Zobacz pełną wersję : Czy warto dopłacić 50% ceny za Sigmę z VR?
Ale-ksander
09-11-2007, 15:46
Sigma 18-200/ 3,5-6,3 DC kosztuje ok.1300,- zł. Ten obiektyw z wersją OS (stabilizacja) już 1900zł. Jak sądzicie, czy taka zamiana warta tego wydatku? Takie same soczewki z niską dyspersją i parametry a znaczny skok cenowy. Może ktoś porównywał w praktyce jakość robionych tymi obiektywami - fotografii.
Z tego co czytalem to sa to te same obiektywy konstrukcyjnie w sensie optycznie, a OS to te 5 stow wiecej tylko. Wiec optycznie to mozna zalozyc ze roznic nie powinno byc, a czy Ci potrzebny jest OS to sam wiesz najlepiej w jakich warunkach robisz zdjecia i komu/czemu. Jezeli stwierdzisz ze stabilizacja sie przyda to bierz z OS. Proste.
Nie warto. Niewiele drożej wychodzi Nikkor 18-200VR
Jak masz wydać 1900 zł to może pomyśl o nikonowskim 18-200. W dziale Giełda są w tej chwili dwa takie obiektywy (przynajmniej tyle znalazłem tak na szybko) w zbliżonych cenach.
Rafał_Sz
09-11-2007, 16:19
A za 1900 to już na prawdę warto...
żółto-czarny
09-11-2007, 16:26
Bezpośredniego porównania starej Sigmy z nową nie znalazłem, ale te 3 dodatkowe soczewki prędzej coś pogorszą, niż poprawią. Co do stabilizacji, to np. "Optyczni" powątpiewają w jej skuteczność, chociaż ich test w tej dziedzinie nie wygląda mi na bardzo solidny. Na stronce SLRgear ktoś wspomniał, że ma udane fotki z 200mm przy 1/20 s, więc może nie jest żle.
Ale-ksander
09-11-2007, 16:37
Nie warto. Niewiele drożej wychodzi Nikkor 18-200VR
Masz rację. 3 stówki więcej ale jaśniejszy oryginał.
Nowa Sigma jest inna konstrukcja niz poprzednia i jest optycznie sporo lepsza. Jest na poziomie Nikkora, roznice: "+" nie wysuwa sie "+" troche solidniej wykonana "+" znacznie tansza "+" rozsadna beczka na 18mm w Nikkorze jest ogromna "-" troche slabsze swiatlo "-" tylko jeden rodzaj stabilizacji (w Nikkorze jeszcze active).
Stabilizacja rzekomo troche slabsza wg optycznych, tyle, ze w Nikorze zaczeli mierzyc od 1/80s natomiast w Sigmie od 1/60s i tak wyszlo im mniej stopni dobrych. Czyli o kant d*** obic taki test, jak to niestety u opacznych bywa.
No i w stosunku do starej Sigmy nowa ma duzy plus: HSM.
Tak wiec moim zdaniem Sigma OS lub Nikkor. Oba dobre, Nikkor z tej samej stajni, co tez jest plusem.
Jaka by Sigma cudowna nie była, to znacznie trudniej ją sprzedać jak się znudzi.
Jaka by Sigma cudowna nie była, to znacznie trudniej ją sprzedać jak się znudzi.
1. Nie jest cudowna, po prostu spacer-zoom 2. Sprzedaje sie tutaj bez problemu na eBayu po 390-420 euro przy cenie nowki juz od 440 euro...
Sprzedaj ją na forumowej giełdzie, to pogadamy ;)
Sprzedać to ją sprzeda tylko za ile? ;)
wkiniorski
09-11-2007, 17:53
Myślę, że warto dopłacić za Nikkora. W stosunku do Sigmy ma napęd ultradźwiękowy, a to fajna rzecz przy tak długim zoomie. Jest trochę jaśniejszy na 200mm. Jest lżejszy i krótszy.O sigmnie pisze trochę w listopadowym FOTO-VIDEO. Jest tam porównanie z nowymi kitowymi canonami 18-55 i 55-250. Oceniają, że stabilizacja sigmy jest o jedną działkę słabsza, a przecież canony to kity. Nikkor 18-200 VR, powinien mieć stabilizację na poziomie obiektywów canona klasy L. Ogólnie w kilku miejscach tak pisze. Warto dopłacić 400 stówki.
Wojciech Kania
09-11-2007, 19:38
Sigma 18-200 dc os hsm-to również silnik ultradzwiękowy. Co do plusów sigmy to jeszcze mniejsze winietowanie i długa gwarancja.
Sigma 18-200/ 3,5-6,3 DC kosztuje ok.1300,- zł. Ten obiektyw z wersją OS (stabilizacja) już 1900zł. Jak sądzicie, czy taka zamiana warta tego wydatku? Takie same soczewki z niską dyspersją i parametry a znaczny skok cenowy. Może ktoś porównywał w praktyce jakość robionych tymi obiektywami - fotografii.
stabilizacja się przydaje ale jeśli sigma nic nie poprawiła od czasów 80-400os to ja bym się nie pchał, lepiej dołożyć do nikkora.
Nikon 630 euro, Sigma 439 euro.
wkiniorski
10-11-2007, 13:48
Rzeczywiście nowa wersja sigmy 18-200 jest z silniczkiem stabilizacją. Wersja do Nikona ma silniczek HSM. Wersja do Canona nie ma. Stąd może zamieszałem.
pioter m
10-11-2007, 15:38
Sigma sie nie stara, bo w systemie canona nie ma realnej konkurencji (sporo lepsza jakosc optyczna i stabilizacja). W systemie nikona jest nikkor 18-200VR.
Wojciech Kania
10-11-2007, 19:26
Znalazłem mały tesćik sigmy(bez HSM) http://www.pbase.com/lightrules/sigma18200os co o tym sądzicie?
Ale-ksander
10-11-2007, 20:12
Interesujacy test. Mam 18-200 ale bez OS i dlatego pytałem o zamianę a to się wiąże ze sporą dopłatą. Ten mój spacerzoom jest bardzo poręczny i jakościowo niezły, w końcu dostał nagrodę EISA. Mankamentem w obu typach jest marne światło, nie ma mowy o konwerterach. Z technicznych opisów i testu wynika, że różnice są spore, na korzyść OSa. Poczekam, może potanieją (Nikonowskie również) a w międzyczasie sprzedam ten posiadany.