PDA

Zobacz pełną wersję : lampa zewnetrzna...

ThyDisease
10-11-2007, 19:47
chce wiedziec czy taki zestaw bedzie smigal poprawnie:

d40 + http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=249064183 + sunpak 4000 AF, chodzi mi o pelny manual. chce doswietlac zdjecia bmx/mtb/deska. pozdrawiam

tom005
10-11-2007, 21:20
mam ten wyzwalacz i jestem z niego bardzo zadowolony.
Baterie zarówno w nadajniku jak i odbiorniku trzymają mi od sierpnia(przy dość częstym użytkowaniu w cieple, zimnie itd.).
A jeśli chodzi o lampę to korzystam głównie z automatyki przysłony, łatwiej osiągnąć pożądany efekt
Pozdrawiam, Tomek

Bjania
10-11-2007, 21:44
Niedawno kupiłem takie cudo. Pocket Wizard to to nie jest, ale daje rade.
Zdecydowaną wadą jest to, że lampa trzyma sie na kawałku plastiku i potrafi sie niebezpiecznie zachwiać.
Czasami nie wyzwala, dlatego prędzej czy później zamierzam wymienić na nadajniki Bowens'a albo prostszy model Pocket Wizard'a.
U mnie działa z SB-28, ale z Sunpak'iem nie powinno być problemów.

Używam do nart, snowboardu i deski.

Edit:
Zapomniałem dopisać, że zasilane są nietypowymi rodzajami baterii co dla mnie stanowi wadę.

Edit 2:
Tom005 - przy sportach ekstremalnych nie wyobrażam sobie pracy z automatyką (przy pracy z lampą), wszytsko w manualu.

ThyDisease
11-11-2007, 01:52
dzieki panowie za info. zastanowie sie nad lepszym radiem... ale co do lampy to sadze, ze do tego na czym mi zalezy, powinna wystarczyc. pozdrawiam

ps: gdzie, w polsce, moge kupic wymienione przez was radia?

tom005
11-11-2007, 12:17
Edit 2:
Tom005 - przy sportach ekstremalnych nie wyobrażam sobie pracy z automatyką (przy pracy z lampą), wszytsko w manualu.

Ja nie używam manuala bo ma za długi czas błysku

Bjania
11-11-2007, 16:42
Na czym opierasz tą tezę?

tom005
12-11-2007, 14:09
Bjania- na doświadczeniu
i w instrukcji mojej lampy też pisze
M- 1/300s

Jacek_Z
12-11-2007, 19:28
tom005 i Bjania używacie dwóch róznych lamp i stąd wynikają konieczne róznice w podejściu do tematu.
1. Metz 45 ma potężną moc, ale ten czas błysku 1/300 to jest dla pełnej mocy. Dla 1/4 mocy będzie już z 1/1000 jak nie mniej. Może jest gdzieś są manuale z czasami. Tylko ja nie pamiętam jak (i czy w ogóle) ten twój metz miał podział mocy. Tylko 1/1 czy ma też 1/2, 1/4 itd? Bo jak ma 1/1 - to niestety tylko 1/250 możesz nastawiać, a to długi czas jak na zamrożenie ruchu.
2. jak Metz nie ma podziału mocy, to musisz przejść na jego tryb A i z kalkulatora wziąć taką przysłonę, by była możliwa ze 2 albo 3x większa odległośc niż jest. Wtedy metz będzie błyskał ułamkiem mocy - czyli jego błysk będzie krótki i będziesz w body mógł wkręcić 1/1000.
3. Nikona Sb mają podział mocy w dużym zakresie i z manuala lampy można zobaczyć jak bardzo można sobie skrócić czas. Wtedy nie trzeba pracować jak w Metzu - na A. To lepiej.

Macie szczęście, że w waszych body są migawki hybrydowe. Ale niestety wszystkie następne body mają (i będą miały) migawki mechaniczne. Krótkie czasy będą tylko w trybie FP (metz nie da rady, nie ma tego trybu). Niestey tryb FP marnuje sporo mocy i będzie wam lampa Sb800 trochę słaba.

Bjania
12-11-2007, 22:16
Rozumiem.

Ostatnio byłem z kumplami na Kalatówkach robić zdjęcia i okazało się, że w warunkach jakie zastałem strasznie trudno było mi ustawić dobrą ekspozycje i jednocześnie doświetlić lampą. Żeby nie prześwietlić śniegu musiałem mieć f/8 przy 1/500s (200 iso) i za nic nie mogłem wyeksponować błysku lampy (M - 1/1). Co prawda pogoda była beznadziejna. Może rozwiązaniem byłoby tu 100 iso, którego nie mam... Myślałem intensywnie jak temu zaradzić i nie wykombinowałem nic.

Na dodatek zamarzły mi nadajniki radiowe, wiec już całkowicie sie poddałem i poszedłem na herbatkę do schroniska ;)

tom005
13-11-2007, 19:11
Tylko 1/1 czy ma też 1/2, 1/4 itd?
Właśnie taki podział jest w lampie

Jacek_Z
13-11-2007, 22:43
No to możesz robić na 1/4 mocy na czasach do 1/1000 i w manualnej przysłonie, w zalezności od zastanego.

tom005
13-11-2007, 23:30
przy M 1/4 czas błysku mam chyba 1/2500s
Trochę mnie razi dość duża ilość światła przy tym błysku, dlatego nie lubię stosować manualnego ustawienia siły błysku. Może jeszcze się z tym pobawię kiedyś.
Chodzi mi o to że z automatyką przysłon łatwiej mi się dopasować do warunków zastanych

Jacek_Z
14-11-2007, 00:21
przy M 1/4 czas błysku mam chyba 1/2500s
Trochę mnie razi dość duża ilość światła przy tym błysku, dlatego nie lubię stosować manualnego ustawienia siły błysku. Może jeszcze się z tym pobawię kiedyś.
Chodzi mi o to że z automatyką przysłon łatwiej mi się dopasować do warunków zastanych
skoro to ma być tylko doświetlenie, to trzeba robić zdecydowanie mniejszy zakres (zasięg, moc lampy) niż gdyby lampa pracowała w ciemności. Bo przecież lampa sie sumuje z zastanym. Dlatego by był błysk mniej widoczny robi się w lampach które to mają BL na ponad minus 1 do minus 2.
Przy okazji:
Niestety nowy TTL wcale nie jest taki idealny. Robiłem zdjęcia modelce na żaglówce - cała z białego laminatu. W zalezności od kadru (i od tego czy bardziej tele, czy szerzej) moc błysku sporo się rózniła. Tak ze 3 EV, a nie o niuanse. Musiałem przejść na manual.

tom005
14-11-2007, 17:20
co to jest BL, bo nie bardzo wiem

Jacek_Z
14-11-2007, 17:33
taka funkcja body i lampy zarazem, działającą w TTL BL (czyli nie u ciebie). Pozwala to dobrać proporcje mocy błysku do siły światła zastanego. To jest najgenialniejszy wynalazek w lampach błyskowych, gdy się ich używa w mocnym zastanym. Możesz dać korekcję błysku np na -1,3 EV i masz tylko słaby błysk, dominuje zastane, albo +1 i wtedy masz wyraźne cienie (nie polecam dawania na +, choć bywają takie nietypowe potrzeby)

tom005
14-11-2007, 18:08
faktycznie fajna sprawa, przydała by się taka funkcja wiele razy