Zobacz pełną wersję : Problem z AF
stanseba
10-11-2007, 21:49
Mam pytanie co sie zepsulo jezeli aparat ma problemy z ustawieniem ostrosci w 90% sytuacji. W trybie manualnym kropeczka ostrosci caly czas miga, dodam ze z innym manualnym obiektywem jest ok, tzn po ustawieniu manualnie ostrosci, swieci sie ta kropeczka. Radzi sobie jeszcze z bardziej kontrastowymi przedmiotami , ale z innymi ma problem. Dadam ze wczesniej ostrosc w podobnych sytuacjach lapal bez problemu. Aparat D40 plus kitowy obiektyw 18-55. Powiedzcie to problem z obiektywem czy z puszka ?
FlashGordon
11-11-2007, 13:34
Pewnie nie obędzie się bez wizyty w serwisie...
tommybox
11-11-2007, 13:54
Powiedzcie to problem z obiektywem czy z puszka ?
najlepiej jak podepniesz inne szkło (nie manuala)...i sam będziesz miał okazję się przekonać - w czym tkwi problem w 100%.
pozdrawiam
Paprycjusz
11-11-2007, 14:01
U mnie było tak samo: obiektyw skakał malutkimi kroczkami raz za miejsce w którym powinna być ostrość raz przed, przez dobre 10 sec tak robił, potem przestawał i albo było dobrze albo (częściej) źle. Pomógł serwis, na gwarancji, bez problemu w miesiąć zrobili na cacy. Okazało się, że urwałem jakieś trybiki w silniku bo za mocno chciałem odkręcić polara.
stanseba
12-11-2007, 12:28
Czy u Was tez ustawiony aparat na np biala sciane lub niebieskie niebo nie ustawi ostrosci, tzn zakreci sieliczkiem do konca w jedna i do konca w druga i nie ustawi ostrosci ?
Czy u Was tez ustawiony aparat na np biala sciane lub niebieskie niebo nie ustawi ostrosci, tzn zakreci sieliczkiem do konca w jedna i do konca w druga i nie ustawi ostrosci ?
Kolego, jesli sciana jest idealnie jednolita i nie ma zadnych wypukłości itp.. to jasne, ze AF moze nie złapać ostrosci.
stanseba
12-11-2007, 15:09
Ze sciana sie zgodze , ale zeby nie byl wstanie zlapac ostrosci na zachmurzonym niebie?
stanseba
12-11-2007, 15:15
Jeszcze teraz zauwazylem ze przy 55 mm wogole nie lapie ostrosci i jak ustwaiam na 55 mm to obraz w wizjerza robi sie ciemniejszy (??) . Widze ze bez serwisu sie nie obejdzie;-(((
Jeszcze teraz zauwazylem ze przy 55 mm wogole nie lapie ostrosci i jak ustwaiam na 55 mm to obraz w wizjerza robi sie ciemniejszy (??) . Widze ze bez serwisu sie nie obejdzie;-(((
Szkło jest ciemne na długim końcu (f/5.6) to i w wizjerze niewiele widać. :) Serwis nic z tym nie zrobi.
stanseba
12-11-2007, 15:44
A problem niemoznosci ustawienia ostrosci ?Wczesniej bez problemu ustawial a teraz sie skaszanil