Zobacz pełną wersję : D40 a Pentax k100d
Witam,
O D40 przeczytalem chyba wszystko co można przeczytać.
Temat pentaxa k100d pojawił sie przez przypadek.
Byłem bliski kupna wlasnie d40stki ale teraz zaczynam
miec watpliwosci :)
Czy wybor miedzy tymi dwoma aparatami jest tylko "subiektywny"?
Patrz np. lepiej lezy w lapie.
Dzieki za wszelka odpowiedz.
Dodam ze bede na nim popelnial taka pol-amatorszczyzne ;)
pozdrawiam,
jendrol
nikkorek
09-11-2007, 18:14
Jeśli nawet nie jesteś amatorem tylko pół-amatorem to zapewnie nie bedzie dla ciebie różnicy w tych body. Kupując aparat wybierasz cały system, obiektywy, lampy. Jak będziesz pstrykał tylko na ustawieniu zielony-automat to lepiej kup sobie hybrydę/zaawansowaną cyfrówkę i dam sobie reke uciąc, że będziesz bardziej zadowolony ze zdjęc niż z lustrzanki cyfrowej.
Zyskujesz bardziej uniwersalny aparat, mniejszy, lżejszy, uniwersaly zoom 10x/12x, stabililizację, lepszy program auto. Pamiętaj że cyfrowe body to najmniejszy problem, problemy zaczną się przy dokupowaniu obiektywów bo posiadanie jednego mija się z celem.
Jak to ktoś kiedyś powiedział " kup najlepszy obiektyw na jaki cis stać, a póżniej dokup do niego body". Zaawansowane kompakty są dosyć dobrym sprzętem i ze zdjęc będziesz zadowolony.
Widziałem ostatnio człowieka w kościele z CANONEM 5d i obiektywem canon kit 18-55 (obiektyw kosztuje 100zł) później pytanie dlaczego zdjęcia są tak kiepskie. Oczywiście zewnetrzna lampa nie byłą mu potzrebna bo po co, przecież ma body za 8000zł i sam aparat powiniem robić zdjęcia.
Zastanów się co bedziesz fotografował ile masz na to czasu i czy stać cię na lustrzankę(obiektywy, lampy).
Zastanów się co bedziesz fotografował ile masz na to czasu i czy stać cię na lustrzankę(obiektywy, lampy).
Wiem ze bede szedl w strone makro, na razie chce sie "pobawic" douczyc i posiadac lustro.
Nie chce pakowac pieniedzy w cos czego nie bede mogl rozbudowac w niedalekiej przyszlosci.
Poza tym obiektywy zawsze zostana i sie przydadza, a tak? Na pewno nadejdzie taki moment
ze cyfrowka nawet zaawansowana, pomimo dobrych parametrow, nie bedzie wystarczajaca
ze wzgledu na szklo. I w ten sposob pod uwage biore tylko lustro. :)
Wiem ze bede szedl w strone makro, na razie chce sie "pobawic" douczyc i posiadac lustro.
Nie chce pakowac pieniedzy w cos czego nie bede mogl rozbudowac w niedalekiej przyszlosci.
Poza tym obiektywy zawsze zostana i sie przydadza, a tak?
Jesli chodziłoby o kity i jakieś standartowe tele, to poleciłbym d40 (jakość porównywalna, a taniej)... Skoro już wiesz, że będziesz szedł w makro to zobacz co (i za ile) możesz podpiąć do każdego z nich, i wtedy samo Ci wyjdzie co masz kupić... Można też bawić się tanimi m42 - u Nikona trochę kiepsko z tym: przejściówka droga i potrzeba soczewki aby ostryć na nieskończoność... Po prostu przelicz! Jakość zdjęć będzie porównywalna i z każdego z nich będziesz zadowolony.
D40 jest skierowany raczej do konkretnej grupy odbiorców... mam wątpliwości, czy to byłby dobry (lepszy niż pentax) wybór dla Ciebie...
Owocnego myślenia! :D
Widziałem ostatnio człowieka w kościele z CANONEM 5d i obiektywem canon kit 18-55
Coś Ci sie chyba pomyliło :) kit canona nie kryje pełnej klatki i szczerze wątpię by ktokolwiek go używał z 5d :)
Zbigniew
09-11-2007, 20:48
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=26086
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=38546
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=21510
Ze względu na dostępność optyki i osprzętu stawiałbym na Nikona (choć jako puszka Pentax ma więcej funkcji - śrubokręt, antyszejk).
No to jestem w kropce.
Poszperalem na forum pentaxa
i jak sie moglem spodziewac k100d
duzo lepsze od d40 (cyt. "d40 jest trendy i tylko tyle").
No to jak? Wybrac to co lepiej lezy w rece
i nie przejmowac sie opiniami z tych dwóch "obozów"? :)
Zbigniew
09-11-2007, 22:29
Nie, przede wszystkim pomyśl co będzie potrzebne Ci w przyszłości. Czy wystarczy Ci obiektyw kitowy, czy kupisz tele, jeżeli tak to jakie, czy chcesz stałki, czy zoomy, czy lampę, zobacz na ceny i dostępność tych rzeczy. Zobacz czy producenci trzeci (typu Sigma) mają w ofercie to, co mogłoby Cię potencjalnie interesować. Pomyśl też, czy za rok-dwa lata nie będziesz chciał zmienić korpusu - jeżeli tak, to w jaką stronę i czy dana firma będzie miała to w swojej ofercie (oczywiście nie zaprognozujesz na 100%, ale zerknij co zrobione było dotychczas). Spójrz na system bardziej globalnie, a nie tylko na samą puszkę.
No cóż, czy D40 trendy (a nie wolisz D80?)? Chyba tylko wśród ich posiadających (patrząc na to forum) ;) Pamiętaj, że D40 to taki trochę kastrat D50, D70, D80...
Ale proponuję Ci wiedząc co chcesz focić jakie obiektywy na rynku daję Ci Nikon a jakie Pentax. Jakie parametry są i jakie ceny. Następnie zrób porównanie i wszystko będzie jasne.
No cóż, czy D40 trendy (a nie wolisz D80?)?
Na początek wole wydać mniej na puszkę i mieć pieniądze w zapasie na obiektyw :)
Będzie potrzeba i wolne środki wtedy można sie przesiąść na coś lepszego.
