Zobacz pełną wersję : lampa zewnetrzna...
ThyDisease
10-11-2007, 19:47
chce wiedziec czy taki zestaw bedzie smigal poprawnie:
d40 + http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=249064183 + sunpak 4000 AF, chodzi mi o pelny manual. chce doswietlac zdjecia bmx/mtb/deska. pozdrawiam
mam ten wyzwalacz i jestem z niego bardzo zadowolony.
Baterie zarówno w nadajniku jak i odbiorniku trzymają mi od sierpnia(przy dość częstym użytkowaniu w cieple, zimnie itd.).
A jeśli chodzi o lampę to korzystam głównie z automatyki przysłony, łatwiej osiągnąć pożądany efekt
Pozdrawiam, Tomek
Niedawno kupiłem takie cudo. Pocket Wizard to to nie jest, ale daje rade.
Zdecydowaną wadą jest to, że lampa trzyma sie na kawałku plastiku i potrafi sie niebezpiecznie zachwiać.
Czasami nie wyzwala, dlatego prędzej czy później zamierzam wymienić na nadajniki Bowens'a albo prostszy model Pocket Wizard'a.
U mnie działa z SB-28, ale z Sunpak'iem nie powinno być problemów.
Używam do nart, snowboardu i deski.
Edit:
Zapomniałem dopisać, że zasilane są nietypowymi rodzajami baterii co dla mnie stanowi wadę.
Edit 2:
Tom005 - przy sportach ekstremalnych nie wyobrażam sobie pracy z automatyką (przy pracy z lampą), wszytsko w manualu.
ThyDisease
11-11-2007, 01:52
dzieki panowie za info. zastanowie sie nad lepszym radiem... ale co do lampy to sadze, ze do tego na czym mi zalezy, powinna wystarczyc. pozdrawiam
ps: gdzie, w polsce, moge kupic wymienione przez was radia?
Edit 2:
Tom005 - przy sportach ekstremalnych nie wyobrażam sobie pracy z automatyką (przy pracy z lampą), wszytsko w manualu.
Ja nie używam manuala bo ma za długi czas błysku
Na czym opierasz tą tezę?
Bjania- na doświadczeniu
i w instrukcji mojej lampy też pisze
M- 1/300s
tom005 i Bjania używacie dwóch róznych lamp i stąd wynikają konieczne róznice w podejściu do tematu.
1. Metz 45 ma potężną moc, ale ten czas błysku 1/300 to jest dla pełnej mocy. Dla 1/4 mocy będzie już z 1/1000 jak nie mniej. Może jest gdzieś są manuale z czasami. Tylko ja nie pamiętam jak (i czy w ogóle) ten twój metz miał podział mocy. Tylko 1/1 czy ma też 1/2, 1/4 itd? Bo jak ma 1/1 - to niestety tylko 1/250 możesz nastawiać, a to długi czas jak na zamrożenie ruchu.
2. jak Metz nie ma podziału mocy, to musisz przejść na jego tryb A i z kalkulatora wziąć taką przysłonę, by była możliwa ze 2 albo 3x większa odległośc niż jest. Wtedy metz będzie błyskał ułamkiem mocy - czyli jego błysk będzie krótki i będziesz w body mógł wkręcić 1/1000.
3. Nikona Sb mają podział mocy w dużym zakresie i z manuala lampy można zobaczyć jak bardzo można sobie skrócić czas. Wtedy nie trzeba pracować jak w Metzu - na A. To lepiej.
Macie szczęście, że w waszych body są migawki hybrydowe. Ale niestety wszystkie następne body mają (i będą miały) migawki mechaniczne. Krótkie czasy będą tylko w trybie FP (metz nie da rady, nie ma tego trybu). Niestey tryb FP marnuje sporo mocy i będzie wam lampa Sb800 trochę słaba.
Rozumiem.
Ostatnio byłem z kumplami na Kalatówkach robić zdjęcia i okazało się, że w warunkach jakie zastałem strasznie trudno było mi ustawić dobrą ekspozycje i jednocześnie doświetlić lampą. Żeby nie prześwietlić śniegu musiałem mieć f/8 przy 1/500s (200 iso) i za nic nie mogłem wyeksponować błysku lampy (M - 1/1). Co prawda pogoda była beznadziejna. Może rozwiązaniem byłoby tu 100 iso, którego nie mam... Myślałem intensywnie jak temu zaradzić i nie wykombinowałem nic.
Na dodatek zamarzły mi nadajniki radiowe, wiec już całkowicie sie poddałem i poszedłem na herbatkę do schroniska ;)
Tylko 1/1 czy ma też 1/2, 1/4 itd?
Właśnie taki podział jest w lampie
No to możesz robić na 1/4 mocy na czasach do 1/1000 i w manualnej przysłonie, w zalezności od zastanego.
przy M 1/4 czas błysku mam chyba 1/2500s
Trochę mnie razi dość duża ilość światła przy tym błysku, dlatego nie lubię stosować manualnego ustawienia siły błysku. Może jeszcze się z tym pobawię kiedyś.
Chodzi mi o to że z automatyką przysłon łatwiej mi się dopasować do warunków zastanych
przy M 1/4 czas błysku mam chyba 1/2500s
Trochę mnie razi dość duża ilość światła przy tym błysku, dlatego nie lubię stosować manualnego ustawienia siły błysku. Może jeszcze się z tym pobawię kiedyś.
Chodzi mi o to że z automatyką przysłon łatwiej mi się dopasować do warunków zastanych
skoro to ma być tylko doświetlenie, to trzeba robić zdecydowanie mniejszy zakres (zasięg, moc lampy) niż gdyby lampa pracowała w ciemności. Bo przecież lampa sie sumuje z zastanym. Dlatego by był błysk mniej widoczny robi się w lampach które to mają BL na ponad minus 1 do minus 2.
Przy okazji:
Niestety nowy TTL wcale nie jest taki idealny. Robiłem zdjęcia modelce na żaglówce - cała z białego laminatu. W zalezności od kadru (i od tego czy bardziej tele, czy szerzej) moc błysku sporo się rózniła. Tak ze 3 EV, a nie o niuanse. Musiałem przejść na manual.
co to jest BL, bo nie bardzo wiem
taka funkcja body i lampy zarazem, działającą w TTL BL (czyli nie u ciebie). Pozwala to dobrać proporcje mocy błysku do siły światła zastanego. To jest najgenialniejszy wynalazek w lampach błyskowych, gdy się ich używa w mocnym zastanym. Możesz dać korekcję błysku np na -1,3 EV i masz tylko słaby błysk, dominuje zastane, albo +1 i wtedy masz wyraźne cienie (nie polecam dawania na +, choć bywają takie nietypowe potrzeby)
faktycznie fajna sprawa, przydała by się taka funkcja wiele razy