PDA

Zobacz pełną wersję : Metoda dwóch filtrów?

Imago
13-01-2006, 20:21
Zacznę może od tego, że przejrzałam ten dział i nie znalazłam nic podobnego... (może jestem ślepa i był - jeśli tak proszę o wybaczenie)

Otóż mam pewien problem (tak wiem, znowu będą komentarze typu "czego oni was tam uczą w tych szkołach fotograficznych") i muszę zwrócić się z prośbą o pomoc.

Mam do wykonania jedną odbitkę na papierze barytowym. I chodzi o to, że mam za mało kontrastu na drzewach a śnieg mam biały jak papier. Muszę podciągnąć kontrast na drzewach i jednocześnie wyciągnąć szczegóły ze śniegu. Słyszałam w szkole, że jest metoda polegająca na tym iż naświetla się papier przez dwa skrajne filtry i nie wiem czy najpierw przez max obniżający kontrast czy na max podwyższający (w szkole niestety nic więcej mi nie powiedzieli)... No i jak obliczyć czas przy dwóch filtrach. Słyszał ktoś o tej metodzie?

szymony
13-01-2006, 21:48
Acha słyszał. Tyle że nie podejmuję się tego wytłumaczyć przez net, czy telefon :(
Oczywiście wiesz że do tego typu czarów potrzebny jet papier multigradjacyjny. A ten w większości przypadków jest na podłoży "plastikowym". Baryt natomiast jest stałogradjacyjny.

[ Dodano: 13-01-2006, 20:52 ]
Krótko możesz zacząć kombinować od czegoś takiego:
Naświetlasz na najbardziej kontrastowej gradjacji aż uzyskasz pierwsze kompletne cienie. Masz już jeden czas. Teraz tak naświetlony papier, naświetlasz ponownie na miękiej gradjacji, tyle czasu by uzyskać prawidłowy obraz pozytywowy.

Imago
13-01-2006, 22:25
Krzysiaczku pozwolę się z Tobą nie zgodzić w jednej kwestii. Baryt również jest Multigradacyjny. Na takim właśnie robię.

Co do tego naświetlania. No właśnie o ile rozumiem jak naświetlać za pierwszym razem to nie bardzo wiem jak policzyć czas drugiego naświetlenia. Rozumiem, że trzeba próbek i eksperymentów? W każdym razie bardzo dziękuję za odpowiedź :)

pebees
13-01-2006, 22:27
Imago, zawsze trzeba próbek i eksperymentów.

szymony
14-01-2006, 01:37
Krzysiaczku pozwolę się z Tobą nie zgodzić w jednej kwestii. Baryt również jest Multigradacyjny. Na takim właśnie robię.

To źle, to bardzo źle, to wręcz tragicznie, katostroficznie, bo to znaczy że bardzo dawno w ciemnii nie siedziałem. :cry:

gregorek
14-01-2006, 12:21
Zgadzam się z Szymony, ciężko to wytłumaczyć przez forum a nawet telefon.
Jeśli chodzi o czasy to musisz pamiętać, że filtr 0 (czyli naświetlenie świateł) wpływa też na czas naświetlania filterm 5 (cieni) ale filtr 5 nie ma żadnego wpływu na filtr 0. W praktyce oznacza to, że jeśli wydłużysz czas naświetlania świateł powiedzmy o 1 sekunde to o tyle muszisz skrócić czas naświetlania cieni. Oczywiście wszystko jest w miarę elastyczne i trzeba sobie po prostu poeksperymentować i pamiętaj, że nie musisz trzymać się sztywno filtrów 0 i 5. Tzn. ja używam filtra 5 prawie zawsze ale do naświetlania świateł używam różnie, zależy jakiego filtra potrzebuję, od 00 do 3,5.

Pozdrawiam

Giuppo
15-01-2006, 16:01
Proponuje wpisac "split grading" w Googlach i poczytac na ten temat... Generalnie ta metoda kopiowania jest bardzo przyjemna i daje fajne rezultaty. Warto tylko zwrocic uwage na stabilnosc powiekszalnika przy zmianie korekcji. Co do ustalania czasu naswietlenia, to najpierw zwykla probka czasowa dla cieni. Wybierasz pole na probce w ktorym uzyskalas pierwsza gleboka czern. Nastepna probke naswietlasz z wybranym czasem dla cieni, stopniujac czas dla swiatel.