Myślałem ze będzie łatwiej z wyborem, ale nic to. Idę robić tabelkę za i przeciw.
Dziękuję za naprowadzenie ;)
...nie przejmowac sie opiniami z tych dwóch "obozów"? :)
To bdb myśl...
No to jak? Wybrac to co lepiej lezy w rece
Nie! Tak mógłbyś wybierać, gdybyś wiedział na 99% że wystarczy Ci kit + np. jakieś tele.
Zrób tak jak radzi Zbigniew - to jest najlepsza metoda wyboru aparatu i nawet ja Ci już coś podobnego proponowałem... czeka Cię trochę wertowania, ale to Twój zakup, nikt za Ciebie nie wybierze... Masz konkretnie napisane jak dokonać wyboru, więc dokonuj. Ja mając określone czego chcę i ile mogę wydać wybrałem w ciągu 3 dni spośród 5 puszek nie zakładając ani jednego wątku na zadnym forum...
z podanych wybrał bym pentaxa, bo ma śrubokręt, bo ma stabilizację
co do szklarni, to można go oszklić sigmą, każde szkło będzie ze stabilizacją,
i wyjdzie to taniej niż szklenie nikona nikkorami
ostatnio doszedłem do wniosku ze mogłem jednak brać k100, a nie D80
moje pstryki by na tym nie ucierpiały ma miałbym już lampę...
Ostatnio doradzałem koledze, który też uwielbia makro i czasem krajobrazik. Z tych dwóch bez wahania k100d. Powody? Antyszejk, lepszy (IMHO) manual, śrubokręt. Podstawową wadą jest tu niestety cena. Pentax wypadnie drożej.
diZaster
10-11-2007, 11:15
z tych aparatow, pentax z reka na sercu.
duzo wiecej mozliwosci niz d40.
nikkorek
10-11-2007, 11:53
Do makro napewno pentax!! Tanie szkła M42 + stabilizcja. Pamiętaj, że w pentaxie z każdym szkłem masz stabilizację obrazu która przy makro napewno się bardzo przyda.
Jak dla mnie d40 jest konkurencją dla hybryd, a D80 jest wypuszczony na siłę na przciw wymaganiom rynku. Pewnie wielu spodziewało się czegoś więcej po następcy D70/s.
Zanim kupisz zobacz jeszcze powiedzmy na allegro ile bedą kosztowały obiektywy, takie których będziesz uzywał i czy ten system akurat je ma w ofercie.
Zanim kupisz zobacz jeszcze powiedzmy na allegro ile bedą kosztowały obiektywy, takie których będziesz uzywał i czy ten system akurat je ma w ofercie.
W sumie mnie to już nie dotyczy (robiłem to na wiosne), ale tak z czystej ciekawości (pobieżnie) przejżałem Allegro i tak:
- teleobiektywy do 800zł: d40 - tylko N 55-200 z i bez VR; pentax - 3 do wyboru: pentax, sigma, tamron...
- do makro ceny porównywalne, jednak ogólny wybór większy do Nikona (niekoniecznie d40), jednak i do pentaksa coś się znajdzie sensownego...
- m42: zdecydowanie wygrywa pentax... nikon nie ma problemu jedynie z jupiterem i tairem...
- stałki: moim zdaniem podobnie chociaz ze wskazaniem na pentaksa... ile i za ile jest w pełni działających (własny silnik) do d40... jaki wybór ma tu posiadacz pentaksa? Do ostrzenia manualnego każdy znajdzie coś dla siebie... zwłaszcza, że w m42 można znaleźć coś ciekawego (nawet pomimo, że niektórzy uważają to za złom fotograficzny).
To tak pobieżnie, bez większego wgłębiania się... Ja miałem inne wymagania i ograniczoną kasę - wziąłem d40 (nie żałuję), mam jednak wątpliwości czy d40 byłby dobrym wyborem dla jendrol...
Oczywiście patrzymy z perspektywy początkującego amatora...
Kolekcjoner
10-11-2007, 14:15
(....)
Jak dla mnie d40 jest konkurencją dla hybryd, a D80 jest wypuszczony na siłę na przciw wymaganiom rynku. Pewnie wielu spodziewało się czegoś więcej po następcy D70/s.
(....)
Tak IMHO to D80 to był jeden z najlepszych rynkowo "strzałów" Nikona. Dużo bardziej trafny niż hipersuperduper ;) uszczelniony pentax K10D po którym już widać, że rynku nie zawojuje. Dlatego byłbym ostrożny z takimi ocenami.
pioter m
10-11-2007, 14:56
W sumie mnie to już nie dotyczy (robiłem to na wiosne), ale tak z czystej ciekawości (pobieżnie) przejżałem Allegro i tak:
- teleobiektywy do 800zł: d40 - tylko N 55-200 z i bez VR; pentax - 3 do wyboru: pentax, sigma, tamron...
- do makro ceny porównywalne, jednak ogólny wybór większy do Nikona (niekoniecznie d40), jednak i do pentaksa coś się znajdzie sensownego...
- m42: zdecydowanie wygrywa pentax... nikon nie ma problemu jedynie z jupiterem i tairem...
- stałki: moim zdaniem podobnie chociaz ze wskazaniem na pentaksa... ile i za ile jest w pełni działających (własny silnik) do d40... jaki wybór ma tu posiadacz pentaksa? Do ostrzenia manualnego każdy znajdzie coś dla siebie... zwłaszcza, że w m42 można znaleźć coś ciekawego (nawet pomimo, że niektórzy uważają to za złom fotograficzny).
To tak pobieżnie, bez większego wgłębiania się... Ja miałem inne wymagania i ograniczoną kasę - wziąłem d40 (nie żałuję), mam jednak wątpliwości czy d40 byłby dobrym wyborem dla jendrol...
Oczywiście patrzymy z perspektywy początkującego amatora...
Kolego wysil sie troche i zajrzyj przynajmniej na skapca, jak juz podajesz ceny. 55-200VR mozna dostac ponizej 800 w niejednym sklepie. Ponizej 800 jest tez sigma 55-200 z HSM.
Nie wciskaj tez kazdemu szkiel na m42, bo wiekszosci one nie podchodza. Ja uwazam to w wiekszosci za zlom fotograficzny. Sporo tego ostatnio powygrzebywano z rupieciarni i za niemale pieniadze wystawia sie na allegro, czy ebayu. Ile z nich jest cokolwiek wartych? Pewnie niewiele. Zeby focic takim sprzetem, trzeba juz cos umiec. Zaloze sie, ze taki zoltodziob, zanim sie nauczy, bedzie juz mial calkiem sporo obiektywow w ofecie do d40, co nie oznacza, ze neguje sens zakupu pentaxow.
