trzeba tą korektę dodatkowo ustawić. Przynajmniej w moich filmowych Nikonach korekcja działa na każdym trybie (włączając M) i cały czas zostaje, mimo przełączania programów.
Być może jest błąd w instrukcji i korekcja nie działa w M, albo Nikon projektując D50 zapomniał, że eliminując drugie kółko nie da się ustawić korekcji w trybie M.

żółto-czarny
15-01-2006, 23:16
"Poprawka naświetlania w trybie M objawia się tylko w postaci informacji na "drabince", czas otwarcia migawki i przysłona nie zmieniają się".
Niech no ja dorwę tego autora :mrgreen:
Śmieszne wydaje mi się to, że w Manualu w D70 działa bracketing - migawka zostaje ta sama, zmienia się automatycznie dziura. Radiant sprawdziłeś czy w 50-tce jest tak samo?

Władca Pixeli
17-01-2006, 02:27
Rozmawiałem dziś z Nikon USA. Trzymali mnie na telefonie chyba ze 20 minut, bo nie wierzyli, że korekta w trybie M nie działa. Wygląda na to, że albo jest błąd w instrukcji albo Nikon nie przewidział, że w trybie M ten sam przycisk nie może mieć 2 funkcji.
Jest logiczne, że korekta powinna działać również w trybie M. Mają się tym zająć. Pytanie czy coś z tym zrobią, czy zmienią instrukcję i napiszą, że w trybie M nie ma korekcji :mrgreen:

żółto-czarny
17-01-2006, 17:18
Jest logiczne, że korekta powinna działać również w trybie M. Powinna, czy nie, w 70 i u kolegi w D2X jej nie ma. Przy okazji chciałbym sprostować poprzednią wypowiedź: w trakcie bracketingu zmienia się shuter speed a nie dziura! :oops:

stig
17-01-2006, 17:26
Jest logiczne, że korekta powinna działać również w trybie M. Powinna, czy nie, w 70 i u kolegi w D2X jej nie ma.
I wcale sie nie dziwie. EC w M jest IMO kompletnie nielogiczne. Przeciez wlasnie swoboda dobierania obydwu skladowych ekzpozycji -- to dokladnie to samo, jak ich modyfikacja poprzez EC.

szymony
17-01-2006, 17:32
Jest logiczne, że korekta powinna działać również w trybie M. Powinna, czy nie, w 70 i u kolegi w D2X jej nie ma. Przy okazji chciałbym sprostować poprzednią wypowiedź: w trakcie bracketingu zmienia się shuter speed a nie dziura! :oops:
Korekcja ekspozycji w manualu ma tylko wpływ na to co pokazuje drabinka, a nie nastawy, bo te przecież ustwiasz ręcznie. Inaczej mówiąc nastawiasz ekspozycje według wskazań drabinki. Jeżeli dasz korekcję np +1EV i ustawisz na drabince 0, to jest to samo co gdyby korekta wynosiła 0, a wskazania drabinki +1EV.
Ps. kolega ma zepsutego D2X i ten D70 tez uszkodzony bo to działa :wink:

Władca Pixeli
18-01-2006, 04:53
Korekcja ekspozycji w manualu ma tylko wpływ na to co pokazuje drabinka, a nie nastawy, bo te przecież ustwiasz ręcznie.
Tylko, że lepiej ustawiac na zero, niż za każdym razem pamiętać, że przy trybie M trzeba ustawiac w innym miejscu.
Jeżeli ktoś ma ustawioną stała korektę naświetlania (bo mu matryca niedoświetla lub prześwietla), a póżniej w czasie robienia zdjęć na M potrzebuje wprowadzić dodatkową korekte to trzeba za każdym razem przeliczać, zamiast ustawiać tylko tymczasową korektę. Nie jest to zbyt skomplikowane matematycznie ala jednak upierdliwe.
Filmowy Nikon zachowuje się poprawnie.

żółto-czarny
18-01-2006, 11:02
No to i mnie w końcu przygody z serwisem Nikon Polska czekają :wink:

szymony
18-01-2006, 13:13
No to i mnie w końcu przygody z serwisem Nikon Polska czekają :wink:
Na szczęscie serwis masz na miejscu :mrgreen: