Zobacz pełną wersję : Nikon Capture Control - Pytan kilka
Witam.
Zainstalowalem ostatnio Nikon Capture 4.4.2 i wszystko jest ok. Zastanawia mnie tylko dlaczego nie ma mozliwosci zobaczenia na ekranie, czy tez wyswietlaczu na aparacie, tego co sie fotografuje ?
Robie foty na "czuja". W firmie kupili mini studio do macro fotografi z jakims aparatem i po zainstalowaniu (nie wiem co to za soft) oprogramowania przed shotem widzisz obiekt na monitorze. Mozesz go dowolnie umiescic w kadrze.
No to chyba bardzo przydatna funkcja... chyba :-)
Moze ktos wie cos czego ja nie wiem o Nikon Capture ?
PROSZE O POMOC !!
zmien rodzaj połaczenia w menu aparatu z mass storage na - bodajże - ptp
BugsBunny
10-11-2007, 23:11
czy Ty przypadkiem nie potrzebujesz LiveView ?
Program sam w sobie dziala. USB jest na PTP i wszystko jest ok. Jedynie co mnie wkurza to fakt, ze przed zrobieniem zdjecia nie mam podgladu tego co fotografuje. Moge sterowac aparatem, wszystkimi opcjami ale nie widze co foce ani na wyswietlaczu aparatu ani na monitorze. Wydaje mi sie to troche absurdalne.
HELP !
Musisz przywyknąć do tego absurdu.
Az tak zle?
Moze ktos zna jakies inne oprogramowanie umozliwialace sterowanie aparatem za pomoca kompa?
Majac podglad moge odpowiednio wykadrowac obiekt, ustawic odpowiednio lamy, odpowiednio doswietlic, usunac winiety bez robienia 20 zdjec poprzedzajacych. Musi byc jakis inny soft. PLEASE !!
Az tak zle?
Niestety praktycznie wszystkie lustrzanki mają jedną matrycę przykrytą migawką i lustrem. Nie ma dodatkowego sensora odpowiedzialnego za podgląd na żywo. Pozostaje wizjer. Oprogramowanie nic nie pomoże.
Kurcze wielka szkoda. Masz racje, wlasnie poszperalem w internecie no i faktycznie. LiveView dziala tylko przy kompaktach i lustrzankach jednoobiektywowych.
Wielkie dzieki za pomoc.
Jak zawsze mozna na was liczyc.
Dzieki !!
W nowym D300 i D3 ma zdajsie tak działać ;)
BugsBunny
11-11-2007, 13:25
jeszcze Olympusy i nowe Canony, jest już trochę wyboru
LiveView dziala tylko przy kompaktach i lustrzankach jednoobiektywowych.
Znakomita większość naszych Nikonów to właśnie lustrzanki jednoobiektywowe.
Jaki problem jest wykadrować i sprawdzić wszystko w wizjerze aparatu, a wyzwalać z Camera Control?
LiveView dziala tylko przy kompaktach i lustrzankach jednoobiektywowych.
Właśnie cała sprawa rozchodzi się o to, że w lustrzankach jednoobiektywowych NIE działa LiveView (są już drobne wyjątki).
Z wykadrowaniem w wizjerze nie ma zadnego problemu ale gorzej juz z wlasciwym katem ustawienia swiatel. Pracowalem troszke na oprogramowaniu do jakiegos compakta gdzie LiveView dzialal i wierzcie mi pomaga to bardzo. Niemniej jednak DAM SE RADE !!