Slusznie radzi sie kolegom, zeby poszli i zobaczyli, czym bedzie im sie pracowalo wygodniej, bo mozliwosci te zabawki maja podobne, tylko dodatki nieco inne. Kazdy niech wybiera, co dla NIEGO lepsze, bo to NIE TY bedziesz TYM sprzetem robil zdjecia.
Ty wprowadzasz tylko niepotrzebny zamet i wywolujesz niepotrzebne wojny systemowe.
Wyluzuj.
@Nikkorek - Co za bzdury o d80 wypisujesz!
...Ty wprowadzasz tylko niepotrzebny zamet i wywolujesz niepotrzebne wojny systemowe.
Wyluzuj.
Kolego, zdaję sobie sprawę, że to forum nikona i: "tylko Nikon!". Wyraźnie napisałem, że POBIEŻNIE przejżałem ALLEGRO! Nigdzie nie napisałem, że jendrol ma NIE brać d40, a MA BRAĆ pentaksa! To, że Ty traktujesz m42 jako złom fotograficzny, nie znaczy że kazdy ma tak robić, i że Twoje zdanie jest wyrocznią w tym temacie... Są tacy, którzy twierdzą że m42 to świetne przetarcie przed lepszymi, systemowymi szkłami (i na kieszeń zwykłego człowieka - jednak). Napisałem tylko, że pentax nie ogranicza możliwości spróbowania tego, a nikon jednak - tak. Przeczytaj co pisałem we wcześniejszych postach! A że uważam, iż k100d będzie lepszym wyborem od d40... no cóż... Autor wątku wcale nie musi się ze mną zgadzać i ja nie zamierzam narzucać mu swojego zdania.
Twierdzisz, że "mozliwosci te zabawki maja podobne...", ja twierdzę, że możliwości k100d są większe od d40. Czy to jest powód, żeby naskakiwać na mnie?!
Napiszę to wyraźnie specjalnie dla Twojej wiadomości: UWAŻAM, ŻE SYSTEM NIKONA MA WIĘKSZE MOŻLIWOŚCI OD SYSTEMU PENTAKSA, jednak biorąc konkretne modele - d40 ma mniejsze możliwości od k100d. "Wojny systemowe" - dobre sobie... o czymś takim dowiedziałem się z netu i byłem wielce zaskoczony, że coś takiego ma miejsce. Co też ludzie nie wymyślą... Ostatnią rzeczą, którą kupiłem "dla nazwy" były jeansy w peweksie... ile to lat temu...?
Raczej Ty wyluzuj...
Martin.Eden
10-11-2007, 16:18
Nie, przede wszystkim pomyśl co będzie potrzebne Ci w przyszłości. Czy wystarczy Ci obiektyw kitowy, czy kupisz tele, jeżeli tak to jakie, czy chcesz stałki, czy zoomy, czy lampę, zobacz na ceny i dostępność tych rzeczy. Zobacz czy producenci trzeci (typu Sigma) mają w ofercie to, co mogłoby Cię potencjalnie interesować. Pomyśl też, czy za rok-dwa lata nie będziesz chciał zmienić korpusu - jeżeli tak, to w jaką stronę i czy dana firma będzie miała to w swojej ofercie (oczywiście nie zaprognozujesz na 100%, ale zerknij co zrobione było dotychczas). Spójrz na system bardziej globalnie, a nie tylko na samą puszkę.
Ja się przyłączę do tej opinii. Patrz na system jako całość i na możliwość rozwoju w systemie. Ja miesiąc temu stałem przed podobnym wyborem i jednak pierwszy faworyt, czyli Pentax przegrał na rzecz D40. Teoretycznie większe możliwości na starcie daje Pentax, bo ma antszejka, śrubokręt, dobrze współpracuje z M42 i parę innych - różnice powszechnie znane. Moim zdaniem jednym i drugim aparatem od strony technicznej zrobisz identyczne zdjęcia. Dlaczego więc zdecydowałem się na Nikona.
1. Cena - prozaiczne, ale 400/500 zł piechotą nie chodzi (to ponad połowa Nikkora 55-200 z VR).
2. Dostępność obiektów, wystarczy wejść na Allegro i popatrzyć ile jest aukcji ze szkłem do Nikona i ile do Pentaxa. Czytając innych można odnieść wrażenie, że w Pentaksie dobre szkła kosztują połowę tego co do Nikona, ale to nie prawda. Szkła do Pentaxa są trudno dostępne, oferty są często wirtualne. Nikona kupisz prawie, że w sklepie za rogiem.
3. Wiele osób krzyczy, że D40 nie ma śrubokręta, ale pojawia się coraz więcej szkieł z silnikiem, także producentów niezależnych i ceny nie są wyższe niż wersji bezsilnikowych - to już chyba trend we wszystkich systemach , że nowe szkła mają silnik. Można całkiem nieźle oszklić D40.
4. D40 ma szybszego autofokusa niż Pentax.
5. Pentax to trochę dziwna firma (firma inżynierów, którzy wymyślają całkiem fajne produkty, ale mają problem z ich sprzedażą), z dziwnym dystrybutorem w Polsce. Tak naprawdę nie wiadomo jakie będą losy Pentaxa na rynku, ostatnio został przejęty przez Hoyę. Na rynku robi się coraz ciaśniej. Losy Minolty są dobrym przykładem, co może stać się z firmą. Minoltę przejęło Sony i ostro sobie pogrywa na rynku. Obawiam się, że Pentax może nie dać rady - kto go przejmie, Samsung? Jakimś potwierdzeniem problemów Pentaxa są problem z ich nowymi szkłami. Straszne opóźnienia przy pojawianiu się na rynku, jakość drogich szkieł zależy od egzemplarza, szkła z silnikiem są wolniejsze niż te napędzane śrubokrętem. Dla mnie to trochę ryzykowny system.
Dla mnie D40 to aparat startowy, mam za małe pieniądze lustro z jego wszystkimi zaletami. Mam na czym się uczyć. Teraz zastanawiam się na dodatkowymi obiektywami (mam już Jupitera 3,5/135:)) i zaczynam rozwijać system. Jak uznam, że mnie D40 ogranicza i będzie mnie stać to kupię sobie D80, D200, D300 lub ich następców. W przypadku Pentaxa obawiam się że nie bardzo miałbym co w przyszłości wybierać.
To tyle moich luźnych, subiektywnych rozważań młodego Nikoniarza :)
Pozdrawiam
M
pioter m
10-11-2007, 16:55
Twierdzisz, że "mozliwosci te zabawki maja podobne...", ja twierdzę, że możliwości k100d są większe od d40. Czy to jest powód, żeby naskakiwać na mnie?!
Napiszę to wyraźnie specjalnie dla Twojej wiadomości: UWAŻAM, ŻE SYSTEM NIKONA MA WIĘKSZE MOŻLIWOŚCI OD SYSTEMU PENTAKSA, jednak biorąc konkretne modele - d40 ma mniejsze możliwości od k100d. "Wojny systemowe" - dobre sobie... o czymś takim dowiedziałem się z netu i byłem wielce zaskoczony, że coś takiego ma miejsce. Co też ludzie nie wymyślą... Ostatnią rzeczą, którą kupiłem "dla nazwy" były jeansy w peweksie... ile to lat temu...?
Raczej Ty wyluzuj...
Nie za to naskoczylem.
Co do mozliwosci systemu nikona - zgadzam sie.
Co do wojen systemowych. Zdziwilbys sie ile juz bylo postow gloryfikujacych pentaxa za wspolprace z zabytkowymi szklami i w mniemaniu wielu swiadczylo to o wyzszosci systemu pentaxa nad innymi.
Powiem szczerze, ze fajnie byloby, gdyby moj d70s ladnie pracowal z niektorymi m42, ktore mialem jeszcze do zenita, ale szkiel do nikona jest na tyle, ze szybko o tym zapominam.
W przyszlosci d40 spokojnie zmieni na cos lepszego, a co bedzie z pentaxem? Polaczyli sie z Hoya. Kupi ich samsung? Dziwnie to wyglada. Wolalem odpuscic sobie k100d, bo sie do niego przymierzalem rok temu.
To teraz pioter m przeczytaj swoją odpowiedź jeszcze raz i przeczytaj jaką odpowiedź dał Martin.Eden... Krzyki i wrzaski vs rzeczowe argumenty podane w kulturalny sposób... Nie twierdzę, że jestem nieomylny i tylko moja racja się liczy. Mało tego - argumenty Martin.Eden przyjmuję do wiadomości, z częścią się zgadzam od razu (bo od dawna też mam na to podobny pogląd) i nawet daję się przekonać do niektórych innych... Tym łatwiej, że sam posiadam d40 i wybierałem pomiędzy nim a k100d właśnie... Cena zadecydowała, i cały czas byłem zdania, że mam mniejsze możliwości niż z pentaksem (dalej tak uważam, ale częś moich argumentów "padła").
A Twoja odpowiedź.... jakieś tam krzyki i wrzaski prostackiego g...rza, któremu się wydaje że wszystko wie, bo lustro ma. (Sory, że tak dosłownie, ale nie będę owijał w bawełnę. Nie chcę obrażać - od razu zaznaczam! Tak własnie pomyslałem... nic na to nie poradzę).
No i jaka ironia losu... nie tak dawno czytałem jaki to niedobry mój aparat jest, jaki ograniczony i do niewielu rzeczy się nadaje, ba - w pyskówkach nawet brałem udział... a teraz dowiaduję się, że nie jest z nim tak źle, jak i ja sam myślałem... Miło się o tym dowiedzieć... hehe
CynowaKonefka
10-11-2007, 17:59
Z tych dwóch brałbym pentaksa, ale tak naprawdę to jeszcze bym się zastanawiał nad czymś zupełnie innym. Taki wybór to jak dżuma i cholera, ciekawe co zdrowsze ?
Pozdrawiam
Zbigniew
10-11-2007, 18:05
(...) To tyle moich luźnych, subiektywnych rozważań młodego Nikoniarza :)
Wg mnie bardzo słusznie piszesz. Szczególnie kwestia dystrybucji Pentaksa na Polskę nie została poruszona wcześniej, a jest ważna. Osobiście wolę firmę typu Nikon Polska czy przedstawicielstwo Canona, niż Apollo Electronics. Właściwie ostatnia z firm przez długi czas kładła laskę na promocji Pentaksa w Polsce (a właściwie sam Pentax to robił), bo niby po co. Już widać, że Samsungi są o wiele lepiej promowane... Reasumując - nie można chyba niczego zakładać co do przyszłości rynku, ale jednak co do dwóch głównych marek można być (w miarę) spokojnym. Poza tym większa popularność = więcej sprzętu = zazwyczaj taniej. To fakt, że można do Pentaksa podpinać piękne, jasne Takumary czy inne perełki manualne, ale zazwyczaj przychodzi czas, gdy chce się coś więcej. W Nikonie jest 18-70, a później wiele innych szkieł - w Pentaksie jest od razu po najtańszym kicie 16-45/4 (no chyba że 16-50/2.8 - nawet nie wiem jak z tym sprawa wygląda).
Piszecie o obiektywach nikona ogólnie, czy o obiektywach nikona do d40? Bo to jednak jest zasadnicza różnica jeśli chodzi o dzień dzisiejszy... Czy w ostatnim czasie z kilku Nikkorów do d40 zrobiło się ich tyle, że można przebierać ile się chce? Może się i czepiam, ale... nie popadajmy w huraoptymizm. Pomimo, że w sumie, mogę się zgodzić z większością argumentów Martin.Eden czy Zbigniewa, to jednak te obiektywy nie dają mi spokoju...
P.S.
Tam, gdzie Martin.Eden wypunktował przewagi d40 - w pkt. 2 widzę pewne przekłamanie: zamiast szkła do Nikona należałoby napisać szkła do nikona d40. Wtedy nie wygląda to już tak fajnie...
Nie jest moją intencją jątrzyć, zaznaczam od razu... mnie nie trzeba przekonywać do d40, ale wyjaśnienie pewnych rzeczy może pomóc w wyborze innym.
so_martinha
10-11-2007, 20:22
Tam, gdzie Martin.Eden wypunktował przewagi d40 - w pkt. 2 widzę pewne przekłamanie: zamiast szkła do Nikona należałoby napisać szkła do nikona d40. Wtedy nie wygląda to już tak fajnie...
Szkla do nikona d40? A czym to one sie roznia od szkiel do np. d50 ? Z Twojej wypowiedzi moznaby wywnioskowac, ze to jakis osobny zestaw! To, ze jedne maja wlasny motorek a inne nie (bo prawdopodobnie o to Ci chodzi) wcale nie znaczy, ze pod 40tke mozesz podpiac tylko te pierwsze !!! W zaleznosci od sytuacji, ostrzenie reczne to nie az takie straszne halo i czasem sprawia nawet dodatkowa frajde ...
Pozdrawiam,
Marta
------------------
www.flickr.com/photos/so_martinha
Martin.Eden
10-11-2007, 20:46
Piszecie o obiektywach nikona ogólnie, czy o obiektywach nikona do d40? Bo to jednak jest zasadnicza różnica jeśli chodzi o dzień dzisiejszy... Czy w ostatnim czasie z kilku Nikkorów do d40 zrobiło się ich tyle, że można przebierać ile się chce? Może się i czepiam, ale... nie popadajmy w huraoptymizm. Pomimo, że w sumie, mogę się zgodzić z większością argumentów Martin.Eden czy Zbigniewa, to jednak te obiektywy nie dają mi spokoju...
P.S.
Nie jest moją intencją jątrzyć, zaznaczam od razu... mnie nie trzeba przekonywać do d40, ale wyjaśnienie pewnych rzeczy może pomóc w wyborze innym.
Ja robiłem skrót myślowy i tam gdzie piszę Nikon mam na myśli D40, czyli obiektywy AF-S Nikona, HSM Sigmy. Modeli takich obiektywów nie jest mało i ich liczba rośnie. Patrząc nawet na Allegro samych AF-S jest prawie 150 szt, to prawie tyle ile wszystkich Pentaksów a pozostaje jeszcze Sigma (ok. 50 szt.). Nie jest to może idealny wskaźnik, ale coś pokazuje. Część z nich to wyprzedawane kity, część to szkła za grube tysiące. Ale amator naprawdę może znaleźć trochę fajnych modeli w swoim zasięgu cenowym. W przypadku obiektywów bez silnika (na śrubokręt) nadal można je podpiąć do D40 i będzie działał pomiar światła a ostrość będzie trzeba ustawiać ręcznie (D40 potwierdza ostrość kropką w wizjerze).
Moim zdaniem wchodząc w lustro wiążesz się z system, który tworzą obiektywy - body jest dodatkiem.
D40 jest świetnym aparatem na wejście w system, jest tani. Spodoba ci lustro - zmieniasz sobie obiektywy, dokupujesz lampy i co tam potrzebujesz, zmieniasz body, D40 możesz sprzedać, dostawić sobie jako zapas, dać dziecku - niech się uczy,wydajesz kasę, idziesz do przodu. Jeśli lustro Ci jednak nie leży - niewiele stracisz.
Nikon ma D40 na wejście i nim dużo wygrywa, Canon w tym zakresie cenowym nie ma nic, Pentax jest pośrodku jeśli chodzi o cenę, ale daje moim zdaniem najmniejsze możliwości rozwoju (popularność, dostępność w Polsce, perspektywy rozwoju marki).
M
Oj, so_martinha łapiesz za słówka... ale może i masz rację - zbyt duży skrót. Chyba logiczne, że chodzi o szkła z własnym silnikiem... takie szkła, które mogą być odpowiednikiem jedno dla drugiego, szkła których pełne możliwości zostaną wykorzystane przez każde z body...
Ja wiem, że w d40 można ostrzyć ręcznie... ostrzę ręcznie... wiem też, że do d40 można podpiąć każde szkło, które ma mocowanie nikona... tylko niewiele jest szkieł, z którymi d40 w pełni współpracuje. I o takie obiektywy mi chodzi...
Dlatego drążę ten temat, bo nie tak dawno jeszcze zewsząd słychać było, że jest niewiele obiektywów, których możliwości techniczne wykorzysta d40, że te bez silników... niby się da... ale to takie półsrodki...
Teraz widzę forsowanie teori, że do d40 jest mnóstwo świetnych obiektywów i, zasadniczo, nie ma problemu... a w pentaksie (k100d) wprost przeciwnie - jest z tym problem...
Za bardzo się czepiam? Może i tak...
edit;
Martin.Eden - wiem, że Sigma ma obiektywy z silnikiem i Nikon, oczywiście też... ale wiem też, że tylko niewielka ich część jest na kieszeń początkującego amatora... patrzę z punktu widzenia amatora... kit d40 = kit k100d, tele z silnikiem d40 = tele k100d itd... chodzi mi o odpowiedniki w pełni wykorzystywalne przez dane body...
edit 2;
Ja w sumie czuję już się przekonany, że wygrałem kupując d40... mnie Wasze argumenty wystarczają... cieszę się, że mam takiego niedrogiego, okrojonego, ale w sumie bardzo rozwojowego Nikona...
Po prostu nie dociera do mnie jeszcze to co czytam, w kontekście tego co czytałem, np w zamkniętym już wątku od40...
Martin.Eden
10-11-2007, 21:13
Oj, so_martinha ł
Dlatego drążę ten temat, bo nie tak dawno jeszcze zewsząd słychać było, że jest niewiele obiektywów, których możliwości techniczne wykorzysta d40, że te bez silników... niby się da... ale to takie półsrodki...
Teraz widzę forsowanie teori, że do d40 jest mnóstwo świetnych obiektywów i, zasadniczo, nie ma problemu... a w pentaksie (k100d) wprost przeciwnie - jest z tym problem...
Za bardzo się czepiam? Może i tak...
Bo wszyscy na pierwszym miejscu wad D40 zawsze wymieniają brak śrubokręta i jest to dla nich wada dyskwalifikująca. A moim zdaniem jest to wada, ale do przeżycia (jak user wie o niej przed zakupem a nie po:)).
Wcześniej napisałeś, że wiesz o kilku szkłach z silnikiem, ja w pdf z listą szkieł kompatybilnych z D40 i z AF doliczyłem się 30 kilku modeli, jest jeszcze Sigma z HSM, więc tych modeli nie jest tak mało.
Jak zastanawiałem się na wyborem, to pentaksiarze skarżyli się na liczbę szkieł i najbardziej na ich dostępność - co z tego, że model jest na papierze jak go nie można kupić.
Po raz kolejny napiszę - trzeba wybierać świadomie. Każdy z systemów ma swoje wady. Jeden znajdzie potrzebne mu rzeczy w Pentaksie inny w Nikonie albo w Sonym lub Canonie. Nie ma jednego body i obiektywu, które będą idealne i spełnią oczekiwania wszystkich i będą jeszcze tanie itd. Co wybrałem i dlaczego napisałem wcześniej.
M
Martin.Eden - wiem, że Sigma ma obiektywy z silnikiem i Nikon, oczywiście też... ale wiem też, że tylko niewielka ich część jest na kieszeń początkującego amatora... patrzę z punktu widzenia amatora... kit d40 = kit k100d, tele z silnikiem d40 = tele k100d itd... chodzi mi o odpowiedniki w pełni wykorzystywalne przez dane body....
Zestawy:
N18-55 i N55-200
N18-70 i N70-300
S18-50 i S70-200
N17-55 i N70-200
Do wyboru do koloru w miarę zasobności kieszeni.
Kolekcjoner
10-11-2007, 21:19
(....)
Nikon ma D40 na wejście i nim dużo wygrywa, Canon w tym zakresie cenowym nie ma nic, Pentax jest pośrodku (...)
A 350D to nic :)?
Martin.Eden
10-11-2007, 21:24
Oj, so_martinha
edit;
Martin.Eden - wiem, że Sigma ma obiektywy z silnikiem i Nikon, oczywiście też... ale wiem też, że tylko niewielka ich część jest na kieszeń początkującego amatora... patrzę z punktu widzenia amatora... kit d40 = kit k100d, tele z silnikiem d40 = tele k100d itd... chodzi mi o odpowiedniki w pełni wykorzystywalne przez dane body...
Jak tak sprawę stawisz to nie bardzo jest się nad czym zastanawiać.
D40 + kit + 55-200 z VR kosztują ok. 2400
K100 + kit + 50-200 kosztują ok. 2600.
Możliwości techniczne dla amatora bardzo podobne, podobno kit w Pentakxie lepszy, ale znowu tele lepsze u Nikona.
Perspektywy rozwoju i dostępu oraz popularność mnie przekonują do Nikona.
M
Po raz kolejny napiszę - trzeba wybierać świadomie. Każdy z systemów ma swoje wady. Jeden znajdzie potrzebne mu rzeczy w Pentaksie inny w Nikonie albo w Sonym lub Canonie. Nie ma jednego body i obiektywu, które będą idealne i spełnią oczekiwania wszystkich i będą jeszcze tanie itd. Co wybrałem i dlaczego napisałem wcześniej.
Zatoczyliśmy, więc koło jeśli chodzi o wybór... no i dobrze. Mam nadzieję, że przy okazji wyprodukowało się kilka pomocnych konkretów. Miałbym jeszcze kilka rzeczy do przedyskutowania, ale daję spokój... posądzicie mnie jeszcze o jakieś "wojny systemowe" albo inne kataklizmy :D
Ja wiem, że dobrze wybrałem... dla siebie... wiedziałem o tym zanim zacząłem pisać w tym temacie... trochę się droczyłem, ale mam nadzieje że mi wybaczycie. Już nie jątrzę.
Pozdrawiam wszystkich.
edit.
body + dual kit - bez dwu zdań d40 nie ma sobie równych w tej klasie (cena/jakość)... różnice pojawiają się później... ale dobra - jak wybierać każdy już wie.
Dajcie sobie spokój z N55-200 i resztą. Pytanie było o makro i na tym się skupcie. Pentax to makro ze stabilizacją i AFem z każdym oiektywem (tak, tak, w makro AF też się czasem przydaje ;))
Możliwości techniczne dla amatora bardzo podobne, podobno kit w Pentakxie lepszy, ale znowu tele lepsze u Nikona.
Pentax ma wstepne podnoszenie lustra i synchronizacje blysku z krotkimi czasami i stabilizacje w body.
irek6311
13-11-2007, 23:29
Czytam dyskusje ... mętlik w głowie ,
tak szczerze to Każdy aparat /system ma zalety , amator raczej różnicy nie odczuje czy z Kit szkła będzie fotki robić czy ze szkieł za 5tyś zł , kupiłem w ciemno bez ale Nikona D80 z Kit 18-135mm i jestem zadowolony , jakbym kupił Pentax K100D Super też byłoby Ok a co z Firmą będzie za lat kilka ... szkieł jest conieco i Sigma też ma w Ofercie,
Nikon D40 niezły a te dodatkowe opcje co nie-ma vs D80 napewno jakości fotografi nie szkodzą ,
pewno że jeszcze szkiełka dokupie ale to nie wymóg ... 28mm-200mm zakres wystarcza mi do wszystkiego ,
problem w zakupie Lustrzanki to mnogośc ofert a nie jakość ... Szum i zniekształcenia to mam na Hybrydzie Panasonic FZ8 ale i z tym umie sobie poradzić ,
wątek się ciągnie a tu prosty wybór ... kupuje się to na co nas stać < tak zrobiłem ,
Nikon D40 też by mi spasował albo Pentax K100D Super ale brałem na raty to Zaszalałem .
W sumie masz rację, tyle że kompletnie OT :mrgreen:
jakbym kupił Pentax K100D Super też byłoby Ok a co z Firmą będzie za lat kilka ...
Przeciez Pentax pod skrzydłami Samsunga niezle sobie poczyna. K100D i K10D to są spore sukcesy rynkowe i sprzedaja sie naprawde dobrze. Coby nie gadac K10D znokautował rywali, jesli chodzi o "ficzery" w samej puszce... Inna sprawa, ze lustzranke nalezy kupowac raczej w kategorii wyboru całego systemu niz puszki... ale K10D to naprawde kawał dobrego sprzetu.
Pamietajcie tez, ze to, ze w Polsce Pentax nie jest zbyt popularny nie znaczy, ze nie jest popularny np. w swoim "rodzinnym" kraju czyli Japonii.
Nie sadze by ta marka zniknęła z rynku.
zinek2005
14-11-2007, 13:02
A ja kupilem niona d40 i potem zamienilem ita na 18-70 i teraz dopiero czerpie pelna satysfakcje ze zmiany malpki na lustzranke. zdjecia wychodza ostre i fajne. tez sie zastanawialem co wybrac, ale zadecydowal przede wszytkim ergonomia i te nionowsie wykonczenie. w tym przedziale cenowym wszystko jest podobne, lepiej zastanow sie co dalej, bowiem nikon jest bardziej dostepny i powszechniejszy a nizeli pentax. w bialym pentaxa znalazlem tylko w jednym sklepie i to cos nie dzialal, jakas wade mial i tylko stal by popatrzec jak to wyglada lustrzanka:D wiec nie ma co sie zastanawiac bierz d40 i zobaczysz bedziesz zadowolony.
A zastanowiłeś się co dalej? Do czego Ci ta lustrzanka jest potrzebna?
Satysfakcja, fajne, ergonomia, wykończenie ...
... super określenia, tyle że to samo powie każdy użytkownik Pentaxa. Tyle że on dostaje również stabilizację w body (słabsza niż VR w nikkorach, ale za to przy każdym szkle działa), dobrą współpracę z manualnymi szkłami, silnik w body. Chcąc robić makro lub krajobrazy i mając do wyboru d40(x) i k100d zdecydowanie upieram się przy k100d. Gdybym wchodził w system teraz, kiedy nie ma już d50, a jedyna alternatywa to d80 nie jestem przekonany, czy sam zdecydowałbym się na Nikona.
Zaraz zacznie się znowu wymiana ciosów, ale tak to wygląda z mojej strony.
Z tych dwóch to zdecydowanie Pentax K100d! Dlaczego pisano już wielokrotnie wyżej. Trzeba pamiętać, że wybieramy w dolnych rejestrach cenowych, a w tej klasie zdecydowanie lepiej wypada body pentaxa. System też raczej szybko nie upadnie. Nie wiem ile dokładnie kosztują szkła do makro do Nikona z AFS, ale do tanich raczej nie należą, pierścienie do makro, które nie są tanie. A w pentaxie kolega może, przynajmniej na początku wybrać tanie szkła z M42, lub manualne Pentaxa (mieszki makro, pierścienie) i od razu się dobrze bawić. Antishake też przy makro się przyda. Trzeba brać pod uwagę do czego się sprzętu potrzebuje.
Ja tez zdecydowanie wybralbym k100d. Jest o wiele lepiej wyposazony (wstepne podnoszenie lustra, synchronizacja blysku z krotkimi czasami, stabilizacja), ma sporo lepszy kit, jest lepiej wykonany.
Ja tez zdecydowanie wybralbym k100d. Jest o wiele lepiej wyposazony (wstepne podnoszenie lustra, synchronizacja blysku z krotkimi czasami, stabilizacja), ma sporo lepszy kit, jest lepiej wykonany.
Jestem takze tego zdania. Jesli chodzi o wyposazenie samej puszki to K100D bije na łeb D40.
Bardziej jednak rozpatrywałbym do czego ma byc sprzet. Do zdjec np. sportowych wybrałbym system Nikona (lepszy mimo wszystko AF i wiekszy wybor tele), ale juz np. do makro czy portretu moznaby sie naprawde zastanowic nad systemem Pentaxa, gdzie jest duzo fajnych (czesto swietnych optycznie) manuali.
fotojacek
15-11-2007, 00:33
Do zdjec np. sportowych wybrałbym system Nikona (lepszy mimo wszystko AF i wiekszy wybor tele)
W którym miejscu AF z D40 jest lepszy?
Bzdura
W dodatku ma mniej punktow nastawienia ostrości co przy sportowych jest b.ważne bo nie ma czasu na przekadrowywanie
Żadna Sigma, żadna Tokina, Tamron z D40 nie pojdzie (brak śrubokręta) jeśli chodzi o tele - gdzie tu wiekszy wybór
Pentax tu wypada lepiej i tyle
Kupującemu radziłbym albo D80 albo zerknąć co mają jeszcze inne systemy w tym przedziale cenowym, jeśli zamierza używać optyki niezależnej to z D40 i D40x rezygnujemy, w tym miejscu warto dolozyć do puszki do której można podpiąć niezależnych i mieć AF
Heh.. zapomnialem, ze temat dotyczy konkretnie D40 vs K100D. Porownujac AF mialem na mysli D80 vs K100D (i K10D). Mialem okazje porownywac szybkosci AF tych puszek. Oczywiscie bardzo duzo zalezy od konkretnego szkła, ale biorac pod uwage podobne (np. kity od D80 i od K100 i K10) AF w D80 wydawał mi sie najszybszy i najpewniejszy. Choc ten w K10d takze sprawował sie całkiem szybko.
a więc jednak k100d bierze górę... miałem się już nie odzywać w tym temacie, ale nie mogłem się powstrzymać - jednak z logicznym myśleniem nie jest u mnie tak źle... hehe... a jeśli nawet jest, to nie jestem sam :D
glwone wady pentaxa:
- serwis w niemczech ( apollo przesyla do niemiec wiec czas oczekiwania na naprawe liczony w miesiacach. czasami zdarza sie ze puszka wraca nie naprawiona) kilka watkow o serwisie ( braku ) na www.pentax.org.pl (http://www.pentax.org.pl)
- bardzo mala dostepnosc lamp pentaxa.
- sdm ( silniki ) w obiektywach .. z tego co czytalem to raczej porazka, chodzi duzo gorzej od srubokreta(16-50/2.8) .
- stalki fajne ale patrz ceny. odechce ci sie jak spojrzysz na ceny limitedow.
- k10 nie jest taki super( jako perspektywa przesiadki ). glowna wada to af .. czesty bf/ff a i predkosc dzialania rozna .. czasami nie wystarczajaca ( sport, reporterka slubna ).
wszystko zalezy co i do czego. jest mnustwo osob zadowoloych z pentaxa, jednak zwykle sa to te osoby ktore naprawde wiedza dlaczego kupuja pentaxy i co beda z nim robic i jak sobie radzic z ewentualnymi ich niedociagnieciami..
pozdrawiam,
wain
Mam 30D, zona ma kasetke (k100d), bo nie lubi mojego aparatu. :-) AF w kasetce wedlug mnie nie jest wcale gorszy niz ten w Canonie 30D.
PS. Lampy do Pentaxa sa w Wiesbaden w Saturnie i w MediaMarkt i w Foto-Besier i w Foto-Kamera i w Mainz w Foto-Oehling. I nie tylko lampy, cala kupa obiektywow i innego osprzetu. Szkoda, ze w PL nie jest jak slysze tak dobrze z tym jak tu.
Ten ma wady, tamten ma wady... aparat dla początkującego fotoamatora powinien być jak najbardziej uniwersalny... inaczej: jak najmniej ograniczajacy... serwis nikona też nie jest święty, stałki w pełni współpracujące z d40 tanie też nie są, mieć a nie mieć współpracę z M42, lampy... pentaksiarze świetnie sobie radzą (inną sprawą jest czy początkujący fotoamator koniecznie musi mieć systemową lampę, nie wazne czy to nikona czy pentaksa)... itd, itd... już mi się nie chce...
Wszystko do oceny kupującego... racja.
Ja wiem jedno: dzisiaj bez najmniejszego wahania kupiłbym k100d. W czerwcu d40 był tańszy od k100d o ok.500zł - kupiłem Nikona (bo broniła go cena) jestem bardzo zadowolony... mając petaksa byłbym jednak wniebowzięty (coś tak czuję... hehehe)
Ja stojac przed takim wyborem, wzialbym zdecydowanie kasetke.
PS. Tania, dobra stalka Nikona - 50mm - nie ma AFa z D40! A bardzo dobre manulane stalki Pentaxa tez sa tanie.
Mam 30D, zona ma kadyszke (k100d), bo nie lubi mojego aparatu. :-) AF w kadyszce wedlug mnie nie jest wcale gorszy niz ten w Canonie 30D.
PS. Lampy do Pentaxa sa w Wiesbaden w Saturnie i w MediaMarkt i w Foto-Besier i w Foto-Kamera i w Mainz w Foto-Oehling. I nie tylko lampy, cala kupa obiektywow i innego osprzetu. Szkoda, ze w PL nie jest jak slysze tak dobrze z tym jak tu.
...to w końcu co ma twoja żona "kadyszkę" czy "kasetkę", bo w nawiasie piszesz, że k100 a nie k10... ;)
...to w końcu co ma twoja żona "kadyszkę" czy "kasetkę", bo w nawiasie piszesz, że k100 a nie k10... ;)
Oj sorry, przepraszam, jakies ukryte pragnienia mam chyba :-)
Oczywiscie kasetke!
PS. Zakupie kadyszke z CMOSem lub D80 z CMOSem, bo w 30D obsluga / ergonomia mnie wkurza!
fotojacek
16-11-2007, 00:27
glwone wady pentaxa:
- serwis w niemczech ( apollo przesyla do niemiec wiec czas oczekiwania na naprawe liczony w miesiacach. czasami zdarza sie ze puszka wraca nie naprawiona) kilka watkow o serwisie ( braku ) na www.pentax.org.pl (http://www.pentax.org.pl)
Uwiez ze serwis Nikona nie jest lepszy - potrafi trzymac w nieskonczonośc nawet po przysłaniu info ze przewidywany termin naprawy to powiedzmy 14.xx.xxxx
Obiektyw kolegi 18-200VR - czyli cos co nie kosztuje 5 zł trzymają 2 miesiąc usprawiedliwiajac sie ze w PL niemoga naprawić i poszedł do niemiec a chłop siedzi z puszką bez szkła. Dopiero po kilkunastu interwencjach przysłali szkło zastępcze, którym tak naprawde nie wiedomo czy mozna focić bo to serwisowe i gwarancji nie masz ze jak coś sie stanie (z tym serwisowym, to nie każą płacić - a kto wie u kogo był wcześniej w rękach i co z nim robił)
A dyr. serwisu nabiera wody w usta i jedyne co sugeruje to rejestracje na stronie i tam słanie zapytań, ale ile można pytać...
Niestety wszystkie autoryzowane polskie serwisy pozostawiają wiele do życzenia
Oj sorry, przepraszam, jakies ukryte pragnienia mam chyba :-)
Oczywiscie kasetke!
PS. Zakupie kadyszke z CMOSem lub D80 z CMOSem, bo w 30D obsluga / ergonomia mnie wkurza!
Ergonomia i af spowodowały właśnie u mnie zmianę systemu z canona na nikona 2 lata temu (z 20d na d200) ;)
ps. Tak na marginesie to Pentax wydaje mi się trochę niedocenianą marką w dobie cyfrowej. Bawiłam sie trochę k10-fajna puszka...
szakunec
24-11-2007, 18:25
witam serdecznie
to jest mój pierwszy post, a już prośba o pomoc :???:
ale do rzeczy, zbliżają się święta więc postanowiłem zrobić sobie mały prezent, a jako że interesuje się fotografią to będzie aparat i tu mam dwie opcje (jak w temacie):
-D40 + kit, po 2-3 miesiącach wymiana obiektywu na N18-70;
-k100d Super + kit, tutaj raczej nie przewiduje szybkiej wymiany kita;
jako body bardziej skłaniałbym się ku k100d, ale jeżeli chodzi o obiektyw to już klops, do D40 tanim kosztem (około 500zł) mogę mieć N18-70, który jest całkiem przyzwoity; do Pentaxa mając 500zł nie znajdę nic lepszego niż DA18 - 55, ba 1000zł jest nawet mało, aby zakupić jakiś zamiennik kita Pentaxa odpowiadający jakością N18-70;
innych obiektywów raczej nie przewiduje, no może jakieś budżetowe tele 55-200/70-300; jeżeli nic mądrego nie wymyśle to chyba kupie co będzię mi się bardziej podobać na wygląd: D40+N18-70 vs k100d+DA18 - 55;
pozdrawiam
Zastanów się, do czego ma służyć ten aparat. Dopiero potem decyduj się na zakup.
By nie dodawać nowego tematu, co myślicie o Samsung GX 10 ???
Mam możliwość zamiany tylko na tę puszke za mojego D40.
Wiem że pasuja do niego szkła Pentaxa!
Czy ktoś zna to body??
Pozdrawiam.
szakunec
25-11-2007, 15:24
jest to bliźniak Pentaxa K10D :"...dodano programy tematyczne i zmieniono stylistykę wykończeniową obudowy. Resztę właściwości zachowano..."
body bardzo dobre, jeżeli będziesz miał co do niego podpiąć to warto;
Zamianna na taki sam zestw nowy 18-55mm; 55--200mm +100euro doplaty.